Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czujnik położenia wału

Featured Replies

Napisano

Witam, od kilku dni miałem taki mały problem z autkiem. Jak silnik jest zimny ( stoi kilka godzin, lub po nocy), po odpaleniu jest okej, jednak dodając gazu silnik zaczyna chodzić jak ciągnik, po około 3-5 sekundach zapala się check i już jest okej. Check świeci się jakieś 10 minut po czym gaśnie. Jak silnik jest ciepły odpalam i jadę od razu i nie ma żadnych objawów. Zczytałem przed chwilą błąd 0335 Czujnik położenia wału korbowego. Błąd komunikacji. Dwa miesiące temu miałem ten czujnik wymieniany, czy to możliwe, że znowu sie sypnął. Dwa miesiące temu okazało sie że jest walnięty po oględzinach wzrokowych ( pęknięta obudowa, luźne piny), ale nie wyświetlało wogóle błędów z nim związanych. Teraz jest ewidetnie błąd 0335. Co może być przyczyną tego, że padają mi te czujniki jak muchy. Co jeszcze trzeba by posprawdzać. Wyczytałem, gdzieś na jakims forum opla, że trzeba wymienić też przepływkę, ale dlaczego, tego juz nikt nie dopisał.

Napisano

Przeplywomierz ma sie nijak do czujnika p.walu, stad jesli nie ma objawow braku mocy, dymienia z rury, to przeplywomierz raczej nie wymaga wymiany. A co do czujnika polozenia walu, to raczej wypadaloby go wyciagnac i sprawdzic czy dochodzi napiecie na czujnik i czy sam czujnik jest dobry.

Sprawdzisz to omomierzem:

Między 1 i 2 - 400 do 800 ohm, 1 i 3 - brak przejscia, tak samo 2 i 3 - musi być brak przejscia.

EDIT. Zerknij tutaj: link

Napisano

czujnik kupiłeś oryginał czy zamiennik-jesli masz zamiennik to trzeba do nich podchodzić z rezerwą... ja tak naciąłem się z przepływomierzem: po 3 miesiącach od założenia nowego zamiennika znowu miałem problem więc tym razem kupiłem oryginał i mam nadzieje ze bede miał spokój do końca posiadania tego auta... zlosnik.gif

Napisano

Dokładnie jeśli jest to zamiennik, to on może być sprawcą zamieszania. Jeśli okaże się sprawny to przydałoby się sprawdzić jeszcze wiązkę może gdzieś jest przetarta. Co do przepływomierza to on nie ma nic do czujnika położenia wału.

PS. Ja ponad rok temu wymieniałem przepływomierz na BOSCH (kosztował około 300 zł) i jak na razie mam spokój smile.gif

Napisano

Potwierdzam, po zakupie autka padł mi za jakis miesiąc ,kupiłem zamiennik w Intercars 170 pln i było ok przez dwa miesiące .

Potem znowu problemy , ale nie chcialo mi się wierzyć że padł .

Co ja nie robiłem , był podłączany pod oscyloskop sprawdzane było wszystko złącza na X23 i takie tam .Nawet czepiałem sie sterownika.W koNcu podjechałem do takiego gostka co ponoć sięzna dobrze na wszelakiej elektronice samochodowej .

Podpioł jakis tester czy coś i w drogę .

Co się okazało ,że zachowuje się jakby znikał na chwile i pojawiał się ,jakby gubił indukcję . Facio kazał go wywalić i kupić oryginał .

No i co -jakby ręką odjoł,silnik nie zaklekotał od tamtej pory ani razu.

Czujnik w ASO W Siedlcach 305 pln po targach ze znajomym z serwisu 278PLN-ów ok.gif

Napisano
  • Autor

Powiem szczerze że mam poważne wątpliwości co mi włożyli. Przy okazji awarii elektroniki w innym temacie, sprawdzali mi całą instalację, znaleźli uszkodzony czujnik, elektryk profesjonalnie podszedł do tematu i powiedział, że trzeba wstawić oryginał bo podróbki padają. Oryginał miał kosztować 300 zł. Zgodziłem się i na tym dyskusja sie zakonczyła. Ale jak sie z szefem rozliczałem to za czujnik policzył mnie 160 zł. Więc chyba jednak szefo zamówił podróbę, a elektryk wstawił co dostał i teraz może efekty widać

Napisano

Zadzwoń do ASO Opla i zapytaj się ile kosztuje oryginalny ale na pewno nie 160 zł tylko znacznie więcej. Ten co Ci włożyli do auta to pewnie jakaś marna podróbka.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.