Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czernidlo do plastikow

Featured Replies

Napisano

Czy ktos zna jakis wart zakupu specyfik do przywracania czarnej barwy posiwialym plastikom? Chodzi mi o wyprobowany trwaly srodek ktory nie splynie z pierwszym deszczem ani nie bedzie robil brzydkich zaciekow po kontakcie z woda.

Napisano

> Czy ktos zna jakis wart zakupu specyfik do przywracania czarnej barwy

> posiwialym plastikom? Chodzi mi o wyprobowany trwaly srodek

> ktory nie splynie z pierwszym deszczem ani nie bedzie robil

> brzydkich zaciekow po kontakcie z woda.

Dziala rewelacyjnie

Napisano

W Carrefourze za 3-4 zł będzie czernidło do zderzaków wyglądające jak pasta do butów z gąbką. Do tego jeszcze można dać czernidło do zderzaków w sprey-u też z carrefura. Efekt bardzo trwały.

Napisano

Polecam specyfiki firmy AutoLand ok.gif Używałem środka w spreju i byłem zadowolony

Napisano

> W Carrefourze za 3-4 zł będzie czernidło do zderzaków wyglądające jak

> pasta do butów z gąbką. Do tego jeszcze można dać czernidło do

> zderzaków w sprey-u też z carrefura. Efekt bardzo trwały.

Potwierdzam bardzo dobry waytogo.gif i trwaly tylko trzeba uwazac zeby po lakierze nie maznac bo ciezko zmyc. Testowalem na zderzakach tico zlosnik.gif

Napisano

podłącze się do pytania - czy znacie coś spejalnie przewidzianego do czyszczenia białych nalotów/zacieków które pojawiają się czasem kilka dni po woskowaniu twardymi woskami (mimo uważania zawsze gdzieś zabrudzę... ) .

Może te mazidła przypominające pastę do butów, ale czy one później nie brudzą po dotknięciu takiego elementu ?

Napisano

> Może te mazidła przypominające pastę do butów, ale czy one później

> nie brudzą po dotknięciu takiego elementu ?

Jak chwilę po posmarowaniu będziesz macał to się pobrudzisz. po 1 dniu już jest spoko. Ja od dwóch lat robie w ten sam sposób i wszystko jest ok, piskam jeszcze sprayem. Zderzaki jak nowe. Dodam jeszcze że potem bardzo łatwo wyczyścić zderzaki.

Napisano

...czernidło do zderzaków wyglądające jak pasta do butów z gąbką

osobiście tego nie polecam. no.gif

Kupiłem coś takiego, nawet jakieś firmowe było i straszne smugi mi zostały na relingach, bo one były przedmiotem zabiegu. Wielokrotne próby nakładania tego badziewia tylko pogarszały efekt wizualny - już lepiej się prezentowały wyblakłe relingi. Jedno trzeba temu specyfikowi przyznać, za cholerę nie chce to zejść, ale w moim przypadku to raczej wada, niż zaleta.

Listwy boczne natomiast potraktowałem bezbarwnym "czernidłem" w spray'u - efekt całkiem niezły tylko tłuste plamy zostają na lakierze, a pryskanie na szmatkę a później wcieranie tego w plastik przynosi ewidentnie słabszy efekt.

Póki co złotego środka nie znalazłem, ale wydaje mi się iż takie czernidło powinno być z aplikatorem - ze względu na łatwość nakładania, natomiast sama emulsja powinna być bezbarwna.

Napisano

Trzeba umieć to stosować. Jakbyś przeczytał co z tyłu napisali to byś wiedział że należy przetrzeć szmatką po naniesieniu.

Co do listw, relingów to trzeba nanieść na szmatkę i potem nanieść na czarny przedmiot. Ja tym robię listwy, klamki, lusterka i zderzaki.

Napisano

ja tylk ododam ze jak bedziesz chical cos tym smarowac ti smaruj juz cale i nie na sloncu bo ja kiedys na sloncu smarowalem lusterka i nie dokonczylem to na drugi dzien mialem takie ladne smugi ktorych nie dalo sie usunac ale lustra i tak szly do malowania takze problem odszedl zeby.GIF

Napisano

a ja polecę coś innego - plak do deski rozdzielczej - często tak robiłem i efekt OK, tyle że za pierwszym razem dość obficie spryskać, poczekać trochę aż podeschnie i "wypolerowć" szmatką żeby się brud zbyt szybko nie łapał - na jakiś czas wystarcza smile.gif i napewno jest lepsze od czernideł w formie pasty do butów - tych z gąbką, a do tego zderzaki się ładnie błyszczą

Napisano

a co polecicie do czernienia opon?????? hmm.gif

też można miziać tymi czernidłami do plastiku,czy może są jakieś specjalne środki??? niewiem.gif

Napisano

Kiedyś nie miałem pod ręką czernidła i przejechałem zderzaki i lusterka preparatem do uszczelek (Autoland Uszczelka) - efekt super.

Wystarczy nałożyć jedną warstwę i efekt murowany. Do tego nie zostawia smug, śladów na lakierze i nie brudzi rąk.

Stosuję ten środek również do konserwacji opon - idelanie nabłyszcza gumę i chroni przed pękaniem.

Napisano

> a co polecicie do czernienia opon??????

> też można miziać tymi czernidłami do plastiku,czy może są jakieś

> specjalne środki???

Ja używam środka "Formula 1 Black Gold". Na opakowaniu napisane jest, że wystarczy spryskać oponę i odczekać, ale ja wolę nanosić preparat na gąbkę i wcierać w oponę.

7fe20847aa22f7d06ed16cc821f5c4f5500x500.jpg

Napisano

kiedyś używałem Plak'a i całkiem nieźle się sprawował, z tego co pamiętam pryskało się a później trzeba było ściereczką przetrzeć i efekt był przyzwoity jak na taką cenę

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.