Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Opinia o Opel Astra 2.2 DTI 125 KM

Featured Replies

Napisano

j.w., jakie macie zdanie na temat tego wozidła ?? nosze sie z kupnem takiej astry ?? Jakie wady a jakie zalety, jak to smiga, co sie psuje czesto i na co zwrócic uwage ??!! Pozdrawiam

Napisano

Jezdzi przyzwoicie, choc duzo mu brakuje do 130km diesla VAG.

Spalanie podobne do 2.0 DTI.

Kosztowne zdarzajace sie awarie przy przebiegu ok. 200kkm:

1. Kolo dwumasowe (ale ktore go teraz nie maja)

2. Pompa wtryskowa (choc podobno lepsza od 2.0 DTI)

3. Przeplywomierz

Kolo dwumasowe i przeplywomierz jestes w stanie sprawdzic przy zakupie, pompy wtryskowej jesli auto jezdzi raczej nie.

Poza tym zwroc uwage na podstawowe punkty zawieszenia, wycieki, olej, plyn chlodzacy, karoseria, szyby, wnetrze to podstawa.

Napisano

> dzieki za podpowiedz oto konkretny model o który mi choddzi

> http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C6599185

Odpuść sobie smile.gif Na pierwszy rzut oka widać że był walony z przodu, w dodatku ktoś go dość nieudolnie naprawił. Sądząc po zdjęciach, auto ma ok. 200 kkm przebiegu, więc jak na diesla w tym roczniku nie jest źle (trzeba by sprawdzić stan techniczny), ale na Twoim miejscu poszukałbym egzemplarza, który nawet jeśli był puknięty, to jest przynajmniej profesjonalnie naprawiony wink.gif

Co do silnika 2.2 DTI. Ten silnik był bardzo mało popularny w Astrze, w dodatku był montowany tylko przez 2 ostatnie lata produkcji. Z tego powodu podaż na rynku jest niewielka i pewnie więcej czasu zajmie Ci znalezienie wartego uwagi egzemplarza. Tak jak wcześniej wspomniał inny kolega, z relacji użytkowników wynika, że spalanie jest niewiele większe od 2.0 DTI, ale też podobno w praktyce nie czuć żeby auto miało o 25 KM więcej. Co do usterek, to tak jak w każdym dieslu: turbosprężarka, koło dwumasowe, przepływomierz... Nie ma się co bać, jest ogromna szansa że będziesz tylko lał paliwo i śmigał, ale trzeba byc przygotowanym że jeśli coś padnie to naprawa nie będzie tania. No i przede wszystkim trzeba lać dobre paliwo.

Powodzenia w poszukiwaniach ok.gifsmile.gif

Napisano

> Na pierwszy rzut oka widać że był walony z przodu, w

> dodatku ktoś go dość nieudolnie naprawił. Sądząc po zdjęciach,

> auto ma ok. 200 kkm przebiegu,

a mozesz rozwinąc te przypuszczenia? hmm.gif

Napisano

> a mozesz rozwinąc te przypuszczenia?

I i II zdjęcie.

Zderzak różni się oddcieniem i ewidentna szpara pomiędzy błotnikiem a zderzakiem. Poza tym widać, brak halogenów co może świadczyć o tym, że zderzak był wymieniany ewentualnie zdejmowany

Napisano

> Odpuść sobie Na pierwszy rzut oka widać że był walony z przodu, w

> dodatku ktoś go dość nieudolnie naprawił. Sądząc po zdjęciach,

> auto ma ok. 200 kkm przebiegu, więc jak na diesla w tym roczniku

gratuluję wzroku winner.gif jeśli Ty z takich kiepskich zdjęć jesteś w stanie zauważyć braki blacharsko-lakiernicze cfaniaczek.gif a o Twojej ocenie przebiegu nie wspomnę spineyes.gif

Napisano

> a ta astra bita czy nie ?

> http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C6845324

a skąd ja mam wiedzieć ?

ze zdjeć to ja Ci nie powiem, chociaż w tym przypadku podpada mi szczelina pomiędzy maską a błotnikami tzn .z lewej większa niż z prawej chociaż zdjęcie jest robione bardziej z prawej więc pewności nie mam.

Dziwne ma też listwy tzw. hokeje pod zderzakiem przednim. Ja w kombi miałem inne, chyba że HB takie mają.

Ogólnie poza ewidentnymi przypadkami daleki jestem od oceny bezwypadkowości na podstawie jakiejś lipnej fotki.

Napisano

> gratuluję wzroku jeśli Ty z takich kiepskich zdjęć jesteś w

> stanie zauważyć braki blacharsko-lakiernicze a o Twojej ocenie

> przebiegu nie wspomnę

Dziękuję cool.gif001.gif

Co do braków blacharsko-lakierniczych widać ewidentnie (mimo kiepskiego zdjęcia):

- dziury po lampach przeciwmgielnych

- nienaturalne szpary między wieloma elementami (reflektory/zderzak, reflektory/maska, zderzak/błotniki itd.)

- na drugiej fotce widać że dolny róg lampy wystaje poza obrys bardziej niż maska i bardziej niż górna część lampy

Można się przyczepić jeszcze do paru innych rzeczy, ale faktycznie takie kwestie jak np. inny odcień lakieru na poszczególnych elementach trudno ocenić po zdjęciach, może to wynikać z oświetlenia. Dla porównania daje link do Astry która imo ma bezwypadkowy przód: KLIK

Kwestia przebiegu. Kierownica wygląda na oryginalną (wersja sport, 2003 r.). Idąc tym tropem, po stopniu jej zużycia widać że auto ma sporo przejechane. Fakt, że wyślizganie kiery zależy w jakimś stopniu od kierowcy i od jakości skóry użytej do obszycia, ale wierz mi - jechałem kiedyś Astrą z identyczną kierownicą, auto miało przebieg ok. 140 kkm i kiera była prawie jak nowa - jedynie na zewnętrznym obwodzie dało się zauważyć minimalny połysk. W egzemplarzu z linka święci się ona jak psu ... wink.gif Mimo to nie sugerowałbym się tym, jeśli stan techniczny auta jest OK. Nie od dziś wiadomo, że 99 % sprowadzonych aut ma kręcone liczniki.

A przebieg podany w ogłoszeniu skwitować można tylko gromkim śmiechem wink.gif

Nie chodzi mi o to, żeby coś komuś udowadniać. Po prostu nie chcę żeby założyciel wątku wpakował się w jakieś guano, więc zwróciłem uwagę na pewne rzeczy i tyle 20.GIF

Napisano

> a mozesz rozwinąc te przypuszczenia?

Jak wyżej smile.gif

Napisano

> a ta astra bita czy nie ?

> http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C6845324

Ta Astra na zdjęciach wygląda OK. Jak jest naprawdę - trzeba by ocenić w realu. Trochę niepokojący jest brak napisów na tylnej klapie - o ile mi wiadomo fabrycznie wszystkie Astry je miały.

Napisano
  • Autor

więc ja rozwieje wątpliwości co do tej astry której link podałem wink.gif kolega ma bardzo dobry wzrok, autko było walnięte i to całkiem całkiem - zderzak, błotnik, lampa itd. biglaugh.gif także pogratulwoać wzroku biglaugh.gif przywiezione było z Francji i ponoć długo stało dlatego taki mały przebieg aczkolwiek dla mnie tez jest to malo prawdopodobne bo gdzie nie spojrzec na zagraniczne portale sprzedające auta z silnikiem diesla to przebiegi są znacznie większe dla takich roczników ( po 180, 160 czy nawet 200 tys. ). Po przemyśleniu nie będę się ładował w bite auto i z tak rzadkim silnikiem smile.gif Dzieki za pomoc i opinie !! Pozdrawiam

Napisano

> więc ja rozwieje wątpliwości co do tej astry której link podałem

> kolega ma bardzo dobry wzrok, autko było walnięte i to całkiem

> całkiem - zderzak, błotnik, lampa itd. także pogratulwoać

> wzroku przywiezione było z Francji i ponoć długo stało dlatego

> taki mały przebieg aczkolwiek dla mnie tez jest to malo

> prawdopodobne bo gdzie nie spojrzec na zagraniczne portale

> sprzedające auta z silnikiem diesla to przebiegi są znacznie

> większe dla takich roczników ( po 180, 160 czy nawet 200 tys. ).

> Po przemyśleniu nie będę się ładował w bite auto i z tak rzadkim

> silnikiem Dzieki za pomoc i opinie !! Pozdrawiam

cfaniak.gif

Tak gwoli ścisłości - tego silnika nie ma się co bać, tak jak pisałem jest rzadko spotykany w Astrze, ale był bardzo popularny np. w Vectrze B, Vectrze C, Omedze B. Tak więc z dostępem części nie powinno być problemu. Jeśli znajdziesz ładny egzemlarz z tym silnikiem to myślę że warto ok.gif

Napisano

> Jeździ przyzwoicie, choc duzo mu brakuje do 130km diesla VAG.

Zależy w jakiej budzie to 130 km VAG-a

> Kosztowne zdarzajace sie awarie przy przebiegu ok. 200kkm:

> 1. Kolo dwumasowe (ale ktore go teraz nie maja)

Z tego co wiem to 2.2 DTI nie ma dwumasy przynajmniej w Vectrze nie ma go na 100%

> 2. Pompa wtryskowa (choc podobno lepsza od 2.0 DTI)

Kolega to w ogóle orientuje się, że pompa w 2.0 i 2.2 jest taka sama?

> 3. Przeplywomierz

Przepływomierz w DTI generalnie się nie psuje za często, a przynajmniej nie tak jak w TDI

Porady niczego sobie...

Napisano

> Z tego co wiem to 2.2 DTI nie ma dwumasy przynajmniej w Vectrze nie

> ma go na 100%

Przyznam że nie wiem jak w Astrze G i Vectrze B, ale w Vectrze C na 100% jest wink.gif Może to zależy od skrzyni confused.gif

> Kolega to w ogóle orientuje się, że pompa w 2.0 i 2.2 jest taka sama?

Kolega jest tego pewien na 100%? cfaniaczek.gif

Napisano

> Zależy w jakiej budzie to 130 km VAG-a

Ibiza 2002 r.

> Z tego co wiem to 2.2 DTI nie ma dwumasy przynajmniej w Vectrze nie

> ma go na 100%

Spojrzalem do katalogu IC i faktycznie nie maja dwumasy do 2.2 dti w astrze. W vectrze C jest dopiero w tym silniku kolo dwumasowe. Co dziwniejsze w astrze g 2.0 dti jest dwumasa, a w vectrze b z tym samym silnikiem juz nie. Ktos to pojmuje?

> Kolega to w ogóle orientuje się, że pompa w 2.0 i 2.2 jest taka sama?

Były dwa rodzaje pomp w 2.2, roznily sie sterownikiem.

> Przepływomierz w DTI generalnie się nie psuje za często, a

> przynajmniej nie tak jak w TDI

Czyzby to wyzszosc DTI nad TDI?

> Porady niczego sobie...

Jak kto uwaza...

Napisano

> Ibiza 2002 r.

Się zgodze grinser006.gif

> Spojrzalem do katalogu IC i faktycznie nie maja dwumasy do 2.2 dti w

> astrze. W vectrze C jest dopiero w tym silniku kolo dwumasowe.

> Co dziwniejsze w astrze g 2.0 dti jest dwumasa, a w vectrze b z

> tym samym silnikiem juz nie. Ktos to pojmuje?

Wiem tylko, że ja w Vectrze 2.2 DTI nie mam dwumasy, a jak jest w innych DTI to niewiem.gif

> Były dwa rodzaje pomp w 2.2, roznily sie sterownikiem.

Może i tak ale psują się na tym samym poziomie

> Czyzby to wyzszosc DTI nad TDI?

W tej kwestii na pewno, każdy wie że przepływka w TDI to pięta achillesowa tego silnika

> Jak kto uwaza...

Chodzi mi tylko o to żeby nie pisać czegoś jeśli nie jest się w 100% pewnym

Napisano

> Wiem tylko, że ja w Vectrze 2.2 DTI nie mam dwumasy, a jak jest w

> innych DTI to

w moim tez nie ma yay.gif

> Może i tak ale psują się na tym samym poziomie

> W tej kwestii na pewno, każdy wie że przepływka w TDI to pięta

> achillesowa tego silnika

O N75 nie wspomne.

> Chodzi mi tylko o to żeby nie pisać czegoś jeśli nie jest się w 100%

> pewnym

Kazdy stara sie pomoc ok.gif

Napisano

Witam,

A jesteś pewien na 100% że to są zdjęcia tej samej Astry?

Ja swego czasu jak poszukiwałem samochodu - też byłem zainteresowany autem sprowadzanym, powypadkowym( "uczciwy" sprzedawca mnie o tym poinformował że był wypadek "drobna stłuczka z tyłu"- co więcej - na żądanie podesłał zdjęcia "przed remontem" - bo oczywiście dysponował.. tyle że po dokładnym przyjrzeniu się okazało się że to nie ten sam samochód... angryfire.gif niby wszystko się zgadzało , wersja nadwozia-kombi,kolor -piękny srebrny, wersja wyposażenia N-joy moją uwagę zwróciły inne felgi aluminiowe w aucie na zdjęciu i po naprawie(wzór zbliżony ale jedne były na 4 śruby, drugie na 5)..a po dokładnej analizie przesłanych zdjęć wyszło że ktoś "manipulował" - oznaczeniem silnika na klapie bagażnika...bo fotografowane auto było 1.4...a to "moje" 1.6.. , później wyszły inne oznaczenia wersji na listwach bocznych - a te nie były wymieniane - tak więc zalecam czujność.

Napisano

> Witam,

> A jesteś pewien na 100% że to są zdjęcia tej samej Astry?

> Ja swego czasu jak poszukiwałem samochodu - też byłem zainteresowany

> autem sprowadzanym, powypadkowym( "uczciwy" sprzedawca mnie o

> tym poinformował że był wypadek "drobna stłuczka z tyłu"- co

> więcej - na żądanie podesłał zdjęcia "przed remontem" - bo

> oczywiście dysponował.. tyle że po dokładnym przyjrzeniu się

> okazało się że to nie ten sam samochód... niby wszystko się

> zgadzało , wersja nadwozia-kombi,kolor -piękny srebrny, wersja

> wyposażenia N-joy moją uwagę zwróciły inne felgi aluminiowe w

> aucie na zdjęciu i po naprawie(wzór zbliżony ale jedne były na 4

> śruby, drugie na 5)..a po dokładnej analizie przesłanych zdjęć

> wyszło że ktoś "manipulował" - oznaczeniem silnika na klapie

> bagażnika...bo fotografowane auto było 1.4...a to "moje" 1.6.. ,

> później wyszły inne oznaczenia wersji na listwach bocznych - a

> te nie były wymieniane - tak więc zalecam czujność.

Wiesz ja go nie kupuję. Kolega pytał sie o opinię na temat tego samochodu. Z ciekawości zapytałem sprzedawcę o fotki sprzed wypadku i takie dostałem.

Napisano

> Jezdzi przyzwoicie, choc duzo mu brakuje do 130km diesla VAG.

> Spalanie podobne do 2.0 DTI.

> Kosztowne zdarzajace sie awarie przy przebiegu ok. 200kkm:

> 1. Kolo dwumasowe (ale ktore go teraz nie maja)

> 2. Pompa wtryskowa (choc podobno lepsza od 2.0 DTI)

> 3. Przeplywomierz

> Kolo dwumasowe i przeplywomierz jestes w stanie sprawdzic przy

> zakupie, pompy wtryskowej jesli auto jezdzi raczej nie.

> Poza tym zwroc uwage na podstawowe punkty zawieszenia, wycieki, olej,

> plyn chlodzacy, karoseria, szyby, wnetrze to podstawa.

No dobra to jak można sprawdzić koło dwumasowe i przepływkę? Rozumiem że z pompą wtryskową to jest loteria i ryzykuje się około 4 kzł ?

Teoretycznie awaryjność tych części w 2.0 DTI i 2.2DTI jest taka sama? Czy jednak lepiej szukać 2.2 z tego powodu, że nie ma dwumasówki?

Napisano

Jesli znajdziesz insteresujaca Cie astre z 2.0 DTI to uwazaj. Najczestsze objawy awarii dwumasowki to telepanie silnika na luzie, drgania samochodu podczas jazdy, metaliczne stukanie lub odglosy tarcia podczas ruszania czy hamowania silnikiem. Ponieważ naprawa (wymiana) wiaze się z demontazem skrzyni i polosi napedowych, przy okazji zazwyczaj wymienia sie tarcze i docisk - ale jesli sa w dobrym stanie, to nie trzeba. I odwrotnie - może byc potrzeba wymiany sprzegla, a kolo zamachowe jest ok.

A co do przeplywomierza, to najlepiej najpierw przejechac sie sprawdzonym egzemplarzem aby miec porownanie dynamiki auta.

Najczestszym bowiem objawem jest wyrazny spadek mocy silnika. Samochod nie chce przyspieszac. Towarzyszy temu tez pogorszenie pracy silnika.

W niektorych autach objawy nie sa dokuczliwe, sterownik może przejsc na ustawienia domyslne i silnik pracuje w miare poprawnie. Pali sie tylko lampka "check engine", ktora mozna rozszyfrowac podpinajac interfejs diagnostyczny.

Sygnalem o zlej pracy przeplywomierza powietrza jest tez niewlasciwy sklad spalin i wyzsze zuzycie paliwa.

Napisano

> Tak ta astra wyglądała przed remontem:

To podobnie jak moja, kiedy ją z Francji przyciągnięto czacha.gif

Napisano

> Teoretycznie awaryjność tych części w 2.0 DTI i 2.2DTI jest taka

> sama? Czy jednak lepiej szukać 2.2 z tego powodu, że nie ma

> dwumasówki?

czy mi gdzieś umknęło ,że 2.0DTI w astzre G ma dwumasówkę yikes.gif

nieee, nie możliwe

Mnie wydaje się, ze wogóle a astrach G tego nie ma.

Napisano

> czy mi gdzieś umknęło ,że 2.0DTI w astzre G ma dwumasówkę

> nieee, nie możliwe

> Mnie wydaje się, ze wogóle a astrach G tego nie ma.

W Astrze 2.0 DTI dwumasówka jest na pewno - wiem bo mam smile.gif

Napisano

> W Astrze 2.0 DTI dwumasówka jest na pewno - wiem bo mam

no popatrz spineyes.gif rok czasu żyłem w nieświadomosci mlot.gif

Napisano

> Po przemyśleniu nie będę się ładował w bite auto i z tak rzadkim

> silnikiem

Witam!

Mam Astre 2 kombi z tym silnikiem i jak na razie nie zmieniłbym na inne. Przyśpieszenie ok w każdym momencie na trasie nie ma się czego wstydzić. Silnik ma łańcuszek rozrządu więc nie trzeba się martwić kosztowną wymianą co 60tyś km. Kupiłem go jak miał teoretycznie 120tyś teraz mam 161tyć wciągu roku i powie ci że nie miałem z tym silnikiem żadnych problemów (odpukać w niemalowane). Ja osobiście polecam ten silnik.

Pozdrawiam Piotr

Napisano

> się podłacze do pytania a to był też silnik DTL 2,2 125PS ??

> chodzi o to auto

> http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C6660448

To akurat jest błąd w opisie.

Ludzie często mylą techniczne oznaczenia silników z tymi handlowymi.

DTI to nazwa handlowa całej rodziny diesli z wtryskiem bezpośrednim montowanych w Oplach, np. 1.7 DTI, 2.0 DTI, 2.2 DTI, 2.5 DTI itd. Dla odróżnienia tzw. wersje odciążone silników były oznaczane jako DI, np. 1.7 DI, 2.0 DI.

Natomiast w oznaczeniach technicznych były stosowane symbole DTL (wersja odciążona), DTH (wersja wyjściowa) i DTR (wersja wzmocniona).

I tak np. silnik 2.0 DI 82 KM ma oznaczenie X20DTL, 2.0 DTI 100 KM ma oznaczenie Y20DTH, a 2.2 DTI 125 KM ozn. Y22DTR (np. w Omedze ten motor miał 120 KM i pewnie jakaś literka się zmienia). Literka na początku oznacza normę emisji spalin, i nie wiem jak inne diesle ale 2.0 DTI występowało zarówno w wersji X20DTH jak i Y20DTH.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.