Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

łatka na zbiornik paliwa?

Featured Replies

Napisano

Siema... W jednym z autek zaczęło uciekać paliwko. Po oględzinach od spodu okazuje się, że jest ok. 2cm'owa rysa która lekko skorodowała na krawędziach i lekko przepuszcza.

Wolałbym uniknąć demolntażu zbiornika. Odpada też raczej taki 2składnikowy kit do uszczelniania zbiorników ze względu na to, że powierzchnia rysy jest gładka a szczelina niemal mikroskopijna (kapie gdy np trzymam ją palcem lub przy pełniejszym zalaniu paliwa).

Najodpowiedniejsza byłaby jakaś specjalna łata. Odtłuściłem kiedyś okolicę i nałożyłem silikon ale ten z zewnątrz zasechł ale od str. przylegania połączył się z paliwem i benzyna i tak znalazła drogę ucieczki. Nakleiłem też szeroką łatkę z gumy - patent niezły, kleiłem kropelką i nawet szybko złapało ale też w 1 miejscu klej złapał trochę paliwa i dalej ucieka crazy.gif

Są jakieś łatki np. z klejem w zestawie który absorbuje/neutralizuje paliwo aby mógł związać z powierzchnią?

Napisano

> Siema... W jednym z autek zaczęło uciekać paliwko. Po oględzinach od

> spodu okazuje się, że jest ok. 2cm'owa rysa która lekko

> skorodowała na krawędziach i lekko przepuszcza.

może wystarczy bardziej pochylić samochód na lewarku i przestanie wtedy cieknąć

Napisano

> Siema... W jednym z autek zaczęło uciekać paliwko. Po oględzinach od

> spodu okazuje się, że jest ok. 2cm'owa rysa która lekko

> skorodowała na krawędziach i lekko przepuszcza.

> Wolałbym uniknąć demolntażu zbiornika. Odpada też raczej taki

> 2składnikowy kit do uszczelniania zbiorników ze względu na to,

> że powierzchnia rysy jest gładka a szczelina niemal

> mikroskopijna (kapie gdy np trzymam ją palcem lub przy

> pełniejszym zalaniu paliwa).

> Najodpowiedniejsza byłaby jakaś specjalna łata. Odtłuściłem kiedyś

> okolicę i nałożyłem silikon ale ten z zewnątrz zasechł ale od

> str. przylegania połączył się z paliwem i benzyna i tak znalazła

> drogę ucieczki. Nakleiłem też szeroką łatkę z gumy - patent

> niezły, kleiłem kropelką i nawet szybko złapało ale też w 1

> miejscu klej złapał trochę paliwa i dalej ucieka

> Są jakieś łatki np. z klejem w zestawie który absorbuje/neutralizuje

> paliwo aby mógł związać z powierzchnią?

niestety, benzyna jest dosyć dobrym rozpuszczalnikiem, będzie reagować z większością klejów i silikonów.jeśli zbiornik jest metalowy to może pomóc lutowanie ( do spawania trzeba zbiornik zalać wodą). jeżeli zbiornik jest z tworzywa można także zastosować lutowanie , zgrzewanie . może warto spróbować klejem na gorąco. jednak uważam ,że są to tylko doraźne srodki "na jakiś czas". albo demontaż baku i spawanko albo wymiana yay.gif

Napisano
  • Autor

Hmmm... w sumie może jeszcze glue-gun by coś wskurał...

Ew. spróbuje może jeszcze krawędzie 'łatki' uszczelnić poxipolem albo innnym pseudo-żywicznym gęstym klejem 2-składnikowym. icon_rolleyes.gif

Napisano

nie zalecam takich metod

zresztą nie wiem czy przypadkiem potem nie będziesz miał problemó przy przeglądzie itd.

IMO lepiej wymienić zbiornik

nawet jak załatasz jedno to kto wie w jakim stanie jest zbiornik i czy zaraz gdzieś coś innego nie wyjdzie na zbiorniku

Napisano
  • Autor

Zawsze lepiej zrobić coś tymczasowo niż jeździć dalej i nic nie robić...

Napisano

> Zawsze lepiej zrobić coś tymczasowo niż jeździć dalej i nic nie

> robić...

grinser006.gif sorry za porównanie

ale jakby ci coś innego pękło to też byś łatał i używał dalej.

DO bezpieczeństwa swojego, swojej rodziny i innych użytkowników drogi wymień zbiornik na nowy.

Zdaję sobie sprawę, że może koszty są duże a że sezon urlopowy w pełni i czasem brak funduszy to jednak mimo wszystko obstanę przy soim zdaniu waytogo.gif

tymczasowo takie naprawy się robi jak się wraca z urlopu, żeby np tylko do domu dojechać, a jak się domyślam chcesz łatać i dalej jeździć i mieć z głowy wymianę zbiornika

tu np: 225zł za zbiornik: http://www.czesci24.pl/szczegoly/173395/zbiornik_paliwa

Napisano

ja tez mam pekniety zbiornik w astrolocie i przez dwa lata trzymala mi sie ladnie latka zrobiona ze specjalnego kitu do latania zbiornikow (kupilem w motoryzacyjnym).

nigdzie teraz nie moge tego dostac. to byl jakis hamerykanski wynalazek.

niestety teraz odpadla. zastosowalem poxpiol, poxiline, preparat k2 dwyskladnikowy i lipa. cieknie.

teraz szykuje sie do wymiany zbiornika (uzywka za 30zl).

imo wiecej wydasz na te kleje niz na uzywany zbiornik.

Napisano

Swego czasu - ( 2 lata temu zlosnik.gif ) walczyłem z przegnitym zbiornikiem w uno.Zastosowałem poxyline - przeciekało inne wynalazki tez były no.gif finalnie oddałem zbiornik do ... pospawania zlosnik.gif Zalali go wodą w dużej wannie i pospawali w takim stanie,Naprawa wystarczyła by na 1,5-2 lata ( wcześniej miałem bum i oceniłem przy rozbiórce auta jego stan zlosnik.gif )

Napisano

Takie niewielkie przecieki można kleić mydłem.Metoda sprawdzona benzyna mydła nie rozpuszcza.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.