Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F] Wymiana sondy lambda

Featured Replies

Napisano

Ostatnio wpadłem na myśl aby sobie wymienić sondę ponieważ moja ma już parę latek i jakby nie patrzeć jej parametry mogły ulec zmianie. Zakupiłem sobie w Opelshopie odpowiednią sondę za ponad 100pln i opisana była jako oryginał. Jednakże różni się ona od mojej i jakby tu powiedzieć jakość montażu wtyczki była bardzo licha. Po prostu przy podpinaniu odpadła. Z tego powodu jakoś mi ta sonda do serca nie przypadła. sondy wyglądają tak:

sondy.jpg

I niestety ale sonda zupełnie nie spełniła moich oczekiwań. Chodzi o to, że wykres pracy starej sondy był dosyć chaotyczny więc myślałem, że nowa sonda będzie pracować lepiej. Okazało się jednak, że pracuje na oko nawet gorzej.

Wykres pracy starej sondy:

stara sonda2.jpg

Wykres pracy nowej sondy:

nowa sonda1.jpg

Jednakże testy drogowe wypadły pomyślnie czyli autko pracuje dobrze i się zbiera jak powinno. Na starej sondzie też problemów nie miałem i nie zaobserwowałem różnicy w pracy auta. Kolejny test to spalanie. Liczę na to że powinno troszkę spaść ale jak pojeżdżę to się okaże.

Kolejna ciekawa rzecz to to że po odpięciu sondy komputer widzi to jakby mieszanka paliwa była wręcz idealna i wykres napięcia oscyluje w okolicach 0,5V. żałuję tylko, że nie sprawdziłem jak komputer widzi mieszankę ubogą/bogatą i czy się zmienia bo jeśli tak to pewnie nie ma szans żeby zaświeciła się kontrolka silnika. Może to być spowodowane instalacją gazową którą mam a wygląda to tak:

stara odpieta.jpg

Wrażenia z wymiany dosyć chłodne i myślałem że ujrzę wręcz idealną sinusoidę a tu lipa. Główny cel to obniżenie spalania, które może być bądź nie ale to się okaże.

Napisano

Ja tu nie widzę nic nieprawidłowego. Niepotrzebnie wymieniałeś tą sondę.

Napisano
  • Autor

> Ja tu nie widzę nic nieprawidłowego. Niepotrzebnie wymieniałeś tą

> sondę.

Zdaje sobie z tego sprawę ale oszukuję się że spadnie mi spalanie

Napisano

> Zdaje sobie z tego sprawę ale oszukuję się że spadnie mi spalanie

A ty masz gaz II gen ?

Napisano

> Tak

Jeżeli tak, to zużycie na gazie wcale nie musi się znacznie zmienić. Ta sonda wyglądała na wykresach OK. A sterowniki gazu II gen. są dość mało finezyjne jeśli chodzi o komponowanie mieszanki paliwowo powietrznej. Tak więc byle kawałek żelaztwa zachowujący się z grubsza jak sonda lmbda sterownikowi gazowemu wystarczy. I specjalnej różnicy nie zrobi...

Napisano
  • Autor

> Jeżeli tak, to zużycie na gazie wcale nie musi się znacznie zmienić.

> Ta sonda wyglądała na wykresach OK. A sterowniki gazu II gen.

> są dość mało finezyjne jeśli chodzi o komponowanie mieszanki

> paliwowo powietrznej. Tak więc byle kawałek żelaztwa zachowujący

> się z grubsza jak sonda lmbda sterownikowi gazowemu wystarczy. I

> specjalnej różnicy nie zrobi...

No to trudno ale i tak nie przekonacie mnie że źle zrobiłem bo lata miała swoje i stwierdziłem że przyszła na nią pora i już

A co powiesz na zachowanie się sterownika po odpięciu sondy?? to jest normalne?? Bo mi się wydawało że powinno być tam w okolicach zera.

Napisano

Po odpięciu sondy sterownik przyjmuje sobie wartość zastępczą ok. 450mV.

Napisano

twoja jeszcze nie wygladala tak źle

oto moja stara 13-letnia i po przejechaniu 166,000km

sonda2.jpg

i nowa

sonda3.jpg

Napisano

> oto moja stara 13-letnia i po przejechaniu 166,000km

Ja aż się boje zaglądać do swojej grinser006.gif Trochę starsza niż Twoja. Jutro jadę do Maro76 i zielika , będziemy podłączać mnie pod kompa, zobaczymy jak sprawuje się sonda.

Nówka leży i czeka na swoją kolej smile.gif Japończyk zadbał o mnie i zapodał na gwint smar przeciw zapiekaniu się:

P.S.

Właśnie przypomniałem sobie, że zapomniałem zawiadomić zielika , ze jutro przyjeżdżam zlosnik.gif

Pozdroofka

280993941-lambda.jpg

post-36940-14352494950076_thumb.jpg

Napisano

> Nówka leży i czeka na swoją kolej Japończyk zadbał o mnie i zapodał

> na gwint smar przeciw zapiekaniu się:

no no, smar na gwint sondy to podstawa

grafitowy, tak?

Napisano

> no no, smar na gwint sondy to podstawa

waytogo.gif

> grafitowy, tak?

No właśnie nie... Grafitowy jest czarny a ten szary. Możliwe, że to ten słynny z mielonym szkłem. Nie chce mi się paluchów mazać i sprawdzać organoleptycznie zlosnik.gif

Pozdroofka

Napisano

> no no, smar na gwint sondy to podstawa

> grafitowy, tak?

Do sond Dello dolaczany byl smar miedziany

Napisano

> Do sond Dello dolaczany byl smar miedziany

no pewnie że miedziany, co za ... napisał grafitowy admin.gif

koloru miedzianego

• 2 miesiące później...
Napisano
  • Autor

No i sonda padła po 2 miesiącach.

Objawy były takie, że na gazie jak dobrze wcisnąłem to efekt był jakby brakowało gazu. Postanowiłem go przegonić coby się odmulił. No i przy stałej prędkości tak 130-140 km/h zapalił się check. Zwolniłem znowu przyspieszyłem i to samo. Co ciekawe na 99% jestem pewny, ze jechałem wtedy na gazie. Podpiąłem się pod opescannera i wyskoczył błąd 44-sonda lambda uboga mieszanka confused.gif Jakoś nie mogłem sobie tego przetrawić bo przecież na gazie jest emulacja sondy która działa bo sprawdzałem a check się zapalił. Innego błędu nie było. Na benzynie nierówno przyspieszał (ale benzyna mi się kończyła zeby.GIF) Na wykresie sonda praktycznie nie oscylowała a przy wyższych obrotach schodziła do 0V. Założyłem starą sondę i wszystko wróciło do normy yay.gif

Ale sondom jestem zawiedziony. Mam zamiar ją reklamować a przynajmniej napiszę moje zastrzeżenia bo powiem szczerze co kupiłem na allegro działa do tej pory a sonda w porządnym sklepie jak opelschop od początku była jakaś podejrzana i w końcu padła. Co prawda oni tego nie produkują tylko sprzedają ale opis był że to oryginał.

Napisano

Jakiś czas temu zakupiłem przez internet ponoć oryginalna sondę lambda 1V/1-przewodowa GM która pożyła u mnie niecały rok. Gdy próbowałem ja zareklamować to okazało się że oczywiście z reklamacją niema problemu ale niestety muszę do reklamowanej sondy dołączyć m.in opinie z warsztatu który stwierdza że sonda jest niesprawna. Jest to ponoć wymóg producenta sondy do którego sprzedawca odsyłał sondę Problem w tym że lokalni magicy-mechanicy za podpięcie auta do kompa krzyczą 50zł a ci co nie posiadali kompa nie bardzo wiedzieli jak udokumentować usterkę sondy i o oczywiście za stosowny kwit oczekiwali gratyfikacji. Gdzieś w sieci znalazłem wzmiankę iż przy pracy na LPG temperatura spalania jest wyższa niż na Pb i istniało ryzyko że producent sondy mógł zakwestionować moja reklamację więc dałem sobie spokój bo koszt analizy z warsztatu + przesyłka + duże prawdopodobieństwo odrzucenia mojej reklamacji skłoniło mnie do zakupu po podobnych kosztach "zamiennika" sondy do Astry. Jak się później dowiedziałem istniała jeszcze opcja zakupu o ok 30zł taniej, uniwersalnej sondy która tym się różniła od zamiennika że nie posiadał żadnej wtyczki co w moim przypadku nie grało żadnej roli ponieważ miałem dwie wtyczki od uszkodzonych sond. Podsumowując, niby oryginalna sonda GM wytrzymała poniżej 12 miesięcy, z zamiennik bodajże NGK używam bezproblemowo ponad rok ("uniwersalną" sondę NGK kupiłbym jeszcze taniej). Na moje szczęście sonda do mojej Astruni jest chyba najbardziej popularna sondą lambda (1-przewodowa, 1V), używaną m.in. w polonezach (nie wiem jak z innymi autami ze stajni Daewoo) więc jej koszt jest chyba najniższy wśród innych sond.

Napisano

Witam!

Po ogladnieciu obu zdjec starych sond Twojej i kolegi macraibow moim zdaniem czas byl na wymiane.

Swego czasu za nim nie mialem Opelscanera szukalem dlaczego czasami zapali mi sie check, dosc dlugo jezdzilem z miernikiem podlaczonym do sondy, ktora oscylowala dobrze w suche dni.

A powod to metalowa oslonka na zewnetrznej czesci sondy, ktora skorodowala i nie tworzy juz calosci.

Wystarczy troche wody na odslonieta porcelanke i mamy blad, ktory sie sam skasuje po tych 20 uruchomieniach.

Moja stara sonda do chwili wymiany miala piekny wykres na Opelscanerze, az zal bylo wymieniac gdyby nie sporadyczne checki.

Napisano

> Jakiś czas temu zakupiłem przez internet ponoć oryginalna sondę

> lambda 1V/1-przewodowa GM która pożyła u mnie niecały rok. Gdy

> próbowałem ja zareklamować to okazało się że oczywiście z

> reklamacją niema problemu ale niestety muszę do reklamowanej

> sondy dołączyć m.in opinie z warsztatu który stwierdza że sonda

> jest niesprawna.

Miałem to samo z sondą Dello kupioną w sklepie (115zł). Wyzionęła ducha bardzo szybko. Sklep do reklamacji wymagał opinii z warsztatu montującego. Sondę montowałem sam więc napisałem sam sobie pisemko, podjechałem do mojego gazmana, opisałem temat i poprosiłem o postawienie pieczątki na tym pisemku. Nie robił problemu. Sklep reklamację uwzględnił mimo tego ze opinia była wystawiona przez zakład montujący instalacje lpg ok.gif

A w temacie tanich sond z allegro polecam archiwum i moje tematy sprzed 3 lat .Opisywałem sonde, która po 700km rozleciał się i jej kawałki znalazły sie w katalizatorze sick.gif

Napisano

> A w temacie tanich sond z allegro polecam archiwum i moje tematy

> sprzed 3 lat .Opisywałem sonde, która po 700km rozleciał się i

> jej kawałki znalazły sie w katalizatorze

hmm... ja kiedyś jeździłem na zamienniku za 70zł i jeździłem całe 2 lata, potem auto miało kraksę... i nie było żadnych problemów, może jakiś lepszy egzemplarz się trafił?

Napisano
  • Autor

No ja też myślałem ze już przyszedł na nią czas a tu się okazało że przeżyła tą nową i pewnie jeszcze dłuuugo pożyje. Na razie nie planuję wymieniać sondy. A jeśli już to chyba pójdę w kierunku NGK.

Napisano

> Miałem to samo z sondą Dello kupioną w sklepie (115zł). Wyzionęła

> ducha bardzo szybko. Sklep do reklamacji wymagał opinii z

> warsztatu montującego. Sondę montowałem sam więc napisałem sam

> sobie pisemko, podjechałem do mojego gazmana, opisałem temat i ...

Sondę też montowałem sam, niestety nie posiadam własnego gazmana a lokalni magicy LPG chyba nie nadążają za postępem motoryzacyjnym. Tak w ogóle to Marienburg posiada dobrych speców od LPG. Z mojego "podwórka" (w tym i ja) dużo osób właśnie tam zagazowało swoje autka. Na razie sonda jest ok, ale w zeszłym roku, przy zakupie nowej sondy zaczynałem się przyzwyczajać do myśli że coroczna wymiany lambdy stanie się obowiązkowym wydatkiem związanym z eksploatacją auta, tak jak wymiana oleju czy przegląd techniczny. Może ten rok odwróci zła passę confused.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.