Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

stuki zaworów a paliwo 95 i 98

Featured Replies

Napisano

w maju robiłem UPG. Zrobiłem również głowicę (gniazda frezowane, szlif zaworow, gumki, planowanie). Wyregulowano zawory. Auto śmiga. Kolega sebamode podpowiedział kiedyś, ze po jakimś 1000 km należy raz jeszcze je wyregulować. Nic nie było słychać tak do sierpnia. Wtedy zaczęły sie oddzywać zawory. Nie było to jakieś znaczne klekotanie ale słychać było je wyraźnie tylko przy przyspieszaniu. Nie było czasu się tym zająć. We wrześniu zalałem sam nie wiem dlaczego paliwa 98verva i zrobiłem na nim ponad 1000 km. Przez pierwsze kilkadziesiat km było słychać zaworki ale słabiej a potem wcale. Po powrocie do paliwa 95 słychać dalej ale słabiej. Od czego to zależy że na jednym paliwie słychać a na drugim nie? Ktos wspomniał mi kiedyś o spalaniu stukowym TU POCZYTAŁEM. Muszę regulować zawory czy coś innego jest nie tak?

Napisano

spalanie stukowe odpada - mk2 ma czujnik spalania detonacyjnego i w razie jak wystepuje opoznia zapłon zeby to zniwelowac

sprawdzales ponownie zawory?

Napisano
  • Autor

> spalanie stukowe odpada - mk2 ma czujnik spalania detonacyjnego i w

> razie jak wystepuje opoznia zapłon zeby to zniwelowac

> sprawdzales ponownie zawory?

właśnie nie - ale dlaczego na 98 nie stukały?

Napisano

Moim zdaniem jest to spowodowane jakoscia paliwa. W naszym kraju Pb98 ma wiecej wspolnego z Pb95 niz sciek sprzedawany pod ta nazwa icon_rolleyes.gif.

Napisano

> właśnie nie - ale dlaczego na 98 nie stukały?

dodatki smarujace, konserwujace itp? moze myslisz z odglosem wtryskiwaczy i to one daja ten dzwiek?

Napisano

> dodatki smarujace, konserwujace itp? moze myslisz z odglosem

> wtryskiwaczy i to one daja ten dzwiek?

Chyba w szmelcwagenach zeby.GIF.

Napisano

> Moim zdaniem jest to spowodowane jakoscia paliwa. W naszym kraju Pb98

> ma wiecej wspolnego z Pb95 niz sciek sprzedawany pod ta nazwa .

gadałem z Klientem, pacjent Subaru Legacy kombi, 2.0 benzyna, na noPB 95 jeździ jak talala, zalał raz noPB 98 czy nawet coś pokroju VPowera i auto w ogóle jechac nie chciało, dławiło się, zdychało no.gif. Gdzie tu logika hmm.gif

Napisano

> gadałem z Klientem, pacjent Subaru Legacy kombi, 2.0 benzyna, na noPB

> 95 jeździ jak talala, zalał raz noPB 98 czy nawet coś pokroju

> VPowera i auto w ogóle jechac nie chciało, dławiło się, zdychało

> . Gdzie tu logika

komputer "naumial" sie 95, 98 ma mniejsza wartosc opalowa za to wolniej detonuje. i dlatego auto mulem sie stalo. w mniejszych silnikach tego zjawiska tak sie nie odczuwa. natomiast problemy takiego nie ma z VpowerRacing 100 hmm.gif

Napisano

> komputer "naumial" sie 95, 98 ma mniejsza wartosc opalowa za to

> wolniej detonuje. i dlatego auto mulem sie stalo. w mniejszych

> silnikach tego zjawiska tak sie nie odczuwa. natomiast problemy

> takiego nie ma z VpowerRacing 100

no właśnie coś w tym jest, komp jest podobno nastawiony i bardzo wyczulony na noPB95, tak mu przynajmniej tłumaczono w serwisie ok.gif

Napisano
regulacja zaworow po grzebaniu przy glowicy - to tak po to tylko czy wszystko jest ok i sprawdzenie czy sie wszystko dobrze ulozylo. w moim przypadku zawsze po dlubaniu trzeba bylo poprawiac luz zaworowy - najczesciej na zaworach ssacych. cichsza praca na paliwie "ulepszanym" lub o wiekszej wartosci oktanowej to norma. ja czesto jezdze na Vpower schella czy polskiej czy z innego kraju to jednak jest znaczna roznica w "glosnosci". ale tak jak Spav pisze raczej wtryski sa lepiej smarowane. lanie 98 mija sie z celem, choc jak przedmowcy pisza u nas faktycznie jest tak ze 98 to 95 a 95 to pewnie "zielona".
Napisano
Subaru to raczej auta z polki sportowej i tak mi sie wydaje ze tam seryjnie wszystko jest zestrojone tip top pod 95 oktan a nie rozne wynalazki. to nie cento czy seicento dlubane ze empirycznie dobiera sie rodzaj paliwa.
Napisano

> Subaru to raczej auta z polki sportowej i tak mi sie wydaje ze tam

> seryjnie wszystko jest zestrojone tip top pod 95 oktan a nie

> rozne wynalazki. to nie cento czy seicento dlubane ze

> empirycznie dobiera sie rodzaj paliwa.

zgadzam się, jednakoż dziwi mnie, że nie zestroili go pod 98, tak jak chyba Focusa rs z tego co pamiętam hmm.gif

Napisano

> zgadzam się, jednakoż dziwi mnie, że nie zestroili go pod 98, tak jak

> chyba Focusa rs z tego co pamiętam

jak pod 98 to bedzie mial podwyzszony stopien sprezania czyli w wielkim skrocie podniesli doskonalosc silnika. kolokwialnie rzec ujmujac - aby UPG nie wydmuchalo zlosnik.gif

silniki FSI czy TFSI sa ladnym przykladem ze stosujac benzyne 98 mamy troszke wieksza moc.

Napisano
  • Autor

> dodatki smarujace, konserwujace itp? moze myslisz z odglosem

> wtryskiwaczy i to one daja ten dzwiek?

to nie ten dźwięk

Napisano

Witam.

Nie chcę dublowac watku, więc za pozwoleniem wink.gif podepnę się pod już istniejący.

Otóż mam taki sam objaw podczas przyśpieszania jak kolega z pierwszego postu.

Stukanie(klepanie) metaliczne w silniku, przypominające spalanie stukowe (jak w starych polonezach)

Ogólnie jeżdżę na Pb95 z Auchana, i pierwsze co, to pomyślałem o nędznej jakości paliwa.

Po zalaniu Pb 98 ucichło, jednak po ponownym zalaniu Pb95(Shell) objaw się znowu pojawił.

Mechanik w AutoGórka sprawdzał szczelinomierzem zawory i powiedział, że wszystko OK.

Żadnych innych objawów negatywnych nie zauważyłem. Spalanie, przyśpieszenie bez zmian, no może trochę więcej oleum łyka.

Acha, silnik po UPG robione wiosną. Do tej pory wszystko było OK

Co to może dokładnie być, co jest tego przyczyną, i jak się tego pozbyć?

Za pomoc i sugestie serdecznie dziękuję

Pozdrawiam

Napisano

KU..WA !!!Ludzie to nie zawory stukaja w zaleznosci od paliwa.To jest zwykly objaw spalania stukowego ktore moze byc spowodowane np.kiepskim paliwem,zbyt wysokim stopniem sprezania lub zbyt uboga mieszanka paliwo-powietrze.

Napisano
  • Autor

> KU..WA !!!Ludzie to nie zawory stukaja w zaleznosci od paliwa.To jest

> zwykly objaw spalania stukowego ktore moze byc spowodowane

> np.kiepskim paliwem,zbyt wysokim stopniem sprezania lub zbyt

> uboga mieszanka paliwo-powietrze.

Quote:

spalanie stukowe odpada - mk2 ma czujnik spalania detonacyjnego i w razie jak wystepuje opoznia zapłon zeby to zniwelowac

co ty na to?

Napisano

Jezeli sa jakies problemy z elektronika lub osprzetem to cofanie zaplonu dzieki cudownemu czujnikowi spalania stukowego moze niewiele dac.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.