Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pytanko o klimkę

Featured Replies

Napisano

Witam mam dwa pytanka, o których zaraz...Gdy w zimie kupiłem autko sprawdzałem czy klimka działa wydawało się ze tak (teraz to mówię że wydawało) Potem po czyszczeniu EGR-u stilaka (MW 1.9 JTD 115, 2003) sprawdzałem na examinerze. Gostek powiedział że wszystko jest ok. tylko czujnik ciśnienia klimatyzacji jest uszkodzony. Nie przejąłem się tym bardzo bo przecież klimka działała ( tak mi sie wydawało, o naiwny oink.gif). Ale dziś przy takim słońcu i temp ok 19 stopni, jadąc A4 dałem automat na maxa chłodzenia i... echo , wydaje mi się, że albo nie działa albo działa bardzo słabo (czuć lekkie zimno w słońcu, ale to różnie bywa) i tu pytania:

1. Czy ten czujnik jest aż tak istotny, że to on powoduje całe to zamieszanie? Może go ktoś już wymieniał?

2. Lub ( tak se pomyślałem) mało jest czynnika chłodzącego i dlatego nie działa/słabo chłodzi? confused.gif

Napisano

Na dwoje babka wróżyłą palacz.gif

Najprościej podjechać do serwisu klimy i sprawdzić całość

kompleksowo ,bo takie gdybanie nic nie da no.gifwink.gif

Napisano

To ja się podłączę do tematu.

Wczoraj troszkę słonko przyświeciło, więc postanowiłem uruchomić klimę. Dałem sobie teperaturkę 19 stopni i czekam na efekt a tu wieje ciepłym powietrzem. Poczekałem chwilę i nic - ustawiłem na minimum i dalej wiej ciepło frown.gif Wyłączyłem więc to ustrojstwo i opuściłem szybę.

Dzisiaj znowu spróbowałem i ... leci zimne smile.gif

Ma ktoś jaki pomysł co to za powód i czy należy się już martwić czy olać sprawę?

Napisano

> trzeba wyl/wl auto i bedzie dobrze... TTTM

"reset" dziala tylko na klimatronik dobrze kojarze ? Manuala tez tak traktujemy ?

Napisano

> trzeba wyl/wl auto i bedzie dobrze... TTTM

Próbowałem na wszystkie sposoby a i tak leciało ciepłe...

Napisano

> Próbowałem na wszystkie sposoby a i tak leciało ciepłe...

No może brak czynnika chłodzącego w układzie ok.gif

Może słynna rurka kaput ok.gifhmm.gif

Napisano

> Próbowałem na wszystkie sposoby a i tak leciało ciepłe...

Bo to standardowy problem, który tak się właśnie objawia (albo leci powietrze ciepłe bez mozliwości schłodzenia, albo odwrotnie - zimne bez możliwości ogrzania) - ze Stilo trzeba jak z PC-tem, wyłączyć i włączyć zlosnik.gif

Napisano

Idzie lato, będzie ciepło to zobaczę jak (czy) hula, i czy leci ciepłe czy zimne

Napisano
  • Autor

Hmmm.a ja wyczytałem teraz w elernie iż brak chłodzenia może być spowodowany nie uruchomieniem się sprężarki klimatyzatora...poczytałem dalej i: "Wymieniony przycisk steruje włączeniem instalacji chłodniczej powietrza; ale efektywne włączenie sprężarki zależy również od uruchomienia:

liniowego czujnika elektrowentylatora, umieszczonego w obwodzie czynnika chłodzącego, który blokuje włączenie klimatyzatora, jeśli ciśnienie czynnika chłodzącego jest zbyt niskie lub zbyt wysokie", więc sprawdzę czy działa w ogóle ta sprężarka...Po czym poznać że sie załączyła? confused.gif

Napisano

> Może słynna rurka kaput

A jak twoja nie mniej słynna rurka?Moja po wymianie na nową w grudniu 2006 do dnia dzisiejszego sprawuje się dobrze.

Napisano

> Po

> czym poznać że sie załączyła?

Otwórz maskę i zobnacz na rolkę spręzarki. Jak działa to sprzegło wyłaczone i się rolka wewnetrzna obraca. Jak wyłaczona sprezarka to sie nie obraca

Napisano

> A jak twoja nie mniej słynna rurka?Moja po wymianie na nową w grudniu

> 2006 do dnia dzisiejszego sprawuje się dobrze.

Działa tfu.tfu na psa urok może dla tego że pozmianowa ok.gif

Ale w razie czego jest jeszcze ta stara pospawana icon_eek.gif20.GIF

Napisano
  • Autor

> Otwórz maskę i zobnacz na rolkę spręzarki. Jak działa to sprzegło

> wyłaczone i się rolka wewnetrzna obraca. Jak wyłaczona sprezarka

> to sie nie obraca

Dzisiaj otwarłem machę i zarówno przy włączonej klimie jak i wyłączonej pasek obraca takie "kólko" sprężarki, ale obraca sie tylko to zewnętrzne koło a cały środek tego "koła" jest nieruchomy...więc chyba nie działa? confused.gif

Napisano

Dość łatwy i sprawdzony sposób na to, żeby sprawdzić czy załącza się sprężarka klimatyzacji, to włączenie jej na biegu jałowym silnika. Sprężarka jak wiemy jest urządzeniem dodatkowym i w takiej sytuacji powinna" obciążyć" dodatkowo pracę silnika. Objawia się to spadkiem obrotów silnika, ale tylko na moment i podniesieniem przez sterownik obrotów do właściwej wartości. Po wyłączeniu, sytuacja jest prawie analogiczna, tylko tym razem obroty są przez chwilę wyższe, po czym wracają do normy.

Napisano

moze u kolegi tak jest ze obroty faluja przy wlaczaniu i wylaczaniu klimy, ja jeszcze nigdy nie odczulem jakiegos zawachania,

pytanko do koegi Marco, ktora to jest ta slynna rurka i co z nia bywalo nie tak confused.gif

Napisano

> moze u kolegi tak jest ze obroty faluja przy wlaczaniu i wylaczaniu

> klimy, ja jeszcze nigdy nie odczulem jakiegos zawachania,

o jest jest... szczegolnie to widac na zimnym silniku - minimalny ruch wskaz.

> pytanko do koegi Marco, ktora to jest ta slynna rurka i co z nia

> bywalo nie tak

w 1.6 rurka od klimy jest tak nieszczesliwie usytuowana iz mozna ja urwac na naszych wspanailych drogach... w sumie zobaczyl bym to na foto jak z tym jest...

Napisano

> moze u kolegi tak jest ze obroty faluja przy wlaczaniu i wylaczaniu

> klimy, ja jeszcze nigdy nie odczulem jakiegos zawachania,

Warto więc trochę poobserwować obrotomierz, i zapewniam, że zauważy kolega zawaHania wink.gif

Napisano

ale jak jest oslona silnika to chyba w jakims stopniu ja chroni,

Napisano

> ale jak jest oslona silnika to chyba w jakims stopniu ja chroni,

nie wiem, nie posiadam 1.6... niech wlasciciele sie wypowiadają...

Napisano

Osłona jest z tworzywa, więc spełnia tu rolę raczej estetyczną i "chroni" spód komory silnika od błota itp. Przy mocniejszym kontakcie np. z leżącym policjantem cool.gif czy krawężnikiem ( cholera to też synonim zlosnik.gif ) może okazać się niewystarczającym zabezpieczeniem elementów silnika...

Napisano

> Dzisiaj otwarłem machę i zarówno przy włączonej klimie jak i

> wyłączonej pasek obraca takie "kólko" sprężarki, ale obraca sie

> tylko to zewnętrzne koło a cały środek tego "koła" jest

> nieruchomy...więc chyba nie działa?

no nie działa, pewnie czynnika za mało. Jedź do speców od klimy niech sprawdzą.

Napisano

> ale jak jest oslona silnika to chyba w jakims stopniu ja chroni,

Chroni. A koledzy może osłon nie mają? Poza tym są różnice w poszczególnych silnikach. Ja też nie czuję włączenia sprężarki klimy 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Ja też nie czuję włączenia sprężarki klimy

Bo nikt nie powiedział, że jest to odczuwalne (subiektywnie) TYLKO zauważalne na obrotomierzu. Bieg jałowy jako punkt wyjścia - hej alien.gif

Napisano

> Bo nikt nie powiedział, że jest to odczuwalne (subiektywnie) TYLKO

> zauważalne na obrotomierzu. Bieg jałowy jako punkt wyjścia - hej

Czucie to taki skrót myślowy, nie widać nic na obrotomierzu - klima sprawna.

W Oplu i widać i czuć co się zowie smile.gif

Napisano

> pytanko do koegi Marco, ktora to jest ta slynna rurka i co z nia

> bywalo nie tak

Rurka przed zmianowa była długa i często pękała a co a tym idzie czynnik znikał z układu i d*** blada!

Nr wg ePERa 51742120 nazywa się "przewód kondensatora".Dotyczy silnika 1,6/Jest to rurka łącząca skraplacz z sprężarką. 20.GIF

ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.