Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

lpg w yarisie

Featured Replies

Napisano

czy silnik 1.0 dobrze znosi lpg

a jak z silnikiem 1.3

jakos malo jest ofert yarisa z gazem na sprzedaz

a moze ktos powiedziec ile pali d4d? a ile benzynowe pala pb95?

Napisano

silniki yarisa to vvti...raczej jeżeli chodzi o lpg w nich to tylko wtrysk i jeszcze dodatkowo jakaś lubryfikacja zaworów...pozatym dużo negatywnych opinii słychać o lpg do silników vvti...powiem tak...jest kilka osób (przykład z innego forum), które stwierdziły, że więcej by lpg do tych silników nie zakładały...

co do spalanie wypowiadać się nie mogę...

• 4 tygodnie później...
Napisano

> czy silnik 1.0 dobrze znosi lpg

> a jak z silnikiem 1.3

> jakos malo jest ofert yarisa z gazem na sprzedaz

> a moze ktos powiedziec ile pali d4d? a ile benzynowe pala pb95?

nie zakladaj lpg do tych toyek, bardzo zle znosza gaz, zawory sie wypala, gniazda sklepuja i wogole same problemy

Napisano

[...]

> a jak z silnikiem 1.3

automatic - jesli dobrze pamietam potrafil zmiescic sie w 5.5l po miesciehmm.gif To byl 1.3l automatic001.gif i to zjadajac benzyne 91hmm.gif ...

...i nie moja sprawahmm.gif ale za nic nie mog epojac kto by chcial ladowac LPG do silnika 1.3lshocked.gif...

Napisano

>a ile benzynowe pala pb95?

y II 1.0 od 5.8 do 6.2 (w lecie z włączoną klimą) tak statystycznie w przeciągu ostatnich 25.000km. Silniczek potrafi być bardzo oszczędny ale przy szybkiej zmianie biegów na wyższe oraz niskich obrotach na poszczególnych biegach. Najmniej spalił mi 5,4l, najwięcej 7.0 na autostradzie (po części niemieckiej) z prędkością 120-140.

Napisano
  • Autor

> [...]

> automatic - jesli dobrze pamietam potrafil zmiescic sie w 5.5l po

> miescie To byl 1.3l automatic i to zjadajac benzyne 91 ...

> ...i nie moja sprawa ale za nic nie mog epojac kto by chcial ladowac

> LPG do silnika 1.3l...

kolego, małe auto potrafi spalic ok. 5-6 litrow benzyny.czyli ok 21zł na 100 km

gazu taki auto spali ok 8 litrow czli ok 16 zł. 4tys km miesiecznie daje jakies 200zł miesiecznie na waciki albo na piwko jesli lubisz

Napisano

no moja yaris 1,3 jak na razie przy moim stylu jazdy w mieście pali 8,5l a na trasie 6,8-7l i tu akurat w trasie to spalnanie jest podobne u teścia któremu pożyczyłem to autko. Jak na razie daje jej szansę bo ma przejechane 6kkm zobaczymy dalej.

Napisano

> kolego, małe auto potrafi spalic ok. 5-6 litrow benzyny.czyli ok 21zł

> na 100 km

> gazu taki auto spali ok 8 litrow czli ok 16 zł. 4tys km miesiecznie

> daje jakies 200zł miesiecznie na waciki albo na piwko jesli

> lubisz

matezlosnik.gif, fakt nie zaprzeczalny ideia.gif z tym ze tak dobrze jak opisujesz to to nie wygladahmm.gif. Oczywiscie zdaje sobie sprawe ze 4 k km robi roznice (i mowi ci to osoba ktora miala kiedys 122 km do pracy w jedna strone hmm.gif) ale pytanie czy jest sens oszczedzac akurat na tymhmm.gifniewiem.gif?

Popatrz ze nikt sie nie wypowiedzial ze VVTI lubi gazhmm.gif czyli jesli wezmiesz pod uwage ewentualny koszt klopotow na LPG to tak tanio nie wyjdziehmm.gif....

Napisano

> y II 1.0 [...]po części niemieckiej) z

> prędkością 120-140.

a V max probowaleszlosnik.gif? Pytam bo pamietam do dzis ze Echo zatrzymywalo sie na 156km/hzlosnik.gif ... na prostej001.gif

280847556-DCP_0004.JPG

post-1538-143524938744_thumb.jpg

Napisano

jesli

> wezmiesz pod uwage ewentualny koszt klopotow na LPG to tak tanio

> nie wyjdzie....

Mieliśmy w pracy auta na gazie (co prawda nie Toyki ale Skody) i pieniądze które władowano w te auta na wszelakie regulacje i naprawy (dławienie się, strzelanie z kolektorów, świece, filtry itp.) przekroczyły wartość tych pojazdów - uważam ,że gaz to złoooo a Toyki wcale tak dużo nie palą - jeśli chcesz mieć ekonomiczne autko to sobie kup inne - po za tym dochodzi jeszcze strata mocy na gazie.

Napisano

[...]

> Mieliśmy w pracy auta na gazie [...] regulacje i

> naprawy[...]przekroczyły wartość tych pojazdów - uważam ,że gaz to

> złoooo[...]

Wiesz za za to cie tu powieszahahaha.gifuzbroj_zlo.gif? zlosnik.gif ...

Widac ze te spostrzezenia sa poparte doswiadczeniemwaytogo.gif ... ale to tu nic nie znaczyzlosnik.gif .... - niestety ....

Znow sie powtorze siecrazy.gif001.gif - pisalem z 100x jakie zmiany przechodzi fabryczny LPG silnik Ford Falcon palacz.gif ... i widze jakie sa roznicehmm.gif...

a Toyki wcale tak dużo nie palą - [...]

No moja sie w 12l miescizlosnik.gif

Napisano

> a V max probowales? Pytam bo pamietam do dzis ze Echo zatrzymywalo

> sie na 156km/h ... na prostej

Te 160km/h było, ale czy więcej - to szczerze mówiąc nie pamiętam. Poza tym to było licznikowe 160 a więc jak znam życie - dobre ok. 8% realnie mniej. Jakoś nie czuję się komfortowo w yarisie przy prędkościach >160, trochę miejsca pod pedałem gazu było.

A propos gazu, jako ex użytkownik matiza z gazem powiem tyle, że nigdy więcej gazu. Oszczędności przez dobre 60kkm były spore. Ale:

-coroczne wymuszone przeglądy i wizyty u gazowników,

-ograniczenie miejsca w bagażniku (w małym aucie to czuć, choć yaris ma dojazdówkę, matiz nie),

-podwyższona dbałość o świece/kable,

-rozgrzewanie się silnika - przy 15km trasie i tak pierwsze km na benzynie,

-późniejsze problemy z chłodzeniem,

-zabawa z filtrem gazu (na rynku są dziesiątki typów, często odpowiedni ma tylko instalator gazu),

i tak dalej, i tak dalej. Tylko bardzo duże przebiegi miesięczne jeszcze by mnie może przekonały na powrót. Przy rocznym utargu max 25kkm, to dziękuję, nie wink.gif

Napisano

> Te 160km/h było, ale czy więcej - to szczerze mówiąc nie pamiętam.

> Poza tym to było licznikowe 160 a więc jak znam życie - dobre

> ok. 8% realnie mniej.

zlosnik.gif - no licznikowe - do dzis pamietam te cyfry - za cholere nie chcialy do 160km/h podskoczyczlosnik.gifhahaha.gif ... No ale to automatic byl ... mulher.gif mnie pokonalazlosnik.gif dobila do 161hahaha.gifdrive.gif ...

Jakoś nie czuję się komfortowo w yarisie

> przy prędkościach

no ja juz nie pamietamhmm.gif ... ale chyba az tak tragicznie nie bylozlosnik.gif

> A propos gazu, jako ex użytkownik matiza z gazem powiem tyle, że

> nigdy więcej gazu.[...]

> i tak dalej, i tak dalej. Tylko bardzo duże przebiegi miesięczne

> jeszcze by mnie może przekonały na powrót. Przy rocznym utargu

> max 25kkm, to dziękuję, nie

czyli po prostu z doswiadczenia mowisz niehmm.gif ja z teoriizlosnik.gif

Napisano

> no ja juz nie pamietam ... ale chyba az tak tragicznie nie bylo

Od czasu przyjścia na świat juniora - jeżdżę jakby ciut wolniej

> czyli po prostu z doswiadczenia mowisz nie ja z teorii

No cóż, instalacja była zakładana w bardzo dobrym warsztacie, ale może silnik się z nią nie do końca lubił. Np. trudno było zestroić wolne obroty z klimatyzacją jak i normami spalin.

Przy okazji - patrząc na to co wypadało z filtra gazu (za każdym razem garść opiłków metalu) to to co trafia do zbiorników LPG to ja nie wiem co to jest icon_eek.gif

Napisano

> Od czasu przyjścia na świat juniora - jeżdżę jakby ciut wolniej

powiem ci za pare dnihahaha.gif czy dzialazlosnik.gif

[...]> Przy okazji - patrząc na to co wypadało z filtra gazu (za każdym

> razem garść opiłków metalu) to to co trafia do zbiorników LPG

czyli co dupne LPGhmm.gif? czy kawalki silnikazlosnik.gif?wink.gif?[...]

Napisano

> powiem ci za pare dni czy dziala

No to już tak na wszelki wypadek (wy zawsze macie ten czas przyspieszony) 001.gif

> [...]czyli co dupne LPG? czy kawalki silnika??[...]

A co z filtra wypada? Opiłki, garść opiłków, skoro filtr, to leci pewno bezpośrednio ze zbiornika więc jakim cudem takie coś jest w LPG mnie nie pytaj zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.