Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

porównanko

Featured Replies

Napisano

Witam.

Dzisiaj z mój tata odebrał z salonu Hyundaia I30. Trochę nim sobie pojeździliśmy i oczywiście naszło mnie na małe porównanie z NB.

Więc tak:

Wygląd:

Wiadomo, każdy ma swój gust. Obiektywnie I30 ma sylwetkę bardziej "stonowaną" i wydaje się optycznie trochę mniejszy niż NB.

Środek:

Wszystko na swoim miejscu, przejrzyście i przytulnie. Mam wrażenie że samo spasowanie plastików i ich jakość lepsza niż w Bravo. Jest inne wrażenie: w Bravo cała konsola jest długa, do przedniej szyby jest daleko, w I30 siedzi się wyraźnie bliżej szyby.

Jedna rzecz strasznie mnie zraziła, niby szczegół ale jednak: drążek zmiany biegów (bez żadnej skóry) pasowałby może do poloneza, ale nie do współczesnego kompakta: jest brzydki, z dziwnego materiału i mały, w ogóle nie leży w dłoni. Nawet ojciec to zauważył smile.gif

Z przodu ilość miejsca jest porównywalna, ale z tyłu różnica to przepaść. Tyle miejsca na nogi dla pasażerów tylnej kanapy ile jest w I30 to chyba nie ma w żadnym innym aucie tej klasy. Luksus smile.gif

Wyposażenie.

I30 jest w wersji Comfort, czyli trochę więcej niż moje NB w wersji Dynamic. Jest klima automatyczna, chociaż jednostrefowa. Nie wiem, może ja się starzeję, ale za cholerę mnie się takie coś nie podoba: jakieś tryby, przełączanie, czujniki, duperele, temperatura. A ja wolę po prostu przekręcić pokrętłem i mieć tak jak chcę, a nie żeby jakiś komputer mi sterował czy mam sobie grzać nogi czy twarz. No ale to takie moje fanaberie. Ogólnie klima w I30 jest OK smile.gif Jest więcej poduszek, sterowanie radia z kierownicy, USB, elektryka wszystkich szyb. Nie ma kierownicy i gałki pokrytej skórą. O ile kierownica jeszcze ujdzie, to drążek zmiany biegów, z opisanych wyżej przyczyn, jednak powinien być w skórze smile.gif No i komputer pokładowy: nie dość że liczba funkcji uboga, to nie ma moim zdaniem podstawowej: chwilowego spalania. No i przełączanie jakimś dziwnym, kwadratowym przyciskiem za kierownicą.

Silnik, jazda:

O ile ze wszystkiego co napisałem powyżej, raczej wynika remis, bo oba auta są ładne, wystarczająca wyposażone, przyjemne w środku, to przejażdżce w życiu bym się nie zamienił smile.gif Silnik w I30 to oczywiście benzyna, w wersji 1.4 109 KM. Po pierwsze, powyżej 2,5 tys obrotów jest wyraźnie głośniej niż w NB, po drugie, zdecydowanie przyzwyczaiłem się do 206 Nm i turbo smile.gif Mimo że różnica w mocy jest niewielka (ja mam T-Jeta 120 KM), do tego I30 jest lżejszy, to jednak jest całkiem inna jazda. Ruszam: na jedynce, dwójce jakoś idzie, wrzucam trójkę przy około 40km/h, 2 tys. obrotów i ten samochód po prostu nie jedzie. W bravo po prostu naciskam gaz i przyspieszam jak chcę, a ten zaczyna przyspieszać dopiero tak gdzieś od 3 tys. obrotów. Ja lubię jazdę na niskich obrotach, lubię ciszę, nie lubię kręcić silnika wysoko i T-Jet to jest po prostu silnik dla mnie smile.gif

Za to praca skrzyni na plus dla I30. Są mniejsze skoki lewarka i działa on jakoś tak bardziej płynnie. No ale zdecydowanie brakuje 6 biegu. 100km/h na piątce, przekraczamy 3 tys obrotów i robi się już głośno.

O zawieszeniu się nie wypowiem. Jakoś mam takie szczęście, że w mojej okolicy same równe drogi i nie pojeździłem po żadnych dziurach, a że jeżdżę spokojnie, to przyczepności na zakrętach też nie sprawdzam smile.gif

No i jeszcze spalanie. Już po jednym dniu widzę, że taki i30 paliłby mi przynajmniej z litra mniej niż NB (które pali mi średnio około 7.5 litra/100km). Silnik nie dotarty, różne takie jazdy testowe, w tym autostradą (ale bez szaleństw: do 130 km/h) i pokazuje średnie 6.8 litra.

Wniosek: ja wybrałem dobrze kupując Bravo, tata wybrał dobrze kupując I30, bo dla niego to jest samochód prawie idealny smile.gif

Napisano

A mi się ten samochód w ogóle nie podoba, Sylwetka taka dziwna, jakis nieproporcjonalny, wnętrze nieciekawe. Jakbym go zaparkował pod sklepem, odchodząc nawet bym się nie obejrzał. Zero frajdy z posiadania. Poza tym pewnie wielu osobom w starszym wieku przypasuje zlosnik.gif

Napisano

Sorry bardzo ale dla mnie to jak przyrównywanie gówna do twarogu smile.gif

Napisano
  • Autor

> A mi się ten samochód w ogóle nie podoba, Sylwetka taka dziwna, jakis

> nieproporcjonalny, wnętrze nieciekawe. Jakbym go zaparkował pod

> sklepem, odchodząc nawet bym się nie obejrzał. Zero frajdy z

> posiadania.

to wszystko kwestia gustu i potrzeb. Z wyglądu faktycznie Bravo prezentuje się znacznie lepiej, ale jednak I30 jest bardziej funkcjonalny, chociażby przez ilość miejsca z tyłu, większą liczbę schowków, trochę wygodniejsze siedzenia (w porównaniu z moją wersją dynamic, bo już w pakiecie sport siedzenia są super)

>Poza tym pewnie wielu osobom w starszym wieku

> przypasuje

o to to smile.gif. Dla ojca idealny.

Napisano
  • Autor

> Sorry bardzo ale dla mnie to jak przyrównywanie gówna do twarogu

dzięki za merytoryczne argumenty

Napisano

z Twojego postu jednak nie wynika co jest gównem a co twarogiem zlosnik.gif

Napisano

> z Twojego postu jednak nie wynika co jest gównem a co twarogiem

To chyba jasne skoro jeżdże fiatem waytogo.gif a mój ojczulo czeka na Nuova Bravo aż przypłynie ze stoku yay.gif...

Napisano

> To chyba jasne skoro jeżdże fiatem a mój ojczulo czeka na Nuova

> Bravo aż przypłynie ze stoku ...

fanatykiem jestes.

jakby porownac twoj stilo do mojego nb to tez mozna uzyc twojego porownania yikes.gif

Napisano

> jakby porownac twoj stilo do mojego nb to tez mozna uzyc twojego

> porownania

chyba że twój NB to VW to tak

yikes.gif

Napisano

> chyba że twój NB to VW to tak

tak tak stilo multiwagon to cud "disajnu" przy nb zlosnik.gif

Napisano

Ciekawe porównanie jednak pod względem silnika bez sensu. Wychodzi na to, że to właśnie przez to Tobie nie podszedł. Ten twój silnik z turbo mógł byś jedynie porównać co oczywiste z turbo odpowiednikiem lub z co najmniej ponad 2-litrowym silnikiem wolnossącym (o Nm chodzi a nie o KM)

Napisano
  • Autor

> Ciekawe porównanie jednak pod względem silnika bez sensu. Wychodzi na

> to, że to właśnie przez to Tobie nie podszedł. Ten twój silnik z

> turbo mógł byś jedynie porównać co oczywiste z turbo

> odpowiednikiem lub z co najmniej ponad 2-litrowym silnikiem

> wolnossącym (o Nm chodzi a nie o KM)

wiem smile.gif Porównuję to co akurat mam okazję porównać smile.gif

Napisano
  • Autor

> fanatykiem jestes.

> jakby porownac twoj stilo do mojego nb to tez mozna uzyc twojego

> porownania

niestety na tym forum jest kilku takich fanatyków, którym zdaje się że jeżdżą jakimś cudem motoryzacji, prawie ferrari, a naprawdę jeżdżą po prostu zwykłym kompaktem, który jak każdy inny ma swoje plusy i minusy i należy go porównywać właśnie z innymi autami tej klasy.

Napisano

> To chyba jasne skoro jeżdże fiatem a mój ojczulo czeka na Nuova

> Bravo aż przypłynie ze stoku ...

wobec tego nie nazwałbym i30 gównem cfaniak.gif

Napisano

> to wszystko kwestia gustu i potrzeb. Z wyglądu faktycznie Bravo

> prezentuje się znacznie lepiej, ale jednak I30 jest bardziej

> funkcjonalny, chociażby przez ilość miejsca z tyłu, większą

> liczbę schowków, trochę wygodniejsze siedzenia (w porównaniu z

> moją wersją dynamic, bo już w pakiecie sport siedzenia są super)

Nie obraźcie się, ale nie chciałbym Bravo w innej wersji jak sport czy też ewentualnie pakiet sport zlosnik.gif

> o to to . Dla ojca idealny.

Dla mojego pewnie też by był, a swoja drogą ojciec planuje cos kupić nowego. Ciekawe co wybierze rotfl.gif

Napisano
  • Autor

> Nie obraźcie się, ale nie chciałbym Bravo w innej wersji jak sport

> czy też ewentualnie pakiet sport

ja się nie obrażam smile.gif. Dziś też bym brał chyba pakiet sport, ale to głównie ze względu na te wygodniejsze fotele. Bo 17 calowe koła, mimo że auto fajnie wygląda, to bym chyba i tak zamienił na szesnastki. Jak dla mnie nawet na 16 jest trochę za twardo. Ale w I30 też jest twardo smile.gif. Już taka chyba specyfika dzisiejszych aut. Trzeba by kupić citroena C5 z hydropneumatyką, żeby było miękko smile.gif

A spojlerki - duperelki mnie nie pociągają zlosnik.gif

> Dla mojego pewnie też by był, a swoja drogą ojciec planuje cos kupić

> nowego. Ciekawe co wybierze

waytogo.gif

Napisano

i30 ma fajna sylwetkę, niestety środek to według mnie porażka, kolor podświetlenia zegarów czysto VW co dla mnie jest fioletowo niebieskim koszmarem.

No ale jak ktoś w nocy mało jeżdzi to ok.

Napisano
  • Autor

> i30 ma fajna sylwetkę, niestety środek to według mnie porażka, kolor

> podświetlenia zegarów czysto VW co dla mnie jest fioletowo

> niebieskim koszmarem.

> No ale jak ktoś w nocy mało jeżdzi to ok.

no no, dziś sobie właśnie popatrzyłem na te zegary i podświetlenie. Faktycznie - żywcem z Golfa smile.gif. Ale trzeba przyznać, że zegary są czytelne i wyraźne. A w Bravo mamy głęboko schowane w jakiś tubach, do tego prędkościomierz wyskalowany nie wiedzieć po co do 260km/h, przez co cała skala jest ciasna i mniej wyraźnie widać prędkość. Za to kolorek mamy śliczny smile.gif

Napisano

ok.gif

Zaje porównanie ,czekam na wrażenia przy testach zawieszenia.Jak kupowałem NB to też jeżdziłem po salonach i trochę testowałem auta ,ale nie wychwyci się wszystkiego na krótkich jazdach.Hyundai to fajne auto ale brak mu charakteru(to co kolega Rado napisał o nieoglądaniu się pasuje idealnie)silniki benzynowe dychawicznie słabe i nieekonomiczne,ale dużo miejsca,dobre wykonanie i dobra polityka cenowa to jego wielkie zalety.Fajnie że nie zasiliłeś szeregów właścicieli VAG-zadowolnonych do krwi ostatniej grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Zaje porównanie ,czekam na wrażenia przy testach zawieszenia.Jak

> kupowałem NB to też jeżdziłem po salonach i trochę testowałem

> auta ,ale nie wychwyci się wszystkiego na krótkich

> jazdach.Hyundai to fajne auto ale brak mu charakteru(to co

> kolega Rado napisał o nieoglądaniu się pasuje idealnie)silniki

> benzynowe dychawicznie słabe i nieekonomiczne,ale dużo

> miejsca,dobre wykonanie i dobra polityka cenowa to jego wielkie

> zalety.Fajnie że nie zasiliłeś szeregów właścicieli

> VAG-zadowolnonych do krwi ostatniej

silniki benzynowe może nie tyle że są jakieś strasznie słabe, ale trzeba je wysoko kręcić żeby były dynamiczne. A to wiadomo - spalanie i hałas. A jak ktoś jeździ spokojnie, to będą pewnie oszczędniejsze niż 1.4 90 KM w Bravo (nie porównuję do T-Jeta żeby mi już nikt nie pisał, że tego się nie powinno porównywać zlosnik.gif )

Po dwóch dniach jazd i ponad 100km przejechanych (głównie poza miastem, bez żadnych korków) głównie tak jak w instrukcji piszą żeby jeździć przez pierwsze 2 tys km, czyli w zakresie 2-4 tys. obrotów, pokazuje średnie spalanie 6.8 litra. Jak dla mnie rewelka jak na nowy, niedotarty jeszcze silnik.

Napisano

(nie porównuję do T-Jeta

> żeby mi już nikt nie pisał, że tego się nie powinno porównywać

> )

> Po dwóch dniach jazd i ponad 100km przejechanych (głównie poza

> miastem, bez żadnych korków) głównie tak jak w instrukcji piszą

> żeby jeździć przez pierwsze 2 tys km, czyli w zakresie 2-4 tys.

> obrotów, pokazuje średnie spalanie 6.8 litra. Jak dla mnie

> rewelka jak na nowy, niedotarty jeszcze silnik.

A czemu nie porównywać jeżeli są w podobnej cenie? Chodziło prawdopodobie o to że to porównanie nie będzie uczciwe bo benzyniak nie ma szans z turbobenzyniakiem.U mnie na początku tj do ok 4tys spalał 8.4 średnio wg kompa.Na 6.8 to musi być duuuży kapelusz na łbie niewiem.gif

Napisano

No cóż - niektórym wydaje się, że mają twaróg, a faktycznie mają gówno hehe.gif

Napisano

> No cóż - niektórym wydaje się, że mają twaróg, a faktycznie mają

> g hahaha.gifhehe.gifhahaha.gifhehe.gifhahaha.gifhehe.gif

Napisano

> silniki benzynowe może nie tyle że są jakieś strasznie słabe, ale

> trzeba je wysoko kręcić żeby były dynamiczne. A to wiadomo -

> spalanie i hałas. A jak ktoś jeździ spokojnie, to będą pewnie

> oszczędniejsze niż 1.4 90 KM w Bravo (nie porównuję do T-Jeta

> żeby mi już nikt nie pisał, że tego się nie powinno porównywać

> )

a przede wszystkim Hyundai/Kia, w przeciwieństwie do Fiata, daje silnik w std ktory jakoś jeździ i to całkiem przyzwoicie, a nie bidne 90 KM do ciężkiego auta 270751858-jezyk.gif

Fiat ma debilna politykę silnikowo-cenową i tu mu jeszcze daleko do normalności zlosnik.gif

Napisano

> bidne 90 KM do ciężkiego auta

> Fiat ma debilna politykę silnikowo-cenową i tu mu jeszcze daleko do

> normalności

Bidne czy nie ,do miasta starczy, sam mam Punto2 60KM jako drugie auto i ktoś może powiedzieć że to bida aż piszczy ale do przeznaczonych mu zadań daje rade i pali jakby nie chciał.Co do polityki cenowej to koreańcy sporo zamieszali na naszym rynku i bez nich nie byloby tego w standarcie w naszych autach co teraz jest.Jak weszła Kia Ceed to pamiętam porównania i nie było bata na jej wyposażenie standartowe i cenę

Napisano

> Bidne czy nie ,do miasta starczy, sam mam Punto2 60KM jako drugie

> auto i ktoś może powiedzieć że to bida aż piszczy ale do

> przeznaczonych mu zadań daje rade i pali jakby nie chciał.Co do

> polityki cenowej to koreańcy sporo zamieszali na naszym rynku i

> bez nich nie byloby tego w standarcie w naszych autach co teraz

> jest.Jak weszła Kia Ceed to pamiętam porównania i nie było bata

> na jej wyposażenie standartowe i cenę

Tylko popatrzcie sobie na utrate wartosci ceeda...po 3latach ok 65% wartosci auta..i wszystko jasne;)

Napisano

> Tylko popatrzcie sobie na utrate wartosci ceeda...po 3latach ok 65%

> wartosci auta..i wszystko jasne;)

niewiem.gifhehe.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.