Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

klema plusowa mi zarosła...

Featured Replies

Napisano

jaka jest przyczyna zarastania klemy plusowej akumulatora białozielonkawym nalotem i jak się od tego uchronić?

hmm.gif

Napisano

> jaka jest przyczyna zarastania klemy plusowej akumulatora

> białozielonkawym nalotem i jak się od tego uchronić?

Mam to samo. Podobno dlatego że akumulator nieszczelny.

Tylko że w moim przypadku trochę szkoda wydawać kasę na nowy bo obecny akumulator jeszcze doskonale daje radę - nigdy nie było problemu z odpaleniem.

Napisano

A zabezpieczona byla jakos czy nie? jesli nie to raczej nic dziwnego ze zarosla.

Ja mam posmarowane klemy wazelina techniczna i wygladaja jak nowki waytogo.gif mozna tez kupic smar do klem, preparaty do konserwacji stykow ok.gif

Napisano

> mozna tez kupic smar do klem, preparaty do konserwacji stykow

to szaleństwo hehe.gif

wystarczy kapkę oleju np. starego silnikowego

Napisano

> to szaleństwo

> wystarczy kapkę oleju np. starego silnikowego

A co zlosnik.gif jak szalec to szalec grinser006.gif

A na serio to nawet zwykle WD-40, ktore pewnie kazdy ma w garazu daje rade wink.gif

Napisano

> A co jak szalec to szalec

> A na serio to nawet zwykle WD-40, ktore pewnie kazdy ma w garazu daje

> rade

jak masz nieszczelny aq to nic nie da rady. prędzej czy później narośnie kożuszek z białawego syfu.

(posmarowanie róznymi specyfikami pomaga, ale nie na długo)

jeździć z tym oczywiście można, tylko raz na jakis czas trza oczyscić kleme, bo nie będzie dobrego przejścia. ot tyle

Napisano

tak jak pisza koledzy nieszczelny AQ

masz do wyboru: posmarować klemę wazeliną alboooo

ja pamietam za starych czasów wbijało się w szczelinę klemy złotówkę (starą aluminiową). Pewnie wystarczy kawałek Al. ona bedzie zbierał syf, a klema będzie czysta zlosnik.gif

Napisano

Witaj ,miałem to samo ,tubka wazeliny do aku którą kupiłem w sklepie z akumulatorami jakieś 5 lat temu za grosze(ok4 zł)zużyta jest dopiero w czwartej części ,polecam kupno tego specyfiku i po problemach .Co roku przed zimą odpinam aku w swoich autach i czyszcze klemy i miejsca styku przewodów masowych z karoserią i przed przykręceniem konserwuję tym ustrojstwem i nie mam problemów zimą z odpalaniem i nie wytrącają się te upierdliwe osady o których piszesz.Nie jest to wina akumulatora moim skromnym zdaniem ,tylko normalna reakcja par elektrolitu z bieguniem dodatnim aku.Jak lubisz zainwestować w auto mogę polecić smar miedziany przyda Ci się nie tylko do aku ,

przykładowy link http://www.allegro.pl/item465386386_smar_miedziany_do_1100_c_70_gr_promocja_f_vat.html

Napisano

Przyczyną jest nieszczelność przy przejściu czopa przez obudowę akumulatora, a zaradzić temu można (oczywiście po kupnie nowego akumulatora) porządnie go mocując w samochodzie i delikatnie zakładać i zdejmować klemy. grinser006.gifbiglaugh.gif

Napisano

Ja smaruję smarem miedziowym smile.gif

Napisano

> jak masz nieszczelny aq to nic nie da rady. prędzej czy później

> narośnie kożuszek z białawego syfu.

> (posmarowanie róznymi specyfikami pomaga, ale nie na długo)

> jeździć z tym oczywiście można, tylko raz na jakis czas trza oczyscić

> kleme, bo nie będzie dobrego przejścia. ot tyle

Nie wiem co masz na mysli pod pojeciem "nieszczelny akumulator", bo kazdy aku jest na swoj sposob nieszczelny przez odpowietrzniki w korkach wink.gif

Moze sie nie znam, ale ja gdy kuplem auto mialem mega zasyfiona kleme tak, ze przy zapalaniu gaslo wszystko , restartowal sie komp i zegarek- wyczyscilem bieguny oraz klemy i przez nastepne 3 lat cieszylem sie brakiem korozji wink.gif

Napisano

> Nie wiem co masz na mysli pod pojeciem "nieszczelny akumulator", bo

> kazdy aku jest na swoj sposob nieszczelny przez odpowietrzniki w

> korkach

tam gdzie biegun aq wychodzi na zewnątrz najczęściej następuje rozszczelnienie (na skutek nieumiejętnego nabijania klemy na biegun, braku dobrego umocowania aq i co za tym idzie szarpania bieguna za posrednictwem kabla itp) i podczas jego ładowania wydostają się tamtędy malutkie ilosci par elektrolitu, wchodzą w reakcje z klemą i mamy biały kit.

przy szczelnym akumulatorze nawet niczym niezabezpieczona klema nie ma prawa zaśniedzieć.

Jeśli już natomiast aq jest rozszczelniony to żeby spowolnić/opóźnic proces narastania tego białego nalotu, ,stosuje sie różne spraye, smary miedziowe, wazeliny techniczne itp. Ale zaznacam, gdyby aq był szczelny, nie było by to pottrzebne

mam nadzieje że wyraziłem się jasno

Napisano

> mam nadzieje że wyraziłem się jasno

...wszystko na temat waytogo.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.