Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ponowniie pytanko o OLEJ

Featured Replies

Napisano

Zbliża sie 40 ooo i czas zala go nowym olejem ostatnio pomykałem na Olej De Luxe Synthet Quaker State olej armii USA zlosnik.gif a teraz mam zamiar zalac go tym,może ktoś go napełniał owym olejem więc pytam czy warto

GM (OPEL) 10W/40 5L

Wysokiej jakości olej półsyntetyczny szczególnie polecany do silników samochodów marki: OPEL food.gif

280606636-338854322.jpg

post-19167-14352492337529_thumb.jpg

Napisano

> Zbliża sie 40 ooo

> GM (OPEL) 10W/40 5L

> Wysokiej jakości olej półsyntetyczny szczególnie polecany do silników

> samochodów marki: OPEL

Przy przebiegu 40kkm IMHO nie warto zalewać półsyntetykiem. Szkoda silnika. crazy.gif

Napisano

Olej jak olej, jeżdżę na takim mineralnym Oplem smile.gif

Do Fiaciora lepiej full syntetyk chyba że Ci cieknie?

Napisano
  • Autor

> Przy przebiegu 40kkm IMHO nie warto zalewać półsyntetykiem. Szkoda

> silnika.

A co polecasz

Napisano
  • Autor

> Olej jak olej, jeżdżę na takim mineralnym Oplem

> Do Fiaciora lepiej full syntetyk chyba że Ci cieknie?

Nic nie cieknie tylko jakiś olejożerny jest jak FIAT

mlot.gifTTTM

Napisano

> Nic nie cieknie tylko jakiś olejożerny jest jak FIAT

> TTTM

a ile wypija?

pokombinuj z innym syntetykiem, nie koniecznie szczególnie drogim smile.gif

Napisano
  • Autor

> a ile wypija?

sciana.gif 1,5l

> pokombinuj z innym syntetykiem, nie koniecznie szczególnie drogim

ciekaw jestem jak to widzisz <pokombinuj> co mam wymienia co 2 KM

Napisano

> 1,5l

na 1000 ? icon_eek.gif

1.4 ?? icon_eek.gif

faktycznie dość dziwne...

> ciekaw jestem jak to widzisz co mam wymienia co 2 KM

nie, zalej po prostu innym olejem i zobacz czy spalanie ulegnie zmianie oraz w którą stronę. Skoro tyle go pije to i tak szybko Ci się skończy i będziesz mógł zalać nowy smile.gif

hmm.gif

Ostatecznie ten semi w sumie możesz zalać bo przy takim przerobie to nie będzie problemem aby wrócić do syntetyka później. A nóż się coś poprawi faktycznie.

Napisano
  • Autor

Faktycznie można zalac go tańszym i zobaczyc a nóż nie bedzie taki miał apetyt na olej niewiem.gif

Napisano

> Faktycznie można zalac go tańszym i zobaczyc a nóż nie bedzie taki

> miał apetyt na olej

a zalej silnik olejem zalecanym przez FIATA (Selenią) i zobacz, czy będzie brał...

Spotkałem się już z takim przypadkiem, że po zastosowaniu powrotu do Selenii silnik stracił apetyt na oleum.... biglaugh.gif

Napisano

W sobotę właśnie zalałem Stilo olejem Motul XCess 8100 5w40 full syntetyk. Cena za 5l 170 zł. Oczywiście dostałem paragon i takie tam. Dostałem opust ceny bo nie mieli w 5l bańkach i kupiłem w jedynkach... Aha kupiłem jeszcze Stilonkowi nowe pióra wycieraczek, Motgum takie jak Valeo Xtrm. Stilo jakieś takie radosne się zrobiło smile.gif

Napisano

> Faktycznie można zalac go tańszym i zobaczyc a nóż nie bedzie taki

> miał apetyt na olej

Ja zalałem pikaczento 900 takim olejem jak na zdjęciu i popychacze zaczeły mi sie odzywać, ale może to tylko zbieg okoliczności... hmm.gif

Napisano

Dzisiaj kupiłem 5 litrów .... MOBIL1 0W40 Turbo Disel ... wymiana w czwartek ok.gif

Napisano
  • Autor

> Ja zalałem pikaczento 900 takim olejem jak na zdjęciu i popychacze

> zaczeły mi sie odzywać

To dla tego go nazywasz PIKAczento hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Dzisiaj kupiłem 5 litrów .... MOBIL1 0W40 Turbo

Bo do takiej BRYŁY tylko TURBO yikes.gifspineyes.gif

Napisano

> ...

> GM (OPEL) 10W/40 5L

Witam i Pozdrawiam

Jestem nowy na forum, ale postaram się dodać 3 grosze do wątku.

Mój Stilak 1.6 rocznik 02, pożera ok. 0.6l na 1000km food.gif - ok. 1l/m-c sciana.gif. Kupiłem go z przebiegiem 72kkm a teraz mam102 kkm. Lałem selenie 20K, ale przy takim przepale przeszedłem właśnie na olej Opla GM 10w40. Stilak przerobił już , łącznie z wymianą 3x5l tegoż oleum icon_eek.gif. Oleju ubywa tak samo, ale za to w kieszeni zostaje parę złotych. Zmian w pracy silnika nie zauważyłem, więc skoro nie widać (słychać) różnicy to po co przepłacać. Uważam, że olej GM jest ok. i można lać.

Napisano

Tak przy okazji, nie pamiętam jak ten olej GM wychodzi cenowo ale sprawdź na nalepce z kodem kreskowym kraj wytworzenia. Jeśli jest Polska to to jest olej z którejś polskiej rafinerii więc... może nie warto przepłacać smile.gif Jakiś czas temu GM brał oleje od Castrola, który to wcale nie musiał być importowany do Polski wink.gif ale teraz jak jest nie wiem.

Napisano

> Bo do takiej BRYŁY tylko TURBO

Powinno być: Bo do takiej pięknej BRYŁY tylko TURBO hehe.gif

Napisano
  • Autor

> sprawdź na nalepce z kodem kreskowym kraj wytworzenia. Jeśli

> jest Polska to to jest olej z którejś polskiej rafinerii więc...

> może nie warto przepłacać Jakiś czas temu GM brał oleje od

> Castrola, który to wcale nie musiał być importowany do Polski

> ale teraz jak jest nie wiem.

Jest to półsyntetyk o klasie jakości SL/CF A3/B3 lepkość 10w/40.

Oferowany olej rozlewany jest w Niemczech skąd jest bezpośrednio importowany

Napisano

> Witam i Pozdrawiam

Witamy! 30.GIF

> Mój Stilak 1.6 rocznik 02, pożera ok. 0.6l na 1000km - ok. 1l/m-c .

Widzę że autko mamy takie samo! biglaugh.gif Mój też lubi "sobie popić"... boozing.gif

Napisano

> To dla tego go nazywasz PIKAczento

Nawet na to nie wpadłem..... ale słuchająć pracy zimnego Seicento oasowałoby go nazwać PUKAczento.....

Dobra kończy ten temat bo zaraz wyższe władze nas pogonią.....

Napisano

Witam. to ja tez się podłącze do tematu smile.gif

-ile oleju wchodzi do silnika 1.8 16v

- co polecacie w rozsądnej cenie ? bravke lałem Mobilem 10w 40 chodziła jak żyleta

- autko dopiero kupiłem karteczki nie ma , a w schowku znalazłem nalepke cstrol gt magnatic 10 w 40

Napisano

> Witam. to ja tez się podłącze do tematu

> -ile oleju wchodzi do silnika 1.8 16v

Czy wy ludzie nie macie instrukcji obsługi? screwy.gif Około 4,5 litra.

• 1 miesiąc później...
Napisano

> -ile oleju wchodzi do silnika 1.8 16v

4,5 l jak podał kolega a potem 1 l co 10 tys. sciana.gif

a może jest jakiś ukryty zamysł producenta w tym że pewna część oleju bieże jakiśudziałw procesie spalania i bez tego proces ten zostanie zakłócony . Przeszedłbym na mineral żeby się troche uszczelnił ale zastanawiam się czy silnik nie padnie jak będzie za szczelny . icon_eek.gif

To przecież niemozliwe żeby nowe silniki żarły tyle oleju bo tak szybko się wyeksploatowują . Wczesniej miałem Tipo i od wymiany do wymiany staruszek wciągał 100 ml a wczesniej był Kadett który nie brał prawie nic .

Lepiej odrazu kup sobie dobry mineral - ja tak zrobię przy następnej wymianie ! yay.gif

Napisano

Pokazcie mi swoje wałki rozrzadu a powiem wam na czym jeździcie... hehe.gif

Moje sa czarne jak smoła hmm.gif

Napisano

. Wczesniej miałem Tipo i od wymiany

> do wymiany staruszek wciągał 100 ml

rowniez wczesniej mialem tipo ... i wciagal kolo litra na 5kkm rotfl.gif Oczywiste ze nie bylo sensu robic wymian bo wciaz mial swiezo. co 60kkm wymienialem filtr . Walilo olejem przez lozysko do sprzegla/skrzyni w ktorej nigdy nikt nie grzebal . Ale to zrobil moj nastepca i od tego czasu ni kropelki tipex nie bierze.

Moze stilon tez ma jakis knif gdzie znika olej, bo samo w sobie spalanie nie jest mozliwe - swiadczy o nieszczelnosci pierscieni zgarniajacych a tym samym jesli ubytek oleju spowodowany jest przez spalenie to to jest smiech na sali a nie silnik skonstruowany w 21 wieku.

Napisano

> Moje sa czarne jak smoła

To jest pewno gdzies pod maska, ja tam tylko zerkam jak wymieniam "ukochane" zarowki.

Napisano

Moje krzywki także zrobiły się czarne shocked.gif podczas ostatnich 10k km na seleni (wcześniej także selenia nie powodowała takiego stanu krzywek). W środę zalewam motula i zobaczymy przy okazji czy te krzywki musza być takie czarne.... smile.gif

Napisano

> Lepiej odrazu kup sobie dobry mineral - ja tak zrobię przy następnej

> wymianie !

To, że sam lubisz robić głupie rzeczy nie znaczy żebyś odrazu namawiał innych ...

P.S. Dlaczego posty są kasowane bez żadnej informacji ?

Jakieś nowe porządki ?

Napisano

> P.S. Dlaczego posty są kasowane bez żadnej informacji ?

> Jakieś nowe porządki ?

Tu jest techniczny a nie ssp nono.gif

Następnym krokiem przy dalszym spamowaniu będą wczasy ok.gif

Wszystko masz w FAQ kącikowym! ok.gifirked.gifold.gif

Napisano

4,5 - 4,8 Litra

Dolewka 1L co 1000KM a nie co 10000 KM

Komuś omsknęło się jedno zero chyba ... co 10KKM to trzeba olej WYMIENIĆ A NIE DOLEWAĆ !

Napisano

> To, że sam lubisz robić głupie rzeczy nie znaczy żebyś odrazu

namawiał innych ...

screwy.gif

jesli to wszystko co masz do powiedzenia na te okoliczność , to myslę że nie rzuciłeś zbyt wiele światła na temat w którym zabierasz głos. Zatem jeśli nie masz nic do powiedzenia to nie marnuj powierzchni na strony albo pomyśl nim coś namażesz.

Czytałem już kilka opinii na temat olejochlejstwa Stilo i planowanie czy wymiana uszczelek nie wiele daje - serwis rozkłada ręce , producent podaje w instrukcji że 0,4 l / 1000 km to norma - więc jakie z tego wnioski ??? czy tak ma być - bo jesli nie to przejście na mineral jest najtańszym i prawdopodobnie najskuteczniejszym sposobem skoro tamte idą w tysiące zł i nie daja oczekiwanych rezultatów...

http://fiat.auto.com.pl/forum/viewtopic.php?t=429

-poczytaj

>Dolewka 1L co 1000KM a nie co 10000 KM

>Komuś omsknęło się jedno zero chyba ...

........Tak - racja o jedno się walnąłem - dzięki waytogo.gif

Napisano

a juz dajcie se luz , wymiane ciosow to przy 20.GIF lepiej znajdzcie jakis powod gdzie znika olej.

- filtr oleju - czy szczelny

- ztcw i co poczytalem to raczej nie ma znaczenia czy to jest 1.4 1.6 1.8 czy nawet dizel... czyli silnik jako element wadliwy nie moze byc brany pod uwage... wiec skoro silnik nie pali oleju..to gdzie znika ? UPG ?

Napisano

> a juz dajcie se luz , wymiane ciosow to przy lepiej znajdzcie

> jakis powod gdzie znika olej.

Tak przy okazji natknąłem się na ciekawy artykuł na forum Mazdy. Poniżej cytat dot. oleju:

Kiepski olej i filtr (a tym bardziej zbyt rzadka ich wymiana) powodują bardzo często zacieranie (łuszczenie) wałka rozrządu (najczęściej na pierwszej krzywce). Takowe zjawisko nie dotyczy wyłącznie silników mazdy ale innych firm także

Waek01.jpg

waek02.jpg

Dwa przykładowe zdjęcia zrobione w maździe o dość niskim przebiegu ale kiepskiej obsłudze - filtry wymieniane co drugi raz, olej - byle tańszy bo "to tylko olej"...

Do tego (prawdopodobnie) przesilanie zimnego silnika powoduje większe obciążenie zaworów a co za tym idzie - gorsze smarowanie wałka w głowicy (olej jest jeszcze zbyt zimny i zbyt gęsty) co może dodatkowo skutkować zmniejszeniem żywotności wałka. Podobne efekty można zaobserwować (choć rzadziej) w silnikach RF5C - czyli modelach z M6

Przestrzegamy prze olejem Castrol Magnatec w autach z kilkuletnim stażem (DiTD, CD) gdyż wiele osób miało dość dziwne komplikacje po jego użyciu.

Wałek rozrządu w tym przypadku należy wymienić na nowy - koszt wałka ok 450zł (dostępny w serwisie - np. AZ-Auto).

Nie wolno (chyba, ale kategorycznie mi się napisało) stosować dodatków do oleju typu motodoktor. Wiem, że to niby jednoznaczne ale... w tym wątku opisane są problemy, których źródłem był zaklejony smok olejowy. Nie udało się nam odkryć jednoznacznie dlaczego tak się stało, ale trzeba mieć to na uwadze, gdy mamy tzw. "węża w kieszeni" na filtr albo olej...

admin.gif

Całość o silnikach diesla Mazdy TU

Napisano

"Przestrzegamy prze olejem Castrol Magnatec w autach z kilkuletnim stażem (DiTD, CD) gdyż wiele osób miało dość dziwne komplikacje po jego użyciu. "

oczywiscie ma sie to tyczyc mazdy... pewno taki sam mit jak selenia w fiacie i pseudo jakosc mobil1.

Mity powstaja poprzez powielanie indywidualnych przypadkow ktore nie maja zwiazku z danym przedmiotem ktorego ow mit dotyczy

Napisano

> Mity powstaja poprzez powielanie indywidualnych przypadkow ktore nie

> maja zwiazku z danym przedmiotem ktorego ow mit dotyczy

podobno nie indywidualne... ale przyznasz, że rolki wyglądają strasznie...

a Mobil i inne popularne oleje jest podrabiany, więc skutki mogą być opłakane dla silnika sciana.gif

Napisano

> podobno nie indywidualne... ale przyznasz, że rolki wyglądają

> strasznie...

lipinie to wyglada to fakt...

> a Mobil i inne popularne oleje jest podrabiany

i tak powstaja mity rotfl.gif no chyba ze sie bierze od henka ze stodoly...

jakiś tekst a potem jakiś tekst 16 lat podrobkami handluja.. i nikt ich nie nakryl ? rotfl.gif

Napisano

> a Mobil i inne popularne oleje jest podrabiany, więc skutki mogą być

> opłakane dla silnika

pierwszy raz na kąciku usłyszałem takie głupoty. sciana.gif gdzie Ty kupujesz oleje, że uważasz że Mobil1 jest podrabiany confused.gifhmm.gif

Napisano

> oleje, że uważasz że Mobil1 jest podrabiany

a myslisz ze nie jest? zlosnik.gif

Napisano

> a Mobil i inne popularne oleje jest podrabiany, więc skutki mogą być

> opłakane dla silnika

napisz lepiej które nie są podrabiane i przez to bezpieczne dla silników

Napisano

ja myślę, że podrabiane są wszystkie najbardziej popularne oleje...tak jak zresztą i wszystkie inne artykuły...ale jeżeli się nie kupuje oleju u pana Heńka w stodole albo w innych nie sprawdzonych miejscach to jest to mało prawdopodobne...

Napisano

> a myslisz ze nie jest?

myślę, że wszystko da się podrobić hehe.gif ale jak ktoś kupuje olej na targu za o połowę niższą cenę, to chyba jest albo bezmózgowcem, albo wie że to podróba. W jednym i drugim przypadku sam jest sobie winien grinser006.gif

Napisano

> myślę, że wszystko da się podrobić ale jak ktoś kupuje olej na targu

> za o połowę niższą cenę, to chyba jest albo bezmózgowcem, albo

> wie że to podróba. W jednym i drugim przypadku sam jest sobie

> winien

swego czasu z jednej dosc duzej hurtowni trafila sie seria podrobionych paskow rozrzadu gates.. nikt na targu nie kupowal a zabolalo to userow aut

Napisano

> zabolalo to userow aut

a hurtownie nic nie zabolało? Przecież to ona odpowiada za towar. Sprzedaje nie gates pod gates to odpowiada pośrednio za konsekwencje hmm.gif

Nadal będę się upierał - jeśli kupuje się u sprawdzonych dostawców albo nawet w jakiś hipermarketach, to nie ma się co obawiać niewiem.gif

Napisano

> a hurtownie nic nie zabolało? Przecież to ona odpowiada za towar.

> Sprzedaje nie gates pod gates to odpowiada pośrednio za

> konsekwencje

> Nadal będę się upierał - jeśli kupuje się u sprawdzonych dostawców

> albo nawet w jakiś hipermarketach, to nie ma się co obawiać

reklamacje sa tak uwzgledniane ze w realu robi sie tak zeby jej nie uwzglednic, wiec jesli sie paski posypaly po 15tysiacach to sie twierdzi ze montaz byl przeprowadzony w nie autoryzowanej stacji co bylo przyczyna nie fachowej wymiany rozrzadu itp itp

czy ja cos zabolalo.. ciezko stwierdzic ale jak to jest reka reke myje i nikt sobie krzywdy nie zrobi przy duzych obrotach rotfl.gif

Napisano

> napisz lepiej które nie są podrabiane i przez to bezpieczne dla

> silników

Selenia zeby.GIF

Napisano

> Selenia

ale ta jest droga i polecana przez Fiata, a to z automatu dla części oznacza ,ze jest be, fuj i ochyda zeby.GIF

Napisano

to się wadliwy pasek wysyła do "producenta" w celu ustalenia, czy aby to napewno jego produkt. Z pismen od producenta, że to nie jego idzie się do rzecznika praw konsumenta a ten wszczyna dochodzenie ok.gif

Napisano

> ale ta jest droga i polecana przez Fiata, a to z automatu dla części

> oznacza ,ze jest be, fuj i ochyda

To jak nic pasuje do Stilaków zeby.GIF

No to jest jeszcze Motul... 8100 X-cess

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.