Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Drżą lusterka na wolnych obrotach

Featured Replies

Napisano

Witam!

Dokładnie tak jak w temacie. Gdy auto chodzi na wolnych obrotach roznosi się lekkie drżenie. W kabinie tego nie czuć, może trochę po kierownicy, ale za to widać to bardzo na lusterkach bo obraz staje się niestabilny.

Podczas jazdy ani lusterka ani kierownica nie drżą (może większa i niezauważalna częstotliwość)

Czy to normalne w Astrze, czy coś nie tak?

Napisano

Drgania silnika przenoszą się na budę. Silnik ma tylko trzy sztywne punkty kontaktu z budą, wszystkie poprzez poduszki. Wniosek to już sam sobie wysnujesz wink.gif

Pozdroofka

Napisano

najprawdopodobniej to jak pisze lelek poduszki. A czy drgania te wystepuja na zimnym i ciepłym silniku na wolnych obrotach czy np. tylko na zimnym silniku??

Napisano

Albo masz dziwne zamienniki szkieł w lusterkach, ja miałem w lewym jakiś dziwny wkład lusterka, wymieniłem na oryginał i już nie drga

Napisano
  • Autor

> najprawdopodobniej to jak pisze lelek poduszki. A czy drgania te

> wystepuja na zimnym i ciepłym silniku na wolnych obrotach czy

> np. tylko na zimnym silniku??

Drgania są bardzo niewielkie, a nawet ich nie ma na zimnym silniku. (Wtedy mam ponad 1000 obrótów) gdy silnik się rozgrzeje i obrotomierz spada minimalnie ponad 1000 obrotów drgania się pojawiają.

Lusterka nie wiem czy oryginalne, prawe na pewno przyklejałem sam, bo już na 2 dzień po kupnie auta ktoś mi gwizdnął szkiełko klnie.giftuk.gif

Napisano
  • Autor

> Drgania silnika przenoszą się na budę. Silnik ma tylko trzy sztywne

> punkty kontaktu z budą, wszystkie poprzez poduszki. Wniosek to

> już sam sobie wysnujesz

> Pozdroofka

Rozumiem, że tylko mechanik sprawdzi czy wszystko z nimi w porządku, czy można jakoś domowym sposobem je przetestować?

Napisano

> Rozumiem, że tylko mechanik sprawdzi czy wszystko z nimi w porządku,

> czy można jakoś domowym sposobem je przetestować?

Czy mechanik czy Ty, obaj możecie jedynie sprawdzić czy poduszka jest w całosci czy urwana. Nawet Chuck Norris nie jest w stanie stwierdzić w jakim stopniu guma jest po 13-tu latach rozwulkanizowana, stwardniała czy coś... Można jedynie z pewnym przybliżeniem określić stan gumy właśnie obserwujac objawy: drżenia podczas pracy na niskich obrotach, jak zachowuje się silnik podczas jego gaszenia (chodzi o te ostatnie dwa, trzy obroty zanim się zatrzyma) itp.

Na temat poduszek rozmowa i foty tu: KLIK

Pozdroofka

Napisano

> roznosi się lekkie drżenie. W kabinie tego nie czuć,......, ale za to widać to bardzo na lusterkach bo obraz

> staje się niestabilny.

A ja bym nic nie zmieniał, to doskonałe rozwiązanie dla strząchania śniegu z lusterek grinser006.gif

Zima za pasem wink.gif

pozdrawiam

Napisano

> Albo masz dziwne zamienniki szkieł w lusterkach, ja miałem w lewym

> jakiś dziwny wkład lusterka, wymieniłem na oryginał i już nie

> drga

Też prawdopodobne... Bandyty ukradły mi w nocy 1 całe lusterko. Wymieniłem na zamiennik, przemalowałem i niestety... Na większych wybojach lustro potrafi drżeć. W 2gim oryginale wszystko ok nawet na kocich łbach.

Napisano

A jeżeli na ciepłym lusterka lekko chodzą i przy gaszeniu trzęsie budą jak w dieslu to poduszki do wymiany ?

Napisano

> przy gaszeniu trzęsie

> budą jak w dieslu to poduszki do wymiany ?

U mnie też tak trzęsło a kilka miesięcy po wymianie poduszek muszę się wczuwać aby wyłapać moment w którym silnik się zatrzymuje. Tylko kup porządne poduszki żebyś potem nie pisał, że wymieniłeś i jest jeszcze gorzej wink.gif

Poza tym, pomyśl sobie: 12 lat ciągłego rozciągania gumy i naprzemiennego ogrzewania do kilkudziesięciu stopni i schładzania (zimą) do np. -20* . W jakim stanie jest guma? Odpowiedź na fotach w linku kilka postów wyżej wink.gif

Pozdroofka

Napisano

Czyli wymiana, zobaczymy jak będzie po smile.gif A jakieś sprawdzone firmy czy kierować się ceną ?

Napisano

> Czyli wymiana, zobaczymy jak będzie po

Tuż po wymianie możesz być rozczarowany, trzeba dac czas poduszkom na "rozchodzenie się" wink.gif

> A jakieś sprawdzone firmy czy

> kierować się ceną ?

Nawet nie kliknąłeś w link kilka postów wyżej wink.gif To może teraz: KLIK

Pozdroofka

Napisano

> Tuż po wymianie możesz być rozczarowany, trzeba dac czas poduszkom na

> "rozchodzenie się"

Wiem smile.gif

> Nawet nie kliknąłeś w link kilka postów wyżej To może teraz: KLIK

Od razu że nie kliknąłem xD Pierwsze co zrobiłem przed napisaniem poprzedniego to posta przeczytałem ten wątek z linku smile.gif Ale tam napisałeś że jedna poduszka była firmy Lemforder a reszta ? Czy czas pokaże która siądzie pierwsza ? xD Czego oczywiście nie życzę smile.gif

Napisano

> Ale tam napisałeś że jedna poduszka była firmy Lemforder a reszta ?

Obie przednie są Lemforder. Co do tylnej nie jestem pewien, zielik bedzie pewnie pamiętał.

Pozdroofka

Napisano

> Obie przednie są Lemforder. Co do tylnej nie jestem pewien, zielik

> bedzie pewnie pamiętał.

> Pozdroofka

Tylna Corteco wink.gif

Napisano

> Tylna Corteco

Może i tak, nie pomnę smile.gif

Pozdroofka

Napisano

Witaj smile.gif

Ja miałem podobne objawy w prawym lusterku, tylko że jest to zamiennik, aby nie drgało musiałem rozgiąć takie dwa dzyndzle na zewnątrz. Te dzyndzle służą do mocowania lusterka do karoserii i w razie wypadku (potrącenie) wyskakują z całym lusterkiem. Jak mają za luźno to lustro drży, przynajmniej ja tak miałem. Pozdrowionka. Przepraszam że tak trochę nie jasno ale nie wiem jak to opisać a zdjęć nie posiadam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.