Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

modyfikacja VK

Featured Replies

Napisano

> nie rozumiem, co to rozwiązanie

b6 na gwincie jak masz, to możesz dać wąski talerzyk i wąską sprężynę z helperem

> ale mi chodzi o poczucie bezpieczeństwa (mam fioła na tym punkcie) no

> i myślę że sie będę lepiej czuł a co za tym idzie może pozwoli

> szybciej , a co znowu za tym idzie może kiedyś, jak przeciwnicy

> pozwolą , może uda się w klasie

życzymy z całego serca

> o ile nie będzie startował kolega w granatowym SC z żółtymi wstawkami

to właśnie na jego post odpowiadasz wink.gif

Napisano
  • Autor

> to właśnie na jego post odpowiadasz

wiem kojarzę kolegę wink.gif

Napisano
  • Autor

> b6 na gwincie jak masz, to możesz dać wąski talerzyk i wąską sprężynę z helperem

hmmm b6 na gwincie confused.gifconfused.gif

ja znalazłem tylko B6 sport frown.gif może nie umiem szukac mad.gif

a co to za wąska sprężyna, jakaś firmówka czy zapożyczona z jakiegoś innego modelu ??

Napisano

> upierasz sie na unichipsa w jakim celu?

Wcale się nie upieram. Badam tylko rynek i szukam kogos, kto wystroi mi cos, czego jeszcze nie mam. Lubie miec wszystko zaplanowane od A do Z, niż obudzic się na końcu z czym, czego nikt mi nie ogarnie.

Kolesie z uniczipsem sa jedną z alternatyw. Jeśli jesteś w stanie polecic kogoś, kto zrobi to uczciwie (nie mówie tanio, ale dobrze), to chętnie skorzystam ok.gif

> btw. strojenie świnią cały dzień to z palca wyssane brednie, chcieli

> Cie w bambuko załadować na świni to sie stroi 2-3h MAX

Na strojeniu znam sie jak świnia na gwiazdach zlosnik.gif

Może chcieli mnie zrobic w konia, a może biorąc margines woleli sobie zarezerwowac więcej tajmu.

Czy cena pińćset to dużo czy mało za stojenie piggybacka?

Pzdr

Napisano

> hmmm b6 na gwincie

> ja znalazłem tylko B6 sport może nie umiem szukac

dobrze szukasz. Bilstein produkuje B6 sport na grubej ladze a Zerkopol później przerabia to na gwint.

> a co to za wąska sprężyna, jakaś firmówka czy zapożyczona z jakiegoś

> innego modelu ??

Na to już nie umiem odpowiedzieć, widziałem tylko kilka razy ale z czego to jest?

niewiem.gif

Napisano
  • Autor

hmmm przeczytałem Twój przypis pod wiadomością wink.gif i zacząłem się zastanawiac co ze sprzęgłem, czy seria wytrzyma??

Napisano

> hmmm przeczytałem Twój przypis pod wiadomością i zacząłem się

> zastanawiac co ze sprzęgłem, czy seria wytrzyma??

To akurat jest jedna z mocniejszych stron we fiacie. chociaż nie powinienem tego mówić wink.gif

Napisano

Variant Kit to jest wersja do sportu samochodowego, najczęsciej oferowana przez fabryczny dział sportu. Jest inna dla każdego auta, co więcej jedno auto może mieć kilka VK. Do jazdy amatorskiej, nawet w większych imprezach zupełnie bez sensu, bo przez to że jest ściśle opisana jest droga. masz do wyboru albo cześci z włoch albo od poważnych tunerów typu Kałuża czy Świątek, a i tak na końcu ty odpowiadasz na BK za zgodność auta z VK z homologacji. NA dodatek VK stosuje sie na zasadzia albo wszystko albo nic, czyli jak w kicie jest wałek i kolektor to musisz dać oba. W praktyce wygląda to tak że na zawodach musisz pokazać gdzie w homologacji są wymiary/zdjęcie elementu który zastosowałeś.

Pisze bo mam wrażenie że nie wszyscy wiedzą cóż to jest VK

Na zawody inne niż ppzm nie ma sensu stosować, taniej i lepiej można zbudować auto w klasie E1.

Napisano

> Załącznik "J" mówi tylko o bezpieczeństwie aut sportowych (klatka,

> systemy gaśnicze itp...)

> To co dopuszcza auto do startu imprezach rajdowych to Homologacja,

> nie każde auto taką posiada. seicento ma kilka różnych. Zeby

> auto było zgodne z homologacją musi mieć zrobione absolutnie

> wszystko tak jak opisane w w/w książeczce, nawet każdy

> spojlerek.

> VK- Variant Kit czyli tak zwany Kit-car, mocne auto homologowane w

> grupie A (tutaj akurat A0)

> Warunek - podstawic rano parcha z pełnym bakiem i pod

> Pełny bak to chyba po to żeby się każdy pracownik przejechał. Cały

> dzień? no albo się z tym strasznie pieszczą albo...

ile razy bede ci debilu tłumaczył ze vk a grupa A to dwie różne żeczy

szymon ma racje vk moze miec 4p a A grupa nie moze ...

Napisano

A VK to niby w jakiej grupie startuje? I w jakiej homologacji jest opisane. VK to jest wlaśnie rozszerzenie grupy A

Napisano

> nie rozumiem, co to rozwiązanie

Kupujesz B6 w sklepie i dajesz do Zerkopolu żeby Ci przerobili na gwint (możesz wtedy płynnie regulować wysokość zawieszenia) Może to być zrobione pod seryjny kształt sprężyny (seryjną badź tuningowa- dość mało sztywne) lub pójść w stonę rozwiążania bardziej profesjonalnego i zastosować wąskie spręzyny (H&R, Ohlins) o średnicy ok 60mm, które dobiera się z katalogu po długości i sztywności. Dzięki zastosowaniu połączenia dwóch sprężyn: zasadniczej i pomocniczej daje się zastosować sztywną sprężynę nie tracać na skoku zawieszenia

> ale mi chodzi o poczucie bezpieczeństwa (mam fioła na tym punkcie) no

> i myślę że sie będę lepiej czuł a co za tym idzie może pozwoli

> szybciej , a co znowu za tym idzie może kiedyś, jak przeciwnicy

> pozwolą , może uda się w klasie

> o ile nie będzie startował kolega w granatowym SC z żółtymi wstawkami

Bardzo dobre podejście. Co do tego głąba w niebieskim SC to narazie się nie wybiera raczej.

Napisano

> ile razy bede ci debilu tłumaczył ze vk a grupa A to dwie różne żeczy

> szymon ma racje vk moze miec 4p a A grupa nie moze ...

1.po co tak ostro?

2.to jaka to jest grupa? H? czy może B?

To teraz cytat z MKS (międzynarodowy Kodeks Sportowy) FIA

pkt 21. Rajdy i rajdy terenowe

a) Rajdy pierwszej kategorii

...

Samochody dopuszczone do rajdów pierwszej kategorii

...

W rajdach międzynarodowych mogą uczestniczyć wyłącznie:

- Samochody turystyczne (grupa A), o ile nie ma przeciwwskazania w karcie

homologacyjnej, wykluczającego pewne modyfikacje.

- Samochody seryjne (grupa N).

I na tym koniec.

Więc proszę cie, nie gadaj głupot, VK to nie jest przecież jakaś oddzielna grupa aut sportowych. to po prostu w tym przypadku rozszerzenie grupy A zaproponowane przez Fiata z kitem który można kupić w fabryce.

Napisano
  • Autor

> Bardzo dobre podejście.

Wiesz. Ja drive.gif biorę odpowiedzialnośc nie tylko za siebie i za autko ale również za pilota wink.gif i myślę, że nacisk na bezpieczeństwo w trakcie budowy auta, pozwoli mi później tylko myślec o drive.gif, mam nadzieję że na szybkiej wink.gif

> Co do tego głąba w niebieskim SC to narazie się nie wybiera raczej.

oj crazy.gif

mam nadzieję, że w przyszłym roku, jak wszystko się uda z budową autka, będę miał szansę spróbowac chociaż troszkę poganiac Twoje czasy wink.gif

Pozdrawiam boozing.gif

Napisano

To może przy okazji tematu wytłumaczę o co kaman z tymi grupami i wariantami.

Homologacja sportowa samochodu to taka książka w ktrórej są opisane modyfikacje odpowiadające danym grupom. Producent (tutaj FIAT lub jakiś podwykonawca dla Fiata) przygotowuje coś takiego i przedstawia FIA do zatwierdzenia.

Podstawową homologacją jest grupa A. Dopiero potem N. Może się więc tak zdarzyć ze jakieś auto ma A ale nie ma N. Natomiast nie moze byc tak ze istenieje N a nie ma A.

Co moze mało przejrzyste na początek A grupa to poważne modyfikacje natomiast N z założenia miała być lekkim poprawianiem fabryki.

teraz VK. Jest to niejako rozszerzenie A grupy. W przypadku seja i homologacji A5593 (dla wersji Spi jest taka homologacja) dotyczy ona silnika z osprzetem oraz karoserii (wloty powietrza w zderzaku). Mozna zrobic sam silnik tutaj ma on 2P (ale wszystko od A do Z co jest wymienione -nie moze byc traktowana frgmentarycznie) i mozna zrobic zderzak. NAtomiast nie mozna zrobic samego zderzaka. Wiec jak widzicie na OSie SC z otworami w zderzaku to napewno ma on miniumum 2P. Miniumum ponieważ dla homologacji modelu MPI hom. nr5595 VK ma 4P.

Teraz VO czyli wariant opcji newpno jest dla A i chyba dla inncyh samochodów, bo w SC akurat nie, dla Nki też. Tutaj pozwalają zastosować inne przeguby, hamulce , hydrauliczny ręczny itp. Nie trzeba stosować całego VO naraz.

ps. jak coś przekręciłem to proszę sprostować.

ps2. Auto musi byc zgodne z homologacją w imprezach pod patronatem FIA czyli u nas PZM. Z KJSami śliska sprawa bo róźnie interpretują ale jak robisz ręczny to możesz być pewien ze poproszą o homologację (w Warszawie)

Napisano

To pamiętaj że bezpieczeństwo to nie tylko klatka ale kompletny brak druciarstwa. Niestety na poziomie KJS panuje takie mało profesjonalne podejście a szczerze mówiąc to auto na 10 km KJSu dostaje bardziej w dupę niz na 100km "normalnego" rajdu.

Jeśli już wystartuję to raczej z nastawieniem łącznika pomiędzy pedałami a kierownicą w pozycji: for fun bookiem zlosnik.gif

ps. co do ganiania czasów to ganiaj dextera.. to i tak już wysoko postawiona poprzeczka.

Napisano
  • Autor

nie zamierzam robic niczego półśrodkami, albo coś robic dobrze albo w ogóle, żadnych prowizorek smile.gif

> ps. co do ganiania czasów to ganiaj dextera.. to i tak już wysoko postawiona poprzeczka.

Widziałem kolegę dextera na klipach i przeglądałem wyniki smile.gif

PS. poprostu Ciebie kojarzę z czasu kiedy startowałem na prawym (np. na Żeraniu) już wtedy byłeś szybki smile.gif

Napisano

Cenny post ok.gifbow.gif

Żeby nie zakładać nowego tematu:

Czy homologacja (jakakolwiek VK cz A) mówi coś o odelżaniu zamachu?

Powiem tak: buduje silnik z 2p i kazdy krok staram się jak najbardziej przemysleć (czyt - nie na pałę zlosnik.gif )

Nie chciałbym zbierać zamachu na maxa, bo może dać to odwrotny skutek. W koncu regulaminy po cos tam sa napisane (tak mi się wydaje).

Senkju za ew. odp

Pzdr.

Napisano

tak mówi, jest waga minimalna w grupie A . Jeżeli budujesz do ppzm nie zaczynaj bez homologacji w ręce

Napisano

> Niestety na poziomie KJS panuje takie mało

> profesjonalne podejście a szczerze mówiąc to auto na 10 km KJSu

> dostaje bardziej w dupę niz na 100km "normalnego" rajdu.

zeby.GIF taaa a świstak owija

przejedż sie kiedys na park zamknięty po rajdzie zobaczysz jak skatowane są auta nawet jeśli nie miały dzwona. Jeden rajd potrafi zniszczyć więcej niż 2 sezony w kjs. To jest główny problem finansowy z rajdami na poziomie "jeżdze za swoje" konieczność odbudowywania auta po każdym sezonie a czasem i częściej, i związane z tym koszty

Napisano

> tak mówi, jest waga minimalna w grupie A .

food.gif

> Jeżeli budujesz do ppzm

> nie zaczynaj bez homologacji w ręce

Nie, nie - Sprzęcik typowo do zabawy - na ulicę.

BTW - odezwę się jutro na prv 893goodvibes.gif

Napisano
  • Autor

> Cenny post

ja tak nie chcący crazy.gifcrazy.gif

Pozdrawiam boozing.gif

Napisano

A5593 mówi o kole 5972g

A 5593 VK 4000g plus zdjęcie na którym nie widać otworów dodatkowych .

Napisano

> Nie, nie - Sprzęcik typowo do zabawy - na ulicę.

> BTW - odezwę się jutro na prv

Waga koła to 4050kg. Przy silniku 1.2 lub więcej nie polecam takiej wagi.

Napisano

No więc tak się składa że miałem okazję jeździć i tu i tu oraz serwisować auta na RSMP oraz IRC. Wszytsko zależy od kierowcy i nawierzchni. Faktycznie nie napisałem że chodzi mi o asfalt.

Napisano

> A5593 mówi o kole 5972g

> A 5593 VK 4000g plus zdjęcie na którym nie widać otworów dodatkowych

> .

Pięknie podziękował bow.gif

Czyli spokojnie mogę zjechać do 4kg hmm.gif

Napisano

> Waga koła to 4050kg. Przy silniku 1.2 lub więcej nie polecam takiej

> wagi.

czyli ile dla mnie bys widział? Wiesz co i jak zlosnik.gif

Pzdr

Napisano

> No więc tak się składa że miałem okazję jeździć i tu i tu oraz

> serwisować auta na RSMP oraz IRC. Wszytsko zależy od kierowcy i

> nawierzchni. Faktycznie nie napisałem że chodzi mi o asfalt.

IRC smile.gif Przejeżdz sie na Krakowski albo Subaru, tam jest taki wyryp że w autach podłużnice potrafi pogiąć. Może nie w Lancerach ale w SC albo 106 już tak

Napisano

No taka trochę jałowa dyskusja bedzie bo zawsze znajdzie sie rajd kat dla auta. Nastepny problem to nagminne ciecie zakretów nawet tam gdzie nie ma to sensu i to głównie własnie ciecia niszczą samochód. Nastepny problem to za nisko poustawiane samochody. Z drugiej strony jak sie jedzie po 40 czterłopacha to ciezko odróznic asfalt od pobocza. Poprostu KJSy robi sie na byle czym tzn placach z dziurami krawęznikami itp. Nie było KJSu po którym nie musiałbym ustawiać geometri sta takie a nie inne zdanie.

Napisano

> To może przy okazji tematu wytłumaczę o co kaman z tymi grupami i

> wariantami.

> Homologacja sportowa samochodu to taka książka w ktrórej są opisane

> modyfikacje odpowiadające danym grupom. Producent (tutaj FIAT

> lub jakiś podwykonawca dla Fiata) przygotowuje coś takiego i

> przedstawia FIA do zatwierdzenia.

> Podstawową homologacją jest grupa A. Dopiero potem N. Może się więc

> tak zdarzyć ze jakieś auto ma A ale nie ma N. Natomiast nie moze

> byc tak ze istenieje N a nie ma A.

> Co moze mało przejrzyste na początek A grupa to poważne modyfikacje

> natomiast N z założenia miała być lekkim poprawianiem fabryki.

> teraz VK. Jest to niejako rozszerzenie A grupy. W przypadku seja i

> homologacji A5593 (dla wersji Spi jest taka homologacja) dotyczy

> ona silnika z osprzetem oraz karoserii (wloty powietrza w

> zderzaku). Mozna zrobic sam silnik tutaj ma on 2P (ale wszystko

> od A do Z co jest wymienione -nie moze byc traktowana

> frgmentarycznie) i mozna zrobic zderzak. NAtomiast nie mozna

> zrobic samego zderzaka. Wiec jak widzicie na OSie SC z otworami

> w zderzaku to napewno ma on miniumum 2P. Miniumum ponieważ dla

> homologacji modelu MPI hom. nr5595 VK ma 4P.

> Teraz VO czyli wariant opcji newpno jest dla A i chyba dla inncyh

> samochodów, bo w SC akurat nie, dla Nki też. Tutaj pozwalają

> zastosować inne przeguby, hamulce , hydrauliczny ręczny itp. Nie

> trzeba stosować całego VO naraz.

> ps. jak coś przekręciłem to proszę sprostować.

> ps2. Auto musi byc zgodne z homologacją w imprezach pod patronatem

> FIA czyli u nas PZM. Z KJSami śliska sprawa bo róźnie

> interpretują ale jak robisz ręczny to możesz być pewien ze

> poproszą o homologację (w Warszawie)

wszystko sie zgadza tyle tylko ze VK nie jest homologowane i klasyfikowane w A-grupie VK nie mozesz sie zapisać na ppzm w grupie a0 (tyle wiem od pana SZ i pana H ) można natomiast zgłośc sie w e1 homologacja 5595 vk określa rzeczonego Variant Kit'a i różni sie od homologacj grupy A. zgadza sie różniez kolejność najpierw homologowane jest auto w grupie A czasem A/B dopiero potem jest N i rozszezenia VK lub H i ostatnio dochodzi do tego E zdaza sie również ze sa Apendixy do homologacji działa to na zasadzie takie ze bazową homologacje w czasie jej trwania rozszeża sie o naspepujące punkty w dopuszczonych modyfikacjach

homologacja to biblia konstruktora ale tez i serwisanta bo moze sie okazać ze naprawa auta tez jest niezgodna z homologacją chodzi mi głównie o naprawy silnika pomimo wystepowania normalnie nadwymiarów naprawczych nie mozna ich stosować bo zabrania tego zapis homologacyjny o danym wymiaże

apropo seja to w grupie A homologowane były seicento sporting spi oraz sporting mpi i abart mpi to samo tyczy sie N itp itd (o ile dobrze pamiętam) a jak nie to homologacje leża na pułce i moge sprawdzić jak potrzeba dokładnie .....

Napisano

> To pamiętaj że bezpieczeństwo to nie tylko klatka ale kompletny brak

> druciarstwa.

Święte słowa.. dla mnie to jest priorytet w budowie swojego seja..

> ps. co do ganiania czasów to ganiaj dextera.. to i tak już wysoko

> postawiona poprzeczka.

blagam.gif jak narazie to Ciebie uważam za wzór, jak można wykorzystywać SC..

Napisano

> IRC Przejeżdz sie na Krakowski albo Subaru, tam jest taki wyryp że w

> autach podłużnice potrafi pogiąć. Może nie w Lancerach ale w SC

> albo 106 już tak

Nie wątpie, bo byłem na wielu rajdach i widzialem jak wyglądają OSy.. owszem, wyryp, syf, kamienie, itp itd.. ale jesli chodzi o zniszecznia auta wpływ na to ma tez stosunek kierowcy do samochodu.. sa kierowcy którzy sa katami dla auta, a są tacy, którzy wygrywają i odstawiają praktycznie nie tkniete auto do parku..

Co do KJSów.. są takie, które niszcza auto, są takie, które przejeżdżasz i po umyciu samochodu jedziesz kolejny rajd.. nie ma na to regóły.. choć czasem faktycznie próby KJSowe są megawyrypem, na którym zamist skupic sie na jeździe trzeba walczyć o to, by nie zostawic gdzies koła albo płyty pod silnikiem...

Napisano

> wszystko sie zgadza tyle tylko ze VK nie jest homologowane i

> klasyfikowane w A-grupie VK nie mozesz sie zapisać na ppzm w

> grupie a0 (tyle wiem od pana SZ i pana H )

To ciekawe, ze takie samochody jeżdzą w PPZM.. sami oszuści?? chociażby Kwaśny jeździł VK.. ma 2P, 1148, głowice MPI75, 6 z P1.. to wszystko ma VK.. mam homologacje przed nosem.. i jeździ a A0...

Napisano

> wszystko sie zgadza tyle tylko ze VK nie jest homologowane i

> klasyfikowane w A-grupie VK nie mozesz sie zapisać na ppzm w

> grupie a0 (tyle wiem od pana SZ i pana H )

hmmm... ciekawe

wyniki Rajdu Wisły PPZM

b7672a0e9912de47.jpg

Musieli sporo dać w łapę razem ze zgłoszeniem w A0.

Napisano

> hmmm... ciekawe

> wyniki Rajdu Wisły PPZM

> Musieli sporo dać w łapę razem ze zgłoszeniem w A0.

powiem inaczej pokaz mi seja który w ppzm ma 4 przepustnice albo jakiego kolwiek gdzie kolwiek który jest zgłoszony w A0 i ma 4 p ... jak pokażesz to sie odczepie

Napisano

> powiem inaczej pokaz mi seja który w ppzm ma 4 przepustnice albo

> jakiego kolwiek gdzie kolwiek który jest zgłoszony w A0 i ma 4 p

> ... jak pokażesz to sie odczepie

Nie wiem, nie znam się, nie widziałem.

Ale na 2p to też jest VK. Po prostu inny, "uboższy" a ty twierdziłeś, że to nie jest ani a-grupa ani n-grupa. VK 5593 (nie wiem czy wszystkie kity są dopuszczone do startów w PPZM) występuje w przyrodzie w klasie A0. Nie wiem jak jest z 5595VK bo ten, jak powiedział Szymon, ma już 4p.

Napisano

> powiem inaczej pokaz mi seja który w ppzm ma 4 przepustnice albo

> jakiego kolwiek gdzie kolwiek który jest zgłoszony w A0 i ma 4 p

> ... jak pokażesz to sie odczepie

Auto Sawickiego, obecnie wlasnosc Rafala Murdzinskiego, niebieski sej

VK tojest A gupa, klasa H i E1 nie istnieje w homologacji, istota E1 czy H to wlasnie to ze mozna robic niektore rzeczy bez homologacji, dlatego jest taniej. W E1 mozna wsadzic silnik dowolny byle byl od tej samej grupy producenckiej, jexdzi p205 z motorem z xsary, mozna by do fiat asilnik z alfy albo i ferrari wsadzic.

W PPZM nie moga jezdzic kity w A6 i A7, obecnie takze R3 i R2 ale to dlatego ze te auta byly za drogie i dawaly za duza przewage sprzetową. Kit w A0 moze jechac, tak samo a5. 4 przepustnie wcale nie sa takie super, drogie i trudne do dostrojenia, niewiele gorsze efekty mozna osiagnac 1 przepustnica z odpowiednim kolektorem

Napisano

Są dwie homologacje SC

A5593

i

A5595

w obu występują VK i to co było załączone przez kolegę to były VK 5593 co jest dopuszczone w Agrupie. Nie mam przed sobą A5595 więc głowy nie dam ale tam własnie VK ma 4P i jak ktoś ma chęc zbudowania czegoś takiego to czemu nie. Problemem raczej jest kosztowność takeigo zabiegu w stosunku do różnicy jaką można usyzkać z 2P.

Auta dzielimy wg

Kategoria I: samochody produkowane seryjnie

Samochody, odnośnie których stwierdzono na życzenie producenta, że

zostały wyprodukowane seryjnie, w określonej ilości identycznych

egzemplarzy (patrz definicja tego słowa), w ustalonym okresie czasu i że

zostały przeznaczone do normalnej sprzedaży

Sprzedawane samochody muszą być zgodne z kartą homologacyjną.

- Grupa N: Samochody produkcyjne

- Grupa R: Samochody turystyczne lub seryjne wielkiej produkcji

- Grupa A: Samochody turystyczne

- Grupa B: Samochody wielkiej turystyki

- Grupa SP: Samochody superprodukcyjne

- Grupa T2: Samochody terenowe seryjne

- Grupa T2: Samochody terenowe seryjne

Kategoria II:samochody wyczynowe

Samochody budowane w pojedynczych egzemplarzach i przeznaczone do celów wyczynowych.

- Grupa T1: Samochody terenowe udoskonalone

- Grupa GT3: Pucharowe samochody wielkiej turystyki

- Grupa GT2: Samochody seryjne wielkiej turystyki

- Grupa GT1: Samochody wielkiej turystyki

- Grupa CN: Samochody sportowe-produkcyjne

- Grupa D: Samochody wyścigowe formuły międzynarodowej

- Grupa E: Samochody wyścigowe formuły wolnej

Kategoria III:

- Grupa F: Cężarówki wyścigowe

- Grupa T4: Ciężarówki terenowe

Napisano

no w tym roku na suabru to nawet nie dali im okazji żeby pogiąć... zlosnik.gif

Napisano

> Święte słowa.. dla mnie to jest priorytet w budowie swojego seja..

> jak narazie to Ciebie uważam za wzór, jak można wykorzystywać SC..

Ja mam tylko szybkie auto

Napisano

> 4 przepustnie

> wcale nie sa takie super, drogie i trudne do dostrojenia,

> niewiele gorsze efekty mozna osiagnac 1 przepustnica z

> odpowiednim kolektorem

trochę masz racji zlosnik.gif ale tylko troszeczkę zlosnik.gif

Napisano

> Ja mam tylko szybkie auto

widac było na treningu w słomczynie przed krzysztofem yikes.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.