Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

X17DTL - chlapie mi ON na silnik... wtf?

Featured Replies

Napisano

Siema...

Od razu do rzeczy... Kilka razy na przełomie 3 lat musiałem zmieniać ostatni wężyk gumowy odprowadzający nadmiar paliwa z wtryskiwacza...

Gumka na końcu po jakimś czasie pękała i pojawiał się DROBNY wyciek...

Ostatnio przed trasą 350km dolewam płynu do spryskiwacza, patrzę i czuję że zajeżdża paliwkiem pod maską. Oglądam i widzę, że znowu gdzieś z okolic ostatniego (po prawej) wtryskiwacza mam jakiś wyciek...

Tyle, że plama ON ogarnia praktycznie połowę bloku silnika i jest zauważalnie mokra (plamy pod autem na chwilowym postoju).

Wymieniłem wężyk, zrobiłem 100km i widzę, że problem nie ustąpił... Oglądając pracę silnika na biegu jałowym zauważyłem że najprawdopodobniej paliwko 'ucieka' gdzieś z gniazda wtryskiwacza (widać małe bąbelki i paliwko).

Przewertowałem 'biblię' i etzold opowiada m.in. o uszczelkach miedzianych, tulejce izolującej i podkładce kształtowej w gniazdach wtryskiwaczy... Jak myślicie - to może być zwykła nieszczelność w/w elementów? Da się coś takiego kupić bez problemowo i na sztuki czy trzeba zanabyć jakiś cały zestaw naprawczy do wtryskiwaczy?

Dziś spróbuję wyciągnąć wtryskiwacz - zobaczę co się dzieje... crazy.gif

PS. Ew. może to 'tylko' nieszczelność nakręcanego przewodu paliwowego (?)

Napisano
  • Autor

> przed próbą dokręcenia trochę odkręć

Dokręcenia czego.... wtryskiwacza czy przewodu?

Napisano

obojętnie, ale za wtryskiwacz bym się sam nie brał...

masz specjalny klucz nasadowy?

Napisano

> Oglądając pracę silnika na biegu jałowym zauważyłem że

> najprawdopodobniej paliwko 'ucieka' gdzieś z gniazda

> wtryskiwacza (widać małe bąbelki i paliwko).

Miałem to samo - wymiana miedzianych podkładek pod wtryskiwacze pomogła. Niemniej jednak po jakimś czasie okolice 4 gniazda wtryskiwacza były mokre. Podejrzenie padło na obudowę wtryskiwacza, którą wymieniłem. Niestety nie pomogło. Do dziś mam wilgotną plamę wokół 4 wtrysku a "na oko" wycieku nie widać ani nie czuć. Ma ktoś może jakiś pomysł jak ten problem całkowicie usunąć?

Napisano
  • Autor

SPRAWA ZAŁATWIONA...

A przyczyna delikatnie mówiąc... Prozaiczna (na szczęście) hehe.gif

Podniesiona maska, włączam silnik - no i kurcze leci paliwko - aż kapie po bloku, ale twardo przyglądam się dalej... Wygląda jakby leciało z nakrętki przewodu paliwowego. Zasiłem autko, odkręciłem przewód, przejrzałem, dokręciłem spowrotem - to samo... Znowu cieknie...

Ale 'kukam' dalej i postanowiłem zdjąć jeszcze gumową zaślepkę/korek na ostatnim wylocie z wtryskiwacza... Oglądam to 'coś' i nie widać śladów zużycia... DO CZASU aż ścisnąłem tą gumkę i ujrzałem niemal mikroskopijne wzdłużne pęknięcie długości 1-2mm. Chlapnąłem małą ilość silikonu wysokotemp. wsadziłem na miejsce - w uszkodzonym fragmencie 'wyszedł' silikon na zewnątrz.

Odpaliłem silnik silikon się rozgrzał i związał i.... wyciek ustąpił palacz.gif

Zrobiłem potem parę km po mieście - i wszystko cacy... Plama powoli odparowuje i nic nie wypływa na zewnątrz...

Pozostaje jedynie wypowiedzieć magiczne UFFFFF.... faint.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.