Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czujnik położenia przepustnicy - zbyt niskie napięcie

Featured Replies

Napisano

zastanawiam sie od czego zaczac szukac jaka moze byc przyczyna. Wykazało mi na komputerze kod 22 Czujnik położenia przepustnicy - zbyt niskie napięcie niewiem.gif

Napisano

Czy mógłbyś zmienić tytuł wątku na bardziej regulaminowy - związany z treścią posta?

Pozdroofka

Napisano

Skasuj błąd i po rundce sprawdź czy znów się pojawi.

Napisano

> Wykazało mi na komputerze kod 22 Czujnik położenia przepustnicy

> - zbyt niskie napięcie

Jeżeli po skasowaniu znów się pojawi, to zbyt niskie napięcie oznacza najprawdopodobniej odłączoną wtyczkę (kiepski kontakt) lub przerwany przewód. Wchodzi w grę też uszkodzenie w ECU, ale małe szanse na to.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

dzieki jutro z rana odlacze akumulator i zobaczymy czy sie pojawi pozdrawiam:)

Napisano
  • Autor

caly czas to samo siwieci i czescie juz sie wlancza kontolka musze sprawdzic kable tylko musze poszukac przepustnicy:P

Napisano

> sprawdzic kable tylko musze poszukac przepustnicy:P

Na focie strzałka wskazuje czujnik położenia przepustnicy. Mam nadzieję, że lokalizujesz połozenie pod maską wink.gif

Pozdroofka

280686616-tps.jpg

post-36940-14352492817838_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

hmm sprawdzilem ale wszytkoi jest na oko wporzadku słyszałem że może być to ze filter pobiera za duzo poweitrza czy coś takiego czy jest nie szczelny

Napisano

mnie też pojawił sie tego typu błąd tzn "za niskie napięcie" ale z przepływomierza. W ciągu ostatnich dni kilka razy w czasie postoju lub hamowania biegami przy niewielkiej prędkości.

Dziś przejechałem kilkanaście kilometrów z podpietym OpScn i na wolnych obrotach napiecie spadało do ok 0,18-0,2V a wg OpScn min na wolnych obrotach to 0,3V i mimo tych spadków CE się nie zaświecił.

---

A nawiazujac jeszcze do wątku sprawdziłem współdziałanie zestawu Vista-USB<->RS232-OpelScanner i mogę powiedzieć, że działa. zastąpiłem tylko kabel RS232 od OpScn przejściówką DB9(ż)-DB9(ż) aby połaczenie było krótsze.

Napisano

> hmm sprawdzilem ale wszytkoi jest na oko wporzadku

Na oko to chłop w szpitalu umarł wink.gif Zdejmij wtyczkę, włącz zapłon, zmierz napięcie w wtyczce. Dla pewności psiknij jakimś preparatem do czyszczenia styków. Załóż wtyczkę, wepnij sie miernikiem w przewód szpilką, dodawaj "gazu" i patrz czy napięcie zmienia się od 0 do ok. 5V

Pozdroofka

Napisano

> Dla pewności psiknij jakimś

> preparatem do czyszczenia styków

ja bym dodał, mając na uwadze (wiesz co), żeby nie psikać WD-40 wink.gif

Napisano
  • Autor

jakie powinno byc napiecie??bo do tego czujnika sa trzy kable to pod ktore sprawdzic

Napisano

> jakie powinno byc napiecie??bo do tego czujnika sa trzy kable to pod

> ktore sprawdzic

Zacytuję post sprzed trzech lat smile.gif :

Quote:

Trzeba się wpiąć w niebieski przewód (np szpilką). Drugi koniec miernika do masy np do silnika (nie wyjmuj wtyczki z czujnika)

Przy zamkniętej przepustnicy powinno być poniżej 0,7V

Przy powolnym otwieraniu przepustnicy napięcie powinno płynnie rosnąć do ok 5V.

Nie trzeba przy tym odpalać silnika, wystarczy przekręcony kluczyk.

Pozdroofka

Napisano

Od siebie dodam tylko, że jeśli napięcie spadnie poniżej 0,16V to przy pracującym silniku wywali rzeczony błąd.

Sprawdź jeszcze jakie jest napięcie między pozostałymi dwoma kablami we wtyczce, po jej odłączeniu od czujnika i włączeniu zapłonu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.