Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rozpedzanie auta

Featured Replies

Napisano

Witam

mam ja sobie w aucie silnik ktory do 3,5tys przyspiesza w tempie malucha. powyzej tego zakresu obrotow zaczyna sie dopiero zbierac. silnik to normalny benzyniak na jednopunkcie.

max moment jest przy 3,5 tys max moc przy ponad 6tys.

jak rozpedzac auto zeby osiagnac kompromis male spalanie wmiare dobre przyspieszanie.

zastanawiam sie co jest lepsze.

wariant a) 1 rozbujanie 2 do 40km/h 3 do 60km/h 4 do 80km/h

wariant b) ciagniecie silnika do 4tys obrotow i to wypada jakos 1 do 30km/h 2 do 60km/h 3 do 80km/h 4 do 100km/h

Napisano

silnik najoptymalnie pracuje miedzy max momentem a max mocą.

ale pojęcie jazdy ekonomicznej to zupełnie co innego

wielu rzeczy trzeba się nauczyć,

to jest technika jazdy.hamowania itd

to nie tylko obroty silnika.

odpowiednią techniką możesz zmniejszyć zużycie paliwa o 10-20%

waytogo.gif

Napisano

Każdy samochód jest inny, musisz pojeździć sposobem 1 następnie 2 i wyciągnąć sam wnioski zlosnik.gif

Na moim przykładzie max moment 2,5krpm max moc 5krpm, auto rozpędzam do 3krpm i wrzucam następny bieg z tym, że przyspieszanie odbywa się w miarę szybkim tempem wciskam gaz tak na około 60%.

Ja mam 8V więc ona lubi wysoki bieg przy niskich prędkościach i czasem przy 60km/h mam zapiętą 5 grinser006.gif - fakt, że się wtedy samochód w ogóle nie zbiera ale pali śladowe ilości benzyny wink.gif

Przy takiej jeździe i hamowaniu silnikiem samochód pali mi około 5,5l/100km - rekord w trasie 180km to spalanie 4,4l/100km, a na samym początku użytkowania auta to spalania oscylowało w graniach 7-7,5l/100km. Ale i teraz nie jest problemem osiągnąć takie spalanie dodam, że w zimie przy ostrej jeździe i zabawach potrafił połknąć 12l/100km rotfl.gif

Napisano

jezeli jazda jest w miare plynna[bez korkow]to mozesz rozpedzac sie do 3,5-4 tys.po osiagnieciu predkosci docelowej i tak zuzycie bedzie male[bo jadac 90 na 5 obroty beda niskie].natomiast w miescie bedzie musial isc na kompromis.ja mialem auto o podobnej charakterystyce momentu i mocy,ale dla mnie wystarczajaco przyspieszalo od 2,5 tys.wiec zwykle zmienialem biegi ok 3 tys,co pozwalalo na zuzycie paliwa w granicach 8 l [silnik 1,5]co bylo dla mnie wystarczajace.

Napisano

> Każdy samochód jest inny, musisz pojeździć sposobem 1 następnie 2 i

> wyciągnąć sam wnioski

> Na moim przykładzie max moment 2,5krpm max moc 5krpm, auto rozpędzam

> do 3krpm i wrzucam następny bieg z tym, że przyspieszanie odbywa

> się w miarę szybkim tempem wciskam gaz tak na około 60%.

> Ja mam 8V więc ona lubi wysoki bieg przy niskich prędkościach i

> czasem przy 60km/h mam zapiętą 5 - fakt, że się wtedy

> samochód w ogóle nie zbiera ale pali śladowe ilości benzyny

> Przy takiej jeździe i hamowaniu silnikiem samochód pali mi około

> 5,5l/100km - rekord w trasie 180km to spalanie 4,4l/100km, a na

> samym początku użytkowania auta to spalania oscylowało w

> graniach 7-7,5l/100km. Ale i teraz nie jest problemem osiągnąć

> takie spalanie dodam, że w zimie przy ostrej jeździe i zabawach

> potrafił połknąć 12l/100km

Stosuję podobną technikę. U mnie z kolei max.moment jest przy 2600, moc z kolei przy 5600. Także ośmiozaworówka, stąd taka lekko dieslowska charakterystyka zlosnik.gif Piątkę wrzucam nieco później, bo przy 60 km/h to silnik strasznie się męczy z 1100 kg masy mojej Fiesty. zlosnik.gif

Napisano

> jak rozpedzac auto zeby osiagnac kompromis male spalanie wmiare dobre

> przyspieszanie.

Im szybciej tym lepiej. Możliwie najkrócej na niskich biegach i dużym gazie rozpędzić samochód i dalej już jechać z ustaloną prędkością.

Napisano

> Stosuję podobną technikę. U mnie z kolei max.moment jest przy 2600,

> moc z kolei przy 5600. Także ośmiozaworówka, stąd taka lekko

> dieslowska charakterystyka Piątkę wrzucam nieco później, bo

> przy 60 km/h to silnik strasznie się męczy z 1100 kg masy mojej

> Fiesty.

Mój waży katalogowo 875 lecz wydaje mi się, że koło 950kg spokojnie waży, więc ma lepiej waytogo.gif

Ja z powodu charakterystyki wybrałem ten silnik wychodzę z założenia, że po co się śpieszyć, chodź 2 tygodnie temu jechałem załadowany w 4 osoby i max bagażu i powiem, że trzeba intensywnie myśleć przy wyprzedzaniu i podjeżdżaniu pod duże górki bo silnik nie daje rady i trzeba redukować co chwilę hehe.gif

Następna fura to będzie albo diesel powyżej 130km, bena z T, lub silnik Hondy NoPB bez T grinser006.gif aby się nie męczył samochód na trasie z pakunkiem smirk.gif

Napisano

> wariant a) 1 rozbujanie 2 do 40km/h 3 do 60km/h 4 do 80km/h

> wariant b) ciagniecie silnika do 4tys obrotow i to wypada jakos 1 do

> 30km/h 2 do 60km/h 3 do 80km/h 4 do 100km/h

Najlepsze bedzie jak pojezdzisz conajmniej kilkaset km pierwszym sposobem a potem drugim i sam wyciagniesz wnioski ktory sposob jest dla Ciebie wygodniejszy w uzytkowaniu i na ktorym auto mniej pali...

Napisano

> Witam

> mam ja sobie w aucie silnik ktory do 3,5tys przyspiesza w tempie

> malucha. powyzej tego zakresu obrotow zaczyna sie dopiero

> zbierac. silnik to normalny benzyniak na jednopunkcie.

> max moment jest przy 3,5 tys max moc przy ponad 6tys.

W tym co napisałeś jest sprzeczność. Jeśli maksymalny moment masz w okolicy 3,5 tyś to już przed osiągnięciem tych obrotów silnik powinien całkiem ładnie ciągnąć.

> jak rozpedzac auto zeby osiagnac kompromis male spalanie wmiare dobre

> przyspieszanie.

>

Przy przyspieszaniu trzymaj się niskich obrotów w okolicy twoich 3500 czy nawet niżej i depcz głęboko w pedał. Gdy osiągniesz założoną prędkość wkładaj najwyższy bieg jaki dla tej prędkości wystarczy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.