Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F] slabo dziala spryskiwacz

Featured Replies

Napisano

Od kilku tygodni w swojej astrze mam dziwne problemy ze spryskiwaczem. Czasami jest tak ze wogole nie dziala, albo zadziala tak ze woda leci tylko na sam dol szyby. Czego to moze byc wina? dolewalem tylko plynu do spryskiwaczy. Moze to byc przyczyna ze raz zalalem plynu pod sam korek? Myslalem ze moze jakies cisnienie jest zle czy cos, ale teraz jest ok 2/3 zbiornika i nadal jest to samo. Czasami trzeba mocno i dlugo zylowac manetke aby wkoncu woda poleciala (slychac jednak ze pompka dziala wiec to nie jest wina przelacznika).

A i moglby mi ktos powiedziec jak sie reguluje te spryskiwacze? moze sie cos "przestawilo".

Napisano

> Czasami jest tak ze wogole nie dziala, albo

> zadziala tak ze woda leci tylko na sam dol szyby. Czego to moze

> byc wina?

1. Zapchane sitko pompki - wyjmij pompkę oraz gumkę z sitkiem.

2. Zatkane/przytrzaśnięte przewody (nie obstawiam tego smile.gif )

3. Zatkane dysze. Wymień i nie baw się w czyszczenie bo niewiele to da. Swoje gotowalem w kwasie solnym i nic nie dalo.

> A i moglby mi ktos powiedziec jak sie reguluje te spryskiwacze? moze

> sie cos "przestawilo".

Zanim zaczniesz rozregulowywać sobie ustawienie sprawdź punkty 1 - 3 wink.gif

Może pompka kończy już żywot - zdejmij wężyki z niej i niech ktoś uruchomi wajchę, oceń ciśnienie płynu. Nowa pompka to okolo 20zł, nie ma co się bawić w rozbieranie, tym bardziej, że jest nierobieralna wink.gif No, prawie nierozbieralna smile.gif

Pozdroofka

Napisano

> 3. Zatkane dysze. Wymień i nie baw się w czyszczenie bo niewiele to

> da. Swoje gotowalem w kwasie solnym i nic nie dalo.

pozostaje wymienić na... wiesz jakie

widziałeś u mnie, nie spodobały się "siki"? smile.gif

Napisano

> pozostaje wymienić na... wiesz jakie

> widziałeś u mnie, nie spodobały się "siki"?

Ooo... Siki byly wypasione. zlosnik.gif Nastepne spryski bedą właśnie takie smile.gif

Pozdroofka

Napisano

u mnie był kiedyś problem z sitkiem. Z plynu zimowego zrobila sie jakas zawiesina i przytkala sitko

P.S. Zamontowalem zaworki zwrotne i troche słabiej psika.

Jezeli chodzi o tył tp plyn wylatuje jeszcze sam mimo ze przestane psikac... czyżby jakaś nieszczelność (wężyk wymieniłem od przejsciówki do dyszy

pozdrawiam

Napisano

> Ooo... Siki byly wypasione. Nastepne spryski bedą właśnie takie

> Pozdroofka

A o jakich "psikach" mowicie? Moze jakies foto...

• 1 miesiąc później...
Napisano

> Może pompka kończy już żywot

A propos pompki.

Jakiś czas temu będąc u zielika stwierdziłem że wymienię sobie pompkę bo tę którą miałem "załatwilem" rozpuszczalnikiem zlosnik.gif Zbielała i wyglądała bardzo paskudnie. zielik na stanie miał trzy sztuki różnych firm. Podłączyliśmy pod zasilanie aby słuchowo ocenic szybkość kręcenia silniczka i z pewną doza prawdopodobieństwa wydajność. Wygrał egzemplarz "no name". Po zamontowaniu zaskoczenie: musialem wyregulować przednie dysze - opuścić niżej bo leciało nad dachem smile.gif Na tylnej szybie rewelacja: dotychczasowa pompka produkowala sik mniej więcej na 1/3 wysokości szyby i to sik raczej rachityczny zlosnik.gif Nowa daje niżej i widać wyraźnie, że płynu na szybie jest więcej.

Jak przyjdzie zielik to napisze więcej na temat tej pompki, pewnie zapoda fotę i zapoda producenta.

Pozdroofka

Napisano

> 1. Zapchane sitko pompki - wyjmij pompkę oraz gumkę z sitkiem.

> 2. Zatkane/przytrzaśnięte przewody (nie obstawiam tego )

> 3. Zatkane dysze. Wymień i nie baw się w czyszczenie bo niewiele to

> da. Swoje gotowalem w kwasie solnym i nic nie dalo.

Nie zgodzę się w pełni z tobą . Ja w swoim autku wymieniłem pompkę sitko, przewody, spryskina nowe a i tak nieraz jeden dalszy spryskiwacz sika z jednej dyszy słabiej, ale sporadycznie. Nie wiem co może być przyczyną ,ale olałem bo już nie ma co wymienić wink.gif .Ale nieraz faktycznie wystarczy sprawdzić punkt 1 i 3 waytogo.gif

pozdro

Napisano

> Ja w swoim autku wymieniłem pompkę

> sitko, przewody, spryskina nowe a i tak nieraz jeden dalszy

> spryskiwacz sika z jednej dyszy słabiej

No ale pomyśl: wymieniłeś wszystko, teoretycznie wszystko masz czyste i superdrożne. Nie ma prawa być źle bo wszystko nowe jak z fabryki wink.gif

Możliwe, że któryś z tych elementów nie jest taki super na jaki by wyglądał. Może być jeszcze jedna przyczyna: od chwili wymiany do wystapienia pierwszego objawu minęło trochę czasu (piszesz przecież że wystepuje sporadycznie, więc jakiś czas było OK). Może przytkała się dysza... A Ty od razu: "nie zgadzam się z kolegą.." grinser006.gif

Pozdroofka

Napisano

> No ale pomyśl: wymieniłeś wszystko,

TAk, ale pierwszy objaw był dzień po wymianie. Po przeciągnięciu wężyków wszystko przepłukałem, zanim pod dysze podpiąłem. Pompka pompuje na pewno ok bo tył sika aż miło. Ale jedyne co obstawiam to właśnie pompka, że momentami daje niższe ciśnienie wink.gif

Jest to rzadko więc olałem biglaugh.gif

pozdro

Edit

Założyłem nawet zaworki zwrotne aby wcześniej sikało zlosnik.gif

Napisano

> Założyłem nawet zaworki zwrotne aby wcześniej sikało

I tu może być przyczyna smile.gif Zakładałeś przy okazji wymiany elementów o których wspominasz?

Pozdroofka

Napisano

>Zakładałeś przy okazji wymiany elementów o których wspominasz?

Zakładałem Komplet (czyli wszystko) Zaworki są na głównym wężyku, przed rozgałęzieniem. Gdyby to one szwankowały to chyba obydwa spryski by zachowywały sie podobnie hmm.gif

pozdro

• 3 tygodnie później...
Napisano

> A propos pompki.

No właśnie...

dziś wynalazłem pompkę z fiata...

Oczywiście nie omieszkałem jej przetestować...

281189533-pomfiat.JPG

> Po

> zamontowaniu zaskoczenie: musialem wyregulować przednie dysze -

> opuścić niżej bo leciało nad dachem Na tylnej szybie rewelacja:

> dotychczasowa pompka produkowala sik

W tym przypadku ponownie zaobserwowałem to samo... czyli super wydajność oraz mgiełkę na tylnej szybie.

A może poszukać do niej atrapy ze spryskiwaczami reflektorów?

hmm.gif

post-79818-14352496201086_thumb.jpg

Napisano

> A może poszukać do niej atrapy ze spryskiwaczami reflektorów?

Ta pompka może nie wystarczyć dla reflektorów. Zobacz u Maro76 jaki ma sik. Tzn. jego pomka reflektorów a nie on grinser006.gif Toż jak uruchomił u Ciebie pod sklepem, a w lewej nie ma dyszy tylko otwór, umył szybę w kwiaciarni zlosnik.gif

Pozdroofka

Napisano

> Ta pompka może nie wystarczyć dla reflektorów. Zobacz u Maro76 jaki

> ma sik. Tzn. jego pomka reflektorów a nie on

Taaak wiem powinien mieć na masce tabliczkę: ręce przy sobie! bo strumień płynu może spowodować niekontrolowaną amputację hehe.gif

> Toż jak uruchomił

> u Ciebie pod sklepem, a w lewej nie ma dyszy tylko otwór, umył

> szybę w kwiaciarni

I przy okazji mnie... "koleżanka od golfa" ma lepszy refleks zlosnik2.gif

Wiadomo - jak by była asterka z atrapą + spryski to i zbiorniczek z pompką można wytargać... ale sądzę, że i przy takiej pompce błoto "z grubsza" można zmyć... a jesień coraz bliżej...

Napisano

> I przy okazji mnie... "koleżanka od golfa" ma lepszy refleks

hahaha.gif

> sądzę, że i przy takiej pompce błoto "z grubsza" można zmyć... a jesień coraz bliżej...

No próbuj, próbuj... Może coś z tego bedzie. Chyba zacznę się rozglądać za atrapą grinser006.gif

Pozdroofka

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.