Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy jest się czym martwić ???

Featured Replies

Napisano

Witam forumowiczów!

Mam Berlingo z 2003 roku z silnikiem 1,9 D (DW8) z przebiegiem teoretycznie 85.000km (kupiłem w tym roku jak miał 64.000km). Ostatnio zauważyłem ze jak się jedzie na zimnym silniku to tak dymi na niebiesko-siwo. Później jak silnik ciepły to jest ok. Może ktoś wie co to może być i czy mam się z tym udać do jakiegoś mechanika. Druga kwestia to czy czas wymienić pasek rozrządu??? (nie mam żadnych informacji dotyczących wcześniejszych przeglądów i napraw, brak książki serwisowej, auto z Belgii) Jak sprawdzić stan świec żarowych ??? no i tak juz na koniec cos mi sie z tyłu koła rozchodzą /---\, kiedy to się kwalifikuje do regeneracji???

Ogólnie autko jest ok, wyścigówka to nie jest, ale pali baaardzo mało, nie bierze oleju, fajnie się jeździ i nie męczy nawet długa trasa.

Bardzo gorąco proszę o odpowiedz, bo to moj pierwszy diesel.

Napisano

> Witam forumowiczów!

> Mam Berlingo z 2003 roku z silnikiem 1,9 D (DW8) z przebiegiem

> teoretycznie 85.000km (kupiłem w tym roku jak miał 64.000km).

> Ostatnio zauważyłem ze jak się jedzie na zimnym silniku to tak

> dymi na niebiesko-siwo. Później jak silnik ciepły to jest ok.

> Może ktoś wie co to może być i czy mam się z tym udać do

> jakiegoś mechanika.

u mnie przy 3 razy takim przebiegu takich efektow nie ma ... smile.gif kopcil jak przycinal sie EGR i pracowal jak traktor... podjedz do jakiegos pompiarza niech ustawi dawke paliwa i obada dokladniej...

> auto z Belgii)

wymienialem przy 90 kkm drugi raz przy 175... teoretycznie o ile pamietam to jest wlasnie tyle...

Jak sprawdzić stan świec żarowych ???

podpiac + z AKU i sprawdzic czy robia sie cieple...

no i tak

> juz na koniec cos mi sie z tyłu koła rozchodzą /---\, kiedy to

> się kwalifikuje do regeneracji???

wyglada na to, ze tak... ale po 85 kkm raczej przebieg opoboznym zyczeniem jest smile.gif jesli belka w fatalnym stanie...

niech Ci sprawdza albo w stacji diagnostycznej albo ktos kto zajmuje sie zawieszeniami... powinny jeszcze dochodzic gluche dzwieki skrzypienia metalu o metal jak sie otworzy bagaznik i zacznie bujac autem...

pozdr.

M.

Napisano
  • Autor

Ten przebieg tez jest mocno wątpliwy. Podjadę w przyszłym tygodniu do mechanika zobaczymy co powie. Jak ktoś by miał jeszcze jakieś sugestię to proszę pisać.

Napisano

Zawsze jak kupujesz auto to powinno sie te rozrzady, oleje i inne takie wymienic, nbo chyba ze jestes na 100% pewien przebiegu. Ja w swoim mam 150tyskm, tez niewiem czy jest prawdziwy ale podejrzewam ze tak. Ja zrobilem nim ok 50tys, kola z tylu sie nie rozchodzą, kopci tylko przy odpalaniu jak jest zimny ale to teraz jak jest zimniej, jak bylo ok 10 stopni na dworze to nie zakopcil. Dobrze jakby ten mechanior Ci wszystko przejrzal, stan hamulcow, wydechu itp.

Napisano

Umnie w Partnerze 1.9d z 1998r na liczniku aktualnie 308tys km i nie kopci wcale. Sprowadzony z Francji w zeszłym roku. Serwisowany w ASO we Francji przez wszystkie lata.

Napisano

jak mu sie koła rozchodzą, to przebiegu ma przynajmniej te 200kkm.

jeśli silnik równo pracuje, mało pali i kopci tylko przez pierwsze kilka minut jazdy, to ja bym olał sprawe. mechanik będzie szukła przyczyn i ściągał od ciebie kase a nie ma pewności, że cos na to zaradzi.

a świece prawidłowo sprawdza sie omomierzem (każdą pojedynczo) i powinny wychodzić jakieś małe wartości do max kilku omów jeśli sie nie myle

Napisano

> jak mu sie koła rozchodzą, to przebiegu ma przynajmniej te 200kkm.

Nie ma reguly niestety, wiekszosc w okolicach 100k km ma belke juz kwalifikujaca sie do naprawy.

Napisano
  • Autor

> Nie ma reguly niestety, wiekszosc w okolicach 100k km ma belke juz

> kwalifikujaca sie do naprawy.

Pali mało, ostatnio na trasie załadowany 1100km na jedym zbiorniku, chodzi równo, pali bez problemu. Dymi tylko jak zimny jak złapie temperature to nic. Prawe koło delikatnie jest ukośne. Zainteresuje się zmianą paska. Tylko prosze mi napisać co oprócz tego paska powinienem wymienić i jaki to może byc orientacyjny koszt bo nie mam rozeznania. Spoko jest to forum smile.gif

Napisano

> koszt bo nie mam rozeznania. Spoko jest to forum

pasek plus rolki i ewentualnie pompa wody choc u mnie siedzi pompa co najmniej od 90kkm smile.gif bo przy 175 nie wymienialem smile.gif

pozdr.

M.

Napisano

> Pali mało, ostatnio na trasie załadowany 1100km na jedym zbiorniku,

> chodzi równo, pali bez problemu. Dymi tylko jak zimny jak złapie

> temperature to nic.

Trzeba sprawdzic czy wszystkie swiece zarowe sa sprawne.

> Prawe koło delikatnie jest ukośne.

No to trzeba sie zabrac za tylna belke.

Napisano

> Czy taki zestaw będzie OK ???

> http://www.allegro.pl/item487861492_oryg_franc_rozrzad_citroen_fiat_peugeot_1_9d_98.html

> czy może elementy jakiejś innej firmy będą lepsze ???

jak montowalem to wlasnie pasek dayco... i rolki o ile dobrze pamietam SKF... ale to bylo dawno temu smile.gif musialbym szukac faktur za ten zlom...:) ogolnie cena OK...

pozdr.

M.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

No i byłemw serwisie na wymianie rozrządu, przy okazji wymieniłem pasek wieloklinowy bo tez był cieniutki smile.gif Mechanik cos sie zamyślił i przez przypadek przestawił rozrząd z tych ustawień które były, wiec postanowił założyć pasek na ustawienia fabryczne okazało się ze pompa wtryskowa była ustawiona o 1czy 2 zęby inaczej. Założył wszytsko zgodnie z ustawieniami fabrycznymi zapala i wszystko chodzi idealnie. Dzis rano wsiadam, odpalam klekota a po dymieniu o którym pisałem wyżej ani śladu. Wszystko idealnie, ładnie chodzi, równo a co najważniejsze zupełnie nic nie dymi jakby FAP miał smile.gificon_eek.gif Przy okazji polecam RODOMET z Radomia - spoko goście.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Poprawka do mojej poprzedniej wypowiedzi, jednak dymi dopóki się nie rozgrzeje, ale tylko wtedy jak ma obciążenie a im większe tym bardziej. Na postoju po odpaleniu silnika nic nie dymi dopiero po ruszeniu. Ciekawe co to może być

> No i byłemw serwisie na wymianie rozrządu, przy okazji wymieniłem

> pasek wieloklinowy bo tez był cieniutki Mechanik cos sie

> zamyślił i przez przypadek przestawił rozrząd z tych ustawień

> które były, wiec postanowił założyć pasek na ustawienia

> fabryczne okazało się ze pompa wtryskowa była ustawiona o 1czy 2

> zęby inaczej. Założył wszytsko zgodnie z ustawieniami

> fabrycznymi zapala i wszystko chodzi idealnie. Dzis rano

> wsiadam, odpalam klekota a po dymieniu o którym pisałem wyżej

> ani śladu. Wszystko idealnie, ładnie chodzi, równo a co

> najważniejsze zupełnie nic nie dymi jakby FAP miał Przy

> okazji polecam RODOMET z Radomia - spoko goście.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.