Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Alarm Magicar 440 problem z centralnym zamkiem

Featured Replies

Napisano

Witam

Próbuje zamontować alarm Magicar 440 (schemat http://www.magicar.pl/pdf/opis_przewodow.jpg) do astry 1.4 99r . Odnalazłem właściwe kable do podłączenia centralnego, kable z alarmu podłączyłem zgodnie ze schematem jak również wypróbowałem inne wersje czyli pomarańczowy i różowy do masy a niebieski i zielony do centralnego. Po podłączeniu zgodnie ze schematem, który zamieściłem powyżej, do kabli w progu po stronie kierowcy (brązowo czerwony, brązowo biały) działa tylko zamykanie nie działa otwieranie zamków. Po sprawdzeniu miernikiem w alarmie kabla zielonego i niebieskiego tylko na zielonym pojawiało się 12V po naciśnięciu przycisku na pilocie, na kablu niebieskim nigdy nie było napięcia.

Po wypróbowaniu drugiego sposobu połączenia zamek się zamyka ale od razu się otwiera.

Czy ktoś mógłby udzielić jakiś wskazówek gdzie może być błąd, czy centralka ma winę fabryczną?

Dziękuję z góry za pomoc

Napisano

> Po sprawdzeniu miernikiem w alarmie

> kabla zielonego i niebieskiego tylko na zielonym pojawiało się

> 12V po naciśnięciu przycisku na pilocie, na kablu niebieskim

> nigdy nie było napięcia.

Tak, tylko kabelki "brązowo czerwony i brązowo biały" wymagają aby była podawana na nie masa a nie napięcie. Jeżeli u ciebie na wyściach z alarmu pojawiają się "plusy" to trzeba przekaźnikami odwaracać polaryzację na obu przewodach.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Jeżeli u ciebie na

> wyściach z alarmu pojawiają się "plusy" to trzeba przekaźnikami

> odwaracać polaryzację na obu przewodach.

Problem w tym, że u mnie na jednym kablu nie ma żadnego napięcia (na kablu niebieskim centralki alarmu)

Napisano

> Problem w tym, że u mnie na jednym kablu nie ma żadnego napięcia (na

> kablu niebieskim centralki alarmu)

Ma pojawiać się masa nie napięcie, toż Ci piszę wink.gif Pewnie mierzyłeś tak: podłączyłeś jedną końcówkę miernika do kabelka a drugą do masy. Tak właśnie sprawdza się, czy pojawia się napięcie. Ale Ty masz stwierdzić pojawianie się masy. Czyli jedna końcówka miernika do "+12" a druga do kabelka niebieskiego, potem do zielonego.

Napisano
  • Autor

No dobrze, ale czy na wyjściu z centralki alarmu po podłączeniu tak jak na schemacie na przewodach niebieski i zielony powinna być na przemian masa w zależności od włączanego przycisku? Albo inaczej jak sprawdzić sprawność centralki w alarmie?

Napisano

Czekaj, przyjrzałem się rysunkowi smile.gif Zobacz:

280856364-alarm.JPG

Jeżeli narysowane styki przekaźników (oznaczyłem 1 i 2) są narysowane w stanie "spoczynku" to po naciśnięciu pilota podawany jest plus na przewody zielony i niebieski. Jeżeli narysowano je w stanie "pracy" to impulsy są "masowe". Więc albo źle mierzysz te kabelki albo coś nie tak z alarmem.

Pozdroofka

post-36940-14352493931438_thumb.jpg

Napisano

> No dobrze, ale czy na wyjściu z centralki alarmu po podłączeniu tak

> jak na schemacie na przewodach niebieski i zielony powinna być

> na przemian masa w zależności od włączanego przycisku?

To zależy od konstrukcji alarmu. Są takie, że na wyjściach są impulsy dodatnie, są takie że masowe. Ale na obu kablach takie same, a nie jak u Ciebie na jednym plusowy a na drugim wcale....

Pozdroofka

Napisano

Panowie, problem polega na tym, że ten alarm nie steruje już istniejącymi zamkami centralnymi, gdzie już jest moduł i tylko kwestia jego wysterowania, a po prostu steruje siłownikami. Czyli musi na przemian pojawić się + z - na tych dwóch kablach. Czyli jego podłączenie do istniejącego zamka polega na wpięciu go w przewody nie sterujące w masterze, a przewody już zasilające sam siłownik nie zależnie czy to master czy jaki kolwiek inny siłownik.

Po prostu wpinamy się w istniejącą wiązkę nie w kable sterujące, a w kable na których pojawia się + i - zasilający siłowniki. Odwrotnie podpięcie nic nie zepsuje, po prostu zamiast zamykać, będzie próbował otwierać. Wtedy zauważamy lekkie drgnięcie zamka, ale nie jego zamkniecie, więc odwracamy kable i powinno wszystko grać.

I teraz analizując problem naszego szanownego kolegi, gdzie działa u niego jedynie zamykanie, to podłączył się według instrukcji do kabli sterujących, a nie do kabli już zasilających. Dlatego, że pojawia się raz + a raz - na na kablach to działa tylko zamykanie, bo w astrach sterują - więc logicznie biorąc z alarmem jest wszystko ok. Tera trzeba wybadać które to kable są zasilające siłowniki i wpiąć się w nie. Ja szukając ich, zobaczyłbym, jakie kolory idą w tylne drzwi i będzie znacznie prościej je znaleźć, bo do tyłu idzie tylko zasilanie.

Aha, lelek, zasugerowałeś się schematem, a to jest tylko schemat. Narysowane przekaźniki wewnątrz, w ogóle tak nie sterują jak tam narysowali, to jedynie symbole przekaźników które są skierowane w jedna stronę, a w ogóle nie podają one tak sygnału jakby wynikało ze schematu, to jest błąd rysujących te schematy po prostu problem copy&paste wink.gif

Napisano

Skoro tam są wyprowadzone wszystkie styki przekaźnika to co za problem stałe styki podpiąć do masy a normalnie otwarte styki podpiąć do przewodów otwórz/zamknij centralny. Tak myśląc podłączył bym niebieski i zielony do masy a pomarańczowy do brązowo białego (otwórz) a różowy do brązowo czerwonego (zamknij) i powinno działać.

Napisano

też w astrze miałem podpiętego tego magicara. Sterował on fabrycznym sterownikiem centralnego a nie siłownikami bezpośrednio. Jedyne co udało mi się znaleźć ze "schematów" to taki zapis jak na zdjęciu wink.gif

280857976-280856364-alarm.jpg

gdzie piny 1 i 4 to masa, 2 to sygnał otwarcia, 5 sygnał zamknięcia.

post-3078-14352493938537_thumb.jpg

Napisano

A może rozwiązanie jest jeszcze prostsze, nie podłączamy tego + tylko minus i zgodnie z zasadą minus będzie raz na niebieskim a raz na zielonym czyli powinno bez problemu wysterować centralnym naszym.

Napisano

Ja rozpisałem na odwrót czyli 2 5 masa a 1 otwórz 2 zamknij ale to bez różnicy tak czy tak powinno działać tak samo. pinów 3 i 6 się nie podłącza bo są niewykorzystywane a jak się podepnie do masy to centralny będzie głupiał bo będzie miał dwie masy na przewodach sterujących.

Napisano

> A może rozwiązanie jest jeszcze prostsze, nie podłączamy tego + tylko

> minus i zgodnie z zasadą minus będzie raz na niebieskim a raz na

> zielonym czyli powinno bez problemu wysterować centralnym

> naszym.

Dokładnie to miałem na myśli tyle że zamieniłem podłączenie styków.

Napisano

> Ja rozpisałem na odwrót czyli 2 5 masa a 1 otwórz 2 zamknij ale to

> bez różnicy tak czy tak powinno działać tak samo. pinów 3 i 6

> się nie podłącza bo są niewykorzystywane a jak się podepnie do

> masy to centralny będzie głupiał bo będzie miał dwie masy na

> przewodach sterujących.

Doszedłem jak powinno być, mam troszkę inny alarm i schematy są lepiej rozrysowane. Jest ten nasz przypadek jaki mamy w poście ale mam jeszcze rozrysowane jak to zaadoptować do sterowania istniejąca centralka więc (sterowanie minusem):

1. różowy i pomarańczowy dajemy do masy

2. czarny biały zostawiamy wolne

3. zielony zamknij

4. niebieski otwórz

Gdyby sterowanie było plusem to pod różowy i pomarańczowy dajemy +

Mój alarm generalnie jest to samo ale innego producenta i rozrysował lepiej alarm, jak się nazywa to nie wiem bo na schemacie nie ma nazwy, a wybebeszać mi się nie chce go z auta aby sprawdzić.

Napisano

> Dokładnie to miałem na myśli tyle że zamieniłem podłączenie styków.

Dokładnie, to co opisałem zadziała tak jak opisałem, odwrotnie to zamienia się miejscami zamknij otwórz i tyko tyle. Moja i twoja opcja zadziała tak czy inaczej.

a1.JPG

a2.JPG

Napisano

> No dobrze, ale czy na wyjściu z centralki alarmu po podłączeniu tak

> jak na schemacie na przewodach niebieski i zielony powinna być

> na przemian masa w zależności od włączanego przycisku? Albo

> inaczej jak sprawdzić sprawność centralki w alarmie?

Pamiętaqj, że o tym co się pojawia na wyjściach (przewód niebieski i zielony) decydujesz Ty, w zależności od sposobu dołączenia (+) i (-). To są tylko przekaźniki i w razie potrzeby można je inaczerj podłączyć. Magicar działa w mojej astrze już ponad rok i nie ma z nim kłopotu. smile.gif

Napisano
  • Autor

Zgodnie z rysunkiem 280857976-280856364-alarm.jpg

Zrobiłem dziś akustyczną kontrolę obwodu na przekaźnikach na pinach 2 i 3 jak również na pinach 5 i 6. Na pinach 5 i 6 pojawia się sygnał akustyczny czyli rozumiem że przekaźnik jest sprawny (odpowiedzialny za zamykanie) natomiast na pinach 2 i 3 ź(przekaźnik otwierania) nie ma żadnego dźwięku co jak rozumiem świadczy o uszkodzonym przekaźniku. Czy dobrze rozumiem?

Napisano

> Zgodnie z rysunkiem

> Zrobiłem dziś akustyczną kontrolę obwodu na przekaźnikach na pinach 2

> i 3 jak również na pinach 5 i 6. Na pinach 5 i 6 pojawia się

> sygnał akustyczny czyli rozumiem że przekaźnik jest sprawny

> (odpowiedzialny za zamykanie) natomiast na pinach 2 i 3

> ź(przekaźnik otwierania) nie ma żadnego dźwięku co jak rozumiem

> świadczy o uszkodzonym przekaźniku. Czy dobrze rozumiem?

Źle rozumiesz. Jeżeli na 2 i 3 jest przedźwięk to na 5 i 6 nie może być bo pojawią się dwie masy, czyli zamknij i otwórz jednocześnie.

Jeśli przedźwięk masz na 2 i 3 to powinien być na 5 i 4. Natomiast jeśli przedźwięk masz na 5 i 6 to tez powinien być na 1 i 2. Nie sugeruj się rysunkiem schematu, jest źle narysowany.

Zgodnie z rysunkiem tych przekaźników to na końcówkach powinny być dwie masy lub dwa plusy co jest bzdura, bo jakby miał zadziałać ten siłownik narysowany na tym schemacie dostając dwa plusy lub dwa minusy. Podłączając pod niebieski i zielony miernik i resztę alarmu zgodnie ze schematem producenta to zamykając auto na mierniku powinno być + 12V a otwierając -12V bo zmieniają się bieguny. Gdy nie podepniesz masy a tylko + to raz masz napięcie na niebieskim a raz na zielonym. W astrze musisz podłączyć tylko minus, nie podłączaj plusa. Wtedy masa jest raz na niebieskim a raz na zielonym. To gdzie się pojawi masa decyduje o tym czy jest zamknij czy otwórz.

Napisano
  • Autor

> Jeżeli na 2 i 3 jest przedźwięk to na 5 i 6 nie może

> być bo pojawią się dwie masy, czyli zamknij i otwórz

> jednocześnie.

> Jeśli przedźwięk masz na 2 i 3 to powinien być na 5 i 4. Natomiast

> jeśli przedźwięk masz na 5 i 6 to tez powinien być na 1 i 2.

Problem w tym, że na pinach 1,2,3 w różnych kombinacjach nigdy nie mam przedźwięku, natomiast na pinach 4,5,6 pojawia się przedźwięk.

Wypróbowałem podłączenie różowy i pomarańczowy do masy a zielony do przewodu w centralnym, który zamyka a niebieski do przewodu który otwiera. Zamykanie działa otwieranie nie. Gdy jedną końcówkę miernika podłączyłem do zielonego a drugą do niebieskiego wtedy się zamek otworzył.

Czy można zastosować jakiś oddzielny przekaźnik aby ten alarm mógł otwierać i zamykać drzwi?

Kolega sugeruje wykonanie dodatkowo takiego układu co o tym sądzicie http://img132.imageshack.us/img132/2105/p5200378sg0.jpg

Napisano

> Problem w tym, że na pinach 1,2,3 w różnych kombinacjach nigdy nie

> mam przedźwięku, natomiast na pinach 4,5,6 pojawia się

> przedźwięk.

> Wypróbowałem podłączenie różowy i pomarańczowy do masy a zielony do

> przewodu w centralnym, który zamyka a niebieski do przewodu

> który otwiera. Zamykanie działa otwieranie nie. Gdy jedną

> końcówkę miernika podłączyłem do zielonego a drugą do

> niebieskiego wtedy się zamek otworzył.

> Czy można zastosować jakiś oddzielny przekaźnik aby ten alarm mógł

> otwierać i zamykać drzwi?

> Kolega sugeruje wykonanie dodatkowo takiego układu co o tym sądzicie

> http://img132.imageshack.us/img132/2105/p5200378sg0.jpg

A alarm nie jest nowy? Co z gwarancją? Jeśli nie ma gwarancji to może lepiej zajrzeć do środka i zobaczyć co się stało. Może trzeba styki przeczyścić w przekaźniku. Po wylutowaniu powinien się dać rozebrać. Bo jesli podłączyłeś go tak jak twoim schemacie fabrycznym to w pewnym momencie pojawił się plus a w instalacji auta minus i doszło do chwilowego zwarcia. Możliwe że styki przypaliło, ewentualnie coś stało się z obwodami samego alarmu.

A co do tego schematu to mi coś nie pasuje. Z centralki podawany jest -, do centralnego wychodzi mi z tego schematu że podawany jest +. Skora w astrze sterowanie jest minusem to po kiego + na centralny? A w jaki sposób dostaniesz te minusy z centralki skoro jeden z przekaźników jak twierdzisz nie pracuje

? Chyba że, źle rozumiem ideę.

Tak czy inaczej musisz czymś zastąpić ten nie działający przekaźnik, albo go wymienić jeśli to jego wina, lub znaleźć dlaczego nie ma sterowania tym przekaźnikiem.

Napisano

> Problem w tym, że na pinach 1,2,3 w różnych kombinacjach nigdy nie

> mam przedźwięku, natomiast na pinach 4,5,6 pojawia się

> przedźwięk.

> Wypróbowałem podłączenie różowy i pomarańczowy do masy a zielony do

> przewodu w centralnym, który zamyka a niebieski do przewodu

> który otwiera. Zamykanie działa otwieranie nie. Gdy jedną

> końcówkę miernika podłączyłem do zielonego a drugą do

> niebieskiego wtedy się zamek otworzył.

> Czy można zastosować jakiś oddzielny przekaźnik aby ten alarm mógł

> otwierać i zamykać drzwi?

> Kolega sugeruje wykonanie dodatkowo takiego układu co o tym sądzicie

> http://img132.imageshack.us/img132/2105/p5200378sg0.jpg

To może by było gdybyś nie miał sterownika zamka w aucie, ale nie ma potrzeby komplikować sobie życia.

Zdejmij obudowę i zobacz czy przypadkiem nie przepaliła się któraś ze ścieżek idących od złącza zamka do przekaźników, są one grube ale i tak znacznie cieńsze od przewodów więc jak coś źle podłączyłeś to napewno ścieżka się zfajczyła. Tak się dzieje najczęściej jak nie zauważysz (bo w instrukcji nie ma jasnej informacji) i podłączysz według schematu + i - a potem podłączasz do kabelków sterujących z siłownika, robi się wtedy najnormalniej zwarcie. jeśli tak się stało do kawałkiem przewodu zmostkuj i w.g. schematu kable podpisane "-" wywalasz, te podpisane + podłączasz do masy i na 2 pozostałych masz impulsy sterujące oryginalnym centralnym.

Jakby coś zapraszam na priv.

Napisano
  • Autor

> Zdejmij obudowę i zobacz czy przypadkiem nie przepaliła się któraś ze

> ścieżek

Zdjąłem dziś obudowę i okazało się że przepalona była jedna ścieżka, zmostkowałem i teraz nareszcie mogę cieszyć się w pełni sprawnym alarmem.

Mam jeszcze jedno pytanko, czy w progu przy kierowcy znajduje się kabel masy z bagażnika czy trzeba go ciągnąć. Jeśli się znajduje mógłby ktoś powiedzieć jakiego jest koloru?

Dziękuje za pomoc

Napisano

> Zdjąłem dziś obudowę i okazało się że przepalona była jedna ścieżka,

> zmostkowałem i teraz nareszcie mogę cieszyć się w pełni sprawnym

> alarmem.

> Mam jeszcze jedno pytanko, czy w progu przy kierowcy znajduje się

> kabel masy z bagażnika czy trzeba go ciągnąć. Jeśli się znajduje

> mógłby ktoś powiedzieć jakiego jest koloru?

> Dziękuje za pomoc

Ja musiałem niestety przeciągać kabel, zresztą zawsze w autach podłączam tak że otwarcie klapy zapala też oświetlenie wnętrza bo gdy jest ciemno zawsze to coś daje (ale nie ma sensu tak robić z oczywistych względów w sedanach).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.