Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pytanie do ABARTHciarzy

Featured Replies

Napisano

Witam.

Przekopałem całe forum, ale odpowiedzi na to pytanie nie znalazłem...

Czy mieliście jakieś awarie systemu Selespeed ?

Z tego co czytałem na innych forach to w stilo abarth nic się nie psuje - poza osprzętem skrzyni. Wiem, że była też wersja z manualem, ale u nas praktycznie nie jest dostępna:/

Siedziałem ostatnio trochę na forum alfy i tam niestety opinie wyjątkowo kiepskie. Praktycznie nikt nie poleca auta z tiptronickiem. Podobno alfy miały identyczną skrzynię, ale dodatkowo modele przed rokiem 2001 były wyjątkowo awaryjne. Z tego chyba powinno wynikać, że stilo chodzi już na poprawionym osprzęcie(?). Może coś o tym wiecie ?

Jeśli ktoś z Was miał jakieś naprawy to prosiłbym o jakieś info co to było/cena/gdzie naprawiane. Wszystkie opinie za i przeciw mile widziane. boozing.gif

Pzdr

Napisano

Na stronce tej firmy jest przedstawiony projekt przekładki z selespeed na manuala w alfie 147. Napisali że nie jest to takie straszne do wykonania cool.gif

Zajmują się też fiatami więc skoro skrzynia jest ta sama to może też by się podjęli, tylko czy to gra warta zachodu idea.gif

http://arkuszowa2a.pl/projekty.php?c=7

Napisano
Napisano

nie wiem, czy wymiana SS na manuala będzie w abarcie tak łatwa jak w 147. SS jest powiązany z kompem niewiem.gif

jak pewnie zauważyłeś są skrajne wypowiedzi na temat abarthów. zastanawia tylko fakt, że negatywnie wypowiadają się o nich osoby, które nigdy z nimi nie miały nic wspólnego hmm.gif

Napisano

Moj abarcik narazie nie sprawia mi problemów chociaż zrobiłem nim dopiero trochę ponad 3000 km.Zagazowałem go wymieniłem wszystkie paski ,rolki,filtry,oleje(poza skrzynią-ale to już w tym tygodniu),sprężyny na eibacha (-30mm),i powiem Ci że bardzo fajnie Mi się nim jeżdzi.Jeżeli chodzi o awaryjność to wydaje Mi się że w dużej części sam masz wpływ ile pojeżdzisz bezawaryjnie, wiadomo że jak coś się szanuje to pociągnie dłużej , niż sprzęt który jest non stop katowany.Na zakończenie selespeedy w fiatach i alfach nie są takie same , mają tą samą zasadę działania ,ale różnią się trochę chociażby kształtem ,osprzętem ,centralką SS

Napisano

Przeczytałem wszystko wnikliwie...

Jest parę osób które psioczy na skrzynie, ale ogólnie chyba zadowolenie panuje grinser006.gif . Mam do was jeszcze kilka pytanek jeśli można...

1. Pewnie to głupie o co teraz zapytam, ale czy z tą skrzynią można ruszyć z kopyta?? Mam tutaj instrukcje obsługi Selespeed fiata i w niej wyczytałem, że rusza się tak: hamulec->bieg->puszczamy hamulec->gaz. Z tego wynika że starujemy zawsze z niskiej prędkości obrotowej. Czy można, że się tak wyrażę"wyj*** spod świateł z 4000 tys obrotów" ? zlosnik.gif

2. Kolejna sprawa to czy znacie jakiś serwis w okolicach Łodzi, który w razie jakiejś awarii podjąłby się naprawy skrzyni bez wymieniania połowy?

3. Ostatnie pytanie. Na otomoto i allegro pojawiają się od czasu do czasu abarthy z dosyć małymi przebiegami i w cenie mniej niż 20.

Czy warto się fatygować oglądać taki samochód czy to poprostu za tanio żeby kupić dobre stilo? Czy wystarczy podjechać pod ASO fiata żeby sprawdzić czy to pruchno czy trzeba jakiegoś poważniejszego machera do tego?? Wrzucam przykładowego linka do takiej fury

http://allegro.pl/item406370581_stilo_abarth_xenon_navi_klima_czuj_parkow_piekny.html

Napisano

> Moj abarcik narazie nie sprawia mi problemów chociaż zrobiłem nim

> dopiero trochę ponad 3000 km.Zagazowałem go wymieniłem wszystkie

Hej możesz coś na temat tego gazowania napisać...

Jaki gaz/której gen./gdzie zakładałeś i ile kasy to pochłonęło ???

Jakbym się skusił na abartha to bez gazu ani rusz niestety zlosnik.gif

Napisano

Co do tego szybkiego startu zlosnik.gif to przyznam że jeszcze tego nie próbowałem

, oczywiście możesz na światłach zrobić przegazówe nawet powyżej 4000 rpm ,ale musisz mieć auto na luzie, i nie wiem co by się stało jak byś w tym czasie wrzucił bieg.prawdopodobnie centralka by tego nie zakceptowała i nic by się nie stało, za gaz dałem 3000zł sekwencja sterownik agis ,reduktor kme silver ,listwa valtek czerwona.Spalanie ok 10,5 ltr gazu (jestem w fazie testów więc nie wiem czy to duzo czy mało)A co do tego ogłoszenia to do najbogatszej wersji to mu jeszcze troszkę brakuje hehe.gifDodam jeszcze że ta skrzynia nawet w automacie nie zmienia biegów zawsze w tym samym czasie i rpm zależność jest taka ,że czym więcej i szybciej w peał tym wyżej kręci silnik by zmienić na kolejny bieg. nie mówiąc o manualu gdzie kręcisz do ilu chcesz zlosnik.gif

Napisano

> samym czasie i rpm zależność jest taka ,że czym więcej i

> szybciej w peał tym wyżej kręci silnik by zmienić na kolejny

> bieg. nie mówiąc o manualu gdzie kręcisz do ilu chcesz

A czy jak kręcisz do odcięcia to wrzuca ci następny bieg czy odcina ?

Zrobiłeś swoim autem dopiero 3000 km, czyli rozumiem że masz go od niedawna - można wiedzieć ile dałeś za swoje i jakie masz wyposażenie??

Troche się boje tych egzemplarzy za 17-19 , a znowu wydać 25 to trochę mi dużo beksa.gif

Napisano

po 1. jak jesteś na światłach i dajesz na jedynce full gaz, to wkręca się na 4tyś i wtedy daje czadu (tak mniejwięcej) - poza tym, z tą mocą to od niskich obrotów możesz spalić gumę.

po 2. abarth z linka od Ciebie ma coś z czujnikami parkowania - chyba nie działają albo cuś. Poza tym, klapa do lakierowania. Ogólnie to abarthy nie mają dużych przebiegów i też nie są najdroższe. Warto jest więc poszukać jakiegoś dobrego i znajdziesz abartha z 2002 w okolicach 23tyś w dobrym stanie.

po 3. Kolega naprawdę tanio gaz założył waytogo.gif. Ja dałem za mój 4800pln (bo V5 to liczy się jak V6 hehe.gif) i dodatkowo mam jakieś smarowanie alba chłodzenie zaworów albo coś tam hmm.gif

po 4. niegdy nie do odcięcia bo skrzynia chroni silnik - więc: wchodzi na czerwone pole do maksa, to zmienia na wyższy bieg (nawet w manualu) ok.gif

Napisano

> po 1. jak jesteś na światłach i dajesz na jedynce full gaz, to wkręca

> się na 4tyś i wtedy daje czadu (tak mniejwięcej) - poza tym, z

Jak masz włączony ASR i wdusisz opór na światłach to rusza bez uślizgu z około 4tys

Jak wył ASR to wkręca na 6tys i orze w miejscu

Napisano

> A czy jak kręcisz do odcięcia to wrzuca ci następny bieg czy odcina ?

Zawsze wrzuci następny bieg, jeżeli bedziesz ciągnął do odcięcia.

A z wyposażeniem i cenami jest różnie. Ja dałem 26+2 akcyza, ale do pełnego wyposażenia brakuje mi tylko easy GO i alarmu fabrycznego.

Były też za 18, ale bez kluczowych dla mnie spraw, tj sky okno i zice z pamięcią i skóra. Jeżeli nie zależy Ci na tych sprawach to nie ma sensu przepłacać.

Napisano

Dzięki za konkretną wypowiedz ok.gif

Co do tego auta z mojego linka to jeżeli jedyne rzeczy do roboty w nim to malowanie maski i naprawa parkotronika to cena i tak atrakcyjna chyba. Tylko ta maska coś krzywa mi się wydaje, poza tym że podrapana frown.gif

Mam jeszcze takie pytania...czy w ASO można odtworzyć pełną historię auta jeśli było serwisowane w jakimkolwiek europejskim ASO fiata ??

Czy np. taki parkotronik padnięty jak napisałeś...czy coś takiego mi wykryją w aso jeśli zafunduje autu podpięcie pod egzaminer i ogólny przegląd ?

Takie dosyć tanie Abarthy to już nie wielkie halo - przez ostatnie 5 miesięcy śledzę polskie serwisy i sporo się takich przewija. Może nie wszystkie to zwłoki sciana.gif (oby)

Napisano

> Były też za 18, ale bez kluczowych dla mnie spraw, tj sky okno i zice

> z pamięcią i skóra. Jeżeli nie zależy Ci na tych sprawach to nie

> ma sensu przepłacać.

Wiadomo, że im więcej tym lepiej, no ale na full wypas nie będzie mnie stać frown.gif Jeśli znajdę w cenie 19-20 w niezłej kondycji, to będę zadowolony, a jeśli trafiłbym jeszcze ze skórą to już szatańsko by było grinser006.gif

Napisano

> po 2. abarth z linka od Ciebie ma coś z czujnikami parkowania - chyba

> nie działają albo cuś.

Hmmmm

Skąd masz taką wiedzę, że to nie działa idea.gif

Czy ktoś z was ma może linka do strony z podaną listą wyposażenia dodatkowego do abartha (ew co w podstawowej jest).

Wybaczcie taki natłok pytań , ale to forum to jedyne miejsce w polskiej sieci gdzie coś ludzie wiedzą o abrthcie

Pzdr

Napisano

Jeśli znajdę w cenie 19-20 w niezłej kondycji, to

> będę zadowolony, a jeśli trafiłbym jeszcze ze skórą to już

> szatańsko by było

Panowie a może tak wymieńcie się GG albo nr. fonów bo widzę że dyskusja schodzi na tematy mało techniczne ! nono.gif

wink.gif

Napisano

> Jak masz włączony ASR i wdusisz opór na światłach to rusza bez

> uślizgu z około 4tys

> Jak wył ASR to wkręca na 6tys i orze w miejscu

no tak, ale przez włączone ASR wolniej przyspiesza, bo dusi moc, czy nie? hmm.gif

Napisano

> no tak, ale przez włączone ASR wolniej przyspiesza, bo dusi moc, czy

> nie?

Nie jestem pewien, ale wydaje mi się że ASR działa tylko w pierwszych 2-4 sek startu i blokuje boksowanie kół. Tak że chyba polepsza start bo nie masz uślizgu idea.gif ?

Napisano

> Nie jestem pewien, ale wydaje mi się że ASR działa tylko w pierwszych

> 2-4 sek startu i blokuje boksowanie kół. Tak że chyba polepsza

> start bo nie masz uślizgu ?

według mnie, nawet jak działa te 2-4 sek. to masz wolniejszy start niż bez grinser006.gif

na pozostałe twoje pytania poszedł priv do Ciebie waytogo.gif

Napisano

Pracuje cały czas, na każdym biegu. Jak jest mokro to nawet na czwórce potrafi zamigać

Napisano

Z ASR jest wolniejszy owszem, ale szybszy niż oranie z 6 tys bez asr. Najelpiej przyspiesza z asr w nodze smile.gif

Napisano

> Z ASR jest wolniejszy owszem, ale szybszy niż oranie z 6 tys bez asr.

> Najelpiej przyspiesza z asr w nodze

no i o to chodziło grinser006.gif trzeba dozować dobrze gazem, to bez ASR zdecydowanie szybciej się startnie. Sprawdzałem w realu biglaugh.gif

nie mówiąc już o tym, że jak pisałaś asr działa tak długo, jak długo się opony śliżgają a nie 2-4 sek. ok.gif

Napisano

Także chciałem poznać historie swojego auta ale mi powiedziała miła pani że nie może udzielać żadnych informacji na ten temat , choć z rozmowy wynikało że ma całą historie przed oczami , bo np. powiedziała mi zlosnik.gif że auto nie przechodziło żadnej kampani serwisowej.to auto z linka ma walnięty czujnik parkowania , na examinerze napewno to wyjdzie.Co do tego szybkiego ruszania ,dzisiaj zrobiłem mały teścik -tryb auto asr on gaz do dechy spokojnie wkręcił się na 5000rpm efekty -smród spalonej gumy i wszyscy na światłach to wąchali hehe.gifhehe.gifhehe.gif

Napisano

> Także chciałem poznać historie swojego auta ale mi powiedziała miła

> pani że nie może udzielać żadnych informacji na ten temat

No to trochę kiszka....

Ale chyba informację o stanie faktycznym auta można jakoś uzyskać i z tym nie będzie problemu ? Mam na myśli examiner + wgląd w bebechy - czy auto nie było np bite ?

Sekta ASO devil.gifsick.gif

Napisano

> Także chciałem poznać historie swojego auta ale mi powiedziała miła pani że nie może udzielać żadnych informacji na ten temat , choć z rozmowy wynikało że ma całą historie przed oczami , bo np. powiedziała mi że auto nie przechodziło żadnej kampani serwisowej.

a to dziwne. Ogólnie wypełnia się ankietę (na stronce Fiata) wraz z numerem nadwozia auta i info. co chcesz wiedzieć, a oni do Ciebie nawet w miarę szybko oddzwaniają niewiem.gif

U mnie nie było problemu hmm.gif

Napisano

> No to trochę kiszka....

> Ale chyba informację o stanie faktycznym auta można jakoś uzyskać i z

> tym nie będzie problemu ? Mam na myśli examiner + wgląd w

> bebechy - czy auto nie było np bite ?

> Sekta ASO

Examinerem możesz jedynie sprawdzić elektronikę (chyba) a to w jakim jest stanie technicznym to ocenisz sam. Ogólnie jeżeli nic nie puka ,stuka ,silnik pracuje w normie nie słychać jakiś podejrzanych odgłosów (panewek) itp to można powiedzieć że auto jest w dobrym stanie

Napisano

Jak już będę się nad jakimś stilakiem poważnie zastanawiał, to pewnie poproszę kogoś z Was o pomoc przy oględzinach. Może będzie ktoś blisko akurat meiszkał smile.gif

Do tego podjazd do ASO bokser.gif... i może sie coś fajnego uda kupić grinser006.gif

Pzdr

Napisano

zeby.GIF>> zastanawia tylko fakt, że negatywnie wypowiadają się o nich

> osoby, które nigdy z nimi nie miały nic wspólnego

Tu się z kolegą zgadzam biglaugh.gif Uwielbiam wypowiedzi w sprawie Abartów osób, których wiedza opiera sie na tekstach, które przeczytali

Napisano

Cóż z waszych wypowiedzi wynika, że ta awaryjność abartha vel selespeeda to tylko mit i temat nabijany przez trole grinser006.gif Bardzo się ciesze grinser006.gif

Mam jeszcze takie trzy zapytania, na które nikt się wcześniej nie wypowiedział:

1. Czy są na forum jacyś abarthciarze z okolic Łodzi ? Jeśli tak to gdzie się serwisujecie w okolicach Łódzi

2. Gdzie gazowaliście swoje fury i jaką instalką (cena itp) ?

3. Czy ma ktoś może jakiś opis komunikatów wyświetlanych na abathowej desce, opis wyświetlanych symboli itp

W ogóle jakiekolwiek informacje techniczne o abarth - jakieś linki itp...strasznie tego mało w sieci.

Dzięki wszystkim za pomoc brawo.gif

Pzdr piwo.gif

Napisano

> Tu masz instrukcje obsługi stilaków tam są opisane kontrolki i

> komunikaty .I zasada czym starszy abarth tym bardziej wypaśny

> http://instrukcje.fiat.pl/fiat_list.html

No słyszałem, że podobno 2003 to najlepszy rocznik.

Który rocznik abartha byś polecił ? Pierwsze modele podobno jakieś smrody z układem kierowniczym miały....2002 będzie ok ?

Tych jest najwięcej i w najprzystępniejszej cenie chyba...

Pzdr i dzięki

Napisano

Ja mam 2002 narazie nie narzekam , a co do układu kierowniczego to były jakieś felerne przekładnie kierownicze ,ale podlegają one kampani serwisowej, tak że jak nie była wymieniana to można podjechać i wymienią za free.Z tego co wyczytałem obejmuje ona -sprawdzenie i modyfikacje przekładni kierowniczej 1.8 i abarth od nr nadwozia(61 - 436250) i ma nr 4968

Napisano

tak jest, zresztą właśnie FAP na życzenie sprawdza i informuje, czy było z tym coś robione. Ja mam grudzień 2002 i polecam waytogo.gif

Napisano

Byłem w ASO na umówioną kampanie za free. Nie zawsze wiąze się to z wymianą przekładni. Czasmi chodzi o smarowanie w odpowiednim miejscu. Nie każde też przkładnia jest do d..y. Zrobili mi to i jest ok. Chociaż przed tą kampanią też było ok biglaugh.gif Ja także mam 2002 rocznik i wszystko u mnie jest w porządalu bananaevil.gif

Napisano

Mam nadzieję, że uda mi się kupić taki w którym wszystkie nawroty zostały wykonane smile.gif

Jeszcze co do samego selespeeda - ostatnio wysyłam maile do wszystkich łódzkich i okolicznych serwisów fiata z zapytaniem czy podejmą się diagnostyki i naprawy selespeeda, tak na wszelki wypadek... no i wszyscy odpisują, że raczej nie :/

Trochę mnie to przygnębiło frown.gif

Boje się, że kupie auto którego nikt mi później nie naprawi, a wymiana całej skrzyni za X tys zł, lub laweta do Warszawy jakoś mnie nie napawa optymizmem boje_sie.gif

Napisano

Możesz próbować zapytać jeszcze w aso alfy romeo tam to jest częstrza rzecz niż w fiacie , i prawdopodobnie potrafią coś naprawić a nie wymieniać orazu całość. screwy.gif

Napisano

> Możesz próbować zapytać jeszcze w aso alfy romeo tam to jest częstrza

> rzecz niż w fiacie , i prawdopodobnie potrafią coś naprawić a

> nie wymieniać orazu całość.

Ale mam szukać ASO, w których robią obydwie marki, czy w zwykłych ASO AR też warto zapytać ??

Napisano

> W zwykłych ASO obsługujących tylko AR

No nic to zaraz leci cała seria maili do aso AR 270751858-jezyk.gif

Muszę przyznać, że kącikowicze napędzili mi konkretnego stracha z tym serwisem i jego cenami. Już byłem taki happy, ale coś mnie zapał opuszcza frown.gif

P.S

Właśnie sprawdziłem w wyszukiwarce aso i w łódzkim nie ma wogóle aso alfy sick.gif bieda niewiem.gif

Napisano

Ja narazie się tym nie martwie ,ale faktycznie z tym serwisowaniem jest problem,bo Ja jak podjechalem do mojego najbliższego ASO i zapytałem czy można u nich wykonać regulacje hydraulicznego wysprzęglika w skrzyni biegów to najpierw zrobili screwy.gifhehe.gifwięc zacząłem z innej beczki ,fiat-automat. skrzynia bieg.-selespeed mówi wam to coś efekt- icon_eek.gifyikes.gifboje_sie.gif i odpowiedż pana kierownika to we fiacie były automaty.Ręce mi opadły faint.gif jak można takim nieukom dawać autoryzacje na naprawę samochodów

Napisano

> Właśnie sprawdziłem w wyszukiwarce aso i w łódzkim nie ma wogóle aso

> alfy bieda

słabo szukałeś 270751858-jezyk.gif

281139335-alfa.jpg

post-90828-14352495882604_thumb.jpg

Napisano

na śląsku w mojej okolicy są 3 ASO połączone FIAT + AR i nawet wiedzą co to SS hehe.gifwaytogo.gif

Napisano

> na śląsku w mojej okolicy są 3 ASO połączone FIAT + AR i nawet wiedzą

> co to SS

To masz farta waytogo.gif

Napisano

> To masz farta

no ba, nawet jeden mnie grzecznie poinformował, że są dwa płyny - w hydraulice i w skrzyni i że mogą sprawdzić co i jak z nimi. Jak dla mnie, to dość profesjonalnie waytogo.gif

Napisano

> http://www.bilex.pl/

> http://www.maredi.fiat.pl/

Chodziło mi o to, że nie ma czysto AR serwisów w łódzkim.

Te dwa wyżej znalazłem na samym początku i zasłałem mailalmi, ale jeszcze się nie wypowiedzieli w temacie.

Pewnie szukają na wiki co to selespeed 270751858-jezyk.gif

Tu znalazłem coś obiecującego. Nawet się pochwalili, że robią te skrzynie w alfach...zobaczymy co napiszą zlosnik.gif

http://www.3bserwis.com/index.html

Napisano

Witam

Jak Cie przeraża automat.. to poszukaj z manualem ,fakt było ich niewiele ale są smile.gif

Napisano

> Witam

> Jak Cie przeraża automat.. to poszukaj z manualem ,fakt było ich

> niewiele ale są

Prawda jest taka, że te stilaki nie były oferowane w Polsce i trafić tutaj takiego to wielki wyczyn. Ja zerkam na stilo odkąd myśle o zmianie auta i przez ponad rok trafił mi się taki jeden :/. Nie wiem dlaczego ich nie zwożą...widocznie abarthów się chętniej wszyscy za granicą wyzbywają wyzbywają grinser006.gif

Tak prawdę mówiąc to chętnie bym czymś takim pojeżdził, tylko co z tym serwisem u nas.

P.S

wysłałem Ci wiadomość na priv

Napisano

tak, ale wersje GT z silnikiem 2.4 i manualem nie są tak wypasione jak abarthy. Nie mają CN+, czujników deszczu, parkowania etc. ot taka wersja standard z większym silnikiem niewiem.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.