Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

problem po uderzeniu... sprzęgło zostało w podłodze

Featured Replies

Napisano

pacjent: peugeot 207 1.6hdi

wczoraj zdarzyła mi się przygoda. prosto pod koła wyleciał mi duży pies jakiś owczarek. wielkie bydle. wyskoczył tak, że nie miałem szans na jego ominięcie i go trafiłem przy prędkości ok 70km/h może troche mniej jak wbiłem hamulec do oporu. Najciekawsze to to, że wstał i pobiegł dalej... nie wiem co z nim ale pewnie kiepsko i długo nie pożyje frown.gif pies jakis bezdomny.

ale problem jest inny. uderzyłem go lewym przodem. auto w zasadzie na pierwszy rzut oka jest całe, ucierpiał zderzak, powyskakiwał z zatrzsków, spuchł troche błotnik od kierowcy i obciera o drzwi. wgięta jest chłodnica, ale nie cieknie. i w zasadzie chciałem jechać dalej, ale okazało się że pedał sprzęgła został w podłodze frown.gif silnik normalnie zapala i działa. wszystkie kontrolki gasną. tylko to sprzęgło w podłodze. ręką jak się weźmie to sprzęgło "dynda"

w środku pod maską nie widać żadnych zniszczeń, poza tą chłodnicą którą widać wgiętą za atrapą.

auto odjechało na holu na parking. dzisiaj zaczne działać frown.gif ehhhh.... co ja zrobie bez auta.

martwi mnie to sprzęgło. mam nadzieje, że zerwała się linka od energicznego wciśnięcia sprzęgła przy awaryjnym hamowaniu.

macie jakieś pomysły?

pierwsze co zrobiłem to zadzwoniłem do peugeot assistance z pytaniem czy da się to jakoś uspranić na miejscu aby pojechać dalej, nie wiem... może jakieś systemy wypadkowe zadziałały czy jak i przy zderzeniu automatycznie auto zostało wysprzęglone???? ale na assistance powiedzieli że auto i tak musi trafić do serwisu i przyślą po mnie lawete. stwierdziłem że nie będę czekał i zciągnął mnie kumpel.

tylko co to się mogło stać?

Napisano
  • Autor

> Może tam masz coś takiego jak wypinanie się pedałów przy zderzeniu

> ...

no właśnie też tak pomyślałem. dzwoniłem od razu z miejsca do peugeota assistance z pytaniem czy jest sposób jakiś na odjechanie autem ale tylko laweta... blisko domu byłem więc kumpel przyjechał i na hol.

narazie czekam. w poniedziek/wtorek laweta zabiera go do serwisu.

Napisano

> no właśnie też tak pomyślałem. dzwoniłem od razu z miejsca do

> peugeota assistance z pytaniem czy jest sposób jakiś na

> odjechanie autem ale tylko laweta... blisko domu byłem więc

> kumpel przyjechał i na hol.

> narazie czekam. w poniedziek/wtorek laweta zabiera go do serwisu.

po prostu zerwała Ci się linka od sprzęgła smile.gif nowa coś kole 500zł

Napisano
  • Autor

> po prostu zerwała Ci się linka od sprzęgła nowa coś kole 500zł

oby... i tak AC

Napisano

> po prostu zerwała Ci się linka od sprzęgła nowa coś kole 500zł

W 1.6 HDi nie ma linki od sprzęgła. Sprzegła jest sterowane hydraulicznie. Serwo sprzęgła jest za chłodnicą. A płyn hamulcowy masz?

Pzd

Napisano
  • Autor

> W 1.6 HDi nie ma linki od sprzęgła. Sprzegła jest sterowane

> hydraulicznie. Serwo sprzęgła jest za chłodnicą. A płyn

> hamulcowy masz?

> Pzd

płyn hamulcowy jeszcze na drugi dzień był smile.gif teraz nie patrzyłem bo auto stoi unieruchomione na parkingu i czeka na lawete do serwisu.

jeśli mówisz że serwo jest za chłodnicą to pewnie ono dostało bo chłodinca jest wgięta.

pod maską tam nic nie widać, mało miejsca żeby co kolwiek zobaczyć i na oko wszystko jest całe.

zobaczymy. dzisiaj lub jutro mają go zabrać do naprawy

Napisano

> płyn hamulcowy jeszcze na drugi dzień był teraz nie patrzyłem bo

> auto stoi unieruchomione na parkingu i czeka na lawete do

> serwisu.

> jeśli mówisz że serwo jest za chłodnicą to pewnie ono dostało bo

> chłodinca jest wgięta.

> pod maską tam nic nie widać, mało miejsca żeby co kolwiek zobaczyć i

> na oko wszystko jest całe.

> zobaczymy. dzisiaj lub jutro mają go zabrać do naprawy

Jak dobrze pamiętam to płyn hamulcowy do sprzęgła jest brany wyżej ze zbiorniczka. Więc możesz mieć trochę płynu tak aby działały hamulce, ale już poziom jego jest poniżej rurki do sprzęgła. Mógł wypłynąc przez uszkodzony przewód od instalacji sprzęgła.

Napisano
  • Autor

> Jak dobrze pamiętam to płyn hamulcowy do sprzęgła jest brany wyżej ze

> zbiorniczka. Więc możesz mieć trochę płynu tak aby działały

> hamulce, ale już poziom jego jest poniżej rurki do sprzęgła.

> Mógł wypłynąc przez uszkodzony przewód od instalacji sprzęgła.

przed chwilą dostałem info... pekł przewód hydrauliczny od sprzęgła. przewód jest plastikowy i bardzo delikatny. będzie jutro i być może jutro będę miał już auto do odbioru zeby.GIF

Napisano

Nie żebym się czepiał szczegółów ale masz niezły refleks i odruch skoro przy gwałtownym hamowaniu zdążyłeś jeszcze wcisnąć sprzęgło wink.gif

Napisano
  • Autor

> Nie żebym się czepiał szczegółów ale masz niezły refleks i odruch

> skoro przy gwałtownym hamowaniu zdążyłeś jeszcze wcisnąć

> sprzęgło

a ty byś nie wcisnął??? confused.gif zawsze mam dwie rece na kierownicy, prawidlowa pozycje za kierownica i w razie czego zawsze jestem gotowy do wcizniecia hamulca w podloge smile.gif

jak byłem na szkoleniu z bezpiecznej jazdy w Szkole Jazdy Subaru mówili nam że w najlepszej sytuacji są ludzie leworęczni przy gwałtownym hamowaniu ponieważ w takiej sytuacji szybciej wciskają sprzęgło niż hamulec. ludzie praworeczni czybciej wcisną hamulec niż sprzęgło. to jako ciekawostka.

tylko caly czas mnie zastanawia Twoje zdziwienie, że wcisnąłem hamulec i sprzęgło jednocześnie confused.gifconfused.gif co w tym dziwnego

Napisano

pewnie dla tego, ze przy wcisnietym sprzegle szybciej zablokuja sie kola niz przy silniku na biegu

Napisano
  • Autor

> pewnie dla tego, ze przy wcisnietym sprzegle szybciej zablokuja sie

> kola niz przy silniku na biegu

ABS+AFU - system wspomagania nagłego hamowania oraz automatyczny rozdzielacz sily hamowania...

Napisano

> ABS+AFU - system wspomagania nagłego hamowania oraz automatyczny

> rozdzielacz sily hamowania...

Hmm... ale z tego co mi się wydawało w autkach z ABSem też nie należy wciskać sprzęgła przy awaryjnym hamowaniu.. (zachowuje się lepszą sterowność samochodu) Ale może to mity.

Napisano
  • Autor

> Hmm... ale z tego co mi się wydawało w autkach z ABSem też nie należy

> wciskać sprzęgła przy awaryjnym hamowaniu.. (zachowuje się

> lepszą sterowność samochodu) Ale może to mity.

confused.gifconfused.gifconfused.gif pierwsze slusze o tym micie

na szkoleniu www.sjs.pl kazde cwiczenie na torze zwiazane z hamowaniem i omijaniem przeszkod dalo sie wykonac przy max wcisnieciu hamulca i sprzegla (bez niego silnik gasnie, nie mamy wspomagania kierownicy ani hamulca) sterowalnosc auta 100% towa - od tego przeciez jest ABS. wiec nie wiem skad taki mit

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.