Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jakie AMORKI macie?

Featured Replies

Napisano

jak w temacie - czyli jakie macie , jakie z róznych względów polecacie a na jakich sie zawiedliście ?

stoję przed koniecznością wymiany tylnich i waham się co tu wybrać icon_eek.gif

Napisano

> jak w temacie - czyli jakie macie , jakie z róznych względów

> polecacie a na jakich sie zawiedliście ?

> stoję przed koniecznością wymiany tylnich i waham się co tu wybrać

Bilstein b4 - z przodu i z tyłu jak na razie OK.

Napisano
  • Autor

> Bilstein b4 - z przodu i z tyłu jak na razie OK.

a ile przejechane na nich masz?

Napisano

A zadałeś sobie trochę trudu i powertowałeś po forum?

Jak nie to polecam ! ok.gif

tukej ok.gif

Napisano
  • Autor

> A zadałeś sobie trochę trudu i powertowałeś po forum?

tamten wątej jest na zupełnie inny temat. busted.gif tam mówi się jesynie o budowie i sposobie montażu przedniego amora a mnie nie o to chodzi 270751858-jezyk.gif

Tutaj chciałbym poznać opinię Stilaków na temat doświadczeń z posiadanymi przez nich amorkami najrozmaitrzej maści .

W ten sposób każdy kto będzie szykował się do wymiany będzie posiadał przynajmniej bladą orientację co chwalicie a na czym popłynęliście bo nie raz spotkałem się z regułą , że cena wcale nie jest wykładniekiem jakości hmm.gif

Napisano

Nowe amorki są bardzo dobre ok.gif stare były do D..y hehe.gifhehe.gifhehe.gif

Taka jest moja opinia.... hahaha.gif

Mam blisnery B4 ale czy to Kayaba czy coś innego to opinia zawsze taka sama 033102bebe_1_prv.gif

Napisano

Powiem jeszcze tyle, pomiar "jakości" amortyzatorów na stacjach diagnostycznych jest do kitu mówiąc delikatnie. Przykładowo amory które mają niby 60% sprawności (czyli całkiem nieźle bo nowe często mają w okolicach 70%) bywa że po wymontowaniu z auta zachowują się tak jakby już nie były amortyzatorami - kolumna chowa się w rurze pod własnym ciężarem...

W szczególności takie pomiary nic nie dają kiedy mamy w aucie sprężyny obniżające nie mówiąc już o jakimś innym zawieszeniu niż seryjne. Na dodatek na każdej stacji wychodzi inaczej. Niestety najłatwiej sprawdzić jakość amorów jeżdżąc po dziurawym terenie. I okazuje się trzeba je wymieniać mimo że na stacji pokazuje iż jeszcze są "dobre"

Napisano
  • Autor

> Powiem jeszcze tyle, pomiar "jakości" amortyzatorów na stacjach

> diagnostycznych jest do kitu mówiąc delikatnie.

zgadzam się :

lato 2005 - wyszło 57 % - jesień 2006 wysło 61 % na tym samymym amorku i na tej samej stacji yikes.gif

pozostałe miały róznice rzędu 2 - 5 % w górę lub w dół .

Wydaje mi się , że te 5 % należałoby przyjąć jako margines błędu maszyny

Napisano

> > Wydaje mi się , że te 5 % należałoby przyjąć jako

To nic... hehe.gif

Miałem Brave 1,6 16V i bardzo bujała mi sie na zakrętach i nie tylko... pojechałem na test amorków 73% przód 70% tył...

Olałem to wymieniłem na nowe Kayaby gazowo olejowe - przy wymianie wyszło, ża amorki kompletnie nie trzymały...zero gazu i minimalny opór w obu kierunkach ...

Po wymianie znowu test w tym samym miejscu ... przód 60 % tył 40% i Pan do mnie, że nie podbije mi pieczątki na przeglądzie, bo amorki do dupy hehe.gif a ja do niego, ze mam dwa tygodnie temu zmienione, zreszta niech se sam zobaczy, że lśnią nowością hehe.gif... i są na gwarancji więc niech mi da to na piśmie.... no to On, ze pewnie sie jeszcze nie dotarły hehe.gifhahaha.gif i bez problemu podbił....

A auto jak przyklejone na nowych sie trzymało do drogi ... ok.gif

Morał ...po określonym przebiegu wymienić na nowe i tyle...

( jaki przebieg.... jak jeździsz po dziurach to może 20.000 km a jak po gładkich obwodnicach to 80.000 i więcej km... )

Człowiek bardzo sie przyzwyczaja i dopiero jak wymieni to czuje różnice... Podobnie miałem w Stilo....

Napisano

w poprzednim aucie (fiord) wymienilem amorki i w ten sam dzien z ciekawości pojechałem na darmowy przeglad zawieszenia do ASO Forda.. wyniki byly jednoznaczne - amory do wymiany biglaugh.gif

Napisano

> Bilstein b4 - z przodu i z tyłu jak na razie OK.

tez bilsteiny b4

Napisano

> tez bilsteiny b4

też polecam, mam w Omedze a już niedługo będę mieć w Stilo. Niestety B6 przetestuję w innym czasie i w innym samochodzie frown.gif

Napisano

> też polecam, mam w Omedze a już niedługo będę mieć w Stilo. Niestety

> B6 przetestuję w innym czasie i w innym samochodzie

auto lepiej trzyma sie drogi, wchodzenie w zakrety to przyjemnosc- oczywiscie komfort sie nie polepszyl...są sztywniejsze...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.