Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pytanko do mechaniorów/fachmenów

Featured Replies

Napisano

Panowie (i Panie):

Jako, że coś niemiłosiernie tłucze mi na dziurach w tylnym zawieszeniu, udałem się do mechanika by zbadać przyczynę tego procederu. Dwóch niezależnych mechaników stwierdziło, że do wymiany kwalifikują się łożyska osi wahacza.

O zgrozo, jeden z nich stwierdził, że żeby je wymienić, należy zdemontować bak i belkę i zażądał kilkuset złotych. I tu moje pytanie: czy rzeczywiście dostęp jest tak kiepski, że wymaga to takiego nakładu pracy, czy mechanik po prostu chciał zarobić, tudzież nie chciało mu się i zażądał takiej kwoty? zlosnik.gif I druga rzecz : czy zestawy naprawcze wahacza tylnego zawierają wszystkie elementy potrzebne do usunięcia tej usterki? Z góry dziękuję za wszystkie konstruktywne wypowiedzi.

Napisano

Nie trzeba zdejmować zbiornika.

Wszystko jest w zestawie co potrzeba. ok.gif

Napisano

hej.zanim zaczniesz wymieniac lozyska sprawdz najpierw czy nie tlucza ci zatrzaski tylniego siedzenia.tez tak mialem i milo wymiany lozyska w jednym wahaczu ,mialem dalej takie tluczenie.opusc tylnie siedzenie i przejedz sie po wybojach.pozdro..

Napisano

> hej.zanim zaczniesz wymieniac lozyska sprawdz najpierw czy nie tlucza

> ci zatrzaski tylniego siedzenia.tez tak mialem i milo wymiany

> lozyska w jednym wahaczu ,mialem dalej takie tluczenie.opusc

> tylnie siedzenie i przejedz sie po wybojach.pozdro..

chodzi ci o zatrzski oparć??

Napisano

Właściwie w Marei u siebie się nie przyglądałem, ale w Bravie musiałem zdejmować zbiornik aby wyciąć starą śrubę tuleji w prawym wahaczu. Znam ten przypadek z autopsji i wygląda to tak: Przyjeżdża klient i mówi, że ma luzy z tyłu. Zaglądam, a tam kupa rdzy i widać, że uszczelnienia już od dawna nie trzymają, więc jedno jest pewne - cięcie. Pół biedy, jak odkręci się stabilizator od wahacza i śrubka nie zostanie urwana w wahaczu. Trzeba się z tym liczyć, bo nie można później powiedzieć "Panie, trzeba dołożyć pięć dych, bo coś się urwało itd". Z prawej strony trzeba zdjąć owy zbiornik, bo szlifierką się nie wjedzie, a to kolejna godzina, albo dwie, jak upierdzieli się śrubka z obejmy baku (częsty przypadek). Prowadzę legalnie warsztat, nie zatrudniam ludzi, bo mnie na to nie stać, płacę podatki i pier....ny ZUS, w sumie kilka tysięcy miesięcznie za czynsz, opłaty, księgowość itd. Zarabiam nieco więcej, niż zwykły mechanik zatrudniony gdzieś w warsztacie i za zrobienie tylnych wahaczy w BBM biorę 300zł. Jeśli komuś jest drogo, to może jechać do pana Zenka, co po cichu w swoim garażu dłubie dla przyjemności, bo i tak jest na emeryturze. Ja nie będę marudził, bo przez 5 godzin, zamiast walczyć ze szlifierką i przecinakiem zrobię wiele bardziej przyjemnych rzeczy, zjem przy tym drugie śniadanie i też zarobię te 300.

Napisano

brawo.gif

Wiele osób nie ma pojęcia ile czasami trzeba się narobić. Podobnie jak z przednim wahaczem w Matizie. niby tylko jedna sruba i 2 nakrętki ale jak śruba stanie w tuleji metalowo gumowej to czacha.gif

Napisano
  • Autor

> Właściwie w Marei u siebie się nie przyglądałem, ale w Bravie

> musiałem zdejmować zbiornik aby wyciąć starą śrubę tuleji w

> prawym wahaczu. Znam ten przypadek z autopsji i wygląda to tak:

> Przyjeżdża klient i mówi, że ma luzy z tyłu. Zaglądam, a tam

> kupa rdzy i widać, że uszczelnienia już od dawna nie trzymają,

> więc jedno jest pewne - cięcie. Pół biedy, jak odkręci się

> stabilizator od wahacza i śrubka nie zostanie urwana w wahaczu.

> Trzeba się z tym liczyć, bo nie można później powiedzieć "Panie,

> trzeba dołożyć pięć dych, bo coś się urwało itd". Z prawej

> strony trzeba zdjąć owy zbiornik, bo szlifierką się nie wjedzie,

> a to kolejna godzina, albo dwie, jak upierdzieli się śrubka z

> obejmy baku (częsty przypadek). Prowadzę legalnie warsztat, nie

> zatrudniam ludzi, bo mnie na to nie stać, płacę podatki i

> pier....ny ZUS, w sumie kilka tysięcy miesięcznie za czynsz,

> opłaty, księgowość itd. Zarabiam nieco więcej, niż zwykły

> mechanik zatrudniony gdzieś w warsztacie i za zrobienie tylnych

> wahaczy w BBM biorę 300zł. Jeśli komuś jest drogo, to może

> jechać do pana Zenka, co po cichu w swoim garażu dłubie dla

> przyjemności, bo i tak jest na emeryturze. Ja nie będę marudził,

> bo przez 5 godzin, zamiast walczyć ze szlifierką i przecinakiem

> zrobię wiele bardziej przyjemnych rzeczy, zjem przy tym drugie

> śniadanie i też zarobię te 300.

300 za oba, a ja potrzebuję 1 grinser006.gif Czyli powinienem liczyć 150-200pln, a nie jak tamten : 200-700 icon_eek.gificon_eek.gificon_eek.gif

Napisano

> Wiele osób nie ma pojęcia ile czasami trzeba się narobić. Podobnie

> jak z przednim wahaczem w Matizie. niby tylko jedna sruba i 2

> nakrętki ale jak śruba stanie w tuleji metalowo gumowej to

ok.gif W Matizie z przednim wahaczem nie znam wyjątków. W każdym tak samo, niby jedna śruba, a krwi napsuje.

Napisano

Koszt robocizny, to 150-200 zł. Wymieniając prawy, warto zdemontować bak, żeby ułatwić sobie robotę. Robiłem to sam i jakbym wiedział ile z tym problemów, to wolałbym zapłacić te dwie stówki.

Napisano

> chodzi ci o zatrzski oparć??

zgadza sie..wlasnie o to badziewie chodzi..

Napisano

sam wiele rzeczy robie w garazu co niejednokrotnie podkreslalem w wielu watkach, jestem jednak zdania , ze nie nalezy sie zabierac za cos o czym nie mamy bladego pojecia bo mozemy sobie narobic wiecej szkod niz pozytku , dlatego takie rzeczy tylko do mechaniora ,ktory robil to zapewne nie jeden raz....

zapomniales jeszcze dodac ze za te 300 zl dochodzi Tobie pare siniakow , otarc i wiecznie zniszczone lapencje od smarow i roznego rodzaju plynow, o czym laik nie wie ... a i miesnie ciagle napiete i kark napitala , opilki w oku, kurz i ciagly brud ...... no ale co nasze to nasze ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.