Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

przewód ze zbiornika chłodnicy

Featured Replies

Napisano

witam ponownie!

koledzy powiedzcie mi dokad powinien prowadzic przewod gorny wychodzacy ze zbiornika plynu chlodniczego, bo u mnie dochodzi do chlodnicy i konczy sie dotykajac jej obudowy, dynda sobie wesolo, a na koncu ma jakby urwaną wkręconą sróbe

nie musze chyba dodawać ze bardzo mnie to niepokoi confused.gifniewiem.gif

kurcze, taki fajny samochod a w tym moim swiezo kupionym egzemplarzu ciagle cos wyskakuje

PS dzisiaj caly dzien spedzilem na zalatwianiu tabliczki znamionowej, tej ktora powinna byc w komorze silnika, wole nie wiedziec co sie z nia stalo kiedy auto uzytkowal poprzedni wlasciciel frown.gif

Napisano

> koledzy powiedzcie mi dokad powinien prowadzic przewod gorny

> wychodzacy ze zbiornika plynu chlodniczego

Akurat dzisiaj bawiłem się w wymianę płynu przed zimą. Jeśli pytasz o górny cienki wężyk wchodzący do zbiornika to jest to wężyk powrotny - jak to dynda? smile.gif

Napisano
  • Autor

no lata sobie, efekt jest taki ze do niczego nie jest podlaczone crazy.gif

EDIT: tzn. jest podlaczone do zbiornika chlodnicy z jednej strony, z drugiej dynda i na koncu ma ta jakby urwana srobe

Napisano

> EDIT: tzn. jest podlaczone do zbiornika chlodnicy

Do zbiornika wyrównawczego - dobrze zrozumiałem (tego gdzie np. sprawdzasz poziom płynu czy ewentualnie robisz dolewki). Jeśli myślimy o tym samym przewodzie to jutro zrobię Ci zdjęcie gdzie powinien wchodzić i skąd wychodzić.

Napisano

Przewód ten idzie za obudową filtra powietrza do trójnika na przewodzie zasilającym lub powrotnym nagrzewnicy wewnątrz auta.

Tak jest w 1.4 ale to chyba to samo

Napisano

Eeeee super....

Ja to bym chętnie u siebie bym tak zatkał przewód paliwa z baku do silnika... hehe.gif

Napisano

> TU masz kilka fotek ale 1.4

> wkońcu prawie to samo

No właśnie okazuje się, że w 1.2 jest to trochę inaczej rozwiązane. Zajrzałem dzisiaj pod maskę - przewód który dynda u Kolegi lukas_t1 u mnie podłączony jest bezpośrednio do chłodnicy. Postaram się wrzucić za chwilę fotę. Wychodzi na to, że otwór w chłodnicy też musisz mieć zakorkowany. Albo inna możliwość - z jakiegoś powodu (??) poprzedni właściciel wymieniał chłodnicę, być może sugerując się identyczną budową silników kupił na szrocie chłodnicę od wersji 1.4. Gdy skumał, że coś jest nie hallo pozbył się problemu metodą chałupniczą zaślepiając wężyk z którym nie miał co zrobic ...

Napisano

> Albo inna możliwość - z

> jakiegoś powodu (??) poprzedni właściciel wymieniał chłodnicę,

> być może sugerując się identyczną budową silników kupił na

> szrocie chłodnicę od wersji 1.4.

Quote:

> PS dzisiaj caly dzien spedzilem na zalatwianiu tabliczki znamionowej,

> tej ktora powinna byc w komorze silnika, wole nie wiedziec co

> sie z nia stalo kiedy auto uzytkowal poprzedni wlasciciel

Ten cytat wyjaśnia wszystko devil.gif

Samochód musi być po dzwonie - na tyle poważnym, że szlag trafił tabliczkę znamionową - i wymianie pasa przedniego razem z chłodnicą w byle jakim warsztacie, przy użyciu części z jakiegoś 1.4 rozbitego tyłem. Nie widzę innej możliwości.

Napisano

Nie widzę innej możliwości.

Nie chciałem mówić tego głośno no.gif - życie. Jeśli tyle co kupiłeś jako super bezwypadek to szarp gnojka ...

Napisano
  • Autor

no niestety koledzy macie racje, ogladalem sobie wczoraj stilona od dolu i rzeczywiscie przod byl robiony, na chlodnicy i innych szpejach naklejki jakiegos zakladu mechaniki itd

zreszta to wyjasnia moje poprzednie problemy, czyli urwany ten wlacznik swiatel cofania, zle zalozony i cieknacy zbiornik spryskiwacza, brak taliczki itd

no trudno auto juz kupione wiec nic poradzic nie moge mad.gif

co w takim razie zrobic z tym wezykiem? zostawic jak jest i smigac dalej?

mam nadzieje ze poduszki sa ok, tak BTW to komp pokazuje ze poduszki sa itd jak odpalam auto ale moze to tez da sie jakos oszukac?

Napisano

> co w takim razie zrobic z tym wezykiem? zostawic jak jest i smigac

> dalej?

Przez ten wężyk po rozgrzaniu silnika do zbiorniczka wyrównawczego przelewa się nadmiar płynu z układu chłodzenia(przy okazji następuje samoodpowietrzenie), a przez ten z dołu przy stygnięciu płyn wraca do obiegu. Jakie efekty spowoduje brak górnego wężyka - nie wiem. niewiem.gif W niektórych samochodach jest tylko jeden - dolny - wężyk, ale czy zbiornik wyrównawczy ma wtedy taką samą konstrukcję i czy w Twoim przypadku nie ryzykujesz rozerwania węży gumowych gdzieś indziej w układzie chłodzenia - nie mam pojęcia.

> mam nadzieje ze poduszki sa ok, tak BTW to komp pokazuje ze poduszki

> sa itd jak odpalam auto ale moze to tez da sie jakos oszukac?

Nie wiem, jak w Stilo,

w wielu samochodach można oszukać komputer, podłączając zamiast poduszki rezystor.

Napisano

> w wielu samochodach można oszukać komputer, podłączając zamiast poduszki rezystor.

Albo co grubsze cwaniaki wpinają lampkę poduszek szeregowo z inną kontrolką - można się kapnąć gdy poduszki ciągle gasną np. z olejem grinser006.gif Czy do zrobienia w Stilonie - nie wiem nie próbowałem hehe

Napisano

> Jakie efekty spowoduje brak

> górnego wężyka - nie wiem.

Zapowietrzenie układu i prawdopodobnie z czasem uszkodzenie uszczelki pod głowicą - przepalenie

Napisano

Poniżej obiecana fota.

281578906-DSCN1121.jpg

Szczerze to też nie byłbym za tym, żeby przejść nad tym do porządku dziennego... Spadek drożności układu to wzrost ciśnienia, które gdzieś sobie ujście znajdzie tylko gdzie?

post-118721-14352498197141_thumb.jpg

Napisano

> Spadek drożności układu to wzrost ciśnienia, które

> gdzieś sobie ujście znajdzie tylko gdzie?

Przez korek na zbiorniku wyrównawczym, który o ile dobrze pamiętam umożliwia odprowadzenie nadmiaru powietrza z układu.

W stilo z silnikiem 1.4 ten przewód idzie gdzieś z tyłu silnika i nie jest podpięty bezpośrednio do chłodnicy i o ile się nie mylę w tej wersji silnikowej na przewodach nie ma żadnych odpowietrzników, układ chłodzenia odpowietrza się sam.

Napisano

> Przez korek na zbiorniku wyrównawczym

W 1.2 układ na 100% jest hermetyczny, korek na obwodzie ma uszczelkę - to typowy układ cisnieniowy. Odkręcałem przy gorącym pracującym silniku - słychać dekompresję i podnosi się momentalnie poziom płynu w zbiorniku wyrównawczym.

Napisano

raczej nie--korki sa tak zrobione ze upuszczaja nadmiar cisnienia--dziala jak zawor bezpieczenstwa i bywa opisany np 1.4bar

Napisano

Jedno nie przeczy drugiemu,

jeżeli przy nagrzanym silniku odkręcisz korek, ciśnienie spadnie z 1.4 do 1 bara i efekty będą takie, jak opisał mariush_.

W niesprzyjających okolicznościach można się przy okazji opryskać gorącym płynem.

Napisano

a gdzie wyczytales ze przy redukcji z 1.4 do 1 nie bedzie psss hmm.gif

Napisano

> W 1.2 układ na 100% jest hermetyczny, korek na obwodzie ma uszczelkę

> - to typowy układ cisnieniowy.

W każdym silniku układ chłodzenia jest hermrtyczny/ciśnieniowy.

Podniesione ciśnienie powoduje zmniejszenie temperatury - kiedyś na fizyce w podstawówce było. Zauważ, że jeśli odkręcisz korek przy rozgrzanym silniku, to masz efekt gotującego się płynu - przy ciśnieniu w układzie tego nie masz.. Bardzo czestym powodem wywalania uszczelek pod głowicą jest właśnie brak ciśnienia w układzie i wzrost tenperatury w newralgicznych punktach układu chłodzenia.

Napisano

siakies bzdury byly w tej podstawowce--cisnienie i owszm ma wplyw ale na temperature wrzenia plynow ok.gif

Napisano

> siakies bzdury byly w tej podstawowce--cisnienie i owszm ma wplyw

> ale na temperature wrzenia plynow

może się źle wyraziłem ale dokładnie o to mi chodziło... 270751858-jezyk.gif

Napisano

> może się źle wyraziłem ale dokładnie o to mi chodziło...

Ok, jasne że tak ale wracając do sedna problemu - co radzicie koledze i jego zaślepce? Da się z tym jeździć czy trzeba układ przywrócić do wersji oryginalnej? hmm.gif

Napisano

Ja bym z tym nie jeździł, IMHO ryzyko uszkodzenia silnika jest za duże.

Swoją drogą nie zaszkodziłoby obezjajczyć handlarza, który tak samochód "naprawił do sprzedaży" chaja.gif

Napisano

W 1.4 w tym miejscu mam odpowietrznik w chłodnicy.

Można dotoczyć końcówkę,wkręcić do chłodnicy i nałożyć wężyk. Będzie jak oryginał

Jeśli ma chłodnicę z 1.4 hmm.gif

Napisano

> Jeśli ma chłodnicę z 1.4

Tak dla ciekawości gdzie w 1.4 wchodzi ten wężyk? Znika gdzieś pod osłoną filtrach powietrza chyba. Podobno te silniki różnią się jedynie kilkoma ccm a jednak czymś jeszcze...

Napisano
  • Autor

> Jeśli ma chłodnicę z 1.4

jak to sprawdzic?

> Swoją drogą nie zaszkodziłoby obezjajczyć handlarza, który tak

> samochód "naprawił do sprzedaży"

wpysk.gifwpysk.gifwpysk.gif

Napisano

> jak to sprawdzic?

obejż czy w miejscu gdzie ma być ężyk w chłodnicy czy masz taki mały odpowietrznik (motylek)

Napisano

> Tak dla ciekawości gdzie w 1.4 wchodzi ten wężyk? Znika gdzieś pod

> osłoną filtrach powietrza chyba. Podobno te silniki różnią się

> jedynie kilkoma ccm a jednak czymś jeszcze...

Filtr powietrza w 1.4 jest z przodu silnika, a wężyk od zbiorniczka jest poprowadzony gdzieś z tyłu (do nagrzewnicy?).

Napisano
  • Autor

> obejż czy w miejscu gdzie ma być ężyk w chłodnicy czy masz taki mały

> odpowietrznik (motylek)

tak, mam dokladnie takie cos... co proponujecie?

Napisano

> tak, mam dokladnie takie cos... co proponujecie?

najlepiej wykręć ten odpowietrznik i idź do jakiego tokarza co by ci utoczył kruciec na wężyk z gwintem z motylka.

Zawsze to lepsze niż śruba w przewodzie

Odpowietrznik chyba ma gwint 8

także wewnątrz będzie troche mały przelot (jakieś 5 mm) ,ale zawsze jakiś będzie.

Druga opcja to wymiana chłodnicy,napewno droższa sick.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.