Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przegrzałem silnik?

Featured Replies

Napisano

Wczoraj po wymianie termostatu zalałem układ chłodzenia nowym płynem chłodniczym po czym odpaliłem silnik. Wszystko było dobrze przy temperaturze około 92-93 stopni otworzył się termostat i po chwili cała chłodnica była gorąca. Rozgrzewałem silnik dalej czekając kiedy włączy się wentylator nawet przy temperaturze 101 stopni nie załączył się natychmiast zgasiłem silnik. Okazało się że nie łączyła wtyczka przy silniczku wentylatora usterkę usunołem odpaliłem silnik ponownie już z włączonym wentylatorem! Teraz mam obawy czy nie przegrzałem silnika. Normalnie wentylator załącza się przy temperaturze 95 stopni! Czy moje obawy są uzasadnione? Proszę o opinie na ten temat.

Napisano

Nie masz czym się martwić, to żadne przegrzanie silnika.

Płyn chłodzący był, silnik wyłączyłeś przy 100oC więc bez obaw, ninc się nie stało. Gdybyś nie miał w ogóle cieczy chłodzącej i silnik by pracował to co innego, ale to...

Często silnik podczas normalnej eksploatacji osiąga wyższe temperatury i nic się nie dzieje.

Napisano

Myśle ze niemasz się czego bać wink.gif mój nie raz podchodzi do 100 stopni a nawet przekracza a jeździ naprawde dobrze;>

Napisano
  • Autor

Mam nadzieje że nic się nie stało. Przed oczami miałem już wizje wymiany uszczelni pod głowicą w najlepszym przypadku! Dzięki za opinie.

Napisano

> Mam nadzieje że nic się nie stało. Przed oczami miałem już wizje

> wymiany uszczelni pod głowicą w najlepszym przypadku! Dzięki za

> opinie.

Oto przykład przewrażliwionego użytkownika auta. Taka temperatura to żaden problem. Auto niejednokrotnie takie temperatury znosi. Naprawdę nie ma najmniejszego powodu do niepokoju.

Zaglądnąłem do książki o Astrze. Nie ma tam nic o bezpiecznych temperaturach, ale jest wzmianka że termostat osiąga pełne otwarcie przy 107 stopniach, więc daje to coś do myślenia.

Z tego co gdzieś czytałem to bezpieczna temperatura cieczy chłodzącej to do 110 stopni, ale i po osiągnięciu tej temperatury silnik nie przegrzeje się od razu, musiałby pracować w skrajnych warunkach dłuższą chwilę.

Napisano

100C to faktycznie magiczna temperatura, ale tylko dla czystej wody przy ciśnieniu atmosferycznym. W chłodnicy nie ma ani jednego ani drugiego zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.