Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z check engine kod 24

Featured Replies

Napisano

Próbowałem szukać na forum i faq. Niestety objawy u mnie są nieco inne. Od dwóch dni zauważyłem że zapala się check engine podczas hamowania na biegu (zauważyłem to po przeczytaniu kilku postów), po sprawdzeniu kodów wyszło że to kod 24 i 35. Silnik ma normalne obroty nie gaśnie tylko ta przeklęta lampka. Jest to astr z '97 1,4 8V z gazem. Czy coś sie może uszkodzić jeżdżąc z ta usterką? Ewentualnie czy muszę wymienić zegary bo ten impulsator jest 'nierozbieralny"?

Napisano

> Próbowałem szukać na forum i faq. Niestety objawy u mnie są nieco

> inne. Od dwóch dni zauważyłem że zapala się check engine podczas

> hamowania na biegu (zauważyłem to po przeczytaniu kilku postów),

> po sprawdzeniu kodów wyszło że to kod 24 i 35. Silnik ma

> normalne obroty nie gaśnie tylko ta przeklęta lampka. Jest to

> astr z '97 1,4 8V z gazem. Czy coś sie może uszkodzić jeżdżąc z

> ta usterką? Ewentualnie czy muszę wymienić zegary bo ten

> impulsator jest 'nierozbieralny"?

prędkościomierz jak rozumiem działa normalnie?

jeśli padł impulsator, to w większości przypadków da się go przełożyć ok.gif

Napisano
  • Autor

Licznik działa bez zarzutu, nie zauważyłem żadnych zmian na gorsze w pracy silnika. tylko... ta lampka

Napisano

> Licznik działa bez zarzutu, nie zauważyłem żadnych zmian na gorsze w

> pracy silnika. tylko... ta lampka

blad wylecial tak z dnia na dzien czy np robiles cos wczesniej przy furze?

Napisano
  • Autor

> blad wylecial tak z dnia na dzien czy np robiles cos wczesniej przy

> furze?

podłączałem radio tzn. przerabiałem na połaczenie przez kostki iso, a było posklejane na tasme. Nic nie zostało inaczej podłączone wszystko tak jak było tylko teraz jest połączone przez ISO.

Dodam jeszcze że z silnikiem nic się nie dzieje nie wiem czy warto to rozgrzebywać skoro jedzie? niewiem.gifniewiem.gif

Napisano

> podłączałem radio tzn. przerabiałem na połaczenie przez kostki iso, a

> było posklejane na tasme. Nic nie zostało inaczej podłączone

> wszystko tak jak było tylko teraz jest połączone przez ISO.

A do radia nie idzie przypadkiem przewód z sygnalem o predkości pojazdu? Może jakieś zwarcie albo nie podłączyłeś w odpowiednie miejsce tego przewodu?

Pozdroofka

Napisano

> A do radia nie idzie przypadkiem przewód z sygnalem o predkości

> pojazdu? Może jakieś zwarcie albo nie podłączyłeś w odpowiednie

> miejsce tego przewodu?

Tak, oczywicie że idzie wink.gif Co więcej rozwidla się tam. Przewód niebiesko- czerwony. Niektóre radia potrafią też zakłócać sygnał prędkości. Proponuję obejzec kostkę i upewnić się że oba niebiesko - czerwone są złączone razem i niepodłączone do niczego innego. Na próbę. Jeżeli radio wogóle obsługuje sygnał prędkości to podłączyć do radia później, gdy bład zniknie i zobaczyć. Gdy radio nie obsłuyguje sygnału prędkości zostawicniepodłączone (najlpiej wogóle odcięte).

Napisano
  • Autor

Dziękuję kolegom za podpowiedzi dzisiaj mam trochę luzu to obejrzę wszystko dokładnie raz jeszcze.

Napisano
  • Autor

U mnie w ogóle jest to wszystko jakoś przez amatora porobione bo prąd do radia poprowadzony są na innej wiązce gdzieś od bezpieczników. Prądowe na tej wiązce do radia są owinięte taśmą i nieużywane. Nie mam pojęcia dlaczego ktoś tak zrobił pewnie dlatego że radio się wyłączało przy przekręconej stacyjce. Dziś rozwinę tą plątaninie i pozabezpieczam wszystkie kable na nowo może jest tam gdzieś jakieś przebicie. Jeszcze raz dziękuję za wszystkie sugestie

Napisano
  • Autor

Witam

Pogrzebałem troche w astruni, zabezpieczylem troche kabelkow tasma i na koniec odlaczylem minusowa kleme z akumulatora na kilkanascie minut zeby skasowac kody bledow. Dzis jadac na gazie samochod gasl mi po wisnieciu sprzegla. Zdnerwowany tym faktem przelaczylem na paliwko zeby sie juz nie stresowac, ale ku mojemu zdziweinu tez zgasl tyle ze teraz nie chcial juz zapalic. Kilku znajomych popchnelo mnie i jakos zalapal. Postanowilem wrocic do domu i wziac auto rodzicow, do domu mialem 20 km i droge ta pokonalem jadac troche na gazie i troche na paliwie caly czas szarpal niezaleznie na jakim paliwei jechalem dziwne bo szarpanie wystepowalo przy nizszych obrotach i przy przyspieszaniu przy predkosci okolo100km/h gdy wciskalem gaz szarpania nie bylo. W domu powolutku sie zatrzymalem zostawilem wlaczony silnik i otworzylem maske. Zobaczylem ze parownik jest pokryty lodem a gdy znow wrocilem do kabiny zobaczylem ze temperatura cieczy chlodzacej jest okolo czerwonej kreski (jadac temperatura byla taka jak zawsze), to nagrzanie silnika nastapilo mniej wiecej w 2 minuty a wietrak milczal dodam ze chlodnica tez byla goraca wiec to chyba nie termostat. Wspomne tez ze dzis lamka chek engine sie nie zapalila a przejechalem okolo 50 km, licznik dziala. Moje pytanie jest czy odlaczenie klemy spowodowalo ze cos rozregulowalo sie w komputerze silnika?

Skad ten lod na parowniku czyzby zapchalo sie cos w nim?

Dziekuje za wszelkie sugestie. angryfire.gifangryfire.gif

Napisano

> Skad ten lod na parowniku czyzby zapchalo sie cos w nim?

> Dziekuje za wszelkie sugestie.

brak ogrzewania parownika...

sprawdź poziom płynu chłodzącego idea.gif

Napisano
  • Autor

> brak ogrzewania parownika...

> sprawdź poziom płynu chłodzącego

Rzeczywiście plynu dolalem z dwa litry. Zapalił ładnie kreska temperatury podniosla sie troche i przelaczylem na gaz niestety nie zdazylem rozgrzać silnika do momentu gdy wlaczy sie wiatrak bo gdy wyjezdzalem z podworka zaczal sie dusic i zgasl dopiero gdzies po pietnastu minutach zapalil jak troche ostygl. Zauwazylem ze nawet gdy chlodnica zobila sie goraca parownik byl zimny jak lod. Pamietam ze kiedys rozgrzewal sie razem z silnikiem. Moze ktos bedzie mial jeszcze jakis pomysl.

Napisano

> Rzeczywiście plynu dolalem z dwa litry. Zapalił ładnie kreska

> temperatury podniosla sie troche i przelaczylem na gaz niestety

> nie zdazylem rozgrzać silnika do momentu gdy wlaczy sie wiatrak

> bo gdy wyjezdzalem z podworka zaczal sie dusic i zgasl dopiero

> gdzies po pietnastu minutach zapalil jak troche ostygl.

> Zauwazylem ze nawet gdy chlodnica zobila sie goraca parownik byl

> zimny jak lod. Pamietam ze kiedys rozgrzewal sie razem z

> silnikiem. Moze ktos bedzie mial jeszcze jakis pomysl.

cały czas za mało płynu/zapowietrzony układ...

jak się otworzył duży obieg, powinieneś uzupełnić układ jeszcze raz

i niech trochę pochodzi z odkręconym korkiem, powinien się odpowietrzyć

parownik będzie zamarzał (lub przynajmniej mocno się wychładzał),

jeśli nie będzie ogrzewany przez ciecz chłodzącą

aha, zacznij szukać źródła przecieku idea.gif

2 litry (a pewnie nawet więcej) nie giną ot tak, same z siebie

Napisano
  • Autor

Zdaje sie ze po dolaniu plynu chlodzacego i odpowietrzeniu ukladu wszystko jest ok. Nawet ten problem z checkiem i bledem 24 po przejechaniu dzis 40 kilometrow check sie nie zapalil a i silnik nie gasl

Dziekuje wszystkim za podpowiedzi drive.gifdrive.gif

Napisano
  • Autor

Radosc byla przedwczesna otuz dzis przejechalem 400 km a plznu chlodnicy ubylo mi okolo 4 litrow nie wiem gdzie to sie podziewa bo na bagnecie nie ma sladow plynu a sam poyiom oleju sie nie zmienia niewiem.gifniewiem.gif

Gdzie zatem podziewa sie plyn skoro nie mam tez zadnzch wyciekow

Napisano

> Radosc byla przedwczesna otuz dzis przejechalem 400 km a plznu

> chlodnicy ubylo mi okolo 4 litrow nie wiem gdzie to sie podziewa

> bo na bagnecie nie ma sladow plynu a sam poyiom oleju sie nie

> zmienia

> Gdzie zatem podziewa sie plyn skoro nie mam tez zadnzch wyciekow

chłopie, Ty zobacz co Ci się z rury wydechowej wydobywa, czy aby nie białe obłoki icon_rolleyes.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.