Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Terkotanie na luzie - sprzęgło?

Featured Replies

Napisano

Mam taki właśnie objaw. Po odpaleniu i przejechaniu kilku km gdy na światłach stoję na luzie z puszczonym pedałem sprzęgła to z lewej strony słyszę takie terkotanie. Wciskam pedał sprzęgła i nastaje cisza. Co to może być? Po przejechaniu ok. 20km (w korku) hałas słabnie. Biegi wchodzą lekko, sprzęgło działa dobrze.

Napisano

stawiałbym na łożysko oporowe sprzęgła

czy dobrze myślę zlosnik.gif

Napisano

> stawiałbym na łożysko oporowe sprzęgła

> czy dobrze myślę

Też na to stawiam miałem podobne objawy ! ok.gif

Napisano
  • Autor

> stawiałbym na łożysko oporowe sprzęgła

> czy dobrze myślę

To teraz mi powiedzcie - czy to to samo co wysprzęglik?

Napisano

> To teraz mi powiedzcie - czy to to samo co wysprzęglik?

Chyba raczej nie ! no.gif

Napisano
  • Autor

> Chyba raczej nie !

W JTD jest hydraulika i chyba odpowiednikiem łożyska oporowego jest właśnie taki element:

281060036-20080628926ak.jpg

I Eper:

281060036-tulejaprzesuwna.jpg

post-9380-14352495389855_thumb.jpg

Napisano

> W JTD jest hydraulika i chyba odpowiednikiem łożyska oporowego jest

> właśnie taki element:

wg epera ten element pelni wlasnie role lozyska oporowego, ale jest jeszcze cos takiego jak CLUTCH RELEASE CONTROL i nie wiem, czy to nie jest ten wysprzeglik...

Napisano
  • Autor

> wg epera ten element pelni wlasnie role lozyska oporowego, ale jest

> jeszcze cos takiego jak CLUTCH RELEASE CONTROL i nie wiem, czy

> to nie jest ten wysprzeglik...

No dobra, odkrywam więc karty zlosnik.gif

Na dniach wymieniłem sprzęgło kpl (z dociskiem), koło dwumasowe i wysprzęglik - inaczej zwany tuleją przesuwną.

Przed wymianą nie miałem tego terkotania... ale z pedałem mocno współdziałał mój czterogłowy lewej nogi hehe.gif

Teraz dla odmiany boję się jego zaniku. Całość działa super, sprzęgło bierze dobrze, dwumas się nie odzywa, tylko to terkotanie frown.gif

Napisano

ulala coś spierniczyli crazy.gif

Napisano

Witam

"Mam taki właśnie objaw. Po odpaleniu i przejechaniu kilku km gdy na światłach stoję na luzie z puszczonym pedałem sprzęgła to z lewej strony słyszę takie terkotanie. Wciskam pedał sprzęgła i nastaje cisza. Co to może być? Po przejechaniu ok. 20km (w korku) hałas słabnie. Biegi wchodzą lekko, sprzęgło działa dobrze"

U mnie jest identyko. Odpalam, jadę....Na pierwszych światłach stop i klekotanie z lewej strony. Na następnych światłach halt i nie ma klekotania. Na razie tylko słucham. Kiedyś jak mnie najdzie to może się za to zabiorę.

Pozdrawiam.

..............................................

paawel stilo MW 1.9 jtd 115 KM

Napisano
  • Autor

> U mnie jest identyko. Odpalam, jadę....Na pierwszych światłach stop i

> klekotanie z lewej strony. Na następnych światłach halt i nie ma

> klekotania. Na razie tylko słucham. Kiedyś jak mnie najdzie to

> może się za to zabiorę.

Nie wiem jaką masz odległość do pierwszych świateł zlosnik.gif ale u mnie nie ustaje to na kolejnych światłach tylko po przejechaniu ich co najmniej 12-14. Z każdymi następnymi terkotanie słabnie.

Czy może to być efektem zapowietrzenia układu? Czy odpowietrzenie może pomóc?

Napisano

U mnie jest identyko. Odpalam, jadę....Na pierwszych światłach stop i

> klekotanie z lewej strony. Na następnych światłach halt i nie ma

> klekotania.

to samo mam po delikatnym rozgrzaniu silnika nic nie stuka...głośniej muzyka i nic nie słychac rotfl.gif

Napisano

> Mam taki właśnie objaw. Po odpaleniu i przejechaniu kilku km gdy na

> światłach stoję na luzie z puszczonym pedałem sprzęgła to z

> lewej strony słyszę takie terkotanie. Wciskam pedał sprzęgła i

> nastaje cisza. Co to może być? Po przejechaniu ok. 20km (w

> korku) hałas słabnie. Biegi wchodzą lekko, sprzęgło działa

> dobrze.

To zapewne spreżyny tłumika drgań skrętnych w samej tarczy sprzęgłowej, miałem to jeszcze na gwarancji, dawno opisywałem, na stronie klubowej jest odnośnik do sprzegła i turbo z moimi zdjeciami i tam było pokazane gdzie ujawnia sie luz.

Napisano
  • Autor

> To zapewne spreżyny tłumika drgań skrętnych w samej tarczy

> sprzęgłowej, miałem to jeszcze na gwarancji, dawno opisywałem,

> na stronie klubowej jest odnośnik do sprzegła i turbo z moimi

> zdjeciami i tam było pokazane gdzie ujawnia sie luz.

Dzięki, zapoznałem się z Twoim materiałem. Tylko czy w nowej tarczy może być taki, terkoczący luz?

Taki odgłos pojawia się też, gdy wyłączam silnik nie wciskając pedału sprzęgła. Gdy go wcisnę - jest cisza...

Zastanawiam się też nad skrzynią - przy wciśniętym sprzęgle jest cicho, gdy "połączę" układ pojawia się terkotanie. Tylko dlaczego wszystko się ucisza z czasem???

Napisano
  • Autor

> U mnie jest identyko. Odpalam, jadę....Na pierwszych światłach stop i

> to samo mam po delikatnym rozgrzaniu silnika nic nie stuka...głośniej

> muzyka i nic nie słychac

Lubię słuchać muzykę w aucie, ale częściej słucham wiadomości, wywiadów, itp. a ten odgłos słyszę wtedy doskonale i angryfire.gif

Poza tym, przed wymianą nic nie terkotało!

Napisano

> Poza tym, przed wymianą nic nie terkotało!

U mnie po wymianie cisza ok.gif

Ale ja nie mam klekota palacz.gif

Napisano

> To zapewne spreżyny tłumika drgań skrętnych w samej tarczy

> sprzęgłowej

czy takie cos istnieje w stilo? Przeciez role tlumika spelnia kolo dwumasowe.... Na zdjeciach tarczy sprzeglowej nie widac zadnych sprezyn.

Napisano

> U mnie po wymianie cisza

> Ale ja nie mam klekota

Ja natomiast mam, nic w temacie sprzegła dotad nie wymieniałem i terkot niekiedy posiadam.

Olewam go.

Może jakiś nieformalny klubik terkoczących stilo-sprzegieł się zawiąże ?

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Mam taki właśnie objaw. Po odpaleniu i przejechaniu kilku km gdy na

> światłach stoję na luzie z puszczonym pedałem sprzęgła to z

> lewej strony słyszę takie terkotanie. Wciskam pedał sprzęgła i

> nastaje cisza. Co to może być?

Dokładnie to ten tłumik drgań. Mam to przez cały żywot stilona i wystarczy wcisnąć sprzęgło ze dwa razy i przestaje. Na nic to nie rzutuje i jest nieszkodliwe. Ale największa rewelacja, jaką zapodałem właśnie stilo to wymiana górnej poduszki skrzyni biegów. Poduszka była dobra, ale wymieniłem ją na pozmianową taką od Bravo i cisza, jaka zapanowała po tym zabiegu była porażająca. Nie słychać też już odgłosów, które opisałeś, bo się nie przenoszą na budę i nie rezonują. Mam też NB w dizlu i na postoju między nimi nie ma już różnicy.

Pozdrowienia!

Napisano

> Dokładnie to ten tłumik drgań. Mam to przez cały żywot stilona i

> wystarczy wcisnąć sprzęgło ze dwa razy i przestaje. Na nic to

> nie rzutuje i jest nieszkodliwe.

Hmm, Czy robiłeś może tą wymianę w którymś warszawskim ASO?

Też mam różnego rodzaju hałasy i myślę nad wymianą poduszek.

Napisano

> Hmm, Czy robiłeś może tą wymianę w którymś warszawskim ASO?

> Też mam różnego rodzaju hałasy i myślę nad wymianą poduszek.

Poduszkę kupiłem w Euromobilu (Toruńska). Wymieniłem u znajomwgo mechanika. Trzeba wyjąć cały akumulator . Rozmontować całą skrzynkę z bezpiecznikami. Efekt wart wysiłku. ok.gif

Napisano
  • Autor

> Dokładnie to ten tłumik drgań. Mam to przez cały żywot stilona i

> wystarczy wcisnąć sprzęgło ze dwa razy i przestaje

Dzienks za rady, ale... terkotanie to jedno co zauważyłem po wymianie dwumasy i kpl. sprzęgła z wysprzęglikiem. Ostatnio zrobiłem kilka trasek i zastanawiałem się, czy nasze drogi są tak nierówne czy moje koła źle wyważone. Drogi - wiem, najlepsze nie są, ale koła właśnie wyważyłem i są OK. Dziś znów traska i... przy prędkości 80-90 pojawiają się delikatne wibracje, które nasilają się wraz ze wzrostem prędkości. Czuję je na kierownicy i pedale gazu przy ostrym przyspieszaniu. Czyżby wadliwy dwumas? Sam nie wiem jak to zdiagnozować i pluję sobie w brodę, że zdecydowałem się na pozostawienie Stilona a odstąpiłem od zakupu panzerwagena oslabiony.gif

ASO też mnie trochę rozbroiło. Złożyli, oddali i nawet słówkiem nie pisnęli, że terkocze - choć przy ponownej wizycie powiedzieli, że te odgłosy też słyszeli. Teraz mówią: albo dwumas, albo skrzynia...

Wkurza mnie ta sytuacja, zwłaszcza, że 1.08 wyruszam na urlop i planuję zrobić 4kkm. Gdybym tego nie ruszył - biegi wchodziłyby ciężej a sprzęgło brało przy samej podłodze, ale... było cicho, nie terkotało, nie wibrowało, itp.

Napisano

> Dzienks za rady, ale... terkotanie to jedno co zauważyłem po wymianie

> dwumasy i kpl. sprzęgła z wysprzęglikiem. Ostatnio zrobiłem

> kilka trasek i zastanawiałem się, czy nasze drogi są tak

> nierówne czy moje koła źle wyważone. Drogi - wiem, najlepsze nie

> są, ale koła właśnie wyważyłem i są OK. Dziś znów traska i...

> przy prędkości 80-90 pojawiają się delikatne wibracje, które

> nasilają się wraz ze wzrostem prędkości. Czuję je na kierownicy

> i pedale gazu przy ostrym przyspieszaniu.

A czy wcześniej przez dłuższy czas nie było problemu z luzami w mechaniźmie różnicowym (np. charakterystyczne szarpnięcie przy dodaniu/puszczeniu gazu)? hmm.gif

Napisano
  • Autor

> A czy wcześniej przez dłuższy czas nie było problemu z luzami w

> mechaniźmie różnicowym (np. charakterystyczne szarpnięcie przy

> dodaniu/puszczeniu gazu)?

Nie, nic takiego nie zauważyłem. Jedyną rzeczą, która przed wymianą była zauważalna to niskobiorący pedał sprzęgła, który dość ciężko chodził.

Napisano

> Nie, nic takiego nie zauważyłem. Jedyną rzeczą, która przed wymianą

> była zauważalna to niskobiorący pedał sprzęgła, który dość

> ciężko chodził.

Pytam, bo w moim byłym egzemplarzu było tak, że pojawił się luz na dyferencjale - tzn. objaw był taki jak opisałem, nie było to szczególnie upierdliwe ale zostało zgłoszone w ASO. Serwis pogmerał i stwierdził że to luz mechanizmu różnicowego, w Stilo z dieslem problem podobno standardowy i wręcz trudno znaleźć auto z przebiegiem > 50 kkm bez takiej przypadłości wystepującej w mniejszym bądź wiekszym stopniu. Naprawa polega na wymianie skrzyni, ale serwis stwierdził, że taka wymiana byłaby bez sensu - i można jeździć tak, jak jest.

Faktycznie przez nastepne 40-50 kkm jazdy zjawisko się nie nasilało, a potem pojawiły się właśnie wibracje i delikatne szarpnięcia, wyczuwalne w czasie jazdy. Tu ponowna wizyta w ASO i ponowna diagnoza - agonia dyferencjału, konieczna wymiana skrzyni.

Napisano
  • Autor

Tu ponowna wizyta w ASO i ponowna

> diagnoza - agonia dyferencjału, konieczna wymiana skrzyni.

Dzięki za cenne wskazówki. A te terkotanie miałeś "na luzie" czy w czasie jazdy? Muszę poszukać dobrego warsztatu od układu napędowego, by zdiagnozować swój problem i odpowiednio zadziałać, bo specjaliści z ASO jakoś mętnie do tematu podchodzą. Dziwi mnie tylko to, że objawy wystąpiły po założeniu nowego koła i pozostałych gratów, a wcześniej nie były zauważalne. Może mniejszy luz na kole uwypuklił niedoskonałości skrzyni i mech. różnicowego?

Cytaty,cytaty ,cytaty !

Napisano

> A te terkotanie miałeś "na luzie" czy w czasie jazdy?

Na luzie - zwykle na światłach się to pojawiało, ale też nie zawsze.

W czasie jazdy żadnych podejrzanych odgłosów nie było słychać - tzn. nic odczuwalnego bardziej niż wyząbkowane opony, itp. Z resztą samemu jako przyczynę wibracji w czasie jazdy obstawiałem opony właśnie niewiem.gif - dopiero gdy zamiana kół na różne możliwe sposoby nic nie dała, zacząłem szukać innych przyczyn. Co ciekawe, luz na dyferencjale się nie zwiększył - był w zasadzie cały czas taki sam. Nie jeździłem tym autem na codzień tylko raczej raz na jakiś czas, więc gdyby problem narastał stopniowo, to z pewnością bym zauważył. hmm.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.