Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Engine Fault

Featured Replies

Napisano

Witam dalszy problem z błędem. Przed wymianą części samochód po wyświetleniu błędu zwalniał i dużo więcej palił ,teraz spalanie jest w normie nic się nie dzieje po wyświetleniu tego błędu ale wyskakuję przeważnie pod większym obciążeniem jak jadę z 4-5 osób. Po podpięciu pod komp pokazało uszkodzony czujnik ciśnienia doładowania na kolektorze ssącym. Wymieniłem była lekka poprawa ale nic. ponowne podpięcie i to samo ale elektryk doradził wymianę elektrozaworu sterującego pracą turbiny (jest z lewej strony za nadkolem nie pamiętam jak się fachowo nazywa) Znowu poprawa ale błąd jest jak mu się wstawi po zaworach nadal wyskakuje i cały czas pokazuje uszkodzony czujnik ciśnienia doładowania co nie możliwe bo on jest wymieniony na oryginalny zamawiany w serwisie. Więc proszę o pomoc co jeszcze wymienić wyczyścić sprawdzić. pozd i czekam

Napisano

Przyczyna jest zbyt duze cisnienie doładowania. Podczas mocnego obciazenia nastepuje wzrost cisnienia doładowania. W normalnym stanie komputer przestawia łopatki turbiny - poprzez zawór sterujący oraz otwiera troszeczke zawór recyrkulacji spalin .... hmm.gif

Jesli mimo tych czynności nic sie nie dzieje - ciśnienie jest nadal np: 1,8.... 2 lub wiecej Bar komputer silnika powinien ograniczyć moc silnika ( wtrysk paliwa ) w takim przypadku. Na wyswietlaczu powinen pojawić sie komunikat o ograniczeniu mocy i ikona silnika ....

Jesli wymieniłeś czujnik doładowania oraz zawór sterujący turbina a efekt jest taki sam to raczej wskazuje to na:

- problemy z zaworem EGR ( recyrkulacji spalin ) ten zawór miedzy innymi ma za zadanie spuszczać nadmiar ciśnienia do tłumika -> ale to jest moja teoria hehe.gif

- zacinaja sie łopatki na turbinie.....

przeczyść dokładnie zawór EGR i zobacz czy objawy przejdą.

Napisano
  • Autor

całkiem kolego możliwe bo na postoju przed wymianą elektrozaworu sterującego turbiną ciśnienie dochodziło na komp do 1,4 przeczyszczę i dam znać pozd

Napisano

Zobacz czy pracuje tobie to cięgło przy turbinie ... ( po uruchomieniu silnika ma zostać wciągnięte )

niestety nie wiem ile mm bo i u mnie pewnie to jest przytarte ... ktoś kto ma mały przebieg powinien zmierzyć ile mm to cięgło pracuje .....

Tu masz kilka ciekawych linków odnośnie turbin ze zmienną geometrią i czyszczenia ich.....

Obawiam sie że skończy sie na turbinie .... oslabiony.gif

link nr 3

link nr 2

link nr 1

• 4 tygodnie później...
Napisano

> całkiem kolego możliwe bo na postoju przed wymianą elektrozaworu

> sterującego turbiną ciśnienie dochodziło na komp do 1,4

> przeczyszczę i dam znać pozd

I co? Przeczyściłeś? Bo znaku nie dałeś, a ciekaw jestem czy pomogło.

pzdr...

/kustosz

Napisano

serwisy to dno albo wala robią z człowieka. kumpel kupił focusa i ma problemy z kopceniem, w serwisie podobno powiedzieli, że egr. Zrobili mu jakaś magiczną sztuczkę i podobno po tysiącu km miał sie sam przeczyścić zlosnik.gif. niestety po przejechaniu owym kilometrów kopcenie nie ustało, dlatego chcą mu teraz wymienić cały egr za jedyne 2000 tys pln zlosnik.gif

ja nie wiem czy furdy tak mają zlosnik.gif czy mam qumpla lewara hahaha.gif

Napisano

> serwisy to dno albo wala robią z człowieka. kumpel kupił focusa i ma

> problemy z kopceniem, w serwisie podobno powiedzieli, że egr.

> Zrobili mu jakaś magiczną sztuczkę i podobno po tysiącu km miał

> sie sam przeczyścić . niestety po przejechaniu owym kilometrów

> kopcenie nie ustało, dlatego chcą mu teraz wymienić cały egr za

> jedyne 2000 tys pln

> ja nie wiem czy furdy tak mają czy mam qumpla lewara

2000tys pln vel 2mln zl to sporo jak za egr rotfl.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.