Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Akumulator

Featured Replies

Napisano

Panowie wczorajszy dzień przekonał mnie do zakupu nowego akumulatora a mianowicie zdechł mi przy tych temperaturach angryfire.gif a stary to on już jest ze 5 lat ma spineyes.gif

Ale ja nie mam zielonego pojęcia jakiej firmy mam kupić i na co zwrócić uwagę przy zakupie nowego akumulatora crazy.gif

Napisano

> Ale ja nie mam zielonego pojęcia jakiej firmy mam kupić i na co

> zwrócić uwagę przy zakupie nowego akumulatora

Może kup taki sam jak masz teraz? zlosnik.gif

Chyba w szukajce cos powinno być. Spróbuj.

Napisano

najważniejsze, to żeby dobrze dobrać pojemność akumulatora (dla Uniacza 1.0 fire to 45Ah) a firma to już kwestia zasobności portfela wink.gif

ja mam u siebie coś nieznanej firmy i działa pięknie smile.gif

Napisano

> Panowie wczorajszy dzień przekonał mnie do zakupu nowego akumulatora

> a mianowicie zdechł mi przy tych temperaturach a stary to on

> już jest ze 5 lat ma

Pojemność : powiedzmy 40 do 55Ah

Prąd rozruchu: aku ostatnio modne PLUS mają zwiększony prąd rozruchu co przydaje się przy duzych mrozach gdy sprawność aku spada drastycznie, ja mam chyba 450A spineyes.gifdevil.gif ale nie było zimy abym nie odpalił od dotknięcia.

bezobsługowy

i ustawienie bolców takie aby plus był z lewej strony patrząc od przodu aku, inaczej polaryzacja : ETN 0

Napisano
  • Autor

Mam do przeznaczenia na ten cel 250 zl mam nadzieje ze kupie sobie cos porządnego piesc.gif

Napisano

> Mam do przeznaczenia na ten cel 250 zl mam nadzieje ze kupie sobie

> cos porządnego

Centra, Moll.

Napisano

> cos porządnego

centra futura 50Ah polecaja ok.gif

Napisano

> cos porządnego

Spokojnie!

Ja kupiłem Centrę 65Ah 610A rozruchowego za 210 zł. Kręci moim "wielkim" silniczkiem, aż miło smile.gif

Napisano

btw. niezbyt duży aku do unowej jednostki ?

Nie boisz się ciągłego niedoładowania?

Napisano

> btw. niezbyt duży aku do unowej jednostki ?

> Nie boisz się ciągłego niedoładowania?

ja jezdzilem z 74Ah w 1.0 Fire i zero problemow z pradem smile.gif

Napisano

Utarty stereotyp z tym niedoładowaniem...

...nie ma czegoś takiego smile.gif

Napisano

specjalnie jeszzce raz wkleje treść mojego posta z jakiegos wątku o akumulatorach.

przepływ prądu elektrycznego mozna przedstawic w celu łatwiejszego zrozumienia jako przepływ wody.

Korzystając z tej analogi akumulator mozna przedstawic jako zbiornik wody.

i teraz sedno:

mamy dwa zbiorniki wody - jeden mały , drugi duży.

jeśli z obu wylejemy taką samą ilosc wody , to też żeby z powrotem były pełne należy zarówno do jednego , jak i drugiego dolac po tyle samo wody.

No i jest jeszcz jeszcze jedna kwestia - pobierajać taką samą ilosc wody równomiernie z obu zbiorników w mniejszym skończy sie woda, podczas , gdy w drugim bedzie mozna ja jeszcze pobierac...

Do czego zmierzam - identyczną sytuacje mamy z akumulatorami - małym i duzym . Podczas rozruchu i z małego i z dużego pobrana zostanie ta sama ilość energii ( czesto w przypadku akumulatora wiekszego nawet mniejsza bo rozruch dzieki wyższemu napieciu rozruch odbedzie sie szybciej).

I teraz żeby doładować oba akumulatory potrzebna bedzie taka sama ilosc energii.

Podobnie gdy w wyniku jakiś problemów z silnikiem bedziemy bardzo długo krecic rozrusznikiem w mały akumulatorze skończy sie prąd to w wiekszym zostanie jeszcze a rozruch.

w tych rozwazaniach pominąłem oczywiscie sprawnosc procesu ładowania , jak i rozładowywania , ale im wiekszy akumulator tym mniejszą rezystancje wewnętrzą posiada, czyli przy tym samym prądzie bedą mniejsze straty energii.

i teraz kluczowa sprawa - dobór akumulatora.

Prosze zauważyc że wielkosc akumulatora jest zależna od wielkości i typu silnika , i nie ma nic współnego z wydajnością alternatora , gdyż ta jest dobierana w zależności od ilości i mocy odbiorników pobierajach prąd w trakcie pracy silnika.

Prosty przykład - uno 1,7 d i 1,4 - w pierszym przypadku akumulator 74Ah jest najwłaściwszy , a maksymalny prą alternatora w nim to 55A

W 1,4 akumulator ma 40 - 50Ah i alternator 65A - czyli większy - (ale tez wiekszy jest pobór prądu podczas pracy silnika - pompa paliwa , układ

zapłonowy , układ wtryskowy itp itd... - w dieslu w tym przypadku jest tylko elektromagnes na pompie wtryskowej pobierajacy niewielką ilośc prądu.)

i jakos dziwna sprawa -mniejszy alternator jest w stanie doładować wiekszy akumulator co przeczy teorii niektórych osób....

pozdr

Napisano
  • Autor

Dziękuje za wyczerpująca wypowiedź dziś pojadę kupić jakiś akumul 893goodvibes.gifIThankYou.gif

Napisano
  • Autor

Wczoraj po zwiedzeniu kilku sklepów zakupiłem sobie takie coś cool.gif

281132776-product.jpg

grinser006.gifgrinser006.gif

post-117032-14352495851142_thumb.jpg

Napisano

> Wczoraj po zwiedzeniu kilku sklepów zakupiłem sobie takie coś

No i bardzo dobrze ok.gifwaytogo.gif

zwracałeś uwagę na ułożenie bolców?

Jak ja chciałem kupić to w sklepach mieli wtedy tylko akurat odwrotną polaryzację i musiałbym czekać na następną dostawę, a prądu w starym aku wystarczyło mi tylko na dojechanie do sklepu. rotfl.gif

Napisano
  • Autor

> No i bardzo dobrze

> zwracałeś uwagę na ułożenie bolców?

> Jak ja chciałem kupić to w sklepach mieli wtedy tylko akurat odwrotną

> polaryzację i musiałbym czekać na następną dostawę, a prądu w

> starym aku wystarczyło mi tylko na dojechanie do sklepu.

Swój stary akumulator miałem lewy w sklepie przekonali mnie ze oryginalne fiatowskie są prawe, to jak kto wreszcie jest confused.gif

Napisano

> Swój stary akumulator miałem lewy w sklepie przekonali mnie ze

> oryginalne fiatowskie są prawe, to jak kto wreszcie jest

Ma być minus z prawej strony patrząc od czoła (tego z naklejkami) aku. (to dla bezpieczeństwa, ta strona jest bliżej blach, w razie małego puknięcia nie masz zwarcia)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.