Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zółty Valtek - czyszczenie listwy wtryskowej.

Featured Replies

Napisano

Witam Szanownych Forumowiczów.

W związku z tym, że w moim Lanosie zółte Valteki stają w miejscu regularnie co 15kkm postanowiłem przedstawić lekki manual jak należy to czyścić i doprowadzać do porządku.

607d8928374f9eae.jpg

Fot. 1. Widok na częściowo rozebraną listwę tryskową Valtek.

Na zdjęciu od lewej kolejno widać cały wtryskiwacz. Taki stan mamy w aucie. Po zdjęciu pierścienia zabezpieczającego zdejmujemy cewkę w zółtej obudowie. Po tej operacji mamy stan jak w pozycji drugiej. Cewka zdjęta, widzimy wtryskiwacz. Posiada on na szczycie ampolowy pokrętas służący do kalibracji wydatku. UWAGA !!! w przypadku czyszczenia listwy bez stosowania zestawu naprawczego nie KRĘCIMY AMPOLKIEM !!! Kolejne dwie pozycje to wykręcone wtryskiwacze z listwy. Na tym zdjęci to by było na tyle.

865dbae5209e5292.jpg

Fot. 2. Widok cewki i wykręconego wtryskiwacza z listwy.

Tu mamy widoczną zdjętą wcześniej cewkę oraz wtryskiwacz i wystający z niego tłoczek.

9bd48834ff72a0ec.jpg

Rys. 3. Widok na rozebrany wtryskiwacz.

A teraz kolejne działania. Widzimy na zdjęciu nr 2 wykręcony wtryskiwacz. Składa się on z korpusu, tłoczka i sprężynki, do tego dochodza gumowe uszczelki. Wyciągamy tłoczek i ukazuje nam sie sprawca zamieszania i kłopotów. Bierzemy do rąk WD-40 lub co tam kto lubi i atakujemy osad zgromadzony w rurce wtryskiwacza i na tłoczku. Przy okazji weryfikujemy stan gum. Guma jak wiadomo ważna rzecz. W przypadku stwierdzonych usterek tłoczka/gumek kupujemy na Allegro zestaw naprawczy. Aktualnie ok. 15pln na wtryskiwacz. Po szczęśliwym wyczyszczeniu części z brudu składamy wszystko w odwrotnej kolejności. Jak widać nie potrzeba demontować listwy, wystarczy ją rozebrać na miejscu a na stół operacyjny zabieramy tylko wykręcone wtryskiwacze. I to by było na tyle. Roboty na 30min, a efekty bezcenne. Proszę o cenne uwagi, wprowadzę zmiany do tekstu.

Ree

Napisano

> W związku z tym, że w moim Lanosie zółte Valteki stają w miejscu

> regularnie co 15kkm postanowiłem przedstawić lekki manual jak

> należy to czyścić i doprowadzać do porządku.

claps.gif za manual. Przymierzam się do zakładania wtrysku i wahałem się między stagiem300+żółte_vateki a czymś innym. Ten manual chyba mnie przekonał smile.gif

Napisano

Witam!

Fajny manual, ja właśnie dziś przeszedłem samodzielną naukę naprawy listwy.

U mnie jedna ze sprężynek zablokowała się w tłoczku i nie odbijała go.

Efekt był taki iż zalewało mi silnik gazem i niemożliwa była jazda.

Co ciekawe akurat ten jeden tłoczek w całej listwie ma troszkę inny kształt górnej części.

Po zatym taka awaria jak na 47kkm przejechane to niewiele.

pozdrawiam

GOLDEN!!!

Napisano

A czy te muchy to tez z wtryskiwacza wypadły rotfl.gif

Wklejam manual do manuali.

Napisano
  • Autor

> A czy te muchy to tez z wtryskiwacza wypadły

> Wklejam manual do manuali.

Tak. Muchy wchodzą w skład kompletu smile.gif Wypadły z zakamarków. Zostawiłem na stole specjalnie zeby.GIF

Napisano

> Witam Szanownych Forumowiczów.

> W związku z tym, że w moim Lanosie zółte Valteki stają w miejscu

> regularnie co 15kkm

A jak wyglada ich "stawanie" pytam bo na swoich mam 7tys przejechane i nie wiem czego sie spodziewac w najblizszym czasie

Napisano

> A jak wyglada ich "stawanie" pytam bo na swoich mam 7tys przejechane

> i nie wiem czego sie spodziewac w najblizszym czasie

jeśli zablokuje tobie jeden wtryskiwacz to takie same objawy jakby silnik nie palił na jednym cylindrze(szarpie dusi się , nie ma siły) mi zapchał się kiedyś przy przebiegu 50tys/km, teraz mam 90tys przebiegu i nic się nie dzieje

Remol claps.gifclaps.gifclaps.gifclaps.gifclaps.gifclaps.gif

Napisano

> Tak. Muchy wchodzą w skład kompletu Wypadły z zakamarków.

> Zostawiłem na stole specjalnie

No to nie można zapomnieć spowrotem je tam powkładać. zeby.GIF

Napisano
  • Autor

> A jak wyglada ich "stawanie" pytam bo na swoich mam 7tys przejechane

> i nie wiem czego sie spodziewac w najblizszym czasie

Silnik szarpie, nie ma mocy, pali dużo i działa na nerwy. Napewno nie przeoczysz.

Napisano

> za manual. Przymierzam się do zakładania wtrysku i wahałem się

> między stagiem300+żółte_vateki a czymś innym. Ten manual chyba

> mnie przekonał

zauważ ze jak byś nie czyscił to po 60 tys trzeba zrobić kalibrację

Napisano

> zauważ ze jak byś nie czyscił to po 60 tys trzeba zrobić kalibrację

Czyli co?

Albo czyszczenie albo kalibracja?

A wiesz może jak się przeprowadza kalibrację?

Tak z ciekawości pytam, ale może kiedyś się przyda ...

Napisano

> Czyli co?

> Albo czyszczenie albo kalibracja?

> A wiesz może jak się przeprowadza kalibrację?

> Tak z ciekawości pytam, ale może kiedyś się przyda ...

czyszczenie jak najbardziej na pewno pomoże....jednak po większym przebiegu należy i tak zrobić kalibrację (oprócz czyszczenia), sprawdzić wydatek itd..

Wiem ze bardzo trudno z tą usługą i jeszcze nie znalazłem gościa który ma do tego specjalne urządzenie.

Valteki ogólnie nie sa jak najlepszej jakości.

Napisano

> czyszczenie jak najbardziej na pewno pomoże....jednak po większym przebiegu należy i tak zrobić kalibrację (oprócz czyszczenia), sprawdzić wydatek itd..

Może warto po większym przebiegu skorygować działanie wtryskiwaczy w sposób elektroniczny - w stagu 300 jest funkcja "Ustawienia wtryskiwaczy gazowych" - korekcja procentowa wtryskiwaczy ...

> Valteki ogólnie nie sa jak najlepszej jakości.

To wiem, ale cenowo, np. w porównaniu do matrixów wypadają o niebo lepiej. A coraz częściej się słyszy o uszkodzeniu cewek w matrixach, których koszt jest ok. 190zł, czyli więcej niż komplet wtrysków valtek ...

Napisano

Czy takie zasyfienie moze powodowac szarpanie na niskich obrotach, ktorego kiedys nie mialem ?

Na gazie zrobilem z 35kkm.

Napisano

> Czy takie zasyfienie moze powodowac szarpanie na niskich obrotach,

> ktorego kiedys nie mialem ?

> Na gazie zrobilem z 35kkm.

oczywiście, że może - zrób jak kolega napisał w manualu, to się przekonasz, może też nie domagać któraś cewka ale wymiana jeszcze łatwiejsza niż czyszczenie a koszt też żaden

Napisano

> Może warto po większym przebiegu skorygować działanie wtryskiwaczy w

> sposób elektroniczny - w stagu 300 jest funkcja "Ustawienia

> wtryskiwaczy gazowych" - korekcja procentowa wtryskiwaczy ...

no jest coś takiego, ale sam producent mówi że można tego użyć tylko w wyjątkowych sytuacjach, w ostateczności - przez wykwalifikowany personel

a poza tym to skąd będziesz wiedział, który wtryskiwacz poprawić i o ile procent ? chyba nie na oko.... ? smile.gif))

trzeba mieć specjalny sprzęt, który oblicza wydatek wtryskiwaczy przy okreslonym ciśniniu, temperaturze gazu, objętości i takie tam duperele

Napisano

> no jest coś takiego, ale sam producent mówi że można tego użyć tylko w wyjątkowych sytuacjach, w ostateczności - przez wykwalifikowany personel

O personelu nic nie znalazłem ...

> a poza tym to skąd będziesz wiedział, który wtryskiwacz poprawić i o ile procent ? chyba nie na oko.... ? ))

No właśnie nie na oko, w instrukcji jest napisane:

" Korekcje taką należy przeprowadzić w następujący sposób: Po

przeprowadzeniu autokalibracji należy sprawdzić jakie są czasy wtrysku benzyny na poszczególnych cylindrach przy pracy na benzynie. Włączając pojedynczo poszczególne wtryskiwacze gazowe należy sprawdzić dla których cylindrów są różnice czasu wtrysku benzyny po przełączeniu na gaz. Należy tak dobrać procentow (oczywiście w przypadku kiedy jest taka konieczność !) korekcje dla poszczególnych wtryskiwaczy, aby przy włączaniu pojedynczo poszczególnych wtryskiwaczy na gaz nie zmieniał się czas wtrysku benzyny."

Na tej podstawie wnioskuję, że jest możliwość chwilowego włączenia pojedynczo wtryskiwacza lpg i sprawdzenia jak adaptuje się do jego pracy (oczywiści z uwzgl. mnożnika) komp benzyny.

Dalej, już niestety metoda kolejnych przybliżeń, należy ustawić korekcję w %.

Napisano

no i dzięki koledze Remol odważyłem się dzisiaj sam wyczyścić czerwone valteki grinser006.gif

PS

confused.gifconfused.gif po czyszczeniu było wszystko ok zapaliłem go przełączyłem na gaz i wszystko grało

po trzech godzinach musiałem gdzieś jechać i kiszka na gazie silnik dusi się i gaśnie musiałem jechać na benzynie

sciana.gif jutro jeszcze raz wszystko rozkręcę i sprawdzę, może jakieś sugestie ??

Napisano

> ....jednak po większym przebiegu należy i tak zrobić kalibrację (oprócz czyszczenia), sprawdzić wydatek itd..

> Wiem ze bardzo trudno z tą usługą i jeszcze nie znalazłem gościa który ma do tego specjalne urządzenie.

Może nie do końca wydatek, ale wczoraj zdecydowałem się na zakup staga300, gość zrobił mi kalibrację wtrysków. Kalibracja polega na podłączeniu listwy do urządzenia testującego z mikrometrem i wyregulowaniu odległości otwarcia zaworu wtryskowego. Wiem kto to robi w Warszawie, a koszt dla listwy valteka to ok. 15zł ...

Napisano

> Może nie do końca wydatek, ale wczoraj zdecydowałem się na zakup

> staga300, gość zrobił mi kalibrację wtrysków. Kalibracja polega

> na podłączeniu listwy do urządzenia testującego z mikrometrem i

> wyregulowaniu odległości otwarcia zaworu wtryskowego. Wiem kto

> to robi w Warszawie, a koszt dla listwy valteka to ok. 15zł ...

możesz dać mi do niego namiary ? (może być na prv)

Napisano

a powiedzcie mi panowie jak sprawdzić czy cewka na wtryskiwaczu jest dobra?

Napisano
  • Autor

> a powiedzcie mi panowie jak sprawdzić czy cewka na wtryskiwaczu jest

> dobra?

Trzeba zmierzyć jaki ma opór smile.gif

Napisano
  • Autor

> Może nie do końca wydatek, ale wczoraj zdecydowałem się na zakup

> staga300, gość zrobił mi kalibrację wtrysków. Kalibracja polega

> na podłączeniu listwy do urządzenia testującego z mikrometrem i

> wyregulowaniu odległości otwarcia zaworu wtryskowego. Wiem kto

> to robi w Warszawie, a koszt dla listwy valteka to ok. 15zł ...

To fakt, kalibracja polega nie na mierzeniu wydatku, a na ustawieniu skoku tłoczka. Można to sobie wykombinować w domu przy pomocy pręcika i suwmiarki smile.gif

Napisano

> To fakt, kalibracja polega nie na mierzeniu wydatku, a na ustawieniu skoku tłoczka. Można to sobie wykombinować w domu przy pomocy pręcika i suwmiarki

Też tak kombinowałem, ale w mikrometrze czujnik pomiarowy sam się wysuwa, no i dokładność jest jednak większa.

Jezeli ktoś będzie chciał namiary, to wyślę na priv, żeby nie robić kryptoreklamy smile.gif

Napisano

> oczywiście, że może - zrób jak kolega napisał w manualu, to się

> przekonasz, może też nie domagać któraś cewka ale wymiana

> jeszcze łatwiejsza niż czyszczenie a koszt też żaden

Jak narazie mam gwarancje i zamierzam podjechac do warsztatu zeby to zobaczyli.

Napisano

> po czyszczeniu było wszystko ok zapaliłem go przełączyłem na gaz i

> wszystko grało

> po trzech godzinach musiałem gdzieś jechać i kiszka na gazie silnik

> dusi się i gaśnie musiałem jechać na benzynie

> jutro jeszcze raz wszystko rozkręcę i sprawdzę, może jakieś

> sugestie ??

no i tak , wczoraj objeździłem kilku gazowników i kiszka opisze jeden tylko przypadek , podjechałem do gazowników na ostrobramską, rozmontowali wtryski, podmienili cewki itd itp czas naprawy 2 godziny i pupa ,diagnoza yikes.gif walnięty moduł zenit, po nie udanej próbie podpięcia auta pod komputer diagnostyczny panowie rozłożyli ręce i wystawili rachunek na 50zł,

wyjechałem od panów wkur..ny i hajda w trasę 150 km do swojego gazownika okazało się że były rozkalibrowane wtryskiwacze a czemu tak się stało to nie wiem niewiem.gif gaziarz wyśmiał oczywiście Warszawskich gazowników powiedział żeby nauczyli się roboty, czy w Warszawie żaden gazownik nie ma kabelka żeby połączyć się z zenitem ???

Napisano

> ....Kalibracja polega na podłączeniu listwy do urządzenia testującego z mikrometrem i wyregulowaniu odległości otwarcia zaworu wtryskowego.

Przepraszam, za ściemę z tym mikrometrem, to było czujnik zegarowy ... blush.gif

Napisano

> Trzeba zmierzyć jaki ma opór

a możesz napisać dokładniej ? jestem laikiem jeżeli chodzi o takie rzeczy a ta sztuczka wcześniej czy później każdemu się przyda - jak czyszczenie wtryskiwaczy smile.gif

znalazłem coś takiego w necie:

"Mierzenie oporu elektrycznego:

1. Podłącz czarną końcówkę do otworu oznaczonego COM a czerwoną końcówkę do otworu

V/Ohm;.

2. Przełącznikiem nastaw funkcję Ohm;. Wybierz odpowiedni zakres mierzący i podłącz końcówki

do miejsca, w którym chcesz zmierzyć opór elektryczny.

3. Jeżeli na wyświetlaczu pokaże się cyfra "1", mierzony zakres został przekroczony.

Natychmiast należy zakres podwyższyć.

4. Jeżeli napięcie wejściowe nie jest obciążone lub wejściowy obwód znajduje się w okręgu

otwartym, cyfra "1" pokaże się we wszystkich zakresach.

5. Podczas mierzenia okręgu z oporem, sprawdź, czy w okręgu nie znajduje się energia a wszystkie jednostki objętościowe są rozładowane."

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.