Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stilo JTD a Drgania

Featured Replies

Napisano

Witam

Czy to normalne ze na biegu jalowym odczowa sie lekkie drgania kierownicy (rowniez widoczne na lusteru wstecznym) czy cos jest nie tak ? Jesli tak to co ? Poduchy pod silnikiem ? ( Po jakim przebiegu sie poduchy zuzywaja ? )

Napisano

Przepraszam wszystkich wielbicieli ropniaków, ale moim zdaniem diesel pasuje tak do samochodu osobowego jak wół do karety biglaugh.gif

Napisano

co kto lubi cool.gif ja akurat uwielbiam klekota wlasnie za klekotanie bo paradoksalnie odpreza mnie w czasie jazdy ,generalnie nikt nikomu nie wciska na sile samochodu wiec kazdy powinien miec to co chce i lubi .. i co najwazniejsze byc z tego zadowolonym smile.gif

Napisano
  • Autor

Ja uwielbiam ten klekot i te drgania tez dla mnie sa normlane ale dzis dalem sie ojcu przejechac samochodem i mi zaczal wymyslac ze w srodku smierdzi, ze kierownica za letkko chodzi no i te drgania ktorych on w swoim oplu combo w ogole nie ma i ze to cos nie tak, wiec sie zbaniowalem, ale jak normlane to mi to odpowiada smile.gif Ale przyznal jedno ze kopa ma dwa rayz jak to jego combo smile.gif Hhehehe smile.gif

Napisano

> Przepraszam wszystkich wielbicieli ropniaków, ale moim zdaniem diesel

> pasuje tak do samochodu osobowego jak wół do karety

claps.gif

Napisano

> Przepraszam wszystkich wielbicieli ropniaków, ale moim zdaniem diesel

> pasuje tak do samochodu osobowego jak wół do karety

dlatego lepiej poganiać mułowatym 1.4 zlosnik.gif

przepraszam wszystkich właścicieli toczydeł

Napisano

> dlatego lepiej poganiać mułowatym 1.4

> przepraszam wszystkich właścicieli toczydeł

spoko loko u mmnie 1,4 daję radę grinser006.gif

Napisano

> spoko loko u mmnie 1,4 daję radę

dlatego napisałem, że resztę posiadaczy przepraszam, sam mam też stilo 1.4 jako zapas

Napisano
  • Autor

Heheh, zawsze jest cos za cos, moze i glosny silnik ale za to spalanie 4 l a moc ta sama albo i wieksza smile.gif, zreszta teraz coraz wiecej firm przezuca sie w ogole calkowicie na diselki albo malolitrazowe benzyniaki, diselki powoli podbijaja swiat smile.gif

Napisano

4l/100km ? yikes.gifhehe.gif

Przestań się zadawać z posiadaczami TDi, bo chyba tylko Oni uzyskują średnie spalanie na poziomie 5l/100km. I to w mieście hehe.gif

Napisano

> dlatego lepiej poganiać mułowatym 1.4

> przepraszam wszystkich właścicieli toczydeł

Nie chodzi o moc tylko o rodzaj silnika. Nawiasem mówiąc to mi się zdawało, że oprócz 1,4 istnieją jeszcze inne pojemności w benzynie.

Napisano
  • Autor

Hhehehe, no co tyle mi ostatnio poazal komputer jako srednie spalanie na trasie Rzeszow-Krakow smile.gif

Napisano

> Nie chodzi o moc tylko o rodzaj silnika. Nawiasem mówiąc to mi się

> zdawało, że oprócz 1,4 istnieją jeszcze inne pojemności w

> benzynie.

i? hehe.gif

Napisano

> 4l/100km ?

> Przestań się zadawać z posiadaczami TDi, bo chyba tylko Oni uzyskują

> średnie spalanie na poziomie 5l/100km. I to w mieście

Ja najmniejszą średnia miałem na trasie 5,3. Zakres prędkości od 100 - 120. Auto 4 osoby + bagaż .

Pewnie jakby sie turlał 80tką na tej trasie przez 400 km to średnia byłaby mniejsza ale zapłaciłbym chyba za to załamaniem nerwowym zlosnik.gif

Napisano

> Ja najmniejszą średnia miałem na trasie 5,3.

A ja w 2 tygodnie temu zrobilem w 5 dni swoim Stilo 2000 km po Polsce (Warszawa-Inowrocław-Znin-Poznan-Jelenia Gora -Zgorzelec-Poznan - Szczecinek-Granowo-Warszawa), nie po autostradach a po zwyklych poslkich drogach.

Spalanie z 2000km - 5,3 litra Zrobilem ta trase na dwoch bakach!

Teraz, mam spalanie 6.0 litra na przebiegu 3'200 km bo pozostale 1200 km zrobilem w Warszawie, a jakos w miescie nie potrafie jezdzic spokojnie ;-)

Napisano

No to sprawdź komputer, czy właściwe wskazania ma. Jeśli tak, to spokojnie możesz się ubiegać o tytuł Kapelusznika Roku hehe.gif

Napisano

Kiedyś, celem eksperymentu, przejechałem 300km tak naprawdę spokojnie. Poza miastem (nie autostrada). Średnia prędkość pewnie oscylowała w okolicach 70km/h. Na pewno nie przekraczałem 110km/h. Też mi wyszło średnie spalanie 5.3l/100km. Ale to było męczenie silnika grinser006.gif

W mieście, w Gliwicach, średnie mi wychodzi pod 8l/100km. Zaś z ostatnich 2000km w trybie mieszanym mam średnie 7.3l/100km. Fakt, że jeżdżę ostro.

A rekord z autostrady z odcinka Katowice-Gliwice wynosi 9.7l/100km yay.gif

Napisano

> A rekord z autostrady z odcinka Katowice-Gliwice wynosi 9.7l/100km

faaaaantastycznie zlosnik.gif ffpisujemy miasta 270751858-jezyk.gif sądząc po tym, że jest to raptem kilkanaście km to jechałeś ze 190km/h. pamiętam jak w zeszłym roku jechałem przez Niemcy, to chwilowe przy 180km/h oscylowało wokół 9l/100

Napisano

A tutaj się mylisz, choć niewiele smile.gif

Gaz do końca i wskazanie licznika w zakresie od 200km/h do 220km/h

Napisano

> Kiedyś, celem eksperymentu, przejechałem 300km tak naprawdę

> spokojnie. Poza miastem (nie autostrada). Średnia prędkość

> pewnie oscylowała w okolicach 70km/h. Na pewno nie przekraczałem

> 110km/h. Też mi wyszło średnie spalanie 5.3l/100km. Ale to było

> męczenie silnika

> W mieście, w Gliwicach, średnie mi wychodzi pod 8l/100km. Zaś z

> ostatnich 2000km w trybie mieszanym mam średnie 7.3l/100km.

> Fakt, że jeżdżę ostro.

> A rekord z autostrady z odcinka Katowice-Gliwice wynosi 9.7l/100km

od dygotek diesla przeszło na spalanie 270751858-jezyk.gif

bo tym się bronią posiadacze diesla ... i ja też.

trzesie to i buczy, w korkach można przy wolnych obrotach oszaleć! no ale spalanie! ostatnio trasa Poznań-Rewal, 320km, średnia 78km/h, na podszczecińskich 'autostradach' 160km/h (wg GPS 150) i spalanie 4.7, z powrotem wyszło 4.6. No cóż, benzyniak z momentem 250kNm na V biegu przy około 100km/h to by spalił ponad dychę. A jazda JTD na szosie to czysta przyjemność! i silnik jest cichszy od benzyny! bo przy 120km/h jest jakieś 2,25k/min, a benzynka już ma z 3-3,5 i zaczyna wyć.

Napisano
  • Autor

Ale wy mowicie o tych calych srednich na podstawie swoich pomiarow, teog co zaliscie do bagaznika czy wedlug danych ktore wam komputer pokazal ? Bo mi naprawde minimalne to spalanie pokazuje, po miescie to mi srednia wychodzi 5.3l/100 aczkolwiek z baku paliwo szybciej ucieka, chyba ze tam w rezerwie jeszcze od cholery siedzi ale boje sie dojsc do samego konca wskaznika na rezerwie smile.gif

Napisano
  • Autor

> Wybacz, ale dla mnie silnik diesla w samochodzie osobowym to

> nieporozumienie. Kupiłem to coś przypadkowo i ze względu na tani

> dostęp do ON. I tutaj kończą się zalety. Głośne, klekocze i

> trzęsie.

To jest fakt i z poprzednim postem tez sie zgodze ze w korkach to masakra, i ogolnie troche sie jak traktorem jedzie, tlucze sie czasami tak ze nie wiadomo czy to silnik czy cos innego, ale to tez jest to ze kupilismy fiatowski dieselek, jak bysmy sobie zakupili jakiegos merola nowej klasy nie sadze zeby odczucia byly podobne smile.gif

Napisano

> Wybacz, ale dla mnie silnik diesla w samochodzie osobowym to

> nieporozumienie. Kupiłem to coś przypadkowo i ze względu na tani

> dostęp do ON. I tutaj kończą się zalety. Głośne, klekocze i

> trzęsie.

przy 100-120 też klekocze i trzęsie? to na pewno masz coś uszkodzone! i śmiem twiedzić, że jest ciszej niż w większości benzyniaków.

Napisano

Wybacz, ale dla mnie silnik diesla w samochodzie osobowym to nieporozumienie. Kupiłem to coś przypadkowo i ze względu na tani dostęp do ON. I tutaj kończą się zalety. Głośne, klekocze i trzęsie.

Napisano

> jak bysmy sobie

> zakupili jakiegos merola nowej klasy nie sadze zeby odczucia

> byly podobne

Oj, to byś się zdziwił. Miałem okazję jechać Chryslerem C300 z silnikiem diesla (nie jako kierowca). Podobnie. Taki urok diesli...

Napisano

Przy 120km/h nie trzęsie, ale klekocze. Padlina...

Napisano

> Przy 120km/h nie trzęsie, ale klekocze. Padlina...

A, jeśli można, jakimi cichymi, proporcjonalnie mocnymi (i tu mam na uwadze moment obrotowy, bo to on daje kopa podczas wyprzedzania na szosie) i ekonomicznymi benzyniakami Pan jeździł?

Napisano

A proszę smile.gif

Fusion 3.0l V6 automat. Niewiele większe spalanie. Na autostradzie 7-7.5l/100km. W korkach w mieście przy normalnej jeździe, jak na silnik ok. 250KM, palił 10-12l/100km. I do tego ten pomruk V6... bezcenny grinser006.gif Warty tych paru litrów więcej.

Napisano
  • Autor

Rozumiem ze wersja amerykanska ? tego Fusiona ? Ale 7,5 l/100 to chyba nawet producent nie podaje tak niskiego. Owszem benzyniaki na trase duzo litrazowe sa fajne, moja stara lancia 1.8 palila 7,5l/100 na trasie ale pomiescie to juz wychodzilo po 12 litrow smile.gif

Napisano

> A proszę

> Fusion 3.0l V6 automat. Niewiele większe spalanie. Na autostradzie

> 7-7.5l/100km. W korkach w mieście przy normalnej jeździe, jak na

> silnik ok. 250KM, palił 10-12l/100km. I do tego ten pomruk V6...

> bezcenny Warty tych paru litrów więcej.

Rozumiem, że chodzi o amerykańską wersję Forda, bo raczej nie o miejski europejski odpowiednik o tej samej nazwie.

Osobiście miałem okazję jeździć Chryslerem V6 160KM automat. Wygodne fotele jak diabli. I to koniec. Przyspieszanie na szosie wymaga redukcji=hałas, potężny szum opon, spalanie 15l/100km (dosłownie!) na szosie i 20l/100 w mieście! Dodam jeszcze, że został wymieniony na Octavie TDi i nikt (5ciu kierowców) nie narzeka. Wręcz odwrotnie!

Napisano

> A proszę

> Fusion 3.0l V6 automat. Niewiele większe spalanie. Na autostradzie

> 7-7.5l/100km. W korkach w mieście przy normalnej jeździe, jak na

> silnik ok. 250KM, palił 10-12l/100km. I do tego ten pomruk V6...

> bezcenny Warty tych paru litrów więcej.

Czy to było coś takiego

http://www.automobilemag.com/am/2009/ford/fusion/index.html

?

Czyli porównywanie amerykańskiej limuzyny do poczciwego Stilo biglaugh.gif

Jak by co, to rzuć okiem na moment obr. Fusion, przy tak dużym silniku ma 278Nm przy 4800rpm, zaś poczciwy 1.9JTD ma 255Nm przy 1800rpm. No i chyba oczywiste, że te V6 przy takich obrotach to nie tylko pali jak smok, ale jest głośniejsze od diesla przy 1800rpm. Pewnie w Fusionie jest cicho, bo jest dobrze wygłuszony, czego raczej o Stilo powiedzieć się nie da. Tylko to nie jest już kwestia typu silnika...

Napisano

Niedawno pytalem wlasciciela nissana 350z , silnik v6 3.5 280km ile mu pali , 15L to jest minimum , ktore trudno osiagnac , inny znajomy pezot 3.0 v6 , 20L to jak lekko plynie , mondeo st220 3.0 v6 , widzialem kiedys cos miedzy 11-12L na 100 , ale przy nacisnieciu kapcia 25L spokojnie lecialo , itd , itd , tak wiec te bajki kolegi powyzej o spalaniu 3.0 v6 250km to mozna sobie wiadomo gdzie wsadzic zakrecony.gif

Napisano

No to może do tematu.

Zapewne masz uszkodzoną "poduszkę" łączącą skrzynię biegów z nadwoziem.

Było już o tym na AK w innym temacie - kolega podawał numer katalogowy owej poduszki (pozmianowej - zmiana w 07.2004).

Po wymianie ejst wyraźnie lepiej ale i tak drgania są ciut większe niż w mojej poprzedniej Bravie JTD.

Napisano
  • Autor

Dzieki Artih, aczkolwiek te drgania nie sa jakies takie zeby mnie irytowaly, czy cos, ale zawsze warto wiedziec smile.gif

Napisano

Tak, to jest ten Fusion.

Jak normalnie się jeździło Fordziskiem, to biegi zmieniał już przy ok. 1400-1600obr./min. Ale jak się gwałtownie wdepneło gaz do końca, to ciągnął do czerownego pola na obrotomierzu.

Głośny nie był i nieważne, z czego to wynika. Benzyniaki charakteryzują się po prostu dużo większą elastycznością i kulturą pracy... tego nie zmienisz.

Nie jestem przeciwnikiem silników diesla, bo mają swoje zalety. Jeśli ktoś lubi ten klekot, to OK. Są gusta i guściki i nie ma o czym dyskutować.

Mnie akurat nie podoba się ten dźwięk silnika (szczególnie zimą) i wąski zakres obrotów.

Jadąc z Vmax. słychać pracę zaworów, a wszystko to dźwiękiem pracy silnika stwarza wrażenie, jakby dowodziło się U96 i wydało rozkaz "cała naprzód!" smile.gif

Napisano

Jaki miałbym cel, aby bajki opowiadać? Reklamę Fordowi robić? Bez sensu, bo samochód i tak nieosiągalny u nas.

Sam byłem zaskoczony, że tyle ten Fusion palił, bo miałem inne wyobrażenie nt spalania amerykańskich samochodów. Maksymalnie spalił mi 14l/100km.

7-7.5l/100km uzyskiwał na autostradzie, ale weź pod uwagę, że takich warunków drogowych u nas nie spotkasz, gdzie jedziesz 200mil na tempomacie i jedziesz 130km/h non stop bez zatrzymywania się, bez zwalniania.

Napisano

A ja Panowie myślę, że dość nawijania na temat spalania i nabijania daremnych punktów za wypowiedzi, bo nic one jakoś nie wnoszą, o spalaniu było już kilka wątków wystarczy zerknąć do szukajki, a nie zasypywać forum.

1,9JTD jak wiadomo spala w trasie ok. 5l/100km (prędkość 85-110, dla tego typu silników jako ekonomiczna), a w mieście ok. 7,4l/100km dalsze odstępstwa zależą od tego jakie jest ukształtowanie terenu, jaka prędkość, jak pod górkę to i w trasie będzie chwilowe 6,5, a z górki i 2,5, liczy się wynik końcowy: ile przejechane i ile trzeba wlać by ten dystans przejechać, mała matematyka i już wiadomo, im więcej przejechany tym wynik dokładniejszy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.