Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Spadek mocy :)

Featured Replies

Napisano

Czesc, ciezko mowic przy tym silniku o jakiejs duzej mocy, ale tak czy inaczej wydaje mi sie, ze silnik jest zamulony, nie przyspiesza tak jak powienien, wlasciwie to w ogole nie przyspiesza, ani na benzynie ani na gazie smile.gif

Nie wiem co jest grane, co moglbym sprawdzic poza kablami, swiecami, kopulka, bo to jest ok. Wydaje mi sie, ze pierwsze co powinienem sprawdzic to czy zaplon jest dobrze ustawiony ewentualnie moze sprezanie na cylindrach? Poradzcie co moglbym sprawdzic zeby nie wywalac kasy w bloto i jakos szybko odnalezc co jest nie tak.

Napisano

> Nie wiem co jest grane, co moglbym sprawdzic poza kablami, swiecami,

> kopulka, bo to jest ok.

a skąd pewność że to jest OK? jak jeździsz na zamiennikach to licz się z tym że trzeba je częściej wymieniać niż instrukcja mówi (w końcu instrukcja pisze oryginalnych częściach)... icon_rolleyes.gif

filtry jak dawno temu wymieniałeś? olej zużywasz?

Napisano
  • Autor

Szczerze mowiac to takie czestsze wymienianie czesci z racji tego, ze to zamienniki jakos do mnie nie przemawia, albo "profilaktyczne", bo skoro kopulka wyglada ok, nie jest zabita jakims osadem, jest czysta itp to mysle, ze nie w tym rzecz. Druga sprawa, ze moim zdaniem to filtr powietrza np musialby byc nie wiem jak zabity zeby w taki sposob odczuwac taki spadek mocy.

Jesli chodzi o olej to praktycznie wcale nie bierze oleju.

Napisano

> Szczerze mowiac to takie czestsze wymienianie czesci z racji tego, ze

> to zamienniki jakos do mnie nie przemawia, albo

> "profilaktyczne", bo skoro kopulka wyglada ok, nie jest zabita

> jakims osadem, jest czysta itp to mysle, ze nie w tym rzecz.

> Druga sprawa, ze moim zdaniem to filtr powietrza np musialby byc

> nie wiem jak zabity zeby w taki sposob odczuwac taki spadek

> mocy.

> Jesli chodzi o olej to praktycznie wcale nie bierze oleju.

no to skoro twierdzisz ze wszystko jest sprawne "bo nie powinno być niesprawne" to znaczy ze auto działa jak trzeba... smirk.gif

nie można bagatelizować żadnego elementu-auto na dobrych częściach i dobrze serwisowane nawet pełnoletnie powinno działać w miarę ok... ok.gif

Napisano
  • Autor

Komp resetowany, ja mam takie odczucie, jakby sie na obroty nie wkrecal nalezycie szybko, chodzi o to, ze wciskam gaz, a on nie jedzie, a nawet nie ma sensu wciskac w podloge, bo nie ma to roznicy jak gleboko pedal wcisne. Moge wcisnac lekko i powoli, powoli bedzie sie rozpedzal, wcisne gleboko i bedzie tak samo to wygladalo.

Szkoda, ze nie mam lampy stroboskopowej, bo na dziendobry bym sobie zaplon sprawdzil (a raczej ustawienie zaplonu).

Ja wiem, ze czesci jakich sie uzywa maja duze znaczenie, ale juz nieraz wymienialem kopulke, palec, kable i swiece, ale to nie przynosilo odpowiedniego efektu, a kasa szla moim zdaniem w bloto.

Napisano

Sprawdź rurkę do MAP-a. Nie zaszkodzi ją wymienić.

Napisano

Nom i opowiedz nam jeszcze o tym coś więcej.

Nie przyspiesza w żadnych okolicznościach? Czy jest różnica pomiędzy silnikiem nagrzanym a zimnym, staniem w korku i jazdą w trasie?

Masz gass więc pewnie cuda z dolotem powietrza i może gdzieś ssa gorące powietrze z nad silnika czy kolektora wydechowego.

Napisano
  • Autor

Jezeli chodzi o ten map sensor to jest to chyba jakas rurka podcisnieniowa z tego co pamietam. Tylko gdzie tego dokladniej szukac, chyba pod maska na scianie grodziowej??

Wlasnie chodzi o to, ze on ogolnie jest slaby, czy zimny, czy cieply, tak jakby mu koni ubylo i juz. Przykladem moze byc to, ze kiedys jechal 170, a teraz 140 i wiecej nie idzie, czy to na gazie czy na benzynie...

Napisano
  • Autor

podlacz auto pod kompa

sprawdz czujnik polozenia przepustnicy

sprawdz linke od gazu czy nie jest zbyt luzna

sprawdz dolot powietrza czy jest szczelny (posmaruj benzyna na odpalonym silniku,jesli obroty wzrosna to masz dziurawy dolot)

sprawdz uklad wydechowy,zapchany kat badz ktorys z tlumikow

sprawdz rozrzad,moze przeskoczyl o 1 zabek i muli

no i sprawdz zaplon,moze jest zbyt opozniony

u mnie w C16SE mapsensor idzie od kompa do przepustnicy,taki cienki wezyk

wiecej pomyslow nie mam

Napisano

Może sonda lambda się skończyła? Brak przyspieszenia i genralnie spadek mocy to m.in. moze byc jej wina.

Napisano
  • Autor

To teraz co udalo mi sie sprawdzic:

wezyk i samego MAP sensora - ok

czujnik polozenia przepustnicy - ok

Nie wiem tylko jak to jest z ta klapka od rury, ktora idzie z nad kolektora (ta od cieplego powietrza).

Tzn wydaje mi sie, ze jest caly czas otwarta. Probowalem sie do tego dobrac, ale niebardzo wiedzialem jak to ma byc rozebrane cool.gif

Dlaczego mi sie wydaje, ze jest caly czas otwarta - ano dlatego, ze jako, ze mam gaz to ten lacznik od chwytu mam zdjety i jak wloze palec do wlotu puszki filtra to ta klapka caly czas odstaje od scianki, a chyba jak jest cieply do ten trzpien na sprezynie powinien ja docisnac tak zeby zablokowac dostep cieplego powietrza.

Prosze o jakies linki do tego problemu grinser006.gif

Sklaniam sie jednak ku temu, ze sprzeglo juz jest tak styrane, ze docisk nie utrzymuje na tyle mocno tarczy i moze sie ona lekko slizgac przy duzym obciazeniu, ale moze mi sie wydaje grinser006.gif

Mam zamiar jeszcze pojezdzic na tym do nowego roku, bo w sumie i tak poza miasto nie wyjezdzam grinser006.gif

Napisano
  • Autor

Tak tak lelek, tylko mi chodzilo o ten karbowany lacznik od chwytu w grillu, a Ty mowisz o tej srebrnej rurze od blaszanej oslony kolektora wydechowego. Ta srebrna rure mam zalozona.

Powiedz mi tylko czy te zdjecia z watku, ktory podales to robiles poprzez chwilowe zdjecie tej rury z drutem niczym w starych odkurzaczach, bo co innego jest ten otwor z przodu auta, a co innego wlasnie od tej rury.

Napisano

> Tak tak lelek, tylko mi chodzilo o ten karbowany lacznik od chwytu w

> grillu,

Aaa... To się nie zrozumieliśmy smile.gif A przy okazji: jakiej długości masz palce, że przez ten otwór wymacałeś klapkę? grinser006.gif

> Powiedz mi tylko czy te zdjecia z watku, ktory podales to robiles

> poprzez chwilowe zdjecie tej rury

Tak, na chwilę ściągałem. Ze zdjętą, klapka nie zamyka się wogóle i nie chce pozować do foty w pozycji zamkniętej wink.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

Palce mam dosc dlugie grinser006.gif

Jesli chodzi o ta klapke to teraz sie rozumiemy, lece popatrzec, jak popatrze to napisze grinser006.gif

Napisano

> lece popatrzec

Jak przylecisz to zobacz, że rura wcale nie musi być jak z odkurzacza wink.gif :

281143411-chrom5.jpg

Ale masz rację, oryginał wygląda fatalnie zlosnik.gif :

280811855-blacha1.jpg

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

Przylecialem grinser006.gif

Niestety, ale u mnie ta klapka chyba nie dziala grinser006.gif Wydaje mi sie, ze mozna ja zaslepic, tzn otwor, bo i tak na gazie jezdze, a instalacja az tak inteligentna chyba nie jest, zeby wiedziala kiedy jest cieplejsze powietrze, a kiedy chlodniejsze grinser006.gif

Co zauwazylem jeszcze to to, ze raz na jakis czas nastepuje lekkie wahniecie silnikiem, tak jakby np. wypadl zaplon na moment, ale takie delikatne. Wymieniana byla ze 2 lata temu uszczelka pod kolektorem dolotowym, ale jak widac chyba nie o to chodzilo. Moze byc tak, ze cewka ma takie chwilowe odpaly? Czy moze to jednak cos w silniku siedzi? Taki objaw mam juz od dawna, kable, swiece i kopulka tego nie eliminuja. frown.gif

Tak ladnie to w mojej asterce pod maska nie ma zlosnik.gif

Napisano

> Co zauwazylem jeszcze to to, ze raz na jakis czas nastepuje lekkie

> wahniecie silnikiem, tak jakby np. wypadl zaplon na moment, ale

> takie delikatne.

Mam to samo, co biorąc pod uwagę że mamy taki sam silnik jest wiele znaczące wink.gif

> Wymieniana byla ze 2 lata temu uszczelka pod

> kolektorem dolotowym, ale jak widac chyba nie o to chodzilo.

U mnie w maju, podobnie jak pozostałe uszczelki i nic nie pomogło.

> Moze byc tak, ze cewka ma takie chwilowe odpaly?

Też mam takie podejrzenia.

> kable, swiece i kopulka tego nie eliminuja.

Zgadza się. Może czas na wymianę na 16-zaworówkę ? wink.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

Moze byc i 16 zaworowka, chociaz to juz chyba musialaby miec nie mniej jak ze 2 litry jak dla mnie grinser006.gif

Co do tej cewki, to mozna ja mierzyc i bedzie wskazywala prawidlowe wartosci, ale tak czy inaczej chyba w tym kierunku bym szukal problemu.

Napisano

> Nie wiem co jest grane, co moglbym sprawdzic poza kablami, swiecami,

> kopulka, bo to jest ok.

jak juz Ci napisano, nie lekcewaz tych elementow.

moj kolega zlekcewazyl swiece i kosztowalo go to 3400. do poczytania w tym watku

zacznij od podstaw. stwierdzenie, ze swiece maja dopiero 2 miesiace nic nie znaczy. bo jemu tez gaziarze wymieniali swiece jak zakladal gaz (2 miesiace temu, podczas ktorych zrobil moze ze 2000km)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.