Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stilo 1.4 16V - jaka instalacja gazowa?

Featured Replies

Napisano

Witam.

Proszę o poradę jaką wybrać instalację do takiego Stilo?

Ma ktoś jakieś doświadczenia?

Czy z tym silnikiem gaz się lubi?

Proponują mi STAG-300 za 2300 zł i nie wiem czy to dobra instalacja.

Bardzo was proszę o radę, zwłaszcza tych, którzy zagazowali silnik 1.4 16V.

Napisano

Nasz były moderator Mad mac miał założony gaz od nowosci i ciągle coś było nie tak crazy.gif

Napisano

ja mam od 1,5 miesiaca landi renzo ok.gifok.gifok.gif--tylko droga

Napisano

ja mam od 2 mies. właśnie Stag 300 +żólte Valteki + plus Zavoli zeta i jest w sumie OK, tylko czasem lubi zgasnąc jak jest palony na gorącym silniku na benzynie, no chyba że delikatnie trzymam noge na "gazie"to wówczas nie. Po podłączeniu pod komputer program wyświetla czasy wtrysku i normalnie na jałowym na benzynie ma około 2,4 to podczas zapalania spada mu do około 1,5 i wtedy lubi zgasnąc... jak narazie to przyczyna nieznana frown.gif

ostatnio na regulacji gośc zmniejszył mi czas wtrysku gazu do 3,5, troche pomogło ale nie do końca.. będe chyba sam musial sie w to wgryźć smile.gif

Napisano

te valteki to nie maja najlepszej opini 270751858-jezyk.gif--podobno padaja nawet po 30tys km--ale napewno da sie wyregulowac tak by nie gasl--ja wyszedlem z zalozenia ze bede oszczedzal na paliwie a nie na instalacji--zalozylem listwe med-podobno najlepsza najszybsza i jeszcze kilka naj spineyes.gifspineyes.gif--ma przejechac nawet 300tys km icon_eek.gif-mapa wtryskow rozni sie od benzynowej ponizej 2%:--zobaczymy--przejechalem dopiero 4tys km-bez najmniejszego zajakniecia--oby tak dalej ok.gif

Napisano

ja zakładałem kilka miesięcy temu BRC Sequent 24 (ale do 1.2) i w ogóle nie wiem że mam gaz ... wydaje mi się że nawet silnik na gazie pracuje troszke ciszej

Napisano

BRC sequent 24 ...2900 zl mam od 4 miesięcy 4000 km , nawet nie jestem w stanie wyczuć kiedy się autko przełącza na gaz jak narazie rewelka smile.gif

Napisano

Ja właśnie założyłem STAG 300 i mucha nie siada już prawie dwa lata waytogo.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> BRC sequent 24 ...2900 zl mam od 4 miesięcy 4000 km , nawet nie

> jestem w stanie wyczuć kiedy się autko przełącza na gaz jak

> narazie rewelka

A jak spalanie ?

Napisano
  • Autor

> Ja właśnie założyłem STAG 300 i mucha nie siada już prawie dwa lata

A jak spalanie?

Napisano

u mnie pali teraz 6,2 litra LPG, ale pomieście prawie wcale raczej sama trasa i tak do 100km/h

ale u mnie nie jest chyba wszystko zbyt dobrze ustawione bo mam problemy z gaśnieciem przy zapalaniu na ciepłym silniku i ostatnio pojawił mi sie "Check" copradwa znikł ale jednak... ciężko znaleźć dobrego szpeca frown.gif

Jestem w trakcie "robienia" kabelka i bede sam sie nad tym głowił..

Napisano

cos strasznie malo pali--ja bym sie zmartwil--mi srednio na 2tys km-trasy wyszlo 8,5 gazu---komp pb pokazywal modelowo- 7,2--czyli lpg=1,18XPb--polowe drogi spokojnie a polowe but.gifbut.gif--- spodziewalem sie nieco mniej 270751858-jezyk.gif minimalnie co udalo mi sie wyciagnac z kompa to 5,8 -srednia z 70km jazdy w slomianym kapeluszu clown.gif w miescie(5,5km) bierze mi teraz 8,2(komp) zeby sie przelaczylo na lpg trzeba ok 1km

Napisano

powiedzmy że lubie jazde 'eco" , na benzynce potrafiłem zejśc do 4,3 cool.gif

Napisano

mi nie wyszloby tak chyba nawet za autobusem shocked.gif mowimy oczywiscie o dystansie 200-300km??--ja jezdze oszczednie i nie potrafie nic wiecej z niego wyciagnac oslabiony.gif--myslalem ze bedzie troche lepiej

Napisano

można sie nauczyc, tak jezdzić, kiedyś w AŚ był artykuł na ten temat to sa ludzie którzy pewnie ponizej 4 schodzą z takim silnikiem:)

na dystansie około 200km

a tak średnio na benzynce w lecie to wychodziło mi około 4,6, ale ze stosowaniem wybiegów, umiejętne korzystaniem z górek, no i bez stania w korkach itp.

Napisano
hmm.gifjestem przekonany ze to nieosiagalne--przynajmniej w moim egzemplarzu 270751858-jezyk.gif--jezdzic potrfie wiem kiedy zmieniac biegi ,hamowac jak przyspieszac ciekawe jaki wplyw ma rozmiar ogumienia--mam 215--niebawem wrzuce zimowe 195 i bede mial 1000km do przejechania hmm.gif
Napisano
  • Autor

A jak zachowuje się wam komputer? Ma prawidłowe wskazania?

Napisano

> A jak zachowuje się wam komputer? Ma prawidłowe wskazania?

komputer "myśli" że jedzie na benzynie - spaklanie pokazuje takie jak na noPB ... czyli nic się nie zmienia

Napisano

> komputer "myśli" że jedzie na benzynie - spaklanie pokazuje takie jak

> na noPB ... czyli nic się nie zmienia

Czyli podczas jazdy na LPG zasięg pokazuje stały, skoro nie ubywa mu paliwa ze zbiornika Pb? A chwilowe i średnie liczy dla gazu?

Napisano

> Czyli podczas jazdy na LPG zasięg pokazuje stały, skoro nie ubywa mu

> paliwa ze zbiornika Pb? A chwilowe i średnie liczy dla gazu?

jak mu nie ubywa Pb? przecież zapalasz i jedziesz około 25sek. lub do tam zagrzania silnika na 30stopni (jak masz lepszą instalkę) na benzynie hmm.gif ubywać więc będzie. Spalanie chwilowe i średnie doszliśmy z kumplem po przejechaniu paru tysięcy kilosów, że jednak pokazuje co do 0,5 - 1,0l spalanie gazu waytogo.gif

Napisano

> jak mu nie ubywa Pb? przecież zapalasz i jedziesz około 25sek. lub do

> tam zagrzania silnika na 30stopni (jak masz lepszą instalkę) na

> benzynie ubywać więc będzie.

Podczas jazdy na LPG, przecież napisałem...

Chodzi mi już o jazdę po przełączeniu się z benzyny na gaz...

Np. podczas jazdy z W-wy do Bielska, tuż po wyjeździe jak już będę jechał na LPG to zasięg będę miał pokazany np. 300km...

Jadę bez zatrzymywania, a ponieważ jednym z parametrów obliczenia zasięgu jest ilość paliwa w zbiorniku, to zasięg pod Bielskiem powinienem mieć podobny do tego za Warszawą, już po przełączeniu na gaz... Bo przecież z benzyny nie korzystam, zasięg może co najwyżej zmienić się trochę ze względu na styl jazdy, bo chyba na obliczenie zasięgu ma też wpływ albo spalanie chwilowe, albo średnie...?

Chodzi mi tylko o to, jak pokazuje ten zasięg... No bo przecież (podczas takiej podróży opisanej w przykładzie) nie będzie spalał benzyny... A co do odpalania, rozgrzewania silnika to wiadomo, że benzyna jest potrzebna - miałem samochód na gaz i wiem mniej więcej jak to działa...

Napisano

> u mnie pali teraz 6,2 litra LPG, ale pomieście prawie wcale raczej

> sama trasa i tak do 100km/h

ale lipa, w niedziele wracałem z Poznania, non stop 120 a czasami pod 220 podchodziłem i spalił mi na odcinku 230 km 5,2 litra

Napisano

> ale lipa, w niedziele wracałem z Poznania, non stop 120 a czasami pod

> 220 podchodziłem i spalił mi na odcinku 230 km 5,2 litra

koledze janus_z po przeliczeniu na diesel palił ok. 3,8l - trochę Ci więc jeszcze brakuje hehe.gif

Napisano

> A jak spalanie?

w mieście to i 9litrow obskoczy

a w trasie rożnie, nieraz 7.5 a nieraz 8 kiedyś nawet zeszłem poniżej 7l ale kazałem zwiększyć dawke bo za bardzo mułowato palacz.gif

Napisano

niekiedy(przy spokojnej jezdzie )rosnie zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Znalazłem takie rozwiązanie, które polecił mi kolega w dobrym warsztacie:

4GAS+Valtek+Zavoli za 2500 zł

Myślicie że to będzie dobry wybór i dobra cena?

Dziękuje za poprzednie odpowiedzi i liczę na jeszcze jedną już ostatnią.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.