Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ubytek oleju.....

Featured Replies

Napisano

Witam,

piszę w imieniu znajomego, który nie ma dostępu do internetu.... otóż sprawa wygląda tak: posiada on zagazowane autko - wszystko chodzi jak należy, ale po uruchomieniu na benzynie auto troszke kopci, to samo dzieje się po mocnym przegazowaniu na biegu jałowym - z rury wylatuje chmurka.... Natomiast po przełączeniu na gaz wszystko jest ok - żadnego dymu.... Co to może być?? ubytki oleju nie są duże, ale jednak bierze mu ok 0,5l oleju na 3000-3500 km Gdzie szukać przyczyny?

Za wszelkie odpowiedzi z góry dziękuję w imieniu znajomego 20.GIF

Napisano

Co to za instalacja LPG? O ile II gen to może emulację sondy lambda mozna by było lepiej dopasować bo mapę czasów wtrysku przestawia na bogato. W zasadzie tak jest lepiej niz by miało być w druga stronę na ubogo bo wtedy sa kłopoty w ogóle z normlaną jazdą na NoPb.

Napisano

nie napisałeś czy biała chmurka(moze brac olej lub płyn z tym ze tu bardziej na niebiesko) czy czarna(bogata mieszanka)! smile.gif

na LPG zawsze będzie błąd sądy(przy IIgen.) i komp będzie wzbogacał Pb co za tym idzie przy kopci na czarno! od czasu do czasu pasuje na samej Pb pojeździć!

warto tez sprawdzić czy sama sonda nie padła a często sie to zdarza na LPG oraz czujnik temperatury

zalezy co to za auto jaki silnik i jaka instalacja!

Napisano
  • Autor

II generacja..... a możesz wyjaśnic o co chodzi z tymi wtryskami... jak to sie ma do zużycia oleju?? Czyli z Twojej wypowiedzi wynika że problem wcale nie musi leżeć po stronie silnika z tymi ubytkamia oleju tak?? tylko osprzętu??

Napisano

> ubytki oleju nie są duże, ale jednak bierze mu ok 0,5l oleju na

> 3000-3500 km Gdzie szukać przyczyny?

Ubytki oleju są w normie.

Dymienie może być od złej regulacji składu mieszanki paliwowo powietrznej na benzynie. Benzyna ma większą wartość opałową niż gaz. Z tąd bierze się błąd nastawu. Komputer "przyzwyczaił się" do gazu. Najlepiej podłaczyć się do VAGa i sprawdzić jakie są różnice parametrów otwarcia przepustnicy i sondy na LPG oraz noPb. Jeśli będą takie same na obu paliwach to coś jest nie tak jak powinno.

Napisano

Jaki to samochód?

Napisano
  • Autor

> Jaki to samochód?

Tico....

edit: zadzwoniłem do właściciela i mówi że kopci na ciemny kolor - szary/czarny coś w tym stylu....

Napisano

> II generacja..... a możesz wyjaśnic o co chodzi z tymi wtryskami...

> jak to sie ma do zużycia oleju?? Czyli z Twojej wypowiedzi

> wynika że problem wcale nie musi leżeć po stronie silnika z tymi

> ubytkamia oleju tak?? tylko osprzętu??

Na II generacji ECM nie otrzymuje prawdziwego sygnału sondy lambda tylko emulowany przez emulator. Sygnał emulowany nigdy nie bedzie odpowiadał reakcji na ustawienia czasów wtrysków przez ECM. Mapa korekt czasów wtrysków bedzie się troche rozjeżdzać. No i teraz zależy w którą stronę. Jeżeli sygnał emulowany sondy będzie miał wypełnienie odpowiadające uboższej mieszance to potem po przełączeniu na NoPB silnik przez jakis czas będzie miał za długie czasy wtrysku (za bogato) i bedzie trochę kopcił. Po kilkunastu km na NoPB wszystko wróci do normy. Taka wada, no ale przecież jeździ się glównie na LPG więc problemu dużego nie ma. Jak ktoś ma czas i smykałke to dokorbluje sobie emulacje tak, że nie będzie wielkiej róznicy. W praktyce z reguły ustawia się tak aby było potem na benzynie bogato niż ubogo. Bo ubogo to zło i zła praca silnika.

Napisano

> Tico....

> edit: zadzwoniłem do właściciela i mówi że kopci na ciemny kolor -

> szary/czarny coś w tym stylu....

A czy tico nie jest przypadkiem na gaźniku bez sondy?

Napisano

> chyba na 99,99% gaźnik~!

mlot.gif więc opisałem się na darmo bo tam nie może byc II generacja tylko I i dymi tylko z przyczyn od LPG niezaleznych

Napisano

> A czy tico nie jest przypadkiem na gaźniku bez sondy?

Sprawdziłem. Faktycznie na gaźniku.

linka

Napisano
  • Autor

> A czy tico nie jest przypadkiem na gaźniku bez sondy?

w sumie to tak... na to nie zwróciłem uwagi..... tak to jest jak się "załatwia" czyjeś pytania na forum.... czyli 2 generacji nie może tam być - tylko pierwsza tak?? czyli zmienia to całą postać rzeczy.... ehhh.... sorka za zamieszanie ale opierałem się na informacjach uzyskanych od 2 osoby 20.GIF

Napisano
  • Autor

> więc opisałem się na darmo bo tam nie może byc II generacja tylko I

> i dymi tylko z przyczyn od LPG niezaleznych

dzięki za wyczerpującą odpowiedź i jednocześnie wielka sorka ale opierałem sięna info od drugiej osoby crazy.gif

To w takim razie czemu na lpg nie kopci, a tlko na benzynie?? może być jakaś zależność przy 1 instalce?

Napisano

> Sprawdziłem. Faktycznie na gaźniku.

> linka

hmm? ale katalizator tam jest więc i sonda lambda powinna być, wiec może ten gaźnik jest jakiś elektronicznie regulowany? To wtedy II gen LPG jak najbardziej.

Napisano

> hmm? ale katalizator tam jest więc i sonda lambda powinna być, wiec

> może ten gaźnik jest jakiś elektronicznie regulowany? To wtedy

> II gen LPG jak najbardziej.

Niekoniecznie.

Mój kolega ma golfa 2 z gaźnikiem i katem, ale bez sondy.

Ostatnio go na 2 gen przerobiliśmy - trzeba było wspawać mocowanie sondy.

Teraz jeszcze czeka MAP sensor do zamontowania zamiast TPSa.

Napisano

> Niekoniecznie.

> Mój kolega ma golfa 2 z gaźnikiem i katem, ale bez sondy.

> Ostatnio go na 2 gen przerobiliśmy - trzeba było wspawać mocowanie

> sondy.

> Teraz jeszcze czeka MAP sensor do zamontowania zamiast TPSa.

dokładnie są katalizatory i nie ma sondy w niektórych samochodach !

Napisano

> dokładnie są katalizatory i nie ma sondy w niektórych samochodach !

Np. w ticaczu i ostatnich kaszlakach waytogo.gif

Napisano

> dzięki za wyczerpującą odpowiedź i jednocześnie wielka sorka ale

> opierałem sięna info od drugiej osoby

> To w takim razie czemu na lpg nie kopci, a tlko na benzynie?? może

> być jakaś zależność przy 1 instalce?

Sprawa wydaje się być prosta: źle wyregulowany gaźnik.

Być może za wysoki poziom w komorze pływakowej - dość często to się zdarza, bo przy zasilaniu LPG gaźnik jest pusty i pływak zamiast, tak jak wskazuje nazwa, pływać, to podskakuje jak oszalały w wyniku drgań silnika. W wyniku tego całośc "dostaje" luzów i się rozregulowuje. W skrajnych wypadkach, jeżeli pływak uderza w ścianki gaźnika może dojść do jego rozszczelnienia i pływak się topi zamiast pływać grinser006.gif. W wyniku tego mieszanka jest bardzo bogata i silnik kopci.

Napisano

> Niekoniecznie.

> Mój kolega ma golfa 2 z gaźnikiem i katem, ale bez sondy.

> Ostatnio go na 2 gen przerobiliśmy - trzeba było wspawać mocowanie

> sondy.

> Teraz jeszcze czeka MAP sensor do zamontowania zamiast TPSa.

coś kręcisz kolego...map sensor to czujnik cisnienia , a tps to czujnik kąta przpustnicy którego nie można zastapić map sensorem.

Napisano

> coś kręcisz kolego...map sensor to czujnik cisnienia , a tps to

> czujnik kąta przpustnicy którego nie można zastapić map

> sensorem.

A tam nie można. Twoja niewiedza nie przesądza o tym, że można lub nie można. A można, bo MAP sensor daje napięcie od 0 do 5V zależnie od ciśnienia, a ciśnienie w kolektorze jest zależne od obciążenia silnika, czyli nawet jest to lepsze od TPS.

Wciskasz gaz - ciśnienie wzrasta - im bardziej wciskasz, tym ciśnienie wyższe. Puszczasz gaz - ciśnienie spada tym bardziej im bardziej hamujesz silnikiem.

Jak nie ma oryginalnie TPSa to MAP sensor jest korzystniejszy, bo nie ma żadnych ruchomych części, które przy nieoryginalnym montażu mogły by się popsuć lub odpaść.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.