Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak bezpiecznie wypuścić gaz z butli?

Featured Replies

Napisano

Potrzebuję wykonać powyższą czynność. Auto idzie na złom a butla przyda mi się do innych celów. Zostało tam jeszcze dość sporo gazu.

Poradźcie jak wypuścić gaz, żeby się nie oparzyć i nie narobić jakichś innych szkód.

Napisano

Odepnij przewody od zaworu, zakręć kurek, uruchom auto (jak jeszcze chodzi) niech wypali resztki gazu, a jak nie to trudno spóść w atmosfere, rozmontuj butle, zawieź na jakieś pole lub inne odludne miejsce, wyjmij bolec z zaworu, odkręć lekko kurek tak aby syczało i szybko spierda.... stamtąd. Wróć za parę godzin i tyle.

Napisano

> Potrzebuję wykonać powyższą czynność. Auto idzie na złom a butla

> przyda mi się do innych celów. Zostało tam jeszcze dość sporo

> gazu.

> Poradźcie jak wypuścić gaz, żeby się nie oparzyć i nie narobić

> jakichś innych szkód.

Na butli powinny być zawory. Może wystarczy je zakrecic i wyjąc butlę. Podczas wypuszczania gazu można się przemrozic ale nie oparzyć, chyba ze gaz sie zapali.

Napisano

> Na butli powinny być zawory. Może wystarczy je zakrecic i wyjąc

> butlę. Podczas wypuszczania gazu można się przemrozic ale nie

> oparzyć, chyba ze gaz sie zapali.

Dokladnie, odkrec zawor i niech leci w atmosfere, czego sie boisz, jak nie bedziesz przy tej czynnosci palil fajki, to raczej nic ci sie nie stanie

Napisano

> Potrzebuję wykonać powyższą czynność. Auto idzie na złom a butla

> przyda mi się do innych celów. Zostało tam jeszcze dość sporo

> gazu.

> Poradźcie jak wypuścić gaz, żeby się nie oparzyć i nie narobić

> jakichś innych szkód.

najlepiej daj ynajomemu ktrz ma instalacje LPG. Wzjedyi sobie i bedzie zadowolonz wink.gif

Napisano

> Odepnij przewody od zaworu, zakręć kurek, uruchom auto (jak jeszcze

> chodzi) niech wypali resztki gazu, a jak nie to trudno spóść w

> atmosfere, rozmontuj butle, zawieź na jakieś pole lub inne

> odludne miejsce, wyjmij bolec z zaworu, odkręć lekko kurek tak

> aby syczało i szybko spierda.... stamtąd. Wróć za parę godzin i

> tyle.

No spokojnie, toż to nie granat. Wystarczy postawić samochód na powietrzu w wietrzny dzień, poluzować zawór i niech sobie gaz powolutku leci. Jednak swoją drogą szkoda wypuszczać gaz w atmosferę. Można go użyć chociażby do domowej kuchenki na gaz butlowy. Tylko wykombinować/dorobić przejściówkę żeby podłączyć reduktor typowy dla kuchenek gazowych.

Sam miałem kiedyś podobną sytuację - sporą ilość gazu w butli samochodowej leżącej w garażu. Butla wielka, 90 litrów więc do kuchni nie bardzo pasowała. Dorobiłem przejściówkę i przelewałem gaz do butli domowej 11kg. Pustą butlę 11kg zanosiłem na noc do piwnicy żeby się ochłodziła, samochodową stawiałem na słoneczku żeby ciśnienie w niej wzrosło, łączyłem przewodem i odkręcałem kurki. Różnica ciśnień robiła swoje. Przez kilka miesięcy ze trzy dolewki zrobiłem i dopiero kilka ostatnich litrów wypuściłem w atmosferę. Tylko te przelewki trzeba robić pod nieobecność piękniejszej połowy, bo gotowa na drugi koniec miasta uciekać ze strachu.

Napisano
  • Autor

> Podczas wypuszczania gazu można się przemrozic ale nie

> oparzyć, chyba ze gaz sie zapali.

Od niskiej temperatury też jest oparzenie, przynajmniej tak mnie uczyli na studiach na zajęciach w laboratorium z ciekłym azotem smile.gif

Napisano
  • Autor

Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Zrobię tak jak radzicie. Odkręce przewody od wielozaworu, wymontuję butlę i bedę próbował wypuścić gaz. Tylko może ktoś podesłać jakieś zdjęcie, gdzie będzie widać który zawór odkręcić?

Napisano
  • Autor

> Odepnij przewody od zaworu, zakręć kurek, uruchom auto (jak jeszcze

> chodzi) niech wypali resztki gazu,

Niestety już nie odpali bo akumulator i cewka powiedziały papa.

Zresztą na wolnych obrotach musiałby z 2 dni chodzić smile.gif

Napisano

Po co kąbinować jak koń pod górkę? Ja bym spróbował pojechać tam gdzie gaz zakładają.Zaproponowałbym im zamiankę pełnej butli na podobną lub taką samą pustą...(zapewne posiadają na stanie stare w których homologacja się skończyła).Skoro potrzebna jest pusta do ,,innych celów'' ... niewiem.gif

Napisano

Tylko te przelewki trzeba robić pod nieobecność piękniejszej połowy, bo gotowa na drugi koniec miasta uciekać ze strachu.

Dla mnie czad smile.gif Jak będę chciał z kolegami piwko przy meczyku wypić to rozpuszczę wici, że butle przelewam i ... domek wolny smile.gif

Pozdrawiam,

Napisano
  • Autor

> Po co kąbinować jak koń pod górkę? Ja bym spróbował pojechać tam

> gdzie gaz zakładają.Zaproponowałbym im zamiankę pełnej butli na

> podobną lub taką samą pustą...(

No też to jest niezły pomysł. Ale myślałem że prościej będzie wypuścić gaz niż jeżdzić i się prosić o wymianę smile.gif.

W sumie można by było pojechać do gazowników i poposić o usunięcie gazu. W zamian mogę zostawić im wielozawór bo i tak mi się nie przyda.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.