Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zbieżność, zjada opony od środka, zaczęło gwizdać na rondzie

Featured Replies

Napisano

Od pewnego czasu zauważyłem że zaczęło ścierać opony od środka na przedniej osi, gwiżdżą jak jadę na rondzie. Najprawdopodobniej poleciała zbieżność,

Co może być przyczyną w stilo 1.9jtd ?

Czy mieliście już taki problem ? Czy ustawienie zbieżności rozwiąże problem, czy szukać przyczyny gdzie indziej? W ASO mądrzy ludzie powiedzieli, że zbieżność sama się nie rozjedzie.

Proszę o sugestie.

Napisano

Mialem tak samo , niby przy okazji tez jakies koncowki stabilizatorow padly i sie zrobilo i poki co zbieznosc nie znika grinser006.gif

Napisano

zbieznosc to raz a dwa to nachylenie kola do jezdni... moze jakies gumy wytlukles/ wahacze hmm.gif

jesli zbieznosc to tylko koncowki drazkow kierow.

Napisano

fatalne te zawieszenia w stilo :/ .. u mnie też problemy ze geometrią (i to tą nieustawialną) .. jedni mówią że dobrze .. inni że samochód jak po wypadku

... a swoja drogą prowadzi się prosto i nie tnie opon

wymieniłem niedawno łączniki stabilizatora i końcówke drażka .. to 2.000 km i znów coś puka z przodu .. yyych ... a za jakis czas czekaja mnie tuleje tylnej belki, bo jedna już spocona (chociaż jeszcze nic nie puka) ... a to wszystko po 60kkm

w Mitsubishi Space Star mam ponad 100kkm i NIC nie było robione, nigdy nic nie stukalo, nie pukało

tak sie tylko chciałem wyżalić zlosnik.giffrown.gif

Napisano

> Proszę o sugestie.

Sugeruję sprawdzenie sworznia i tulejek w wahaczu dolnym.

W każdym razie miałem podobną sytuację i wymiana wahaczy rozwiązała problem.

Napisano

> fatalne te zawieszenia w stilo :/

Na szczęście mnie to jeszcze nie spotkało... mam auto od 145.000 km obecnie jest 180.000 km i na zawieszenie nie nazekam... owszem wymieniłem wszystkie amorki i sprężyny z przodu wraz z podporami ale zrobiłem to profilaktycznie hehe.gif bo z faktur poprzedniego właściciela wynikało, że nic nie było przy tym robione ....

Przy tak małym przebiegu jak u ciebie to faktycznie coś nie gra.. oslabiony.gif

Napisano

> Na szczęście mnie to jeszcze nie spotkało... mam auto od 145.000 km

> obecnie jest 180.000 km i na zawieszenie nie nazekam... owszem

> wymieniłem wszystkie amorki i sprężyny z przodu wraz z podporami

> ale zrobiłem to profilaktycznie bo z faktur poprzedniego

> właściciela wynikało, że nic nie było przy tym robione ....

> Przy tak małym przebiegu jak u ciebie to faktycznie coś nie gra..

kurcze .. no az nie moge uwierzyć że po 180kkm nie poleciały Ci laczniki stabilizatora, tuleje wahaczy, końcówki drązków i tuleje belki ... to jest poprostu niemozliwe

... no chyba że jeździsz po super płaskich drogach bez najmniejszych pękniec nawet ....

Napisano

> kurcze .. no az nie moge uwierzyć że po 180kkm nie poleciały Ci

> laczniki stabilizatora, tuleje wahaczy, końcówki drązków i

> tuleje belki ... to jest poprostu niemozliwe

> ... no chyba że jeździsz po super płaskich drogach bez najmniejszych

> pękniec nawet ....

Faktycznie szok icon_eek.gif, ja mam nastukane 58 kkm i do tej pory zaliczyłem dwa razy wahacz i trzy łączniki sick.gif

Napisano

Piszczące opony na zakręcie świadczą raczej o luzach na wahaczach. Podnieś auto do góry i poszarp za koła, łapiąc je od góry i od dołu.

Napisano

jeszcze jeden hak .. najbardziej blahy wink.gif

tylko w jednym miejscu ( geograficznie ) piszczysz ? Popatrz na temperature otoczenia . Moze akuratnie to rondo jest bogato w smole upackane. Ja piszcze tylko na osiedlowkach( na swoim osiedlu) bez wzgledu czy jade 5 czy 50 ( temp w sloneczne dni "tzw lampa " z 30^C).

Napisano

> Faktycznie szok , ja mam nastukane 58 kkm i do tej pory zaliczyłem

> dwa razy wachacz i trzy łączniki

Zanim kupiłem stilo to poczytałem sobie...., oslabiony.gif że leca łączniki stabilizatora...wahacze ... ale w Bravie wymieniałem wahacze co 30.000 km ( z allegro po 80 zł ) i juz przywykłem do tego...

Nawet kupiłem sobie zestaw łączników bo nie znam dnia ani godziny.... i od roku leżą i czekają hehe.gif

Nie wydaje mi sie aby drogi po jakich ja sie poruszam były idealne... ale musze przyznać, że 70 % jest już naprawde dobra... ( Obwodnica 3-miasta, Gdynia - Łeba..... )

Gdybym tylko jeździł po dziurach to pewnie nie wytrzymały by mi tego...

Z rachunków widać, ze łaczniki były wymieniane przez poprzedniego właściciela przy 95.000 km ....

Nie wiem może to te spręzyny szwedzkie oszczędzają moje wahacze hehe.gifcool.gif

Napisano

> jeszcze jeden hak .. najbardziej blahy

Najbardziej błahe to jest chyba złe ciśnienie w oponach. Od tego też można piszczeć przy skręcie. wink.gif

Napisano
  • Autor

zauważyłem ze piszczy przy kazdym zakrecie jak wjezdzam ostrzej, macie racje wahacze do wymiany i łączniki satb.

Mogę sie tylko pochwalić, że auto ma około 150k i jeszcze fabryczne wahacze, łączniki i amory, ale czas już na nie nadszedł.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.