Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wymiana plynu hamulcowego

Featured Replies

Napisano

witam towarzystwo- czy wymiana plynu w samochodzie wyposazonym w ABS(np. stilo ale tez inne)musi odbywac sie przy pomocy specjalnej pompy, czy tez moge usunac stary plyn ze zbiorniczka(np strzykawka) zalac nowy a nastepnie nie dopuszczajac do zbytniego zanizenia stanu "przegonic plyn pedalem hamulca" przez odpowietrzniki przy zaciskach hmm.gif obowiazuje ew jakas kolejnosc zaciskow niewiem.gif

Napisano

> witam towarzystwo- czy wymiana plynu w samochodzie wyposazonym w

> ABS(np. stilo ale tez inne)musi odbywac sie przy pomocy

> specjalnej pompy, czy tez moge usunac stary plyn ze

> zbiorniczka(np strzykawka) zalac nowy a nastepnie nie

> dopuszczajac do zbytniego zanizenia stanu "przegonic plyn

> pedalem hamulca" przez odpowietrzniki przy zaciskach

Sam sobie odpowiedziałeś.

> obowiazuje ew jakas kolejnosc zaciskow

Teoria jest taka,że zaczynamy od tego,który jest najdalej od pompy.

Napisano
  • Autor

a sprzeglo?--koledzy projektanci umiescili cos jakby kruciec do przylozenia podcisnienia hmm.gif jedyny pomysl jaki mam to odkrecic silownik i rozpiac przewod przelac plyn a odpowietrzyc "manewrujac w przestrzeni zlosnik.gifzlosnik.gif pytam na moto bo pelno glosow ze przy ABS tylko pompa--ale chlopcy chyba oprozniaja uklad hmm.gif

Napisano

> a sprzeglo?--koledzy projektanci umiescili cos jakby kruciec do

> przylozenia podcisnienia jedyny pomysl jaki mam to odkrecic

> silownik i rozpiac przewod przelac plyn a odpowietrzyc

> "manewrujac w przestrzeni pytam na moto bo pelno glosow

> ze przy ABS tylko pompa--ale chlopcy chyba oprozniaja uklad

Strasznie enigmatycznie piszesz zlosnik.gif

Co do sprzęgła, to np. w Astrze wystarczyło poluzować odpowietrznik na przewodzie przy skrzyni biegów (jak przy zacisku hamulcowym) i popompować pedałem sprzęgła.

Napisano

Ale nie wszędzie jest odpowietrznik [patrz AR 156].

Napisano

>nie dopuszczajac do zbytniego zanizenia stanu "przegonic plyn pedalem hamulca" przez odpowietrzniki przy zaciskach

Możesz w stilo swobodnie spuścić płyn z układu hamulcowego do zera - odkręcić odpowietrzniki i pompować pedałem - zleci do końca.

Potem zalać i odpowietrzać zaczynając od tyłu dolewając płynu do zbiorniczka wyrównawczego. Robiłem to własnoręcznie - nic trudnego, przydaje się druga osoba do pompowania pedału.

Nie radzę samemu spuszczać płynu z pedału sprzęgła - potem trudno odpowietrzyć - musiałem dorobić sobie w pracy końcówkę od kompresora żeby odpowietrzyć.

Napisano

> Teoria jest taka,że zaczynamy od tego,który jest najdalej od pompy.

Lepiej sprawdzić jak to wygląda dla konkretnego samochodu, bo różnie z bywa. Na przykład w Lanosie z ABS i bez kolejność jest odwrotna.

Napisano
  • Autor

w stilo (1,4)na sprzegle nie ma tradycyjnego(stalowy na gwint)odpowietrznika-jest staly kruciec z plastiku--nie bardzo wiem co z nim zrobic --to manewrowanie to sposob na odpowietrzenie np zacisku z urwanym odpowietrznikiem--da sie -odpinajac przewod elastyczny i wciskajac tloczek w czesciowo napelnionym cylinderku a skreca sie przy lejacym przewodzie tongue.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

zawsze unikam zlewania plynu z ukladu--wole sie bawic we wciskanie cylinderkow-- mozesz cos wiecej napisac o sprzegle-jak wymieniac to calosc a nie wiem jak sie do tego dobrac bez rozpinania silownika-bo to malo fachowy sposob

Napisano
  • Autor
zlosnik.gifno wlasnie na sprzegle nie ma tradycyjnego odpowietrznika tongue.gif a pytam o ABS bo kolega pojechal na wydaje sie normalny warsztat(przy stacji diagnostycznej) megane II i odmowili shocked.gifshocked.gif stwierdzili ze nie poradza sobie z wymiana bo ABS bo "pompe trza" gosc u ktorego zakupilem plyn-potwierdza-"bylem na szkoleniu przy ABS musi byc pompa--dawac rowne cisnienie itd" nie znam budowy ukladu z ABS no to mnie nieco "wystrachali"
Napisano

> no wlasnie na sprzegle nie ma tradycyjnego odpowietrznika a pytam

> o ABS bo kolega pojechal na wydaje sie normalny warsztat(przy

> stacji diagnostycznej) megane II i odmowili stwierdzili

> ze nie poradza sobie z wymiana bo ABS bo "pompe trza" gosc u

> ktorego zakupilem plyn-potwierdza-"bylem na szkoleniu przy ABS

> musi byc pompa--dawac rowne cisnienie itd" nie znam budowy

> ukladu z ABS no to mnie nieco "wystrachali"

moze to auto jest jakies specyficzne niewiem.gif (aczkolwiek nie sadze zlosnik.gif) ale pracuje w ASO (konkretnie 4 marki) i we wszystkich autach (a moze tylko 1% aut nie ma ABS-u) wymieniamy metoda "tradycyjna" ok.gif czasami tylko, np. auto powypadkowe z uszkodzonymi przewodami, trzeba odpowietrzyc pompe ABS-u za pomoca komputera diagnostycznego ok.gif

pozdr.

Napisano

> witam towarzystwo- czy wymiana plynu w samochodzie wyposazonym w

> ABS(np. stilo ale tez inne)musi odbywac sie przy pomocy

> specjalnej pompy, czy tez moge usunac stary plyn ze

> zbiorniczka(np strzykawka) zalac nowy a nastepnie nie

> dopuszczajac do zbytniego zanizenia stanu "przegonic plyn

> pedalem hamulca" przez odpowietrzniki przy zaciskach

> obowiazuje ew jakas kolejnosc zaciskow

nie wiem czy twoje stilo rożni się czymś w ABS-ie od mojej Nubiry ale u mnie po prostu mechanik odkręcił lekko odpowietrznik jak nacisnąłem jak ubyło płynu w zbiorniczku to dolał i tak za każdym razem. Też mam AS i robiliśmy to od najdalszego koła.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.