Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

serwisowanie auta w ASO

Featured Replies

Napisano

tak czasami sobie czytam wasze posty i stwierdziłem, że odpuszczam sobie gwarancję i serwis ASO (choć do tej pory byłem zadowolony)

bo co mam do stracenia ?

1) wątpliwy przypadek darmowej reklamacji w ciągu 3 lat

2) utratę wiarygodności przy teoretycznej sprzedaży auta (w ciągu 3-4 lat raczej na pewno nie sprzedam - dla mnie dużo wygodniejsze od passata, superb, avensis) - jest po prostu REWELACYJNE

do zyskania

1) pewny zaufany warsztat (co prawda robi głównie szmelcwageny tdi)

2) spokój i pewnośc że auto jest w dobrych rękach i zostanie wymienione to co trzeba na to co trzeba

3)oszczędnośc kosztów, i uważam że nawet jak coś "padnie" czego znajomy nie naprawi - i tak wyjdę na plus (róznica w robociźnie) - dodatkowo uważam, że jak ASO zapłacę to bardziej się postarają (za "darmo" to może i faktycznie takie reklamacje im nie na rękę)

jak sobie myślę o plusach i minusach to uważam że przeważają plus.

Napisano

> bo co mam do stracenia ?

>

Pamietaj o corocznym przegladdzie nadwozia, jezeli o tym zapomnisz to pozegnaj sie z gwarancja perforacyjna. Jest to naciaganie klientow. Do tej pory spotkalem sie, ze taki przglad jest co kilka lat a neik co roku.

Ja bylem w ASO 2 razy - na corocznym przegladzie. Z uslug jestem zadowolony moze dlatego, ze mnie znaja bo serisuje tam swoje samochody od 8 lat. Mam male zastrzezenia co do tarcz hamulcowych, ale to raczej wynika z mojego stylu jazdy. Generalnie seris oceniam dobrze. Widywalem znaczne gorsze przypadki, ze sluzbowymi autami. Nawet w Toyocie czy w Fordzie, a tam sie slono placi za sam wjazd na podnosnik.

Ostatnio zostalem pozytywnie zaskoczony i dostalem gratois piora do wycieraczek plus tradycyjna znizke ok.gif

Napisano

> Pamietaj o corocznym przegladdzie nadwozia, jezeli o tym zapomnisz to

> pozegnaj sie z gwarancja perforacyjna.

Ja pojadę zareklamować rdzę na klapie bagażnika od wewnątrz. Trzeba korzystać z gwarancji :-)

Napisano

> Ja pojadę zareklamować rdzę na klapie bagażnika od wewnątrz. Trzeba

> korzystać z gwarancji :-)

jakto? Nieobrze, ze rdzewieje.

Napisano

> Ja pojadę zareklamować rdzę na klapie bagażnika od wewnątrz. Trzeba

> korzystać z gwarancji :-)

Trzeba się będzie przyjżeć zeby.GIF

Napisano

Ja ucieklem z gwarancji przed 30 000 km wink.gif (w Ukrainie trzeba jezdzic do ASO co 10 000km). I nie zaluje. Wszystko jest OK. ok.gifok.gifok.gif

Napisano

> jakto? Nieobrze, ze rdzewieje.

Niedobrze - ale niech naprawią w ramach gwarancji!!!

Napisano
  • Autor

> ja bym nie odpuszczał - stracisz gwarancję, a jednak coś może się

> popsuć

> do tego masz Assistance ... działa jak działa, ale przydaje się w

> trasie

zobaczymy smile.gif ale ja preferuję spokojne życie (bez stersu jak auto oddam do "serwisu")

a na marginesie, w moim drugim aucie (opel astra) zdecydowałem nie zmieniać w ogóle oleju - gdzieś czytałem że jakiś klient tylko dolewa i przejechał już jakąś dużą ilość kliometrów i wszystko jest OK. Tylko nie wiem co z filtrem, bo generalniu uważam że koniecznośc wymiany oleju to ściema, ale boję się aby filtr się nie zapchał

Przetestuję sam smile.gif ciekawe ile wytrzyma silnik - na razie przejechał bez wymiany 16tys km.

Może jakieś zakłądy ile przejadę rotfl.gif

Napisano

> zobaczymy ale ja preferuję spokojne życie (bez stersu jak auto oddam

> do "serwisu")

> a na marginesie, w moim drugim aucie (opel astra) zdecydowałem nie

> zmieniać w ogóle oleju - gdzieś czytałem że jakiś klient tylko

> dolewa i przejechał już jakąś dużą ilość kliometrów i wszystko

> jest OK. Tylko nie wiem co z filtrem, bo generalniu uważam że

> koniecznośc wymiany oleju to ściema, ale boję się aby filtr się

> nie zapchał

> Przetestuję sam ciekawe ile wytrzyma silnik - na razie przejechał

> bez wymiany 16tys km.

> Może jakieś zakłądy ile przejadę

Proponuje ci się takze nie myc i przcierac chusteczkami dla dzieci zobaczymy jak daleko zajdziesz 893goodvibes.gif

Napisano
  • Autor

> Czytałem tez te bzdury.

Tobie wydaje się, że bzdury, ale pewności mieć nie możesz, bo nie przeprowadzałeś takiego testu. Ja też nie mam teraz pewności, ale za 1-2 lata będę bliżej oceny kto ma rację. A auta mi nie szkoda choć na 90% uważam że kompletnie nic złego się nie stanie. Pożyjemy zobaczymy...

Napisano

> Tobie wydaje się, że bzdury, ale pewności mieć nie możesz, bo nie

> przeprowadzałeś takiego testu. Ja też nie mam teraz pewności,

> ale za 1-2 lata będę bliżej oceny kto ma rację. A auta mi nie

> szkoda choć na 90% uważam że kompletnie nic złego się nie

> stanie. Pożyjemy zobaczymy...

Konczyłem Politechnike i takie proby tez robilismy doswiadczenia. Na pewno jest mozliwe jezeli silnik pobiera olej i jest uzupełniany, a filtr oleju musi byc wymieniany dla pewnosci ze przynajmniej czasteki stałe są filtrowane z oleju.

Ktos robil proby odwrotne: wymieniał olej bez wymiany filtra i padł silnik.

Jakby to było mozliwe to wszytkie zasady mechaniki tarcia upadły by razem z firmami olejowymi. To jest taka prawda jak naprawa silnika przez MOTODOKTOR.

Napisano

Dla ASO nie ma znaczenia czy naprawa gwarancyjna czy nie, i tak nie oni płacą, bo płacisz albo Ty albo gwarant czyli GM Polska.

Napisano
  • Autor

> Dla ASO nie ma znaczenia czy naprawa gwarancyjna czy nie, i tak nie

> oni płacą, bo płacisz albo Ty albo gwarant czyli GM Polska.

Tak, z tymże to tak jak ze służbą zdrowia - przecież NFZ też płaci za mnie, ale jak ja sam zapłacę to mam lepszy poziom usługi ...

tylne lewe drzwi muszę mocniej "trzasnąć" aby się zamknęły - serwis nie stwierdził aby było coś nie tak, specyficznie działająca skrzynia biegów - serwis nie stwierdził że coś nie tak (choć trzeba przyznać - wymienili olej w skrzyni na moją prośbę)

Napisano

> tak czasami sobie czytam wasze posty i stwierdziłem, że odpuszczam

> sobie gwarancję i serwis ASO (choć do tej pory byłem zadowolony)

> bo co mam do stracenia ?

> 1) wątpliwy przypadek darmowej reklamacji w ciągu 3 lat

> 2) utratę wiarygodności przy teoretycznej sprzedaży auta (w ciągu 3-4

> lat raczej na pewno nie sprzedam - dla mnie dużo wygodniejsze od

> passata, superb, avensis) - jest po prostu REWELACYJNE

> do zyskania

> 1) pewny zaufany warsztat (co prawda robi głównie szmelcwageny tdi)

> 2) spokój i pewnośc że auto jest w dobrych rękach i zostanie

> wymienione to co trzeba na to co trzeba

> 3)oszczędnośc kosztów, i uważam że nawet jak coś "padnie" czego

> znajomy nie naprawi - i tak wyjdę na plus (róznica w robociźnie)

> - dodatkowo uważam, że jak ASO zapłacę to bardziej się postarają

> (za "darmo" to może i faktycznie takie reklamacje im nie na

> rękę)

> jak sobie myślę o plusach i minusach to uważam że przeważają plus.

.... i pamiętaj, że oszczędny 2 razy traci.

Napisano

szmelcwageny napisał kierowca Chewroleta hehe.gif żeby nie było nie mam nic do tej marki, uważam ją za całkiem spoko nawet, więc nie kieruję sie tylko marką i golf 2 lub 3 nie jest moim głownym marzeniem bo ma znaczek vw, ale żeby nowy chevrolet był lepszy (widocznie lepszy) od nowego vw to raczej malo prawdopodobne... pzdr

Napisano

> szmelcwageny napisał kierowca Chewroleta żeby nie było nie mam nic

> do tej marki, uważam ją za całkiem spoko nawet, więc nie kieruję

> sie tylko marką i golf 2 lub 3 nie jest moim głownym marzeniem

> bo ma znaczek vw, ale żeby nowy chevrolet był lepszy (widocznie

> lepszy) od nowego vw to raczej malo prawdopodobne... pzdr

Pojawia sie pytanie, ktorego vw? Fox smirk.gif Sam mysle o zakupie jetty. IMO w PL to juz normalnie zakladac sekcje lubie vw. Taki nowy golf jest po prostu bez polotu, ot wozidelko takie jakfocus czy megane.

Napisano

> Pojawia sie pytanie, ktorego vw? Fox Sam mysle o zakupie jetty. IMO

> w PL to juz normalnie zakladac sekcje lubie vw. Taki nowy golf

> jest po prostu bez polotu, ot wozidelko takie jakfocus czy

> megane.

jednemu się spodoba, drugiemu już nie. chodzi mi o jakość materiałów, spasowanie wszystkiego i ogólnie bezawaryjność. a w różnych testach(np ADAC) okazuje się, że coś nie chcą sie zbyt często psuć te szmelcawageny wink.gif

Napisano

> szmelcwageny napisał kierowca Chewroleta żeby nie było nie mam nic

> do tej marki, uważam ją za całkiem spoko nawet, więc nie kieruję

> sie tylko marką i golf 2 lub 3 nie jest moim głownym marzeniem

> bo ma znaczek vw, ale żeby nowy chevrolet był lepszy (widocznie

To idź do salonu i się przejedź dieslami obu marek.

Napisano

> jednemu się spodoba, drugiemu już nie. chodzi mi o jakość materiałów,

No. Deska rozdzielcza z miękkiego plastiku. Można na niej godzinami leżeć i plecy nie bolą.

> spasowanie wszystkiego

Fakt. Szczeliny są mniejsze. Ma to duży wpływ na... Hmm, jakoś nie umiem znaleźć zastosowania.

> i ogólnie bezawaryjność. a w różnych

> testach(np ADAC) okazuje się, że coś nie chcą sie zbyt często

> psuć te szmelcawageny

Holowałem VW Lanosem, holowałem VW Chevroletem. Fakt, niezbyt często.

Napisano

jechalem kilka razy golfem 4 kumpla a wczesniej lankiem tego samego kumpla i powiem szczerze niebo a ziemia. ale jak napisalem wczesniej lubie chevroleta i uwazam ze robi dobre samochody. ale nie na tyle dobre zeby porownujac chevroleta z vw nazywac te drugie szmelcwagenami wink.gif

Napisano

> jechalem kilka razy golfem 4 kumpla a wczesniej lankiem tego samego

> kumpla i powiem szczerze niebo a ziemia. ale jak napisalem

> wczesniej lubie chevroleta i uwazam ze robi dobre samochody. ale

> nie na tyle dobre zeby porownujac chevroleta z vw nazywac te

> drugie szmelcwagenami

Ale widzisz, Lanos jest bezawaryjny i tyle. Porównywać jakości z Golfem IV ani z Chevroletem nie ma sensu bo to nie ta epoka.

Ja mało nie kupiłem nowej Jetty zamiast Chevroleta. Ale przejechałem się obydwoma autami (Jetta 2,0 TDI i Lacetti 2,0 TCDI).

Jetta przy Lacetti to traktor.

PS. Wcale nie uważam że VW robi złe auta. Lecz zbyt wysoko je ceni w stosunku do tego co oferują. Co ciekawe, są spore różnice wewnątrz koncernu. Np. VW i Skoda są o wiele za drogie, a Seat i Audi mają nie najgorsze ceny w porównaniu do konkurencji w swych segmentach.

Napisano

i kupiles Chevroleta, który dobrze Ci służy i jestes z niego zadowolony- o to chodzi. Co do skody to nie jest taka znowu droga. Mój tato przymierza się do Fabii 2 i jeśli trafi się na promocje to można ją wyrwać w naprawdę korzystnej cenie. w końcu mówią o niej 'tańsza siostra vw' zlosnik.gif pozdrawiam

Napisano

> jednemu się spodoba, drugiemu już nie. chodzi mi o jakość materiałów,

> spasowanie wszystkiego i ogólnie bezawaryjność. a w różnych

> testach(np ADAC) okazuje się, że coś nie chcą sie zbyt często

> psuć te szmelcawageny

tak samo jak toyota, mazda, honda i inne hehe.gif Przy obecnym poziomie globalizacji marka ma bardzo male znaczenie smirk.gif

Napisano

> i kupiles Chevroleta, który dobrze Ci służy i jestes z niego

> zadowolony- o to chodzi. Co do skody to nie jest taka znowu

> droga. Mój tato przymierza się do Fabii 2 i jeśli trafi się na

> promocje to można ją wyrwać w naprawdę korzystnej cenie. w końcu

> mówią o niej 'tańsza siostra vw' pozdrawiam

Pokaz mi te promocje!!! Bylem i nie widzialem. Poza tym silniki 1.2 w takim samochodzie to jest smiech na sali. A silniki o wiekszej mocy kosztuja tyle ile Twoj ukochany vw oink.gifhehe.gif

Napisano
  • Autor

> .... i pamiętaj, że oszczędny 2 razy traci.

oszczędność ma tu najmniej do rzeczy

dobry warsztat też nie jest tani, ale pytanie brzmi gdzie jest pewniej auto postawić :

do serwisu czy do uznanego i pewnego warsztatu (tracąc gwarancję)

czytając skargi użytkowników chevroleta wydaje mi się że lepiej postawić auto w dobrym warsztacie i raczej tak zrobię. Na gwarancji mi nie zależy

Napisano
  • Autor

> ale żeby nowy chevrolet był lepszy (widocznie

dla jednego lepszy dla innego nie

Swego czasu (98r) lepiej o niebo jeździło mi się Fiatem Sieną niż VW Golfem IV - wbrew opiniom gazet motoryzacyjnych.

auta grupy VW:

1. mają twarde zawieszenia (ja wolę miękkie zestrojenie zawieszenia - jest to wygodniejsze)

2. porównując te dwa auta siena i GIV - wydaje mi się, że w środku więcej miejsca w sienie

3. awaryjnośc - siena ponad 140.000km i tylko obudowa filtra "wybuchła" od gazu smile.gif , golf iv - zawieszenie (tuleje wahacza + sworznie), układ kierowniczy (końcówki drążków), przepływomierz, sprzęgło... (o standarcie eksploatacyjnym jak rozrząd, hamulce nie wspominam)

4. Plastkiki w VW wcale nie są tak rewelacyjne jak o nich się mowi (zdecydowanie lepiej na tym tle wygląda epica - też mój pogląd z doświadczenia)

5. Idź do salonu VW i do salonu np. Chevroleta - zobaczysz kto ma Cię w d... a komu zależy. Jak ktoś ma mnie w d... to i ja mam go ...

ale masz rację, nie powinienem pisać szmelcwagen, Volkswageny są OK (tylko po prostu mi nie pasują)

ps. najlepsze jest uzasadnienie (m.in.czasopism) dlaczego auto ze znanym znaczkiem jest lepsze od tego mniej znanego - prawie zawsze są to "gorzej dopasowane plastiki"

Napisano

> Pokaz mi te promocje!!! Bylem i nie widzialem. Poza tym silniki 1.2 w

> takim samochodzie to jest smiech na sali. A silniki o wiekszej

> mocy kosztuja tyle ile Twoj ukochany vw

od poczatku zaznaczam, ze vw nie jest moja ukochana marka bynajmniej ale uwazam ja, podobnie jak moj mechanik za dosyc pewna i raczej malo awaryjna. nie chodzi mi o wykazanie vw nad chevroletem bo jak napisalem lubie te marke i nie uwazam jej za ciagle psujace sie i do niczego auta- wrecz przeciwnie! chcialem tylko zaznaczyc ze vw to dobra i sprawdzona marka, nie gorsza od Chevroleta. wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.