Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Oznaczenie silnika

Featured Replies

Napisano

witam... Jestem nowy i zielony jak matiz którego również użytkuję.... chciałbym sie dowiedzieć jaki dokładniej mam silnika nic poza pojemnością o nim nie wiem... w dowodzie jest wpisane takie oznaczenie X16SZ20091281 co oznacza to po części doszedłem sam szukając w necie (X16SZ2) ale co oznaczają pozostałe cyfry ?

No bo niby silnik cytuję "Jest to silnik 8-zaworowy, z jednopunktowym wtryskiem paliwa Multec firmy Delco-Remy. Silnik ten o oznaczeniu X16SZ był stosowany od lutego 1994. Powstał przez zmodyfikowanie silnika C16NZ tak, by spełniał normy czystości spalin 94/12/UE. Zastosowano układ recyrkulacji spalin (dokładniej 3% spalin), załączany w zależności od obciążenia silnika, oraz wprowadzono wdmuch powietrza pompą do kolektora ssącego podczas nagrzewania silnika.

Silnik X16SZ posiada czujnik spalania stukowego oraz zapłon bezpośredni (DIS - ang. Direct Ignition System). Nie ma rozdzielacza zapłonu, napięcie do świec zapłonowych jest dostarczane bezpośrednio z dwóch cewek zapłonowych sterowanych przez moduł zapłonowy. Jedna cewka wytwarza iskrę jednocześnie w cylindrze pierwszym i czwartym, a druga - w drugim i trzecim." (cytat z strony http://astra.autokacik.pl/silniki.html)

a co dokładniej oznaczają pozostałe cyfry ??? Byłbym wdzięczny za każdą podpowiedź smile.gif20.GIF

Napisano

X16SZ

X - norma czystosci, spełnia wartosci graniczne normy eg96

16- pojemnosc 16dm3

S - stopien sprezenia 9,5-10

Z - uklad zasilania, wtrysk bezyny jednopunktowy

2 - wykonanie specjalne, silnik rodziny II (co kolwiek to znaczy 275123014-zielony.gif)

Napisano

A pozostałe cyfry to numer seryjny silnika.

EDIT: chwilkę za późno wink.gif

Napisano
  • Autor

> X16SZ

> x - norma czystosci, spełnia wartosci graniczne normy eg96

> 16- pojemnosc

> S - stopien sprezenia 9,5-10

> z uklad zasilania, wtrysk bezyny jednopunktowy

to to i ja już się dowiedziałem... ale co oznaczają pozostałe cyfry po symbolu X16SZ...? o to mi chodzi zeby.GIF

Napisano
  • Autor

> A pozostałe cyfry to numer seryjny silnika.

A jeszcze pytanko... bo zielony na oplu jestem całkiem.... jak się włącza ogrzewanie tylnej szyby to się wciska czy odciąga pokrętło od nawiewu...

i nie wiedzieć czemu poprzedni właściciel wstawił automatyczne włączanie świateł (sterowane przełącznikiem ) i gdy jest automat włączony to podświetlenie zegarów działa normalnie a gdy jest wyłączony to podświetlenie zegarów nie świeci się choć przy kupnie niby działało i nawet pokrętło od przyciemniania zegarów normalnie chodziło a teraz jakby zblokowane... jakby sie coś zacięło... co to może być ?

Napisano

Pociąga się. A automat do świateł to już zależy od tego co poprzedni użytkownik wyrzeźbił.

Napisano
  • Autor

> Pociąga się. A automat do świateł to już zależy od tego co poprzedni

> użytkownik wyrzeźbił.

Wielkie dzięki... pewno nie jedno laiczne pytanie z mojej strony padnie ale i tak browar ze mnie... a jak macie jakąś instrukcje obsługi e pdf... to chętnie przyjmę na meila zeby.GIF a tera idę w kime... smile.gif

Napisano
  • Autor

Wielkie dzięki smile.gif I kolejne pytako żeby nie zakładać nowych tematów i nie śmiecić (bo lubię porządek czyt. pedantyczny człek).

1. Chodzi mi o przełącznik świateł.... podobnie jak pokrętło od nawiewów (igrzewanie tylniej szyby) też można je oddciągnąć i co mi to daje ?

2. Jaki rodzaj żaróweczek jest montowany w TID-dzie (jedna żaróweczka nie świeci) i w konsoli nawiewów (całkowicie się nie pali) i w desce zegarów (nie pali się jedna przy temp. silnika).

3. Dzisiaj jak włączyłem ogrzewanie to na TID-dzie pokazała mi się wkońcu temperatura tylko zdziwiło mnie że wskazywało nawet 65°C i jak zmniejszałem nawiew to tak 42,5°C... o co kaman?

4. Przestało mi działać pokrętło od przyciemniania podświetlenia zegarów... czyżby się coś przepaliło (pokrętło nie chce się kręcić i podświetlenie zapala się dopiero wtedy gdy włączę automat do świateł a normalnie jak włączam światła to się nie pali podświetlenie zegarów)

Przepraszam za tak masowe pytania ale świerzak jestem i się na oplu nie znam.... szybciej na Matizie albo Nissanie Primierze.... z góry dzięki za wszelakie podpowiedzi/odpowiedzi i za cierpliwość.

Napisano

> Wielkie dzięki I kolejne pytako żeby nie zakładać nowych tematów i

> nie śmiecić (bo lubię porządek czyt. pedantyczny człek).

> 1. Chodzi mi o przełącznik świateł.... podobnie jak pokrętło od

> nawiewów (igrzewanie tylniej szyby) też można je oddciągnąć i co

Pociągniecie włącznika świateł zapala lampke kabinową (przy zmakniętych drzwiach)

Pociągniecie włącznika dmuchawy włacza ogrzewanie tylnej szyby

o Żarówkach podswitlenia i ich wymiania poczytasz tutaj:KLUBOWY KĄCIK

w dziale tuning i technika

Napisano

> 2. Jaki rodzaj żaróweczek jest montowany w TID-dzie (jedna żaróweczka

> nie świeci) i w konsoli nawiewów (całkowicie się nie pali) i w

> desce zegarów (nie pali się jedna przy temp. silnika).

w zegarach 4 szt i w TID-zie 2 szt. takich:

BAX2-r.JPG

281043902-r5.jpg

w konsoli są żarówki bezoprawkowe, poczytaj tutaj: http://www.astra.auto.pl/content/view/167/48/

> 3. Dzisiaj jak włączyłem ogrzewanie to na TID-dzie pokazała mi się

> wkońcu temperatura tylko zdziwiło mnie że wskazywało nawet 65°C

> i jak zmniejszałem nawiew to tak 42,5°C... o co kaman?

TID pokazuje temperaturę zewnętrzną (czujnik jest w zderzaku), a nie silnika wink.gif

Napisano

> 4. Przestało mi działać pokrętło od przyciemniania podświetlenia

> zegarów... czyżby się coś przepaliło

Zobacz na konstrukcję wyłącznika:

KLIK

Pozdroofka

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.