Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rezonans wydechu.

Featured Replies

Napisano

Mam taką sprawę: Przy 1400 obr /min wydech wpada w rezonans i w samochodzie buczy.Jednocześnie przy tej przędkości obrotów końcówka rury wydmuchuje dużo więcej powietrza wydając odgłos furgotania. Czy jest to spowodowane zużyciem tłumików (wizualnie wyglądają dobrze), czy np rura wydechu wpada przy takich obrotach w drgania? Dodam tylko, że katalizatora już nie ma, jest w tym miejscu wspawana rurka. Pozdro!

Napisano

Na początku mały OT wink.gif

Witam Inowrocław 20.GIF

Teraz wracając do tematu, ja mam G i u mnie taki rezonans wywołany jest przerdzewiałą osłoną tłumika końcowego. Dokładnie przy takich samych obrotach zaczyna drgać i buczeć. Ale skoro Kolega ma zdrowe tłumiki to może coś z tymi gumami co mają tłumić drgania wydechu?

Napisano

> Na początku mały OT

> Witam Inowrocław

to i ja mały OT

byłem wczoraj w rodzinnym mieście na chwilkę ;-)

Napisano

> to i ja mały OT

> byłem wczoraj w rodzinnym mieście na chwilkę ;-)

Widać w Inie Mądre głowy się rodzą wink.gif i jeżdżą asterkami 270635636-JUMP2.gif

Dobra koniec tych OT tongue.gif

Napisano

> może coś z tymi gumami co mają tłumić

> drgania wydechu?

Jako ciekawostka, kiedyś w szale wyciszania wszystkiego co możliwe w samochodzie, zauważyłem, że jest duży luz właśnie na wieszakach wydechu - między prętami a otworami w gumach... Podocinałem kawałki rurki gumowej i powpychałem wszędzie w otwory oryginalnych gum - miało być lepiej. Okazało się, że szybciej je wyjąłem niż wkładałem. Rezonans był aż miło. frown.gif Teraz wiem dobrze, że wydech musi być sztywny sam w sobie, ale jego mocowanie do budy musi być jak najbardziej elastyczne - jeżeli nie, masz rezonans (pomijam oczywiście uszkodzenia wydechu). 30.GIF

Napisano

> Teraz wiem dobrze, że wydech musi być sztywny sam w sobie,

> ale jego

> mocowanie do budy musi być jak najbardziej elastyczne - jeżeli

> nie, masz rezonans (pomijam oczywiście uszkodzenia wydechu).

No to weź sobie 10 letnie "wieszaki" i porównaj z nówkami. Nowe są kilka razy sztywniejsze i bardziej zwarte. Oczywiście tak jak kolega napisał, jeżeli wydech ma gdzieś lużne elementy to będą wpadać w rezonans tak czy inaczej ale stwierdzenie, że zużyte gumy (bo takie mi przychodzą na myśl kiedy mówisz o elastycznych) są lepsze od nowych...

To właśnie elastyczne gumy pozwolą wydechowi drgać silniej niż nowe i sztywne, które mają te dgrania właśnie wygaszać. No ale to kolega robił testy, nie ja. Jednak zdrowy rozsądek mi podpowiada, że te gumowe zawieszki muszą być sztywne. Ciekawe, że w nowych autach wydech nie wpada w rezonans wink.gif

POZDRAWIAM.

Napisano

> Mam taką sprawę: Przy 1400 obr /min wydech wpada w rezonans i w

> samochodzie buczy.

Oczywiście "plecionkę" masz zamontowaną? U mnie od nowości nie było i buczało straszliwie smile.gif

Napisano

> Oczywiście "plecionkę" masz zamontowaną?

apropo tej ,,plecionki,, to mam pytanko znajdę gdzieś jakiś manual co do czego i gdzie w tym temacie? a moze kolega posiada?

Pozdrawiam

Napisano

> apropo tej ,,plecionki,, to mam pytanko znajdę gdzieś jakiś manual

Do tego nie trzeba manuala wink.gif Bierzesz wycinasz szlifierką starą plecionkę i wspawujesz nową biglaugh.gif Ważne aby średnica była jednakowa z rurą i tyle waytogo.gif Bez kanału nie proponuje tego ruszać wink.gif

Napisano

> Do tego nie trzeba manuala Bierzesz wycinasz szlifierką starą

> plecionkę i wspawujesz nową Ważne aby średnica była jednakowa

> z rurą i tyle Bez kanału nie proponuje tego ruszać

czy plecionkę mam ,,od nowości,,? znaczy się jest tam fabrycznie? (w temacie wydechu wiem że wymieniałem środkowy i końcowy tłumik u mech. a i wiem że nie mam kata tylko kawałek wspawanej rurki) a tą plecionkę to ze sklepu czy szrot? nawet nie wiem o co zapytać w sklepie motoryzacyjnym .w którym miejscu szukać tej plecionki przy silniku ?

wiem pytań sporo ale mechanior ze mnie zaden smile.gif

Napisano

dzięki wielkie !

już wiem smile.gif gdzie co i jak !!!

cena na alledrogo od 50 do 70 pln.

pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> No to weź sobie 10 letnie "wieszaki" i porównaj z nówkami. Nowe są

> kilka razy sztywniejsze i bardziej zwarte. Oczywiście tak jak

> kolega napisał, jeżeli wydech ma gdzieś lużne elementy to będą

> wpadać w rezonans tak czy inaczej ale stwierdzenie, że zużyte

> gumy (bo takie mi przychodzą na myśl kiedy mówisz o

> elastycznych) są lepsze od nowych...

> To właśnie elastyczne gumy pozwolą wydechowi drgać silniej niż nowe i

> sztywne, które mają te dgrania właśnie wygaszać. No ale to

> kolega robił testy, nie ja. Jednak zdrowy rozsądek mi

> podpowiada, że te gumowe zawieszki muszą być sztywne. Ciekawe,

> że w nowych autach wydech nie wpada w rezonans

> POZDRAWIAM.

No to wyobraź sobie, że zgubiłem kiedyś jedną z gum przy srodkowym tłumiku tymczasowo podniosłem go plastikową opaską zaciskową.Efekt był taki,że pomijając doznania akustyczne, to na plecach czułem drgania przenoszone przez fotel. Więc niestety, gumy muszą być jak najbardziej miękkie, acz bez luzów w miejscach mocowań.

Napisano

Pisałem o tym kiedyś - w x16szr też mi rezonuje wydech mimo, że środkowy i końcowy był wymieniany. Poprawiałem też mocowanie osłony termicznej końcowego tłumika - efekt bez zmian...

Tyle że u mnie rezonans jest przy ok 3000rpm.

Napisano

> Tyle że u mnie rezonans jest przy ok 3000rpm.

hmm.gif u mnie też ok 3tys... i taki sam motor

po 10tym(przyczyny znane wielu smile.gif założę plecionkę (tzn mechanik) i napiszę czy coś się zmieniło.

Pozdrawiam

Napisano

miałem rezonans na oryginalnym wydechu . W serwisie wspawali plecionkę w rurę kolektorową pod miską i rezonans zmniejszył się znacznie . Po dłuższym czasie plecionka rozsypała się a cały wydech opadł uderzając na wybojach w osłonę miski olejowej . Ponieważ równocześnie miałem do wymiany oba tłumiki , więc wymieniłem je na nowe firmy Asmet i za namową mechanika nie zdecydowałem się na jednoczesne ponowne wspawanie plecionki tylko wymianę całej przedniej rury na nową . Okazało się , że przy takim zestawie rezonansu w ogóle nie ma ok.gif

Co do gumowych uchwytów wydechu , po wymianie tłumików miałem założone nowe od forda , które są dłuższe i bardziej miękkie od oryginalnych . Potem wymieniłem je na takie od fiata CC na grubsze , krótsze i bardziej sztywne co pozwoliło podnieść cały wydech o jakieś 2-3 cm w górę . Zarówno na uchwytach od CC jak i od forda nie było rezonansu . Co do plecionki , trzeba dobrać odpowiednią pod względem długości i wspawać ją w pionowy odcinek rury tuż poniżej kolektora wydechowego idea.gif.

Napisano

w tej wersji i ten silnik nie posiada w wydechu - plecionki.

----------------

Astra F X16SZ 95 lpg

Napisano

> niestety, gumy muszą być jak najbardziej miękkie, acz bez luzów

> w miejscach mocowań.

Popieram. Jest jeszcze sprawa jakości wieszaków. Jeżeli są to zamienniki robione w pipidówku z jakiejś tam gumy to nie ma o czym mówić. Części które idą na pierwszy montaż są nie do porównania z częściami tego samego nawet producenta idącymi na rynek części zamiennych. Tam idzie szystko to co nie przejdzie u producenta samochodów. Przykre ale prawdziwe.

Napisano

> wspawać ją w pionowy odcinek

> rury tuż poniżej kolektora wydechowego .

dzięki za podpowiedź:)

tłumiki mam oba nowe , niestety nie wiem jakiej firmy.

a plecionkę dam wspawać zgodnie z Twoją radą .

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

u mnie to chyba jednak nie rezonans, tylko zużyty tłumik, bo w przedziale, kiedy buczy ( ok 1400 obr ) jednocześnie mocno pluje powietrzem z końcówki rury.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.