Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

jak działa silniczek szyby?

Featured Replies

Napisano

czy ktoś wie krok po kroku jak działa mechanizm podnoszenia szyb?

to znaczy, jeśli dajmy na to przy otwartej szybie wcisnę żeby ta zamknęła się do końca, to silniczek zaskakuje i podnosi szybę ale skąd wie kiedy ma się zatrzymać? zatrzymuje go czujnik w uszczelce o którym gdzieś tutaj czytałem?

i w drugą stronę. kiedy szyba jest zakmnięta a ja wciskam maksymalne otwarcie szyby to w jaki sposób wie że już koniec i dalej nie otworzy? co i do czego wysyła sygnały? i co z mechaniznmem który ma zapobiegać przycinaniu rąk?

Napisano

jak sie nie myle to ten czujnik tez ma cos wspolnego, ale generalnie to jak sie nie myle kwestia oporow ktore zatrzymuja szybe, czyli opuszczasz szybe doczodzi do konca jest opor wiec system rozlacza, tak mnie sie to widzi

Napisano

>kwestia oporow ktore zatrzymuja szybe

Gdy szyba jest zamknieta, próba dalszego zamkniecia = słychac wyłacznik przeciązeniowy ktory zapomiega spaleniu silnczka.

Napisano

> jak sie nie myle to ten czujnik tez ma cos wspolnego, ale generalnie

> to jak sie nie myle kwestia oporow ktore zatrzymuja szybe, czyli

> opuszczasz szybe doczodzi do konca jest opor wiec system

> rozlacza, tak mnie sie to widzi

ale przeciez jak przytniesz np czyjąś szyję 893goodvibes.gif to nie tylko odpuszcza, ale i zjeżdza w dół, to skąd ma wiedzieć czy to opór czyjeś grdyki czy już całkiem zamknięta i to opór uszczeliki?

Napisano

> ale przeciez jak przytniesz np czyjąś szyję to nie tylko

> odpuszcza, ale i zjeżdza w dół, to skąd ma wiedzieć czy to opór

> czyjeś grdyki czy już całkiem zamknięta i to opór uszczeliki?

mylisz dwa pojęcia adam. My w abarthach mamy dodatkowo czujnik zapobiegający zatrzaśnięciu ręki bądź szyji hehe.gif a są przeceiż autka bez tego zabezpieczenia niewiem.gif

Napisano

> My w abarthach mamy dodatkowo czujnik

> zapobiegający zatrzaśnięciu ręki bądź szyji a są przeceiż autka

> bez tego zabezpieczenia

Pytanie retoryczne - reszta stilaków to gilotyny?

hahaha.gif

Napisano

> Pytanie retoryczne - reszta stilaków to gilotyny?

my klekoty w wersji z nienajwyzszej polki ( czyt. active) tez mamy anty gniota 20.GIF

ops... oczywista popieprzylem komu odpowiadam wink.gif to do johnego mialo leciec

Napisano

> my klekoty w wersji z nienajwyzszej polki ( czyt. active) tez mamy

> anty gniota

> ops... oczywista popieprzylem komu odpowiadam to do johnego mialo

> leciec

spoko, piszę tylko, że w abarthach jest to standard, a w niektórych wersjach poniżej jest to tylko opcja niewiem.gif

Napisano

> spoko, piszę tylko, że w abarthach jest to standard,

Powiem tak - wszedzie tam w stilo gdzie jest elektryka szyb jest i antipicheze czy jak to sie tam to pisze, nie mniej zasada jest ta sama - nie odciac paluszków.

Napisano

> jak sie nie myle to ten czujnik tez ma cos wspolnego, ale generalnie

> to jak sie nie myle kwestia oporow ktore zatrzymuja szybe, czyli

> opuszczasz szybe doczodzi do konca jest opor wiec system

> rozlacza, tak mnie sie to widzi

Szyba zamyka się bądź otwiera do momentu poczucia oporu - wtedy (jak już jeden z kolegów wspomniał) - załącza się "wyłącznik przeciążeniowy" zapobiegający spaleniu sie silniczka.

Natomiast kwestia gilotynowania związana jest ściśle z górną uszczelką (nad szybą). Są tam czujniki, które czując ucisk - powodują zjazd szyby w dół (czyli niedopuszczenie do zgilotynowania).

Spróbujcie podczas zamykania szyby jednocześnie przycisnąć np palcem górną uszczelkę (przyciskając ją od dołu).

Szyba powinna momentalnie zjechać w dół (zależy jeszcze w którym miejscu tego palucha przyciśniemy wink.gif)

Napisano

> mylisz dwa pojęcia adam. My w abarthach mamy dodatkowo czujnik

> zapobiegający zatrzaśnięciu ręki bądź szyji a są przeceiż autka

> bez tego zabezpieczenia

chyba mi nie powiesz, że tego nie ma w standardzie w stilo boje_sie.gif

Napisano

> chyba mi nie powiesz, że tego nie ma w standardzie w stilo

Jest w standardzie ok.gif

Napisano

> chyba mi nie powiesz, że tego nie ma w standardzie w stilo

no własnie tak patrzałem na tą stronkę z wyposażeniem, i chyba coś mi się po 270747800-sex.gif sorry swieca.gif

• 1 rok później...
Napisano

Podepnę się tutaj gdyż nic innego nie znalazłem a pojawił mi się problem z elektryczną szybą od strony kierowcy.

W momencie zamykania kiedy szyba dojdzie do końca, silniczek się nie rozłączy i słychać przez króciutką chwilkę niemiłosierny zgrzyt przekładni. To samo przy opuszczaniu szyby jak dojedzie do dołu.

Czy padły mi jakieś krańcówki, da się to jakoś naprawić czy trzeba wymienić cały mechanizm? Ma ktoś może jakiś manual jak się do tego mechanizmu dostać?

Napisano

no dobra a jaka jest kwestia montowanej elektryki z tylu(5D) w autach które jej nie miały fabrycznie?tez sie zatrzymuja podczas napotkania np. reki, czy dalej cisną do góry?mowa o oryginalnych czesciach np. z rozbiórki innego stilo.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.