Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Podgrzewanie Lusterka Zew. Kaputt

Featured Replies

Napisano

> Zanim rozbebeszę cokolwiek potrzebuję pomierzyć napięcia

A gdzie chcesz te napięcia mierzyć? W lusterku, na złączce dzrzwi, czy gdzieś jeszcze indziej?

A czy sterowanie ustawianiem lusterek działa? Czy szyby możesz opuścić? Bo jeśli nie, to obstawiam wodę w złączu przy zawiasach. wink.gif

Napisano
  • Autor

> A gdzie chcesz te napięcia mierzyć? W lusterku, na złączce dzrzwi, czy gdzieś jeszcze indziej?

Lustro, złącze drzwi / słupek ok.gif

Lusterko i drzwi mogę rozgrzebywać, głębiej w instalację nie uśmiecha mi się zagłębiać, bo się pogubię zlosnik.gif

> A czy sterowanie ustawianiem lusterek działa? Czy szyby możesz

opuścić? Bo jeśli nie, to obstawiam wodę w złączu przy zawiasach.

Hmm ... w drzwiach niby wszystko robi ... nie wiem jak sterowanie lusterkiem, pójdę zaraz se majtnę ok.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> A czy sterowanie ustawianiem lusterek działa? Czy szyby możesz opuścić? Bo jeśli nie, to obstawiam wodę w złączu przy zawiasach.

Sterowanie lustrem pracuje ... tak więc, brak zasilania na matę grzewczą bądź sama mata myślę ...

Napisano

> Sterowanie lustrem pracuje ... tak więc, brak zasilania na matę

> grzewczą bądź sama mata myślę ...

Zgadza się ! Wymień matę albo całe wkłady ok.gif

Ja powymieniałem całe wkłady i gitara! 20.GIF

Napisano
  • Autor

> Zgadza się ! Wymień matę albo całe wkłady. Ja powymieniałem całe wkłady i gitara!

Last pytanie numer dwa zlosnik.gif

Nie szczypać się i profilaktycznie wymieniać dwa, czy tylko zjarane ? niewiem.gif

Jak raz w Inter Cars'ie mają dla mnie dwa sztukasy po 40 kilka grajcarów sztuka hmm.gif

Napisano

Bierz komplet i wymień oba ! ok.gif20.GIF

Bo często bywa że po wymianie jednego drugie się odzywa ! rotfl.gif20.GIF

Manual wyciągania wkładu ok.gif

Napisano

> U lala skąd ja wezmę ten profesjonalny przyrząd "MP 8-506"

Gdzieś widziałem jak przyrząd MP8-506 został zastąpiony krawatem bez sciągania go z szyi wink.gif

Napisano
  • Autor

Może komuś się przyda opowieść obrazkowa ... do mnie osobiście obrazki przemawiają zlosnik.gif

Wkład nowy:

1ce5ebe1075a68d6.jpg

Wkład stary ... widoczna różnica oryginalny / rzemieślniczy (nie ma plastikowego "dynksa" widocznego u góry zdjęcia, nie wiem czemu służy, ogranicznik ?):

1176594c03be2a4d.jpg

Substytut przyrządu "MP 8-506" w ręku Mistrza zlosnik.gif

d319150b92ac876c.jpg

34e8101150d83bfe.jpg

Bebechy na wierzchu:

43452c56a195cc3a.jpg

Und ... Tadam:

732f645dd25e9f0e.jpg

PeeS

Idąc za radą naszego Mentora zakupiłem dwa lustra celem profilaktycznej wymiany obydwu, niestety prawego nie wymieniłem, albowiem po rozpakowaniu okazało się, że sprzedający wcisnął mi wersję bez ogrzewania pad.gif

Kit mu w ucho, będę apelował tzn. reklamował zlosnik.gif

Napisano

> Idąc za radą naszego Mentora zakupiłem dwa lustra celem

> profilaktycznej wymiany obydwu,

Ale Ty miałeś przeca dojście do sztuk po 40 pln? hmm.gif

Czyli te nie sa z mojego żródełka! biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> Ale Ty miałeś przeca dojście do sztuk po 40 pln?

> Czyli te nie sa z mojego żródełka!

Te są z InterCars'u ... produkcji "4max" co do której mam mieszane uczucia, założyłem ich końcówki i po 15 tys. był złom no.gif

Lustra wyglądają OK, asferyczne, muszę się do niego (póki co lewego) przyzwyczaić, zobaczymy jak z "żywotnością" hmm.gif

Napisano

> Wkład nowy:

> Wkład stary ... widoczna różnica oryginalny / rzemieślniczy (nie ma

> plastikowego "dynksa" widocznego u góry zdjęcia, nie wiem czemu

> służy, ogranicznik ?):

to jest raczej stabilizator ruchu lustra, coś a'la amortyzator w zawieszeniu :-)

Napisano
  • Autor

> to jest raczej stabilizator ruchu lustra, coś a'la amortyzator w zawieszeniu :-)

Tysz tak podejrzewam, na szczęście nowy wkład się nie "trzęsie" podczas jazdy ok.gif

Napisano

To ja sie tez przy okazji zapytam, czy kazde stilo ma podgrzewane lusterka ? czy do tego jest jakis oddzielny przycisk, cyz one sie grzeja po wlaczeniu ogrzewania tylnie szyby ? Bo pamietam ze w Lancii mialem w sumie oddzielny przycisk.

Napisano

przycisk ogrzewanej tylnej szyby ok.gif i jak mnie pamięć nie myli powinno sie automagicznie wyłączyć po 20 minutach.

Napisano

> przycisk ogrzewanej tylnej szyby i jak mnie pamięć nie myli powinno

> sie automagicznie wyłączyć po 20 minutach.

Dzieki za info ! smile.gif

• 1 miesiąc później...
Napisano

I u mnie niestety padło podgrzewanie - prawe (co sie okazało we mgle). W ASO 170PLN (sic!!! shocked.gif ). W intercarsie zamiennik 4max'a podgrzewany 119PLN. To tez udałem się największego punktu w Krk, w ktorym to dostępne są lusterka do praktycznie kazdego auta za rozsądną cene (ul. Mała góra). Zakupiłem sferyczne lustro za 25pln + mata grzewcza 10pln (pokrywa praktycznie tyle co oryginał - a zdecydowanie więcej jak na zdjeciach Gordona) . Tak, to początek. Po zdemontowaniu starego lustra widac ze uszkodziła sie sciezka przy jednym konektorze (niestety nie udało się jej zlutowac - może gdybym miał preparat do naprawy ogrzewania tylniej szyby. Najpierw nalezy podgrzac folie i pozbyc sie jej aby dotrzec do 'metalowej sciezki'). Dwa. przy pomocy suszarki podgrzałem stare lustro i odkleiłem plastikowy element montazowy - TO BARDZO wazne bo jego nie ma (a w zamiennikach sa gorszej jakosci - patrz Gordon). Najpier naklejamy mate grzewczą i ja delikatnie docinamy aby nie naruszyc sciezki. Potem naklejamy na element plastikowy/montazowy tasme dwustronną ale nie taką zwykłą (jak np. do wykładzin tylko taka gąbkowa - polecam tą co na foto - droga ale pewna - ok 15pln, ja juz miałem).

i najważniejsze - tu zrobiłem błąd irked.gif - mimo ze zrobiłem wzór/szablon ułożenia na starym lusterku to niestety okazało sie że jest krzywo. Co w takim razie robic???

1. mamy mate przyklejona do lusterka

2. na elemencie montażowym mamy tasme dwustronne

3. zakładamy plastikowy element MONTAŻOWY do lusterka.

4. wstepnie ustawiamy lustro (bo w czasie zdejmowania warto je skrecic na max. w lewo lub prawo)

5. podpinamy lustro do styków (ale najpierw warto sprawdzic na sucho czy nie beda zbyt luzno - jesli luzno to zaciskamy z wyczuciem kombinerkami - tak aby nam nie spadły w czasie uzytkowania; Warto takze je potraktowac jakims preparatem do polaczen elektrycznych)

6. odklejamy zabezpieczenie tasmy dwustronnej z elementu montazowego (tą czerwoną)

7. przyklejamy lustro do elementu montazowego/tasmy dwu stronnej gąbkowej.

Nie musze chyba dodawac ze przed naklejeniem maty grzewczej trzeba dobrze odtłuscic lustro (ja miałem alkohol izopropylowy). A potem podgrzac suszarką po jej naklejeniu. Elementu montażowego nie musimy czyscić idealnie (zostanie mała pozostałość po starej taśmie z lustra oryginalnego)

03c40e00dcc342ebm.jpg 0b9ab4506da99b93m.jpg c346112296bd3967m.jpg 70bba9c165add2b7m.jpg a4169fd9c63e0b71m.jpg c46d15dd87ea8c71m.jpg abf555ca3c510776m.jpg cd0b8caf01a184a3m.jpg 59c4b19ced2d5213m.jpg78037c319eedb4d5m.jpg

stara mata (widac ze jest gesciej)

19669518116cfbd0m.jpg

stare lustro - czesciowo usunieta mata przy uzyciu suszarki

8b40348906174f4bm.jpg

tak to wygląda... niesty widać ze nie jest idealnie, ale robiac to jak napisałem bedzie OK. Nie mniej za 170PLN to ja mam takie 5 luster z matami zeby.GIF Mozna z tym życ. Wczesniej lustra ustawiałem po zakupie auta. Tak ze za czesto nie uzywałem.

f9edca57dbe6739cm.jpg

===============

Linki pokrewne

how to - zdjąć lustro

o grzaniu luster - nie działa

• 2 tygodnie później...
Napisano

> To ja sie tez przy okazji zapytam, czy kazde stilo ma podgrzewane

> lusterka ?

no właśnie - nikt nie odpowiedział na to pytanie - czy w standardzie są one ogrzewane ? Bo u mnie w wersji dynamic 5D nie hrzeje ani prawe ani lewe i już myślałem , że ta opcja tego nima frown.gif Jak to sprawdzić ? Czy trzeba podważyć i wyjąć samo lustro z oprawy ? jak to zrobić żeby go nie uszkodzić - gdzie podważyć ?

Napisano

TAK, każde Stilo powinno to mieć.

Żeby sprawdzić, to teraz(śnieg) włącz ogrzewanie tylniej szyby i powinno grzać lustra(topić śnieg, lód zlosnik.gif) . Albo zaparuj lusterko, odpal ogrzewanie tylniej szyby(dodatkowo lusterek) i zobacz, czy odparują ok.gif

Napisano

to ja dodam do kupy jeszcze wink.gif

lusterka sa sprzegniete z tylna szyba.

Grzeja do tego stopnia ze spokojnie wyczujesz roznice dlonia na szkle podczas testu na czystym ( gdyby ci nagle sniegu/lodu braklo )

Napisano

> TAK, każde Stilo powinno to mieć.

no to u mnie są padnięte . Kupiłem mojego stilaka wiosną i dopiero dzisiaj pierwsze mrozy pozwoliły mi na przetestowanie . Wietrząc pismo nosem włączyłem ogrzewanie tylniej szyby na jakieś 10 min. a lustra jak były oblodzone tak zostały frown.gif

Napisano

> TAK, każde Stilo powinno to mieć.

No ale każde każde, czy każde ale niekoniecznie? wink.gif Tzn. chodzi mi konkretnie o to, że ja mam wersję VAN i teraz nie wiem, czy w tym przypadku nie było jakiś cięć budżetowych i od początku nie było, czy też oba mam po prostu popsute, a szczerze to nie chcę ich rozbierać (troszkę obawiam się, że coś połamię przy ściąganiu) tylko po to żeby sprawdzić.

> Żeby sprawdzić, to teraz(śnieg) włącz ogrzewanie tylniej szyby i

> powinno grzać lustra(topić śnieg, lód ).

Nie grzeje, ale pytanie czy w moim nie było, czy oba się zepsuły? hmm.gif

Na infolini po VINie będą potrafili coś tak "pierdółkowatego" stwierdzić, czy raczej nie? No i czy infolinia się czasami myli, czy jednak raczej nie? oink.gif

Napisano

Powiedz, że żartujesz biglaugh.gif

I jak to VAN, co najwyżej wersję z kratką(na 4 osoby), lub pokratkową. Bo takie to są. A o typowym Vanie 2- osobowym w Stilo(lub z) to nie słyszałem i nie widziałem hmm.gifconfused.gif

I jak masz tego pokratkowego, to one też miały podgrzewane lusterka skromny.gif

A koledzy tu dobre manuale zrobili, więc poczytaj i może delikatnie i powoli coś sam naprawisz ok.gif

A do FAP-u zawsze możesz zadzwonić, najwyżej powiedzą Ci, że nie wiedzą tego i tyle icon_rolleyes.gif

20.GIF

Napisano

> Powiedz, że żartujesz

Nie ;P

> I jak to VAN, co najwyżej wersję z kratką(na 4 osoby), lub

> pokratkową.

Kratka chyba była, teraz są tylko ślady wycinanych plastików, rejestracja znów na 5 osób (było 4).

> A o typowym Vanie 2- osobowym w

> Stilo(lub z) to nie słyszałem i nie widziałem

Ja też nie.

> I jak masz tego pokratkowego, to one też miały podgrzewane lusterka

A "przedkratkowe"? wink.gif W ogóle co rozumiesz dokładnie przez termin "pokratkowe"? Kratka kiedyś (chyba -ja jej na oczy nie widziałem, ale ślady są hehe.gif) była, teraz nie ma ;P Rok prod. autka 2003.

Napisano

Pod koniec zeszłej zimy też padło mi podgrzewanie lusterka od strony kierowcy. Do tej pory olewałem to, ale natchniony tym wątkiem wczoraj również zamówiłem 2 wkłady biglaugh.gif Dzisiaj odebrałem, ale wymieniłem tylko ten niegrzejący. Zimno, nie chciało mi się już drugiego wymieniać. Nowy wkład zdecydowanie szybciej się rozgrzewa od tego po stronie pasażera i uzyskuje wyższą temperaturę.

Napisano

Witam kolegów:

Jako że padło mi podgrzewanie w obu lusterkach angryfire.gif wymienie sobie wkłady na nowe biglaugh.gif W tamtym roku, ktorys z kolegow ze stolycy podał mi namiary smile.gifna taki duuuży sklep, hurtownie z częściami i tam kupilem wklady do poprzedniego stilo.

Ta hurtownia była gdzieś na Bemowie, za lotniskiem jesli dobrze pamietam frown.gifniewiem.gif bede wdzieczny za pomoc.

Pozdrawiam 20.GIF

Napisano

z tego wątku nie mogę wyłapać jednego - kupuje się cały wkład czy tylko folie grzewczą ? Właściwie co tam się psuje ? Przymierzam się do nprawy swojego ogrzewania ale nie wiem też jak wyjąć lustro z oprawy żeby mi nie pękło...

Napisano

Można i tak i tak !

Ale ja wymieniałem wkłady z folia grzewczą ! ok.gif

jakiś tekst ok.gif

Napisano

Lepiej kupic caly wklad. Mozna sie bawic w wymiane samej maty, ale za duzo zachodu przy tym byloby.

Nawet jesli lusterko peknie przy wyjmowaniu, to w czym problem, skoro masz nowy wklad? Stary wklad i tak do wyrzucenia... a co za róznica, czy wrzucisz do smietnika pekniety, czy caly hmm.gif

Napisano

Trochę późno o tym mówisz.

Za free bym Ci je dał. Ale pewnie w niedalekiej przyszłości będę wymieniał od strony pasażera, więc będę miał to na uwadze.

Napisano

> Nawet jesli lusterko peknie przy wyjmowaniu, to w czym problem, skoro

> masz nowy wklad? Stary wklad i tak do wyrzucenia... a co za

> róznica, czy wrzucisz do smietnika pekniety, czy caly

na alledrogo wkład asferyczny 30 + folia 10 - to i tak bardziej sie opłaca niż gotowy komplet...

Napisano

> na alledrogo wkład asferyczny 30 + folia 10 - to i tak bardziej sie

> opłaca niż gotowy komplet...

A to zależy, za ile kupujesz gotowy wkład. Ja płaciłem w sklepie 45zł za sztukę, więc dziękuję za Allegro - żaden interes.

Napisano
  • Autor

> Jak ktos by chcial wywalić dobre lustro ale z uszkodzona matą grz. to chetnie zakupie.

Dzisiaj przejrzałem swoje samochodowe "pierdolety" na strychu i ... wychodzi na to, że wywaliłem oslabiony.gif

• 1 miesiąc później...
  • 2 tygodnie później...
Napisano

U mnie niedawno luterko grzało i się zesr... wrrr.gifbeksa.gif. Teraz prawe lusterko grzeje, a lewe nie passed_out.gif. Tzn., że mam kupić wkład ze strony która podał Mar_co? Jest to kompletny wkład z matą i tym czarnym mocowaniem? confused.gif

Napisano

Quote:

Tzn., że mam kupić wkład ze strony która podał Mar_co? Jest to kompletny wkład z matą i tym czarnym mocowaniem?

Czy akurat tam ? niewiem.gif,Dawno tam kupowałem ale ok.gif

Jest to cały komplet z matą i mocowaniem ! smirk.gif

Napisano
  • Autor

> Jest to kompletny wkład z matą i tym czarnym mocowaniem?

Tak ... są to kompletne "bebechy", stare wyciągasz, przepinasz złącze kabelków, wciskasz nowe ok.gif

Oryginalne blisko 170,00 zł w ASO, w InterCarsie kupiłem "4Max", trochę lipne, nie grzeje cała powierzchnia lustra jak w oryginalnym, kupuj te co wskazał "Mar_Co", wcześniej może napisz do "freeco", handluje tutu => kliku kliku, jak się uśmiechniesz, to może dla Koleżanki z AK w dobrej cenie skołuje oryginalne waytogo.gif

PeeS

Jak nic nie wskórasz daj znać, mogę kupić ze zniżką InterCars (ca 45,00 zł).

Napisano

Ja tam może i nie znam się, ale nie tak dawno kupowałem komplet wkładów, bo od strony kierowcy mi padło. Wymieniłem póki co, tylko ten niegrzejący, ale działa zdecydowanie lepiej, niż oryginał po stronie pasażera. Grzeje też na większej powierzchni, szybciej odmraża.

281930654-IMG_8940.JPG

Napisano

> No to jak się nie znasz jak znasz ... kupiłeś dobry towar tylko gdzie

> (widzę chyba Polcar) / za ile / jaki producent ?

Eee tam, Panie. Przypadek smile.gif Poszedłem do sklepu, powiedziałem że potrzebuję komplet wkładów do lusterek do Stilo. Powiedziano mi, że za 2 dni będą i tyle.

Nie pamiętam, ile płaciłem... ale chyba 80 lub 90zł za komplet. Wkłady kupowałem u Sudoła

Napisano

> No to jak się nie znasz jak znasz ... kupiłeś dobry towar tylko gdzie

> (widzę chyba Polcar) / za ile / jaki producent ?

O ja kupiiłem identycznie tu tzn przyszło w dokładnie takim opakowaniu.

Wymiana 2 minuty, wszystko pasuje. Mata była trochę większa niż na tym zdjęciu z allegro.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.