Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ponowniie pytanko o OLEJ

Featured Replies

Napisano

> to się wadliwy pasek wysyła do "producenta" w celu ustalenia, czy aby

> to napewno jego produkt. Z pismen od producenta, że to nie jego

> idzie się do rzecznika praw konsumenta a ten wszczyna

> dochodzenie

no to dzialaj jak Ci padnie pasek rozrzadu np. zlosnik.gif

Napisano

> no to dzialaj jak Ci padnie pasek rozrzadu np.

ładnie mi życzysz tuk.gif ale poważanie, to znam wiele osób, które własnie w taki sposób walczyły o swoje prawa.

Mi np. w sklepie motoryzacyjnym z serwisem sprzedali i zamontowali kiedyś filtr oleju ponoć do astry a wyszło że to jakiś był filrt do silników hydraulicznych albo cuś (wózków widłowych). Dobrze że nic się nie stało - zauważyłem że coś jest nie tak jak mi lampka zaświeciła hehe.gif pojechałem do "mojego" mechanika, wyjąłem i po paru przepychankach odzyskałem koszt za filtr hahaha.gif jakby się silnik posypał, to też bym kase od nich na nowy wytargał rant.gif

Napisano

wszystko piknie ale jak to się ma do dużego zapotrzebowania na olej w STILO ?! palacz.gif

Napisano

> wszystko piknie ale jak to się ma do dużego zapotrzebowania na olej w

> STILO ?!

a sprawdziles filtr i upg ?

Napisano

> a sprawdziles filtr i upg ?

możesz trochę dokładniej bo nie łapię związku - nie jestem mechanikiem , więc prosze jak abel krowie na rowie...

Napisano

juz wczesniej ci zaproponowalem sprawdzic czy masz szczelny filtr oleju ( czy dobrze dokrecony) , i uszczelke pod glowica. Ustal czy silnik "zuzywa" olej, czy go normalnie gubisz. trzecie miejsce .. jaki masz przebieg i stan sprzegla .

Napisano

> juz wczesniej ci zaproponowalem sprawdzic czy masz... wycieków "0" , stam licznika 130 kkm , a stanu sprzęgła nie mam jak sprawdzić - operacja demontażu skrzyni to conajmniej 700 pln a poza tym nie odpisałeś mi co sprzęgło ma do oleju hmm.gif - nie widzę związku:(

Napisano

> > juz wczesniej ci zaproponowalem sprawdzic czy masz... wycieków "0"

> , stam licznika 130 kkm , a stanu sprzęgła nie mam jak sprawdzić

> - operacja demontażu skrzyni to conajmniej 700 pln a poza tym

> nie odpisałeś mi co sprzęgło ma do oleju - nie widzę związku:(

sprzegue4.jpg

ja tez nie widzialem zwiazku.. ale to lozysko bylo u mnie przyczyna nienormalnie wielkiego zuzycia oleju..

Napisano

> ja tez nie widzialem zwiazku.. ale to lozysko bylo u mnie przyczyna

> nienormalnie wielkiego zuzycia oleju..

Coś więcej w tym temacie można się dowiedzieć.

Napisano

> ja tez nie widzialem zwiazku.. ale to lozysko bylo u mnie przyczyna

mam rozumieć , że po wymianie łozyska przestał HLAĆ ?

A jakim sposobem i kto to wydedukował - bo ja nadal uważam , że to jakaś abstrakcja. Przyczyna musiała być gdzieindziej. A wogóle poco ci rozbierali skrzynie - tylko po to by dostać się do łozyska ? Czyli musiałeś mieć poważna awarię...

Napisano

jak przejrzysz ten watek ponownie to zauwazysz ze pisalem o samochodzie ktore zarlo olej do tego stopnia ze nie bylo sensu go wymieniac.. (jako takiej czynnosci) bo byl zawsze swiezy. Wymienialem tylko filtr oleju co okolo 60 tys km bo korodowal . Po przebiegu 220tys km skonczylo sie sprzeglo ..w koncu kiedys musialo . Po wymianie kompletu (tarcza/docisk/uszczelnienie) olej "zamurowalo" ..ani grama nie ubywa .

Nie bede snul teorii co by bylo gdyby , stwierdzam fakt ,po wymianie na nowe ( valeo) pacjent ozyl.

Dodam jeszcze ze procz oleju silnik byl serwisowany jak nalezy - rozrzad, regulacja zaworow , palil "ksiazkowo" (benzyne) ..tylko ten olej zarlo niemozebnie.... po 14 latach zostalo wymienione sprzeglo i cud wink.gif

Napisano

> Po przebiegu 220tys km skonczylo sie sprzeglo ..w koncu kiedys

> musialo . Po wymianie kompletu (tarcza/docisk/uszczelnienie)

> olej "zamurowalo" ..ani grama nie ubywa .

To co mu pomogło wymiana sprzęgła czy uszczelnienie?

> Nie bede snul teorii co by bylo gdyby , stwierdzam fakt ,po wymianie

> na nowe ( valeo) pacjent ozyl.

> Dodam jeszcze ze procz oleju silnik byl serwisowany jak nalezy -

> rozrzad, regulacja zaworow , palil "ksiazkowo" (benzyne) ..tylko

> ten olej zarlo niemozebnie.... po 14 latach zostalo wymienione

> sprzeglo i cud

Faktycznie cud.Czy aby dotyczy STILO?

Jutro dopompuję koło zapasowe może i mój przestanie żreć olej./liczę na cud/.

Napisano

> To co mu pomogło wymiana sprzęgła czy uszczelnienie?

a wymienia sie pojedynczo ? juz widzialem specjalistow ktorzy robili po jednym amortyzatorze wiec moze i sprzeglo sie robi bez lozyska wink.gif

> Faktycznie cud.Czy aby dotyczy STILO?

- nie, ale rowniez fiata,

nie do stilo :

http://moto.allegro.pl/item367814668_sprzeglo_kpl_fiat_tipo_tempra_uno_1_4_8v_orygina.html

do stilo: http://moto.allegro.pl/item368680247_sprzeglo_valeo_fiat_punto_ii_stilo_idea_1_4.html

jak widac z powyzszego to ze auto rozni sie budą nie zmienia faktu ze w srodku klocki te same, itd itp.

> Jutro dopompuję koło zapasowe może i mój przestanie żreć olej./liczę

> na cud/.

kto nie smaruje/pompuje ten nie jedzie 20.GIF

Napisano

> a wymienia sie pojedynczo ? juz widzialem specjalistow ktorzy robili

> po jednym amortyzatorze wiec moze i sprzeglo sie robi bez

> lozyska

Kolego przeczytaj co piszesz.

Raz piszesz o uszczelnieniu innym razem o łożysku.

To co w końcu jest tym złotym środkiem na wycieki oleju?

Ja śmię twierdzić,że napewno nie jest to łożysko wyciskające sprzęgło.

Napisano

> Kolego przeczytaj co piszesz.

> Raz piszesz o uszczelnieniu innym razem o łożysku.

> To co w końcu jest tym złotym środkiem na wycieki oleju?

> Ja śmię twierdzić,że napewno nie jest to łożysko wyciskające

> sprzęgło.

lozysko to lozysko (male), docisk to docisk (duze) , lozysko jest uszczelniaczem . alles klar ? smile.gif

Napisano

> lozysko to lozysko (male), docisk to docisk (duze) , lozysko jest

> uszczelniaczem . alles klar ?

Ale jaja!

Napisano

> Ale jaja!

Panowie nie róbcie na technicznym kącika drobiarskiego ! nono.gifmad.gifwink.gif

Napisano

zawsze myślałem, że sprzęgło składa się z tarczy, docisku i łożyska oporowego a przy okazji wymienia się uszczelniacz wału korbowego...i tu może leżeć przyczyna...w sumie nie kojarze sytuacji kiedy łożysko miałoby być uszczelnieniem... hmmm...

Napisano

> zawsze myślałem, że sprzęgło składa się z tarczy, docisku i łożyska

> oporowego a przy okazji wymienia się uszczelniacz wału

> korbowego...i tu może leżeć przyczyna...w sumie nie kojarze

> sytuacji kiedy łożysko miałoby być uszczelnieniem... hmmm...

aaa widzisz.. i tu moze byc pies pogrzebaczem .Dziekuje pieknie.

Napisano

> aaa widzisz.. i tu moze byc pies pogrzebaczem .Dziekuje pieknie.

Nie było widać żadnych wycieków na zewnątrz silnika (obudowa skrzyni/silnika) ? Ciekawe gdzie te litry oleju wyciekając przez uszczelniacz walu sie podziewały hmm.gif

Napisano

> Nie było widać żadnych wycieków na zewnątrz silnika (obudowa

> skrzyni/silnika) ? Ciekawe gdzie te litry oleju wyciekając przez

> uszczelniacz walu sie podziewały

jedyne co fiacika bolalo to notorycznie puszczajace przeguby ( i uszczelniacze) na poloskach . Przy 1.4 gazniku i ksiazkowych 75 koniach trzebabylo ostro pedalowac zeby sie jako tako po miescie poruszac smile.gif Tego wycieku nie laczylem ze znikajacym olejem w silniku bo robilem ten element okazjonalnie jak juz faktycznie mozna bylo z przegubu palcami piach wybierac. Moze to tam bylo ujscie, no chyba ze skrzynia "jadla" olej bo NIGDY nikt nie dlubal przy niej a tymbardziej nie bylo mowy o jakiejs wymianie oliwy w skrzyni. Suma sumarum po naprawie sprzegla silnik ktory wydawalo by sie jest na wykonczeniu okazal sie calkiem dobrym motorkiem a wina byla totalnie gdzie indziej. No ale tak to juz jest jak sie nie ma czasu na zglebianie co i dlaczego, zawsze byla pod reka bulta mineralnego lotosu ktory byl smiesznie tani i zalatwial sprawe na kolejne pare-parenascie tys km.

Napisano

mogłobyć tak, że olej wyciekał na łączeniu skrzyni z silnikiem a wiatr "przenosił" go na półośki co dawało efekt wywalonego uszczelniacza półosi...to jest możliwe...a na postoju nic nie kapie...podobnie było u mnie...chociaż jakby wziąć ten olej na palce to można byłoby określić skąd pochodzi...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.