Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Awaria skrzyni biegów

Featured Replies

Napisano

Witam!

Mam mały kłopot - wczoraj udało mi się skutecznie unieruchomić skrzynię biegów. Problem polega na tym, ze mimo wrzucania kolejnych biegów auto nie chce jechać. Silnik prawidłowo się wysprzęgla i działa prędkościomierz, mimo ze stoje w miejscu. Poza tym po wrzuceniu wstecznego jest charakterystyczne "rzężenie", które wczesniej słychać było tylko przez chwilę. Podejrzewam, że pękł wałek napedowy.

Licze sie z przekładką skrzyni, jednak mam wątpliwość co do jej typu. Oznaczenia na skrzyni to F16 (producent Deawoo???):

280900317-numery.JPG

Mój silnik to X16SZ a do niego standardowo był F13 i F13CR.

I teraz pytania:

Jakiej skrzyni powinienem w końcu szukać? Kierować się przełożeniem? Czy wszystkie mają identyczny sposób mocowania? Czy moja skrzynia nie jest czasem od lanosa? 270635636-JUMP2.gif

post-109260-14352494285428_thumb.jpg

Napisano

> Czy moja

> skrzynia nie jest czasem od lanosa?

Prawdopodobnie tak. Moze nawet z Nexii. Kiedys kolega przyprowadzil Asterke 1992r 1.6 75KM z Germanii a pod maska miala glowice i aparat zaplonowy Daewoo. Wiecej nie zdazylismy sprawdzic bo "poszla do ludzi" wink.gif

Edit: ta skrzynia jest od Lanosa 1.5. Moze byc tez z pontiaca lemans/daewoo racer

Napisano
  • Autor

> A jesteś pewien, że to nie przegub ?

Na razie jeszcze niczego nie jestem pewien. Jesli to byłby przegub, to samochód musiałby sie jakos poruszać przynajmniej przez drugie koło hmm.gif Chyba, że nie znam zasady działania układu róznicowego.

Napisano

> Na razie jeszcze niczego nie jestem pewien. Jesli to byłby przegub,

> to samochód musiałby sie jakos poruszać przynajmniej przez

> drugie koło Chyba, że nie znam zasady działania układu

> róznicowego.

jeden przegub pójdzie i ani centymetra sie nie poruszysz.......chyba że z górki stoisz zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Edit: ta skrzynia jest od Lanosa 1.5. Moze byc tez z pontiaca

> lemans/daewoo racer

Dzieki! Nie wiem tylko czy to akurat na korzyść oslabiony.gif Daewoo zbiera powszechnie niezbyt pochlebne opinie.

Napisano

> Dzieki! Nie wiem tylko czy to akurat na korzyść Daewoo zbiera

> powszechnie niezbyt pochlebne opinie.

Dzieki opiniom ludzi ktorzy z ta marka nigdy nie mieli do czynienia no.gif Albo slyszeli od ojca wuja konia brata ze cos tam sie komus zepsulo jakby to inne auta sie nie psuly hehe.gif

Napisano

Wrzyć bieg (albo niech ktos inny wrzuci) i spóż pod samochód (ewentualnie od góry spod maski) na półosie. Jeżeli coś się kręci to poszedł ci przgub. Mechanizm róznicowy (standardowy) przekazuje napęd na to koło które "ma lżej". Oczywiście koło z urwanym przegubem ma lżej wink.gif

Działanie prędkościomierza raczej wskazuje na przegub...

Napisano
  • Autor

> Wrzyć bieg (albo niech ktos inny wrzuci) i spóż pod samochód

> (ewentualnie od góry spod maski) na półosie. Jeżeli coś się

> kręci to poszedł ci przgub. Mechanizm róznicowy (standardowy)

> przekazuje napęd na to koło które "ma lżej". Oczywiście koło z

> urwanym przegubem ma lżej

> Działanie prędkościomierza raczej wskazuje na przegub...

Dzięki, to sporo wyjaśnia. Jutro wszystko się okaże.

Pozdrawiam!

Napisano

jakby co, to mam taką skrzynię z nexii zlosnik.gif

oddam "za czapkę śliwek", bo dwa lata leży i mi garaż zagraca ale musiałbyś Ty lub ktoś od Ciebie podjechać... np. po drodze (dużo CT koło mnie przejeżdża wink.gif )

jak bedziesz zaiteresowany to wal na priv

Napisano

> Witam!

> Mam mały kłopot - wczoraj udało mi się skutecznie unieruchomić

> skrzynię biegów. Problem polega na tym, ze mimo wrzucania

> kolejnych biegów auto nie chce jechać. Silnik prawidłowo się

> wysprzęgla i działa prędkościomierz, mimo ze stoje w miejscu.

> Poza tym po wrzuceniu wstecznego jest charakterystyczne

> "rzężenie", które wczesniej słychać było tylko przez chwilę.

> Podejrzewam, że pękł wałek napedowy.

> Licze sie z przekładką skrzyni, jednak mam wątpliwość co do jej typu.

> Oznaczenia na skrzyni to F16 (producent Deawoo???):

> Mój silnik to X16SZ a do niego standardowo był F13 i F13CR.

> I teraz pytania:

> Jakiej skrzyni powinienem w końcu szukać? Kierować się przełożeniem?

> Czy wszystkie mają identyczny sposób mocowania? Czy moja

> skrzynia nie jest czasem od lanosa?

U mnie w garażu leży jedna f16 , jak coś dawaj znać ok.gif

Napisano

> U mnie w garażu leży jedna f16 , jak coś dawaj znać

to ja już nie będę pisał, że u mnie też leży...

jestem trzeci w kolejce zlosnik.gif

Napisano

> to ja już nie będę pisał, że u mnie też leży...

> jestem trzeci w kolejce

no na upartego to mam 2 hehe.gif

Napisano
  • Autor

Super, dzięki, mam w czym wybierać 893goodvibes.gif

Ale póki co przedmówcy mieli racje - padł przegub, siedział sobie luźno w manszecie razem z wysypanymi kulkami.

Szukam już nowego przegubu, ale jeszcze przed kupnem mam pytanko o stan półoski, czy frezy nie są za bardzo zmielone jak na Wasze oko?

280902162-P1020287.JPG

280902162-P1020289.JPG

Podczas holowania (ok. 50 km) słychac było stuki i chrobotanie i nie wiem czy walniety jest nie tylko przegub ale i półoś, bo jeśli tak, to mam możliwośc okazyjnie kupna całkiem dobrej za 100 PLN (porównywalnie najnizsza cena przegubu z abs'em to te same 100 PLN (włoski producent QUOTE, czy jakoś tak)).

A jesli się okaże, ze jednak skrzynia też oberwała będę się na pewno odzywał zlosnik.gif

I jeszcze dwa pytanka:

- w którym miejscu na półosi wchodzi pierścień sprężysty, o którym mówi Etzold na 156 stronie?

- czy jest dopuszczalny lekki luz obrotowy na półosi, przy którym słychac delikatne stuknięcie kręcąc nią w jedną i druga stronę? Czy to nie wskazuje na kończący się dyferencjał?

post-109260-14352494293218_thumb.jpg

Napisano

> - czy jest dopuszczalny lekki luz obrotowy na półosi, przy którym

> słychac delikatne stuknięcie kręcąc nią w jedną i druga stronę?

> Czy to nie wskazuje na kończący się dyferencjał?

raczej tłumik drgań skrętnych w sprzęgle ma luza.

Napisano

> - w którym miejscu na półosi wchodzi pierścień sprężysty, o którym

> mówi Etzold na 156 stronie?

Masz tam rysunek (ten z wymiarem "1"). Widać na nim rowek w części wielowypustu. W niego wchodzi pierścień sprężysty.

> - czy jest dopuszczalny lekki luz obrotowy na półosi, przy którym

> słychac delikatne stuknięcie kręcąc nią w jedną i druga stronę?

> Czy to nie wskazuje na kończący się dyferencjał?

Przekładnia składa się ze sporej ilości kółek zębatych. Między kółkami musi być pewien luz międzyzębny. Do tego luz na wielowypustach i trochę się tego uzbiera.

Napisano
  • Autor

Operacja się udała. Wymieniłem tylko przegub. Półoś okazała się nietknięta.

Trochę się nagimnastykowałem z tym pierścieniem, ale się udało.

Jedyne co nie do końca zagrało to długość manszety - zakupiona miała o jeden segment mniej w stosunku do oryginalnej i nie udało mi się jej węższego końca naciągnać na zwężenie na półosi, jest teraz o jakiś centymetr bliżej piasty niż oryginał. Mam nadzieje, że najważniejsza jest dobra izolacja smaru od syfu z zewnątrz a ten szczegół ma mniejsze znaczenie.

A skrzynia chyba prędzej czy później doczeka się przeszczepu, bo stukanie, o które pytałem w tym wątku, nadal słychać, a już myslałem, że to wina kończącego się wymienionego przegubu (o ile to nie przegub z drugiej strony hmm.gif).

Grunt, że auto już jeździ jump.gif

Pozdrawiam!

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Wczoraj spotkała mnie kolejna przygoda z przegubem - niedawno zakładany QAP unieruchomił mi samochód w najmniej sprzyjających warunkach - około północy będac daleko od domu crazy.gif

Rano na kanale okazało sie, że przegub jest cały, spadł jedynie z półosi. Pierścień segera nieruszony siedzial sobie w przegubie.

I teraz mam wątpliwości, czy wieloklin na półosi (foty powyzej) jest już tak sfatygowany, ze wypuscił pierścień, czy może pierścień mógł być za mocno rozwarty. Do wymiany kupiłem asekuracyjnie przeguby: Metelli'ego (106 PLN) i Spidana (150 PLN). W obu ramiona pierścieni były ściągnięte do siebie a w QAP jak dobrze pamiętam przed montażem - nieco rozwarte. Ostatecznie zdecydowałem się na Metelli'ego z pierścieniem "pożyczonym" ze Spidana 275123014-zielony.gif

I teraz będąc spokojnym mam wyluzować, bo mam pierścień ze Spidana, czy powinienem się zastanowić nad wymianą półosi?

Swoją drogą ciężko mi pojąć jak spore przeciążenia skręcającego z dużą prędkością samochodu przejmuje tak mizerny pierścien w przegubie...

Napisano

> Swoją drogą ciężko mi pojąć jak spore przeciążenia skręcającego z

> dużą prędkością samochodu przejmuje tak mizerny pierścien w

> przegubie...

Popatrz jak siła działa.. ten pierścień wcale raczej dużej siły nie przenosi.

A zobacz czy nie masz luzów w zawieszeniu na dole jakiś.

Pewnie przy montażu półoś nie wskoczyła w pierścień. Też tak kiedyś miałem, nie w astrze. Po robocie z przegubem za jakieś 1000 km nagle ni z tego ni z owego wylazła półoś z przegubu. Też daleko od domu. Po włożeniu półosi na miejsce (nic nie wymieniałem) przejechałem jeszcze tym samochodem wiele kkm i nic nie wylazło...

Napisano
  • Autor

W zawieszeniu wszystko raczej gra. 10kkm temu wymieniałem wszystko co możliwe i po ustwieniu zbieżności auto do tej pory prowadzi się wyjątkowo komfortowo. Nie można narzekać.

Co do pierścienia jestem pewien, że wpadł w swoje miejsce. Robiłem tak, że najpierw włożyłem pierścień w rowek w przegubie, rozwarłem go, potem spasowałem wielokliny, delikatnie nabiłem młotkiem trzymając półoś i słyszałem po 3 stuknieciu metaliczny dźwiek zazębiającego się pierścienia. Na tą okazję wyłączyłem wcześniej nawet radio w aucie smirk.gif Myślę, że przegub naszedł na półoś wystarczająco daleko.

Zastanawiałem się jeszcze nad tym, czy uchwyt pierścienia nie powinien być przekręcony w rowku, coby nie było go widać i nie miał ewentualnie łatwego zaczepienia o ścianki "wziernika" sprzyjającego rozwarciu. Ale to już chyba przekombinowanie, bo pierścień ma tam i tak sporo luzu, że obróci się zapewne tysiące razy przed kolejną wymianą przegubu...

Napisano

Też byłem pewien że pierścień wlazł na miejsce wink.gif Ale jednak półoś wylazła........

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.