Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jakie opony zimowe do Punto - edycja 2008/2009

Featured Replies

Napisano

Lato powoli się kończy, więc uprzedzając co poniektóych, czas na wątek dot. pytań na temat zakupu opon zimowych.

Dlatego też rozpoczynamy nową edycję pytań pt "Jakie opony zimowe polecacie do Punto".

Zasady:

1. Pytania dotyczące opon zimowych będą tylko i wyłącznie w tym wątku, wszelkie inne wątki dotyczące tych opon będą natychmiast zamykane, a ich autorzy ostrzegani, w przypadku recydywy wyciągnięte będą inne konsekwencje.

2. Każdy user może wyrazić swoją opinię na temat danych lub używanych przez siebie opon, opisując w miarę dokładnie producenta i model opony, jej zachowanie się w na różnych nawierzchniach (oczywiście subiektywną ocenę).

Teksty w stylu: "Ja używam Pirelli i są super" będą traktowane jako spam, ze wszystkimi konsekwencjami. Chcesz doradzić, doradź najlepiej jak możesz!

3. Wszelkiego rodzaju spam będzie natychmiast usuwany, a jego autor/autorzy bez ostrzeżenia wysyłani na tymczasowy odpoczynek. admin.gif

4. Zanim zadasz pytanie dotyczące rozmiaru opon w Punto, zajrzyj do FAQ: tutaj, być może od razu uzyskasz odpowiedź na swoje pytanie.

Zeszłoroczny wątek dot. opon zimowych można znaleźć TU

Życzymy owocnej wymiany informacji i udanych wyborów wink.gif

Moderatorzy kącika Fiat Punto

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Lato powoli się kończy, więc uprzedzając co poniektóych, czas na

> wątek dot. pytań na temat zakupu opon zimowych.

> Dlatego też rozpoczynamy nową edycję pytań pt "Jakie opony zimowe

> polecacie do Punto".

Kupiłem gumiaki Yokohama Winter T F601 165/65 R14 w cenie 160 pln za sztuke.Jak będą sie sprawować sie zobaczy w zimie.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Drobna uwaga, Proponuje, aby każdy kto będzie pisał o danej oponie napisał rozmiar, firmę i typ w temacie. np: 165/65/14 Dębica Frigo

Ułatwi to między innymi mnie, gdy będę szukał opon na zimę. Wielu pewnie będzie chciało poczytać informacje o oponie, którą ma okazję kupić taniej, lub drożej.

Napisano

to ja poprosze o doradzenie w temacie opon zimowych do mojego blidu. rozmiar standardowy czyli 155/70/13. poszukuje nowych zimowek , w miare jak najtanszych, zeby byly raczej na wode, niz na kopny snieg, bo i tak tam gdzie jezdze drogi sa czarne i mokre a nie zasniezone.

myslalem o jakims barum, albo sava. debice odpadaja bo to typowa opona sniegowa i bardzo slabo hamuje.

Napisano

> to ja poprosze o doradzenie w temacie opon zimowych do mojego blidu.

> rozmiar standardowy czyli 155/70/13. poszukuje nowych zimowek ,

> w miare jak najtanszych, zeby byly raczej na wode, niz na kopny

> snieg, bo i tak tam gdzie jezdze drogi sa czarne i mokre a nie

> zasniezone.

> myslalem o jakims barum, albo sava. debice odpadaja bo to typowa

> opona sniegowa i bardzo slabo hamuje.

kormoran snowpro ok.gif

Napisano

> to ja poprosze o doradzenie w temacie opon zimowych do mojego blidu.

> rozmiar standardowy czyli 155/70/13. poszukuje nowych zimowek ,

> w miare jak najtanszych, zeby byly raczej na wode, niz na kopny

> snieg, bo i tak tam gdzie jezdze drogi sa czarne i mokre a nie

> zasniezone.

sawa eskimo s3 polecam

Napisano

Firestone WINTERHAWK 155/70R13 75 T

W P2 i P2FL je mam , tylko 165/70r14 i sprawują się super waytogo.gif

Napisano
  • Autor

z moich doświadczeń z polarisami 1 to są dobre na śnieg (bo tam mnie nigdy nie zawiodły) jednak na mogrej nawieżchni zachowują sie tylko poprawnie, więc raczej w warunkach mokrych w skali 1-5 postawił bym jej 3,5

Savy bede testował od tego sezonu zlosnik.gif

Do służbowego mk1 chce też zamówić Savy albo kormorany B2

Napisano

nooo dobra pany to co powiecie konkretnie o tych trzech wytypowanych przeze mnie kandydatach.

sava_eskimo_s3

barum_polaris_2

falken_hs_435

wszystkie w cenie do ok 100zl sztuka.

ja najbardziej bym sie sklanial do falkenow. wygladaja na oko ciekawie, szerokie rowki bieznika wiec wode powinny odprowadzac dobrze no i pisze ze ja made in japan ok.gif a cena niezla ok.gif

Napisano

Kupiliśmy z ojcem Punto już na zimówkach Michelin Alpin 155/70 R13 - warte to coś, bo oponki nówki sztuki, więc szkoda zmieniać.

Napisano

> nooo dobra pany to co powiecie konkretnie o tych trzech wytypowanych

> przeze mnie kandydatach.

> sava_eskimo_s3

> barum_polaris_2

> falken_hs_435

> wszystkie w cenie do ok 100zl sztuka.

> ja najbardziej bym sie sklanial do falkenow. wygladaja na oko

> ciekawie, szerokie rowki bieznika wiec wode powinny odprowadzac

> dobrze no i pisze ze ja made in japan a cena niezla

Jeżdżę obecnie na zimówkach Firestone WinterHawk

i musze przyznać ze odprowadzenie wody i przyczepnosc na mokrym jest super

Miałem kupic Debice ale Firestone pono lepsze!

Napisano

Piątą zimę przejeżdżę na Continentalach ok.gif

Oponki super.

Napisano

Wprawdzie nie mam jeszcze swojego Punto, ale jest już wybrany i niedługo będzie, bo zostały mi (i bankowi) tylko formalności związane z leasingiem.

Autko jest na letnich aluskach, a że zbliża się sezon zimowy, pierwszym zakupem będzie "obuwie zimowe". Komplet felgi i opony. Myslałem o tych felgach i do tego oponach Barum albo Firestone .

Wszystko od jednego sprzedawcy, co by niepotrzebnie nie dopłacać do transportu a może wynegocjuje się jakiś rabacik (lub założenie i wyważenie w cenie)

Co o tym duecie myślicie? A może lepiej do NorAuto podjechać?

Letnie kółka to 17" z oponami 205/45, więc zgodnie z instrukcją zimowe powinny być 15" albo 16", 185/65, 195/65.

Napisano

Nie wiem jak jeździsz. Jeśli lubisz czasem/często/zawsze* sćiągnąć kapelusz z głowy, to odradzam barumy.

O Firestonach Winterhawk'ach nie słyszałem złego słowa ok.gif

*- niepotrzebne skreślić zlosnik.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

Witam,

wlasnie nabylem szwedzkie oponki Gislaved. Jak na razie to moge tylko powiedziec ze sa ciche, maja male opory toczenia, kierownica leciutko sie kreci (nie mam wspomagania wiec to istotne) no i fajnie wygladaja. Gosc w serwisie bardzo chwalil. koszt 118 zl/ sztuka. Czytalem opinie o tej oponie i wszyscy bardzo chwala. Jak spadna sniegi to napisze jak sie sprawuja.

Napisano

Wczoraj zamontowałem nowe oponki na ten sezon.Wybór przy zakupie padł na Firestone Winterhowk2 155/70/13 mają fajny bieżnik, dużo lamelek no i są kierunkowe.Narazie jestem w fazie testowej, ale jak narazie mogę powiedzić jedno, że kierownica się kreci dużo lżej niż na letnich.Nie mam wspomagania więc to duży plus.Zobaczymy jak spadnie śnieg jak będą pracowały.

• 3 tygodnie później...
Napisano

A ja zamontowałem wczoraj BF Goodrich G-Force winter ,nowość ,narazie w fazie testów ,póki co jest dobrze ,zobaczymy jak będzie dalej smile.gif

Napisano

DF 2 czyli Dębica Frigo 2 175/70R14

wink.gif

Zajeździłem Sawa Eskimo biglaugh.gifprzez lato Bolid F1 ma większy bieżnik

Napisano

A ja mam pytanko. Mam w Punciaku opony letnie 155/80R13. Czy moge zmienic je na rozmiar 155/70R13?

Napisano

> A ja mam pytanko. Mam w Punciaku opony letnie 155/80R13. Czy moge

> zmienic je na rozmiar 155/70R13?

Będą troszkę komicznie wyglądały oslabiony.gif

Średnica koła będzie mniejsza o 31mm od oryginału waytogo.gif

Napisano

> Będą troszkę komicznie wyglądały

> Średnica koła będzie mniejsza o 31mm od oryginału

Dobra oponki wrzucone. Mniejsze Sava Eskimos 155/70R13 poszły na tył (troche już były przelatane) i własciwie bez przygladania sie nie widac ze sa "jakies mniejsze".

Dębica Frigo s-30 155/80r13 nówki na przód.

Wrażenia: Jak do moich zastosowań spisują się świetnie. S-30 radzą sobie w śniegu zbitym jak i kopnym, w breji pośniegowej, wyjeżdżają z każdych kolein, Dobrze się zbierają i hamują. Po lodzie troche pływają na boki. Na suchym trochę hałasują (co dla mnie nie ma większego znaczenia). Ogólnie oceniam na 4.

Do jazdy typowo miejskiej ze sporadycznymi wypadami na trase lepiej wybrać coś mniej "terenowego":]

Napisano

Na śniegu S-30 świetnie się sprawuje,

żeby Tobie się dobrze na takim zestawie jeździło 20.GIF

Ja mam na wszystkich Fiacikach założone Firestone Winterhawk

i dla mnie to są bardzo dobre oponki waytogo.gif

• 1 miesiąc później...
Napisano

Yokohama Winter T F601 165/65 R14 na suchym4+ ,na mokrym 4+, lód cieniutko,breja posniegowa cieniutko,snieg 4+.Liczyłem na coś więcej za te kase 160 zł za sztuke,wcześniej miałem Frigo Direktional byly tańsze i pewniejsze.Raczej niepolecam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.