Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra F 96 zablokowane drzwi

Featured Replies

Napisano

Cześć wszystkim,

Bardzo chciałem poszukać kwestii, ale po wciśnięciu "Szukaj" jest tylko biała strona i na dole komunikat "Zakończono".

Mam zablokowane drzwi od kierowcy - nie da się wyjąć bolca, nie da się otworzyć kluczykiem, klamką od środka oczywiście też nie, bo wciśnięty bolec, a klamka na zewnątrz lata luźno jakby cięgło od niej odpadło. Chwilę przed tym zablokowaniem był taki motyw, że jak wsiadłem za stery i chciałem zamknąć drzwi, to się nie zamykały. Coś zacząłem kombinować już nie pamiętam jak z bolcem, kluczykiem i klamką i po chwili efekt był taki że zostały zamknięte na amen.

Nie chcę zostawiać u mechanika, bo byłem u 3 wariatów w Wawie i każdy postanowił sobie za wszelką cenę, żeby bolec wyrwać na siłę albo go wcisnąć, jeden specjalista na Poczty Gdańskiej zaczął wręcz kopać w drzwi i szarpać całą furą, no po prostu farma i gnój, masakra. Po prostu w wolny weekend chciałby,m to zrobić sam, bo taki już jestem, że nie dość że można zaoszczędzić to jeszcze się czegoś nauczyć, ale to tak chyba wszyscy na tym forum.

Sory, tu wreszcie pytanie - czy da się zdjąć bok od środka przy zamkniętych drzwiach? Wg instrukcji "Astra naprawiam sam" niby jest jedna śrubka dostępna na ścianie zatrzasku dopiero po otwarciu, ale jak patrzę po otwarciu na drzwi pasażera, to nie ma tam żadnej śrubki. Więc chyba pozostają tylko te od srodka, do których widzę że jest dostęp. I czy jest opcja, że jakieś coś spadło z czegoś i wystarczy rozkręcić i założyć, czy też może poszedł zamek albo cos innego bardziej kosztownego?

Nie wiem czy to ma związek, ale od może 2 lat robiłem zamykanie drzwi kierowcy bez kluczyka - przy otwartych wciskałem bolec, podnosiłem klamkę, kłapałem drzwiami i puszczałem klamkę, bolec nie wyskakiwał i drzwi były zamknięte (debilizm, bo ze 3 razy zatrzasnąłem kluczyki, w tym raz na weselu 50 km od klucza matki). No i chyba przy tym zauważyłem, że klamka od kierowcy jakoś delikatnie luźniej się ciągnie niż u pasażera. To mogła być przyczyna?

Astra F 96 1.6 X16SZR 3D HTB.

Plis help dobrzy ludzie.

Sory że długie.

Help...

Napisano

Witam.

Na pewno dobrze przeczytałeś w książce? Tam jest wszystko ładnie opisane. Sześć wkrętów i spinki. Największy problem to trzy wkręty na dole bo zasłania je fotel. Da się wyjąć poszycie przy zamkniętych drzwiach (ktoś już to kiedyś robił. Lelek o ile dobrze pamiętam). Prawdopodobnie jest tak jak mówisz. Coś spadło i dlatego nie działa.

To, że klamka od kierowcy chodzi luźniej niż od pasażera to normalne. Jest częściej używana.

Napisano

> Da się wyjąć poszycie przy

> zamkniętych drzwiach (ktoś już to kiedyś robił. Lelek o ile

> dobrze pamiętam).

dobrze pamiętasz ok.gif

on co prawda wytargał boczek z tyłu, ale przedni też się powinno udać wink.gif

Napisano

> Da się wyjąć poszycie przy

> zamkniętych drzwiach (ktoś już to kiedyś robił. Lelek o ile

> dobrze pamiętam).

Zgadza się, dwa razy smile.gif Ale to były tylne drzwi, można bylo podnieść kanapę i dostep do wkrętów był w miarę. Z przodu może być smutny temat: trzy wkręty do odkręcenia w zasadzie po omacku. Ale da się zrobić

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

Dzięki wszystkim za odpowiedzi.

W długi majowy weekend zabieram się za temat i zdam relacje dla potomności.

Jeśli chodzi o dolne śruby, to od pasażera jest 4 sztuki, więc od kierowcy powinny być tyle samo. A dojście do nich jest, oczywiście utrudnieniem będzie fotel i trzeba się będzie pogimnastykować.

Pozdr.

Napisano

> Dzięki wszystkim za odpowiedzi.

> W długi majowy weekend zabieram się za temat i zdam relacje dla

> potomności.

> Jeśli chodzi o dolne śruby, to od pasażera jest 4 sztuki, więc od

> kierowcy powinny być tyle samo. A dojście do nich jest,

> oczywiście utrudnieniem będzie fotel i trzeba się będzie

> pogimnastykować.

> Pozdr.

Zamiast się gimnastykować lepiej po prostu wykręć sobie fotel i połóż go sobie na tylnej kanapie albo całkiem wyjmij, to jest 5 minut roboty, on jest tylko na 4 śrubach przykręcony i dostęp do nich jest całkiem niezły, wtedy wygodniej będzie Ci odrywać tapicerkę i będziesz miał większą swobodę ruchów.

Napisano

> Zamiast się gimnastykować lepiej po prostu wykręć sobie fotel i połóż

> go sobie na tylnej kanapie albo całkiem wyjmij, to jest 5 minut

> roboty, on jest tylko na 4 śrubach przykręcony i dostęp do nich

> jest całkiem niezły, wtedy wygodniej będzie Ci odrywać tapicerkę

> i będziesz miał większą swobodę ruchów.

I bez odkręcania fotela da się, wczoraj odkręcałem i pamiętając o tym problemie przymierzyłem się do odkręcenia zamkniętych drzwi - trzeba tylko mieć któtki krzyżak i spokojnie da się wykręcić śruby od dołu, pozostają jedynie 3 zatrzaski od strony słupka, tego raczej się nie wyjmie ale może starczy miejsca po odgięciu tapicerki aby majstrować przy klamce

Powodzenia

Napisano

> I bez odkręcania fotela da się, wczoraj odkręcałem i pamiętając o tym

> problemie przymierzyłem się do odkręcenia zamkniętych drzwi -

> trzeba tylko mieć któtki krzyżak i spokojnie da się wykręcić

> śruby od dołu, pozostają jedynie 3 zatrzaski od strony słupka,

> tego raczej się nie wyjmie ale może starczy miejsca po odgięciu

> tapicerki aby majstrować przy klamce

> Powodzenia

Borat domyślam że się da. Śruby to tam pikuś, mi bardziej chodzi o operację odrywania zatrzasków. Ja tam w każdym razie poświęciłbym 5 minut więcej żeby potem móc grzebać w bardziej komfortowych warunkach z większą ilością miejsca. Przy wyjętym fotelu można bardziej odchylić tapicerkę i jest większe pole manewru. Oczywiście każdy niech robi tak jak uważa grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.