Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zużycie oleju po remoncie

Featured Replies

Napisano

Mam taki problem.

Astra 1.6, 8V, 2002 silnik Z16 SE. Silnik był po 125 kkm w złym stanie z powodu prawdopodobnie niewłaściwgo użytkownia na gazie przez poprzedniego wlaściciela. Z powodu dużego zużycia oleju (ok 0.6 na 1 kkm) zrobiona została góra ( remont głowicy, uszczelki gniada itp - komplet) i wymiana pierscieni z honowaniem cylindrów - szlif okazał sie niepotrzebny.

Po tym remoncie wlany jest castrol 5W/40 i sinik spala go ok 0.2 l na 1 kkm.

W warsztacie gdzie był robiony remont ( polecany na innym forum Autoexpert Warszawa na Okęciu) twierdzą że tak juz musi być.

Moim zdaniem silnik po remocie ( czyli jak nowy) nie powiniem w ogóle brac oleju, tym bardziej 8 zaworowy.

Bardzo proszę o wasze opinie.

Napisano

A widziałeś kiedyś silnik który wcale nie bierze oleju? Jak dla mnie to nie potrzebnie go ruszałeś 0,6l to nie tragedia (czasami sama zmiana producenta oleju dużo pomaga), a 0,2l to normalne. Ale daj mu się dotrzeć jak kolega wcześniej napisał, bo nowe pierścienie muszą się dotrzeć.

Napisano

Można szybkie pytanko - ile taki remont Cię kosztował (części i robocizna?)

Napisano

"... zrobiona została góra ( remont głowicy,

> uszczelki gniada itp - komplet) i wymiana pierscieni z

> honowaniem cylindrów - szlif okazał sie niepotrzebny. "

U mnie po takiej robocie nie widać ubytku oleju od wymiany do wymiany (12-13tys. km), jeżdżę na półsyntetyku.

Napisano

Witam

Moj brał 1,7l na 1000km, po remoncie wziął 0,8l po przejechaniu pierwszego tyciąca potem było coraz mniej a aktualnie spala ~0,35l na 1000km po przejechaniu od remontu 7000km.

Poczekaj 2-3tysiące i zobaczysz co się będzie działo powinno spaść

Napisano

> Mam taki problem.

> Astra 1.6, 8V, 2002 silnik Z16 SE. Silnik był po 125 kkm w złym stanie

Witam. Moim zdaniem niepotrzebnie ruszałeś ten silnik. Z tym silnikiem już tak jest. Mam przejechane niecałe 80 kkm i również bierze mi około 0,6 litra na 1 kkm. Zaczął brać wieksze ilości przy około 45 kkm. Jeżeli bierze w ten chwili 0,2 to jest to powód do radości. Pozdrawiam

Napisano

Spalanie tak minimalnych ilosci oleju (0,6 l na 1000 km) nie pociaga za soba remontu silnika. Dopuszczalne spalanie oleju miesci sie w granicach nawet do 1 l na 1000 km, a wtedy najpierw warto zminic uszczelniacze lub olej na gesciejszy (z 5W na 10 W) i obserwowac zuzycie oleju. Jest to najtansza opcja i powszechnie stosowana. Jezeli po takim zabiegu silnik wykazuje nadal apetyt na olej, nalezy zastanowic sie nad tzw. pol-remontem (wymiana pierscieni), jesli gladzie cylindrow nie sa porysowane. Zwiekszone zuzycie oleju w trakcie docierania jest zjawiskiem jak najbardziej normalnym i stabilizuje sie przy przebiegu 2000-3000 km. Docieranie silnika tez trzeba prowadzic poprawnie: przez pierwszy 1000 km jezdzic bez maksymalnych przsypieszen, wykorzystujac ok 60-70% mocy silnika, przy przekroczeniu tej wartosci stopniowo je zwiekszac, az pod koniec docierania obowiazkowo (sprawdzone osobiscie) wykorzystac przez dluzszy czas pelna moc silnika. Co ciekawe, profesjonalisci polecaja do docierania gorszy gatunkowo olej, aby sam proces docierania (sory za powtorzenia) przebiegal prawidlowo i w zadanym czasie. Stosowanie dobrych jakosciowo olejow obniza znacznie wspolczynnik tarcia i elementy dopasowuja sie do siebie znacznie dluzej (co pociaga za soba rygor korzystania rozsadnie z mocy). Moj silnik (jak w opisie) jest pochodna Twojego silnika i pomimo przebiegu ponad 200 tys. km od wymiany do wymiany nie zuzywa oleju w ilosciach widocznych (moze 200 ml na 10 000 km). Podam dobry przyklad, tyle ze do 14, 16V Astra F (X14SZ). Silnik po przebiegu ok 100 000 km pobieral ok 1,1 l oleju na 1000 km. Po wymianie uszczelniaczy zaworowych zuzycie oleju stalo sie znikome pomiedzy okresami wymiany (wlasciciel nie zauwaza ubytku oleju po przebyciu ok 8000 km od wymiany).

Pozdrawiam

Napisano

> Mam taki problem.

> Astra 1.6, 8V, 2002 silnik Z16 SE. Silnik był po 125 kkm w złym

> stanie z powodu prawdopodobnie niewłaściwgo użytkownia na

> gazie przez poprzedniego wlaściciela. Z powodu dużego zużycia

> oleju (ok 0.6 na 1 kkm) zrobiona została góra ( remont głowicy,

> honowaniem cylindrów - szlif okazał sie niepotrzebny.

> Po tym remoncie wlany jest castrol 5W/40 i sinik spala go ok 0.2 l

> na 1 kkm.

> W warsztacie gdzie był robiony remont ( polecany na innym forum

> Autoexpert Warszawa na Okęciu) twierdzą że tak juz musi być.

> Moim zdaniem silnik po remocie ( czyli jak nowy) nie powiniem w

> ogóle brac oleju, tym bardziej 8 zaworowy.

> Bardzo proszę o wasze opinie.

generalnie jak zaczyna brac olej mozna przejsc na gestszy . jesli nadal bierze mozna zrobic remont

tak samo nowy silnik z fabryki jak i taki po remoncie zawsze przez pierwszych kilka kkm bieze olej - potem sie stabilizuje jak sie wszystko "ulozy" w silniku

niektore marki zastrzegaja sobie ze podczas pierwszych 2 kkm po opuszczeniu fabryki silnik moze brac nawet do 1,5 l oleju

wiec jak pisano wyzej pojezdzij - niech sie ulozy.

Napisano

> Mam taki problem.

> Astra 1.6, 8V, 2002 silnik Z16 SE. Silnik był po 125 kkm w złym

> stanie z powodu prawdopodobnie niewłaściwgo użytkownia na

> gazie przez poprzedniego wlaściciela. Z powodu dużego zużycia

> oleju (ok 0.6 na 1 kkm) zrobiona została góra ( remont głowicy,

> honowaniem cylindrów - szlif okazał sie niepotrzebny.

> Po tym remoncie wlany jest castrol 5W/40 i sinik spala go ok 0.2 l

> na 1 kkm.

> W warsztacie gdzie był robiony remont ( polecany na innym forum

> Autoexpert Warszawa na Okęciu) twierdzą że tak juz musi być.

> Moim zdaniem silnik po remocie ( czyli jak nowy) nie powiniem w

> ogóle brac oleju, tym bardziej 8 zaworowy.

> Bardzo proszę o wasze opinie.

Witam,

Mój teściu robił remnot w Autoekspercie przy ok. 230 000 w silniczku 1,6 X16 XEL. Radek zapewniał go ,że "nic" nie będzie brał. Zrobił juz ok. 12 000km i nic się nie polepszyło. Bierze koło 1l półsyntetyka na 1000km.Tyle co przed remontem. Czy tak ma być. Mój ten sam silnik bierze 0,3-0,5 L na 10 000 km tye ,że przebieg mam 125 000. hmm.gif

Napisano

> Witam,

> Mój teściu robił remnot w Autoekspercie przy ok. 230 000 w silniczku

> 1,6 X16 XEL. Radek zapewniał go ,że "nic" nie będzie brał.

> Zrobił juz ok. 12 000km i nic się nie polepszyło. Bierze koło 1l

> półsyntetyka na 1000km.Tyle co przed remontem. Czy tak ma być.

> Mój ten sam silnik bierze 0,3-0,5 L na 10 000 km tye ,że

> przebieg mam 125 000.

A widzisz ,niema reguły .To i tak masz malutkie zużycie u siebie >Szukam własnie astry II .i chciałbym miec takie spalanie oleju .

Napisano

> A widzisz ,niema reguły .To i tak masz malutkie zużycie u siebie

> >Szukam własnie astry II .i chciałbym miec takie spalanie oleju

> .

No tak , tylko że nie powinien tyle spalać. 1l na 1000km ? Tosz to zgroza tym bardziej po remoncie.

Napisano

> No tak , tylko że nie powinien tyle spalać. 1l na 1000km ? Tosz to

> zgroza tym bardziej po remoncie.

Widzisz .Mój tez tyle bierze ale 15W-40 GM mad.gif.Pewnie remont by coś dał ,ale... sprzedaje wink.gif .

Co do twojego remontu to coś nie tak jest . No chyba że mechanik nic nie robił a kase wzioł. Przecież nie mozliwe jest jak masz graty wymienione ,żeby nadal tyle brał hmm.gif. Ja sie naczytałem juz i dlatego nie robie nic .

Napisano

> Widzisz .Mój tez tyle bierze ale 15W-40 GM .Pewnie remont by coś

> dał ,ale... sprzedaje .

> Co do twojego remontu to coś nie tak jest . No chyba że mechanik nic

> nie robił a kase wzioł. Przecież nie mozliwe jest jak masz graty

> wymienione ,żeby nadal tyle brał . Ja sie naczytałem juz i

> dlatego nie robie nic .

Dlatego teściu ma jechać do kolegów mechaników i mają sprawdzać. hehe.gif Dali gwarancje więc niech kombinują.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.