Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

pompa hamulcowa - czy podłączenie jest ważne?

Featured Replies

Napisano

281297003-DSC02990.JPG powitać.

w trakcie modernizacji układu hamulcowego doszedłem do momentu wymiany pompy hamulcowej na lepszy model. tylko że otwory na przewody są "odwrotnie" niż w starej pompie: od serwa licząc jest jeden (I sekcja pompy) a później dwa (na II sekcji). moje pytanie brzmi: czy kolejność podłączenia hamulców przód/tył do odpowiednich sekcji pompy jest ważna i czy ma to jakiekolwiek znaczenie? czy można przewody "wymieszać" czyli dać 1 przedni i tył razem do jednego tłoczka pompy? przewodów sztywnych troszkę jest w zapasie, więc zamiana miejsc (na zielono) nie stanowi problemu.

post-109606-14352496811313_thumb.jpg

Napisano

> pytanie brzmi: czy kolejność podłączenia hamulców przód/tył do

> odpowiednich sekcji pompy jest ważna i czy ma to jakiekolwiek

> znaczenie?

Ma znaczenie. Na pewno nie można mieszać przodu z tyłem na jednej sekcji. Teoretycznie można zamienic przód z tyłem, ale tez nie jest to wskazane, bo końcowa sekcja pompy jest słabsza, przynajmniej w pompie o budowie przedstawionej na zdjęciu. Jeżeli musisz zastosować właśnie tą pompę, to podłącz przód na pierwszą sekcje przez trójnik, a tył na końcową zaślepiając jedno wyjście.

Napisano

Chcesz mieć 1 przednie koło hamowane siłą przeznaczoną dla 2 tylnych i 2 tylne hamowane siłą 1 przedniego?

Napisano

> powitać.

> w trakcie modernizacji układu hamulcowego doszedłem do momentu

> wymiany pompy hamulcowej na lepszy model. tylko że otwory na

> przewody są "odwrotnie" niż w starej pompie: od serwa licząc

> jest jeden (I sekcja pompy) a później dwa (na II sekcji). moje

> pytanie brzmi: czy kolejność podłączenia hamulców przód/tył do

> odpowiednich sekcji pompy jest ważna i czy ma to jakiekolwiek

> znaczenie? czy można przewody "wymieszać" czyli dać 1 przedni i

> tył razem do jednego tłoczka pompy? przewodów sztywnych

> troszkę jest w zapasie, więc zamiana miejsc (na zielono) nie

> stanowi problemu.

możesz zamienic przednią sekcję z tylną - to nie stanowi problemu

nie mozna natomiast mieszac obwodów, tzn albo jest podział krzyzowy albo przód-tył (sądząć po typie pompy to tak jest w tym przypadku).

pozdr

Napisano

> Ma znaczenie. Na pewno nie można mieszać przodu z tyłem na jednej

> sekcji. Teoretycznie można zamienic przód z tyłem, ale tez nie

> jest to wskazane, bo końcowa sekcja pompy jest słabsza,

dlaczego jest słabsza?? czy ciśnienie panujące w końcu sekcji jest inne?? hmm.gif

Napisano

> możesz zamienic przednią sekcję z tylną - to nie stanowi problemu

Niestety takie rozwiązanie spowoduje nieprawidłowe działanie hamulców. Obie sekcje pompy nie są połączone mechanicznie, najpierw działa sekcja pierwsza i przy lekkim hamowaniu może działać tylko tylny hamulec, co jest niedopuszczalne. Poza tym w normalnej eksploatacji zostanie zachwiana równowaga przód/tył przy hamowaniu.

Napisano

> dlaczego jest słabsza?? czy ciśnienie panujące w końcu sekcji jest

> inne??

Jest takie samo w końcowej fazie przy maksymalnym wciśnięciu tłoka. Powtarzam jeszcze raz żeby nie było nieporozumień i zbędnych dyskusji - sytuacja dotyczy pompy przedstawionej na zdjęciu (Fiatopodobnej), jak jest w innych nie wiem.

Napisano

z hamulcami się nie kombinuje bo później można na wózku jeździć smirk.gif

Napisano

> Niestety takie rozwiązanie spowoduje nieprawidłowe działanie

> hamulców. Obie sekcje pompy nie są połączone mechanicznie,

> najpierw działa sekcja pierwsza i przy lekkim hamowaniu może

> działać tylko tylny hamulec, co jest niedopuszczalne. Poza tym w

> normalnej eksploatacji zostanie zachwiana równowaga przód/tył

> przy hamowaniu.

Wszystko ok tylko co napiszesz o samochodach gdzie jest podział obwodów po przekatnej?

też np lewe przednie i prawe tylne szybcie hamują?

są samochody , gdzie takie(tzn pierwsza sekcja na tylne koła) połaczenie jest stosowane fabrycznie ( jak przekopie 2 książki z opisami aut to napisze jakie)

pozdr

Napisano

> Wszystko ok tylko co napiszesz o samochodach gdzie jest podział

> obwodów po przekatnej?

> też np lewe przednie i prawe tylne szybcie hamują?

> są samochody , gdzie takie(tzn pierwsza sekcja na tylne koła)

> połaczenie jest stosowane fabrycznie ( jak przekopie 2 książki z

> opisami aut to napisze jakie)

No, koniecznie. Najlepiej z jakimś prostym schematem pokazującym w uproszczeniu budowę pompy i rozdział wyjść na poszczególne obwody. Takie schematy przeważnie towarzyszą wszelkim opisom układów hamulcowych w samochodach.

Napisano
  • Autor

> z hamulcami się nie kombinuje bo później można na wózku jeździć

to dobrze, że tylko o pompie wspomniałem.... gdybyś poznał inne szczegóły to już dawno byś zwątpił w moje istnienie. zlosnik2.gif

Napisano
  • Autor

> Chcesz mieć 1 przednie koło hamowane siłą przeznaczoną dla 2 tylnych

> i 2 tylne hamowane siłą 1 przedniego?

właśnie nie wiem, dlatego pytam. zawsze myśałem, że pompa daje równe ciśnienie a korektor hamowania załatwia sprawę tyłu. a co do samej pompy to w starej przy zadziałaniu ręką czuć wyraźnie jak dwie sekcje pracują - suw ~do połowy skoku i i dalej druga sekcja dołącza. a w nowej suw jest równomierny od początku do końca... hmm.gif

w nawiązaniu do postów kolegi Amazaque stwierdzam, że: na rysunkach z 125, 126 jest przód z I sekcji, tył z II. a w książce do (przedmiotowego) uno jest tył z I sekcji....czyli odwrotnie, niż było faktycznie połączone. powoli już tracę orientację...

a o ile dobrze pamietam to w ładzie był układ krzyżowy, ale muszę sprawdzić. tylko wtedy były 2 korektory na tył? hmm.gif

po za tym do wczoraj dał bym sobie uciąć rękę, że w zbiorniczku płynu hamulcowego jest przegroda i że szczelnie dzieli owy zbiorniczek na 2 części... icon_rolleyes.gif. owszem przegroda jest ale szczelna na tyle, że płyn powoli się przesącza mlot.gif

Napisano

> No, koniecznie. Najlepiej z jakimś prostym schematem pokazującym w

> uproszczeniu budowę pompy i rozdział wyjść na poszczególne

> obwody. Takie schematy przeważnie towarzyszą wszelkim opisom

> układów hamulcowych w samochodach.

Takim autem jest stary Fiat Panda -

Cytat z ksiażki "Pojazdy Włoskie":

"Dwuobwodowa pompa jest tak skonstruowana, że z dwóch pracujących w niej tloczków, tłoczek znajdujący się bliżej hamulca jest (...)połączony jest z mechanizmami hamulcowymi tylnych kół. "

Schematu nie bedzie - bo nie mam. Pompa jest klasyczna z

a teraz odpowiedz na pytanie zawarte w moim wczesniejszym poście - co z autami o krzyzowym układnie hamulcowym? czy tam mocniej bedzie hamował jeden obwód (np lewy przód i prawy tył)?

bo tak by wynikało z teorii lansowanej przez Ciebie.

pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.