Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

rozbita miska olejowa i ...

Featured Replies

Napisano

i pytanie bo się załatwiłem chyba a raczej bravolota frown.gif

stuknąłem od spodu w śpiącego policjanta przy markecie, wyjazd na dwupasmówke Gliwice -Bytom i po jakichś 3-4 km (dzięku słońcu) zauważyłem, że świci kontrolka oleju (od jak dawna nie wiem), zatrzymać się nie ma gdzie, ruch duży a w aucie dziecko i żona w ciąży i decyzja coby jednak nie ryzykować postoju (tyle co na szybko dolałem z pół litra oleju co miałem zapasu (bo pierwsze co mi przyszło do głowy że żżarł i stan był zbyt mały więc jak doleje to akurat pomoże) i dokulać się do następnego zjazdu (następne pareset metrów)

po zatrzymaniu bagnet już suchy, a od spodu jeszcze rosnąca kałuża oslabiony.gif ale silnik (odsłuchowo) przed wyłączeniem pracował jeszcze bez różnicy co do normalnego stanu oleum

przerabiał ktoś już ile można bez przykrych konsekwencji przejechać na bardzo mizernym stanie oleju?

jakie są konsekwencje w wariancie optymistycznym i pesymistycznym (chociaż pesymistyczny wariant to chyba znam) confused.gif

czy po takim uderzeniu pada miska czy raczej można się spodziewać czegoś poważniejszego

przejechała bravcia pół europy a ją załatwiłem 10 km od domu sciana.gif

Napisano

jeśli po dolaniu oleju dalej paliła się kontrolka ciśnienia oleju a ty jechałeś, to raczej b.źle.Moj szef tak załatwił C klase tylko, że podobno wcale nie zauważył że pali się kontrolka i jechał aż silnik zgasł....

Napisano

Osobiście w punciaku jeździłem ~2,3/4 litry oleju.

Mechanik dolał litr i pojawiła się kropelka na bagnecie a żeby było na max brakuje jeszcze ok litra.

Silnik pracował dobrze i do tej pory tak jest, kontrolka się nie zaświeciła, nie wiem może spalona spineyes.gif

Napisano

Ja kiedyś jak miałem Cinquecento, dupnołem miską o kamień. Micha się wgniotła, nie przedziurawiła się na szczęście, ale ułamała się pompa oleju. Kontrolka zapaliła sie natychmiast a ja silnik wyłączyłem po ok 15 - 20 sekundach , jak się zorientowałem że coś ye_buo. Po wymianie pompy i zalaniu oleju, silnik pracował jeszcze dłuugo i szczęśliwie zlosnik.gif czego i Tobie życzę. 20.GIF

Napisano

Fakty poproszę.

Jakie uszkodzenie miski hmm.gif

Miske masz zapewne stalową , a więc olej nie miał takiego ujścia jak w Al kiedy to po uderzeniu odpada cały spód.

Samochód po postoju pod marketem więc olej zapewne nieco ostygł i zgęstniał zanim go odpaliłeś ponownie.Po wymianie miski obserwuj ubytki oleu i to wszystko zlosnik.gif

Paść mogły panewki i pierścienie ale IMHO to bardzo , bardzo czarny scenariusz.

Napisano
  • Autor

> Fakty poproszę.

> Jakie uszkodzenie miski

nie wiem nie widać spod osłony, jutro będę wiedział

> Miske masz zapewne stalową

no nie wiem jaka jest w 1,8

> w Al kiedy to po uderzeniu odpada cały spód.

no nie wiem jaka jest w 1,8

> Samochód po postoju pod marketem więc olej zapewne nieco ostygł i

> zgęstniał zanim go odpaliłeś ponownie.

nie zdążył ostygnąć niestety

pożyjmey, zobaczymy, nadzieję mam na pozytywny w tych warunkach scenariusz frown.gif

Napisano

> nie wiem nie widać spod osłony

To jak Ty to zrobiles popsules oslonieta miskie ??? Jak ???

Napisano
  • Autor

> To jak Ty to zrobiles popsules oslonieta miskie ??? Jak ???

jak mawia Szaranowicz musiałem mieć idelany timing i idelanie najechałem na próg, stuki o osłone silnika (platikową) były nieraz bo była dosyć nisko i zaczepy poiprawiałem co chwila

a ten najazd jakiś musiał być pechowy grinser006.gif

Napisano

> jak mawia Szaranowicz musiałem mieć idelany timing i idelanie

> najechałem na próg, stuki o osłone silnika (platikową) były

> nieraz bo była dosyć nisko i zaczepy poiprawiałem co chwila

> a ten najazd jakiś musiał być pechowy

Z wlasnego doswiadczenia:

w 1.8 jest micha aluminium

Jak najechales na policjanta to mogles dziwnym trafem zaciac sie spustem - wtedy obrywa sie sruba spustowa i olej dosc szybko schodzi.

Innym uderzeniem jest uderzenie przodem miski i tu moze wyleciec dziura w misce (tez z wlasnego doswiadczenia wink.gif ) ale to musialbys zawadzic w cos wystajacego mocno.

Inna sprawa za zadnym razem nie "odlecial caly spod miski" wiec nie jest tak zle. Dopoki jest cisnienie w ukladzie to jest olej. W moim przypadku plama szybko rosla dopiero po zgaszeniu silnika - dopoki chodzil to olej bardzo nie lecial.

Zakladaj na razie optymistyczne ze nie zatarles silnika smile.gif

Napisano
  • Autor

> Jak najechales na policjanta to mogles dziwnym trafem zaciac sie

> spustem - wtedy obrywa sie sruba spustowa i olej dosc szybko

> schodzi.

przywieźli samochód i pierwsze co widać to to, że nie ma właśnie korka frown.gif

co z silnikiem to się dowiem za 2-3 dni

Napisano

Ja tam bym sie nie przejmowal.

Pewnie miske miales nadrdzewiala - a jak stuknales o cos, to sie rozprula i wyciekl olej.

W poprzedniej robocie - w sluzbowej corsie - moi madrzy koledzy jezdzili praktycznie bez oleju kilka dni - zanim ja wzialem samochod i uslyszalem od razu, ze cos jakby jeden albo dwa cylindy nie palily.

Po dolaniu oleju bylo ok.

Kup nowa miske - zamiennik okolo 180 - 250 PLN, jedz do mechaniora i niech CI wymieni.

Albo najpierw jedz do mechaniora i on zobaczy co sie stalo.

pzdr

PAwel

Napisano

> To jak Ty to zrobiles popsules oslonieta miskie ??? Jak ???

No jak mogl to zrobic? Oslona jest plastikowa wiec sie odksztalca przy uderzeniu i sprezynuje i niekoniecznie musi sie polamac.

Miska juz taka elastyczna nie jest :-)

pzdr

Pawel

Napisano

> Ja tam bym sie nie przejmowal.

... a ja bym sie przejmowal. Dziura w ukladzie smarowania. Praca silnika powoduje wzrost cisnienia i olej jakos ucieka... - nawet mala szczelina

Napisano

> ...moi madrzy koledzy

> jezdzili praktycznie bez oleju kilka dni - zanim ja wzialem

> samochod i uslyszalem od razu, ze cos jakby jeden albo dwa

> cylindy nie palily.

...jazda bez oleju zwykle konczy sie nienajciekawiej. Ale wyraznie corsa to niezniszczalny samochod 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Ja tam bym sie nie przejmowal.

...

> Albo najpierw jedz do mechaniora i on zobaczy co sie stalo.

> pzdr

> PAwel

... i wszystko jasne devil.gif

Napisano

> ...jazda bez oleju zwykle konczy sie nienajciekawiej. Ale wyraznie

> corsa to niezniszczalny samochod

smile.gif Tak mi się przypomniało, jak w zeszłym roku jechał koleś do mnie do warsztatu mercedesem beczką 2,4 diesel bo mu olej chlapał pod maską. Nie dojechał, 200 metrów przed warsztatem stanął z powodu zatarcia silnika. Stan oleju wskazywał na 0, silnik nie mógł zakręcić, bo się zatarł. Wlaliśmy 5l. oleju, coś się pokazało na miarce, silnik dalej nie kręci. Spróbowałem go pociągnąć drugim autem i odpuściło. Zapalił, okazało się, że odma była zatkana i olej wyciekł przez bagnet. Silnik pracuje do dzisiaj także życzę podobnej w skutkach sytuacji smile.gif

Napisano

> Tak mi się przypomniało..Nie dojechał, 200 metrów przed warsztatem stanął z powodu zatarcia silnika..Silnik pracuje do dzisiaj także życzę

> podobnej w skutkach sytuacji

...cuda Panie rotfl.gif

Napisano

Nie ujmujac Naszym autkom bo bym zgrzeszyl ale za to wlasnie sie ceni stare MERCEDESY

Napisano

> ...jazda bez oleju zwykle konczy sie nienajciekawiej. Ale wyraznie

> corsa to niezniszczalny samochod

Corsa byla stara jak swiat, ale nie dlatego sie nie zatarla - tam po prostu jeszcze odrobina oleju byla.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

bez większych kosztów, przynajmniej na razie, kilka opiłków znalezionych na smoku ale po nalaniu oleju i pierwszych dramatycznych odgłosach chodzi jak przedtem, oby tak dalej

koszt

spawanie miski z dorobieniem korka plus olej plus robocizna 540 zeta

Napisano

> bez większych kosztów, przynajmniej na razie, kilka opiłków

> znalezionych na smoku ale po nalaniu oleju i pierwszych

> dramatycznych odgłosach chodzi jak przedtem, oby tak dalej

> koszt

> spawanie miski z dorobieniem korka plus olej plus robocizna 540 zeta

Podłączę się pod wątek....

W piątek przebiłem misę w swojej marejce... przejechałem 7 km i nie zapaliła się kontrolka oleju, dopiero na postoju, kiedy zgasilem silnik olej zaczą natychmiast wypływać i pod autkiem zrobiła się spora kałuża.

Silnika nie próbowałem już odpalać, autko stoi w warsztacie, czeka na pospawanie misy. Mam nadzieję, że odpali.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.