Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stuknęło mi 60kkm - podsumowanie

Featured Replies

Napisano

Jako że zrobiłem autem trochę ponad 60kkm w niecały rok, mogę chyba opisać moje wrażenia. Nie wiem czy ktoś tutaj tyle już najeździł dieslem, więc może się komuś to przyda, zwłaszcza tym, którzy się zastanawiają czy nie kupić Chevroleta.

Więc po kolei:

1. Wrażenia ogólne: jestem zadowolony, nic nie stuka, nie puka, nie odpada. Auto jeździ tak samo jak pierwszego dnia po wyjechaniu z salonu. Żadnych śladów zużycia.

2. Spalanie: jeżdżę głównie w trasy, średnie spalanie to ok. 6-6,5l/100km przy spokojnej jeździe z prędkościami rzędu 100-110km/h. Na autostradzie przy 130km/h pali 7,5l/100km. W cyklu mieszanym trasa-miasto wychodzi mi ok. 7l/100km.

3. Awaryjność: maskę otwierałem tylko po to, zeby dolać płynu do spryskiwaczy. Nawet nie sprawdzałem poziomu oleju pomiędzy przeglądami. Przy przeglądzie po 45kkm ASO poinformowało mnie, że wymienili jakieś gumowe elementy w tylnym zawieszeniu. Podobno się zużyły i były minimalne luzy. Ja nic nie zauważyłem - punkt dla nich. Wymiana w ramach gwarancji (drugi punkt dla nich). Ponadto zaczęła się łuszczyć farba na ramionach wycieraczek. Wymienili na nowe (gwarancja). I trzecia rzecz, pojawił się świerszcz w dmuchawie klimatyzacji. W przyszłym tygodniu wymienią mi na nową na gwarancji. Ogólnie - drobiazgi, zero prawdziwych awarii i wzorowa reakcja serwisu.

4. ASO: większość tutaj narzeka na ASO, ja nie mam powodu. Wzorowe reakcje na zgłoszenia gwarancyjne, instalacja dodatkowego wyposażenia (zestaw bluetooth) szybka i bezproblemowa. Przeglądy wykonywane szybko, sprawnie i dokładnie (vide naprawa luzów w zawieszeniu). Jedyny zarzut jaki mam, to wysokie ceny. Przeglądy kosztują 600-1000zł (dużo kosztują materiały do Diesla: 6l oleju po 50zł/l, filtr oleju za 100zł i nie ma zamienników), ale dla benzynowych silników powinno być trochę taniej. Rozrząd ma kosztować 1300zł (wymiana po 90kkm), a głupia wymiana żarówki kosztowała 100zł! Bardzo drogo.

5. Wyposażenie/dodatki: moim zdaniem warto wybrać najdroższą wersję i negocjować cenę. Upusty są większe i różnica pomiędzy taką wersją a tańszymi jest mniejsza niż to wygląda na pierwszy rzut oka w cenniku. A dodatki dostępne w Lacetti naprawdę umilają życie. Automatyczna klima działa świetnie i ma inteligentnie napisane oprogramowanie, czujnik deszczu naprawdę reaguje na deszcz (nie u wszystkich producentów jest to takie oczywiste), tempomat ma dwa tryby pracy, bardzo przydatne i przemyślane. Do tego dobre nagłośnienie w opcji ze zmieniarką i 8 głosnikami.

Podsumowując:

Obszerne, bardzo wygodne i całkiem komfortowe auto, dobrze nadające się na długie trasy. Silnik diesla to klasa sama w sobie - mocny i cichy. Oczekiwałem bezawaryjności Daewoo i nie zawiodłem się. Moim zdaniem auto nie ma konkurencji, bo najbliższe porównywalne auto kosztuje ok. 15-20kpln więcej.

Zobaczymy jak będzie po 100kkm.

Napisano

> wycieraczek. Wymienili na nowe (gwarancja). I trzecia rzecz,

> pojawił się świerszcz w dmuchawie klimatyzacji. W przyszłym

> tygodniu wymienią mi na nową na gwarancji.

Też mam świerszcza - trza będzie podjechac do ASO aby go ubili zlosnik.gif

> 5. Wyposażenie/dodatki: moim zdaniem warto wybrać najdroższą wersję i

> negocjować cenę. Upusty są większe i różnica pomiędzy taką

> wersją a tańszymi jest mniejsza niż to wygląda na pierwszy rzut

> oka w cenniku. A dodatki dostępne w Lacetti naprawdę umilają

Też teraz myślę, ze trzeba było wziąć bogatszą wersję ... ale w 2006 jeszcze nie było takich upustów no.gif

> Obszerne, bardzo wygodne i całkiem komfortowe auto, dobrze nadające

> się na długie trasy.

To sobie cienię ok.gif

> Silnik diesla to klasa sama w sobie - mocny

> i cichy. Oczekiwałem bezawaryjności Daewoo i nie zawiodłem się.

Włosi umieją dobre diesle zaprojetować ok.gif

Napisano

> Jako że zrobiłem autem trochę ponad 60kkm w niecały rok, mogę chyba opisać moje wrażenia.

> Podsumowując:

> bezawaryjności Daewoo i nie zawiodłem się.

Jednak sprawdza się stara zasada, że jeżeli auto jest używane i dobrze serwisowane to będzie niezawodne.

60tys rocznie to bardzo dużo ale po to są auta żeby nimi jeździć.

Ceny aso pozostawię bez komentarza, każdy ma inny zasób portfela. Ja tylko mogę wspomnieć że w aso daewoo też będą wiedzieć o co chodzi w aucie a skasują znacznie mniej.

Koledze życzę kolejnych bezawaryjnych 60tys claps.gif

Napisano

> Jednak sprawdza się stara zasada, że jeżeli auto jest używane i

> dobrze serwisowane to będzie niezawodne.

> 60tys rocznie to bardzo dużo ale po to są auta żeby nimi jeździć.

> Ceny aso pozostawię bez komentarza, każdy ma inny zasób portfela. Ja

> tylko mogę wspomnieć że w aso daewoo też będą wiedzieć o co

> chodzi w aucie a skasują znacznie mniej.

> Koledze życzę kolejnych bezawaryjnych 60tys

Ja to w 5 lat zrobie i bede sprzedawal zlosnik.gif

Napisano

zazdroszcze ASO gdzie takie dobre jest piekary, dabrowa?

Napisano

> zazdroszcze ASO gdzie takie dobre jest piekary, dabrowa?

M&M Cars Katowice, Lotnisko

• 4 tygodnie później...
Napisano

> M&M Cars Katowice, Lotnisko

tez postanowiłem dorzucić swoje zdanie jak narazie mam swojego lacetti 1,4 benzyna rok i 3 miesiące na liczniku 24 tys jeżeli chodzi o przegląd po 15tys wykonywałem tez w katowicach na lotnisku jestem również mile zaskoczony za cały przegląd zapłaciłem 410zł z własnym olejem. z wczesniejszej rozmowy telefonicznej wynikało 450zł jak by niebyło 40 zeta w kieszeni zostało wszystko przebiegło bardzo sprawnie panowie w aso uporali sie w ciągu 3 godzin a ja za ten czas po realu dłuższy spacer tak że tez wielki pozytyw dla aso katowice cool.gif

pozdrawiam hank

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.